| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 190
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
UVAJANJE REŠITVE SAP V PODJETJE PERUTNINA PTUJ D.D.
Tamara Horvat, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Prenova informacijskega sistema ne pomeni samo nakup nove strojne opreme in nove rešitve ERP. Taka prenova mora upoštevati predvsem zadovoljevanje vidika poslovnih potreb, poslovnih procesov, učinkov na poslovanje ter ne nazadnje tudi sposobnosti zaposlenih ter vplivov na zaposlene. Zaradi tega je prenova informacijskega sistema ena zahtevnejših nalog, ki se jih organizacije lotevajo. Pristop k prenovi informacijskega sistema mora tako upoštevati strateške usmeritve poslovanja organizacije. Ko organizacije ocenjujejo produkt, morajo biti pozorne na to, da sistem ERP že v osnovi pokriva čim širšo paleto dejavnosti, da vsebuje čim več funkcionalnosti, da je čim bolje parametriziran, da ga lahko sočasno uporabljajo uporabniki, ki govorijo in razumejo različne jezike, ter da deluje na sodobnih vse bolj odprtih tehnologijah in bazah podatkov. Ker pa tako s stališča tehnologije kot potreb ne vedo z gotovostjo, kaj prinaša prihodnost, je bistvenega pomena, da je sistem ERP prilagodljiv in povezan z drugimi produkti in tehnologijami. Pomembne pa so tudi ustrezna lokalizirana pomoč, dokumentacija in podpora. V septembru 2008 se je za uvedbo rešitve SAP ERP odločila tudi Perutnina Ptuj d.d. Gre za največje mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki širi svoje poslovanje tudi v tujino. Perutnina Ptuj je zraven rešitve SAP potrebovala tudi rešitev MyMEAT za podporo procesni proizvodnji. Odločitev o uvedbi je bila težka, zahtevala je precej časa in nekaj let priprav, da so popisali vse procese in se pripravili na uvedbo. S pripravo projekta uvedbe informacijskega sistema se je začelo obilo delavnic. Ker podjetje širi svoje poslovanje tudi v tujino, bo uvedba sistema trajala dobri dve leti in pol. V tem delu dajemo poudarek uvedbi rešitve SAP v podjetje Perutnina Ptuj d.d. Opisali smo celoten potek izbire, uvedbe in predstavili cilje, ki si jih podjetje z uvedbo rešitve SAP želi doseči.
Keywords: Ključne besede: ERP rešitev, uvajanje, implementacija, SAP ERP, metodologija ASAP, moduli, podjetje Perutnina Ptuj, MRP, kritični dejavniki uspeha, MyMEAT, izbira ERP rešitev, Roll-out, dobra praksa
Published: 16.10.2009; Views: 3665; Downloads: 737
.pdf Full text (876,84 KB)

2.
PRILAGAJANJE REŠITVE MS DYNAMICS NAV
Tanja Dolamič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o prilagajanju rešitve Microsoft Dynamics NAV, ki je celovita informacijska rešitev, katero je možno dopolniti in spremeniti po željah uporabnikov, saj ima vsako podjetje, v katero se sistem uvede, tudi svojo posebnost. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. V prvem — teoretičnem delu so predstavljene rešitve ERP in opisani različni pristopi uvajanja ter prednosti in slabosti posameznega pristopa. Podrobneje so predstavljene posamezne faze procesa uvedbe rešitve ERP, ki so oblikovanje, razvoj in testiranje, namestitev, podpora in vzdrževanje. Obširno je opisana rešitev Microsoft Dynamics NAV, ki je celovita in integrirana poslovna rešitev, ki jo uporabljajo podjetja v več kot 50 državah. Predstavljena je zgradba rešitve in nekaj vertikalnih rešitev, ki so jih razvili partnerji Microsoft Dynamics NAV. Naštete so tudi vse prednosti te rešitve in podrobno opisana Sure Step metodologija — metodologija uvedbe, ki vključuje določene smernice, orodja in predloge, ki pomagajo Microsoftovim partnerjem pri uvedbi Microsoft Dynamics produktov. V drugem delu diplome je na praktičnih primerih predstavljeno razvojno okolje Microsoft Dynamic NAV in Object Designer, ki ga razvijalci uporabljajo za načrtovanje objektov in omogoča razvoj aplikacij s C/SIDE. V zadnjem poglavju je podano strokovno mnenje uvajalca rešitve Microsoft Dynamics NAV — gospoda Matjaža Fajfarja iz podjetja Adacta, d. o. o, ki je vodilni ponudnik rešitve Microsoft Dynasmics NAV v regiji. Izbrane teme smo se lotili predvsem zaradi pomanjkanja literature o razvojnem okolju Microsoft Dynamics NAV. Do dodatnega znanja smo prišli s pomočjo primerov in kratkih navodil, kako načrtovati in spreminjati objekte v C/SIDE.
Keywords: rešitve ERP, Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics NAV – Sure Step, C/SIDE
Published: 29.01.2010; Views: 2577; Downloads: 470
.pdf Full text (688,25 KB)

3.
ANALIZA PROIZVODNEGA MODULA V MS DYNAMICS NAV
Maja Dolamič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavan proizvodni modul poslovno-informacijske rešitve MS Dynamics NAV, vnaprej popolnoma izdelana uporabniška programska oprema, ki v podjetju pokriva vsa funkcijska področja. Prvi - teoretični del diplomske naloge predstavlja opis celovitih programskih rešitev, kakšne so njihove značilnosti in razvoj le teh skozi zgodovino. Predstavljen je trg rešitev ERP pri nas in v tujini. Sledi predstavitev poslovno-informacijske rešitve MS Dynamics NAV, kjer je vključena tudi njena struktura ter prednosti in koristi te rešitve. Opisana je tudi proizvodna funkcija in sicer njen obseg in organizacija. V drugi - praktičnem delu je predstavljen proizvodni modul MS Dynamics NAV na konkretnem primeru artikla mize, skozi celotni proces proizvodnje. Prikazane so začetne nastavitve proizvodnje, oblikovanje izdelka, postopek načrtovanja proizvodnje in postopek izvajanja proizvodnje. Ta del vključuje tudi intervju s specialistom s področja proizvodnje. Obravnavane tematike smo se lotili predvsem zaradi želje po dodatnem, poglobljenem znanju, saj je o proizvodnem modulu MS Dynamics NAV zelo malo napisanega, uporabljajo pa ga veliko proizvodnih podjetij. S pomočjo primera so oblikovana navodila skozi celoten proizvodni proces.
Keywords: Ključne besede: rešitve ERP, MS Dynamics NAV, proizvodni modul.
Published: 27.11.2009; Views: 2104; Downloads: 298
.pdf Full text (1,43 MB)

4.
MODUL VZDRŽEVANJE V REŠITVI SAP NA PRIMERU GORENJE D.D.
Robert Skornšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili integriran informacijski sistem, ki ga poznamo pod imenom rešitve ERP. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu so predstavljeni celoviti informacijski sistemi in možni pristopi k njihovi prenovi. Med ponudniki informacijskih sistemov smo podrobneje predstavili podjetje SAP AG, ki je že od svoje ustanovitve vodilno podjetje na trgu informacijskih rešitev. V drugem delu je podrobneje predstavljen modul Vzdrževanje, ki je podmodul modula logistika. Podrobneje je predstavljeno izvajanje vseh procesov v modulu Vzdrževanje na primeru podjetja Gorenje d.d.
Keywords: SAP/R3, celoviti informacijski sistemi, ERP rešitev, podjetje Gorenje, modul vzdrževanje, informacijske rešitve.
Published: 11.12.2009; Views: 3224; Downloads: 399
.pdf Full text (938,23 KB)

5.
PRIMERJALNA ANALIZA S PRODAJNEGA VIDIKA ZA REŠITEV ERP MICROSOFT DYNAMICS NAV IN TRON INTERCENTER
Primož Petelinšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Uspešno poslovanje podjetij si danes ne moremo več predstavljati brez informacijske tehnologije (IT). Ta informacijska tehnologija predstavlja pomoč poslovanju podjetja, ta IT je ERP-rešitev. V diplomski nalogi smo predstavili pojem ERP-rešitev, njegovo zgodovino, razvoj, način uvedbe rešitve, predstavili smo metode uvedbe, pristope k uvedbi ERP-rešitve. Predstavili smo ERP-rešitev NAV katerega ponuja podjetje Microsoft, poleg tega smo v diplomski nalogi predstavili še slovensko ERP-rešitev TIC katero ponuja IT podjetje Comtron. V diplomski nalogi smo predstavili kako poteka prodajni proces, s teoretično in praktično obrazložitvijo. Primerjali smo prodajna modula med ERP-rešitvama NAV in TIC. Pokazali smo postopek kako se naredi ponudba, prodajno naročilo, dobavnica in račun v obeh rešitvah. V diplomski nalogi smo predpostavljali, da je prodaja v NAV-u zahtevnejša in kompleksnejša kot prodaja v TIC-u. Z analizo smo potrdili, da smo domnevo pravilno postavili. V diplomski nalogi rešitev nismo obravnavali v celoti, zato ne moremo trditi, da je TIC boljša in enostavnejša ERP-rešitev. Menimo, da bosta v prihodnosti tako Microsoft kot Comtron dalje razvijala svoji ERP-rešitvi, jim dodajala nove funkcionalnosti, katere bodo pomagale podjetjem pri lažjem, bolj nadzorovanem in predvsem bolj ekološkem poslovanju.
Keywords: ERP, Microsoft, NAV, TIC, On Target, JDI, POK, prodaja, prodajni proces
Published: 28.06.2010; Views: 2406; Downloads: 254
.pdf Full text (1,13 MB)

6.
POROČILA V MS DYNAMICS NAV
Aleksander Arsenjuk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem nalogi so obravnavana poročila v poslovno-informacijski rešitvi MS Dynamics NAV, ki so potrebna, da se lahko v organizaciji odvijajo določeni procesi na različnih ravneh. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je teoretičen, kjer so predstavljene celovite informacijske rešitve, njihov razvoj skozi zgodovino, struktura, ter ponudba celovitih informacijskih rešitev doma in v tujini. Temu sledi predstavitev celovite in integrirane poslovne rešitve MS Dynamics NAV, kjer smo podrobneje predstavili tudi njeno strukturo, uporabnike ter prednosti in koristi te rešitve. Drugi del diplomske naloge je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo podrobneje obdelali informacije, ki jih management pridobiva v obliki poročil, vrste in kvaliteto informacij, ter vrste poročil. V nadaljevanju sledi predstavitev ravni managementa in informacije, ki jih potrebuje management ter kakšne odločitve potekajo na podlagi teh informacij na različnih ravneh managementa. Teoretično smo tudi obdelali vrste poročil v MS Dynamics NAV, njihovo strukturo ter potek podatkov. V zadnjem, praktičnem, delu pa je predstavljen proces izdelave poročila, ki si ga lahko izdela uporabnik sam, po svojih željah in potrebah, da zadovolji nujo in potrebo po informacijah.
Keywords: celovite informacijske rešitve, Microsoft Dynamics NAV, poročila v Microsoft Dynamics NAV
Published: 10.06.2010; Views: 2046; Downloads: 172
.pdf Full text (1,70 MB)

7.
KLASIČNO IN ELEKTRONSKO ARHIVIRANJE DOKUMENTNEGA GRADIVA V AGENCIJI ZA JAVNO PRAVNE EVIDENCE IN STORITVE
Maja Skaza, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V vseh podjetnjih, naj bodo javna ali zasebna, dnevno nastajajo različni dokumenti, ki nam povzročajo nemalo težav. Arhiviranje nam pri tem izredno olajša zadeve. v dobi informacijske tehnologije je vse večji poudarek na elektronskem arhiviranju, brez papirja, in tako je tudi prav. Poskrbeti je treba le za varnost in verodostojnost elektronskih dokumentov.
Keywords: dokumentarno gradivo, arhiv, klasično arhiviranje, zakonodaja, elektronsko arhiviranje
Published: 24.03.2010; Views: 2401; Downloads: 629
.pdf Full text (1,04 MB)

8.
IZBIRA ERP- REŠITEV
Gregor Recelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so najprej predstavljene definicije rešitve ERP (angl. Enterprise Resource Planning) nekaterih avtorjev. Sledi opis značilnosti in razvoja rešitev ERP. Predstavljene so rešitve ROP (angl. Reorder Point), rešitve MRP (angl. Material Requirements Planning), rešitve MRP II (angl. Manufacturing Resource Planning) do rešitev ERP, ki predstavljajo štiri stopnje razvoja sistemov za načrtovanje in kontrolo proizvodnje. Prav tako so v diplomski nalogi navedene nekatere prednosti rešitev ERP pred neintegriranimi rešitvami, kot tudi slabosti rešitev ERP. Opisan je postopek opredelitve zahtev in trije najpogostejši pristopi izbire rešitve ERP, to so pristop podrobnih zahtev, pristop ključnih zahtev in pristop dokaz koncepta. Nato sledi poglavje z opisom kriterijev, ki se najpogosteje uporabljajo v projektih izbire rešitev ERP. Na koncu so predstavljeni kritični dejavniki uspeha (KDU) izbire rešitve ERP.
Keywords: rešitev ERP, značilnosti, prednosti, slabosti, izbira, ponudnik, projekt, zahteve, RFI, RFP, pristop podrobnih zahtev, pristop ključnih zahtev, pristop dokaz koncepta, kriteriji, KDU
Published: 08.06.2010; Views: 3078; Downloads: 313
.pdf Full text (489,67 KB)

9.
UVAJANJE REŠITVE HIBIS V BANKO HYPO ALPE-ADRIA-BANK D. D., HRVAŠKA
Aleš Krmelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Poslovna banka mora za svoj razvoj in obstoj pridobiti čim več komitentov. Komitente lahko pridobi z velikim naborom inovativnih storitev. Predpogoj za inovacije je sodoben informacijski sistem. Poznamo več pristopov uvajanja informacijskih sistemov. Vsak pristop ima tako prednosti kot tudi slabosti. Prikazan je bil fazni pristop uvajanja. Pri uvajanju lahko zaradi prilagajanja programske opreme prihaja tudi do prekoračitev rokov in stroškov uvedbe. To lahko preprečimo z dobro GAP analizo.
Keywords: informacijski sistem, poslovna banka, bančne storitve, informacijski sistemi za podporo bančnemu poslovanju, uvajanje informacijskega sistema, prilagajanje programske opreme, računalniška rešitev HIBIS.
Published: 19.08.2010; Views: 2629; Downloads: 231
.pdf Full text (2,30 MB)

10.
UPORABNOST E-POSLOVANJA NA PRIMERU KMETIJSKE DEJAVNOSTI
Urška Dvornik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava vzpostavitev elektronskega poslovanja na kmetiji »Dvornik«. Naloga ima dva poglavitna dela, in sicer v prvem je predstavljeno elektronsko poslovanje in modeli e-poslovanja. V drugem delu pa je predstavljena zasnova spletnega mesta kmetije »Dvornik«. Elektronsko poslovanje je predstavljeno predvsem s splošnimi dejstvi, izpostavljeni so cilji elektronskega poslovanja in ravni na katerih se lahko nahajajo podjetja ali drugi subjekti ob določeni stopnji integracije elektronskega poslovanja v svoje poslovanje. Sledi predstavitev različnih modelov elektronskega poslovanja, ki pa so na kratko povzeti po nekaj znanih avtorjih. V razdelku zasnove spletnega mesta kmetije »Dvornik« najdemo podroben opis izdelave spletne strani, kot tudi način podajanja vsebine. Predhodna analiza trenutnega stanja nas prepriča v nujen razvoj in izrabo potencialov, ki nam jih ponuja uvedba elektronskega poslovanja na kmetiji »Dvornik«. V sklepnem delu diplomske naloge smo ugotovili, da je uvedba spletnega mesta kmetije »Dvornik« primerna, in ob želeni prepoznavnosti in zagotavljanju neposrednega stika s potencialnimi gostu tudi nujna za doseganje uspešnih rezultatov v današnjem vseskozi razvijajočemu se času.
Keywords: Ključne besede: kmetija »Dvornik«, turistična kmetija, spletno mesto, spletna stran, elektronsko poslovanje, turistična ponudba.
Published: 19.08.2010; Views: 1384; Downloads: 120
.pdf Full text (2,57 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica