| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA KRATKOSTIČNIH RAZMER NA 110kV OMREŽJU MED RTP ZLATOLIČJE IN RTP CIRKOVCE
Sašo Krčar, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja analizo kratkostičnih razmer na daljnovodu visoke napetosti 2 · 110 kV Zlatoličje–Cirkovce, ki povezuje največjo kanalsko hidroelektrarno Zlatoličje s pomembno razdelilno transformatorsko postajo Cirkovce. Predstavljeno je 110kV omrežje s hidroelektrarno in transformatorsko postajo. Podana sta analitični izračun kratkih stikov z metodo nadomestnih impedanc in izračun kratkih stikov v programskem orodju PSCAD za 110kV omrežje med hidroelektrarno Zlatoličje in razdelilno transformatorsko postajo Cirkovce. Na osnovi izračunov in izmerjenega dejanskega kratkega stika je opravljena analiza.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, okvare, kratki stiki, razdelilne transformatorske postaje, analiza
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 840; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (9,54 MB)

2.
NAČRTOVANJE PRIKLOPA TALILNE INDUKCIJSKE PEČI NA ELEKTRIČNO OMREŽJE V PODJETJU OMCO FENIKS
Tilen Leskovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je izveden projekt izračuna, dimenzioniranja ter načrtovanja aparatov in naprav. V projektu so opravljeni izračuni kratkostičnih razmer, dimenzioniranje kablovodov ter izbira in določitev aparatov in naprav. Podjetje OMCO Feniks Slovenija bo s tem projektom povečalo proizvodnjo in prodajo izdelkov, za katere je vedno več povpraševanja. V projekt so vključeni vsi izračuni kratkostičnih razmer, dimenzioniranja vodnikov ter opravljeni izračuni termičnih in dinamičnih obremenitev delnih zbiralk. Prikazan je načrt TP OMCO Feniks, ter priložene slike postavitve pečnih transformatorjev in peči.
Ključne besede: pečni transformator, variabilna indukcijska moč, indukcijska peč, električno omrežje, kratkostične razmere.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 955; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

3.
REKONSTRUKCIJA TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP BRUSILNICA
Zvonko Gotlin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem delu obsega splošen opis transformatorskih postaj, transformatorskih postaj znotraj industrijskega kompleksa Steklarne Rogaška, opis posebnega talilnega transformatorja Varivolt ter problematiko transformatorske postaje TP Brusilnica. V nadaljevanju so podani vsi potrebni izračuni, nujni za določitev ustrezne opreme ob rekonstrukciji transformatorske postaje TP Brusilnica, ki predstavlja jedro diplomskega dela. Predstavljena je primerjava izračunov, narejenih klasično z izračuni, izvedenimi s pomočjo programskih orodij Ecodial in xSpider. Na kratko sta predstavljena tudi oba programa. V sklepnem delu so na osnovi najbolj neugodnega scenarija predstavljene variante tehniških rešitev, posebej pa so opisane tri ustrezne rešitve treh različnih dobaviteljev opreme, in sicer Siemens, Schneider Electric in EATON. V zaključku je med temi tremi ustreznimi različicami podan predlog rešitve, ki je za uporabnika v konkretnem primeru najbolj sprejemljiv s tehniškega vidika in predstavlja minimalne stroške vzdrževanja v času življenjske dobe ter ne predstavlja okoljskega problema med obratovanjem in po izteku življenjskega cikla opreme.
Ključne besede: transformatorska postaja, rekonstrukcija, kratki stik, Varivolt, Ecodial, xSpider
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1135; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

4.
NAČRTOVANJE TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP OREHOVEC
Tomaž Jazbinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazano načrtovanje nove transformatorske postaje TP Orehovec z novim srednjenapetostnim napajalnim daljnovodom ali kablovodom. Transformatorska postaja na območju Orehovca je nujna, saj je oskrba z električno energijo tam slaba, ker se to območje trenutno napaja iz TP Vitna vas preko dotrajanega nizkonapetostnega nadzemnega voda. V uvodnih poglavjih je predstavljeno staro obstoječe stanje, v nadaljevanju pa predlogi novih omrežij in opreme. V jedru diplomskega dela so predstavljeni izračuni in rezultati, na podlagi katerih je izbrana oprema, katera je finančno ovrednotena. Diplomsko delo je zaključeno s sklepnim poglavjem, kjer so posebej opisani rezultati.
Ključne besede: električno omrežje, transformatorska postaja, dimenzioniranje, srednjenapetostni daljnovod, kablovod
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1301; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

5.
NAČRTOVANJE IZVODNEGA POLJA CIRKOVCE V RTP ŽERJAVINEC
Robert Zadravec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena razlog in pomen izgradnje RTP 400/220/110 kV Žerjavinec, kot tudi pomen 220 kV omrežja za Republiko Hrvaško. Podan je opis polj in transformacij ter opis vgrajene primarne opreme v RTP 400/220/110 kV Žerjavinec. Za dimenzioniranje in izbiro opreme v izvodnem polju Cirkovce 220 kV stikališca v RTP 400/220/110 kV Žerjavinec je podan izracun kratkosticnih velicin v skladu s standardom IEC 60909. Na osnovi konfiguracije omrežja so s programskim orodjem PSCAD izvedene simulacije kratkega stika in je narejena primerjava dobljenih rezultatov z rezultati izracuna v skladu s standardom IEC 60909.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, razdelilna transformatorska postaja, kratkosticni tok, dimenzioniranje stikalnih naprav
Objavljeno v DKUM: 21.04.2016; Ogledov: 1687; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (6,38 MB)

6.
7.
NAČRTOVANJE TRANSFORMATORSKE POSTAJE ZA PODJETJE DEPLAST
Peter Jagrič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana rešitev za napajanje podjetja Deplast. Predstavljeno je trenutno stanje v podjetju, kraju in distribucijskem podjetju. Z upoštevanjem predvidenih nadaljnjih širitev podjetja je izdelan izračun kratkostičnih razmer ter dimenzioniranje opreme za novo 20/o,4-kilovoltno transformatorsko postajo Deplast. Izbrana je primerna oprema. Smisel naloge je opisati postopke, ki na spripeljejo od ideje do nove transformatorske postaje.
Ključne besede: Transformatorska postaja, izračun kratkostičnih razmer, načrtovanje opreme, odlopnik, ločilnik
Objavljeno v DKUM: 09.06.2015; Ogledov: 1196; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (6,99 MB)

8.
NAČRTOVANJE OBNOVE TRANSFORMATORSKE POSTAJE KERŠIČEVA PARTIZANSKA
Boris Zemunović, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan načrt obnove transformatorske postaje. Razloga za obnovo transformatorske postaje sta pretečena življenjska doba opreme in sama varnost pri posluževanju naprav. Transformatorska postaja se obnavlja v istem objektu, zato je treba v času obnove urediti začasno napajanje končnih odjemalcev. Opisano je trenutno stanje, podane so tehnične rešitve obnove transformatorske postaje in opravljena je izbira pripadajoče opreme. Izvedeni so izračuni kratkih stikov in dimenzioniranje opreme. Pri dimenzioniranju in izbiri opreme je upoštevana sprememba nazivne napetosti omrežja.
Ključne besede: obnova, transformatorska postaja, kratek stik, dimenzioniranje opreme
Objavljeno v DKUM: 29.05.2015; Ogledov: 1150; Prenosov: 282
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

9.
PROBLEMATIKA OBRATOVANJA KOMPOZITNIH IZOLATORJEV
Ervin Dokić, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj, zgradba ter obratovanje kompozitnih izolatorjev. Podrobneje je predstavljena uporaba 110 kV kompozitnih izolatorjev. Za poznavanje celotne problematike obratovanja kompozitnih izolatorjev, je potrebno podrobneje preučiti standarde, ki opisujejo kompozitne izolatorje, predstaviti dosedanjo problematiko v slovenskem elektroenergetskem sistemu, preučiti analizo stanja izolatorjev, ki so bili več let v obratovanju, ter preučiti izkušnje z obratovanjem kompozitnih izolatorjev v elektroenergetskih sistemih tujih držav.
Ključne besede: kompozitni izolatorji, silikonski izolatorji, poškodbe, okvare
Objavljeno v DKUM: 18.06.2014; Ogledov: 1119; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

10.
RAZPOZNAVANJE DELNIH PRAZNITEV V DIELEKTRIKIH S POMOČJO WEIBULLOVE PORAZDELITVE
Marjan Stegne, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava delne praznitve z njihovimi specifičnimi lastnostmi v različnih dielektrikih. Pri predstavitvi dielektrikov je poudarek na umetnih polimernih materialih. Prikazan je nazoren opis pojava delnih praznitev v dielektrikih s podano fizikalno sliko. Predstavljene so metode, ki se uporabljajo za ocenjevanje delnih praznitev in obsegajo električne, neelektrične in statistične metode. Poseben poudarek je namenjen predstavitvi in uporabi Weibullove verjetnostne porazdelitve za ocenjevanje vrednosti delnih praznitev. Za posamezne primere izmerjenih delnih praznitev v laboratoriju je prikazan način analize delnih praznitev z uporabo Weibullove porazdelitve. Podani so rezultati analize za posamezne primere delnih praznitev in potrjena je uporabnost Weibullove analize za ocenjevanje delnih praznitev.
Ključne besede: dielektriki, delne praznitve, električno polje, Weibullova porazdelitev, električno omrežje, izolacijski elementi
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1331; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici