| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 149
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Okolju prijazno delovanje spa zbilje
Tjaša Bizjak, 2020, diplomsko delo

Opis: Trajnostni turizem postaja ena pomembnejših oblik turizma. Zanj se odloča vse več ponudnikov turističnih storitev. Zaključno delo v teoretičnem delu podrobneje opredeljuje ekološki management v turizmu, sisteme in orodja ekološkega managementa ter poudarja evropski okoljski znak, s katerim lahko ponudnik turističnih storitev izkazuje svojo trajnostno usmerjenost. V praktičnem delu pa za manjše turistično podjetje, katerega dejavnost obsega wellness storitve, z uporabo analize SWOT preverja, v kolikšni meri je že uvedlo ekološki management v svoje delovanje in katere okoljevarstvene ukrepe izvaja. Na osnovi ugotovitev iz analize SWOT je bila izdelana matrika TOWS, ki poudarja priporočila za ravnanje z vodo, energijo, odpadki, storitvami, ki so podjetju lahko v pomoč pri izvajanju ukrepov ekološkega managementa.
Ključne besede: trajnostni turizem, ekološki management, okoljski znak, SWOT, TOWS
Objavljeno: 11.11.2020; Ogledov: 82; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (523,96 KB)

2.
Implementacija petstopenjske hierarhije ravnanja z odpadki pri proizvodnji izdelkov na 3d tiskalniku
Lan Razinger Jagodic, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali področje uvedbe petstopenjske hierarhije ravnanja z odpadki pri 3D tiskanju. Opisali smo glavne procese pri izdelavi 3D tiskanega izdelka in kako ti vplivajo tudi na količino nastalega odpadka. Raziskali smo možnosti recikliranja nastalega odpadka in uporabe recikliranega materiala za 3D tiskanje. Ugotovljene so bile najboljše rešitve oz. pomembna dejstva, ki jih mora posameznik upoštevati, da lahko doseže čim manjši končni odpadek. Poiskali smo odgovore na vprašanja, ki si jih mora posameznik postaviti, preden izdela izdelek. Z metodo raziskovanja so bile raziskane že poznane prakse izdeave recikliranega materiala za 3D tiskanje. Na podlagi primera dobre prakse ob projektu Precious Plastics so bile predstavljene možnosti za izdelavo izdelka iz recikliranega materiala od predelave odpadne plastike v material za 3D tiskanje do izdelave novega končnega izdelka. Ugotovljeno je bilo, da prav vsak, ki uporablja 3D tiskalnik, lahko tudi sodeluje v tem projektu in na določen način uspe zmanjšati svoj okoljski odtis. S tem ravna v sladu s cilji petstopenjske hirerahije ravnanja z odpadki. Tisti, ki bi se želeli z zadevo ukvarjati bolj resno, pa imajo na tem področju tudi možnost za zaslužek.
Ključne besede: 3D tiskanje, odpadki, recikliranje, ekologija
Objavljeno: 06.11.2020; Ogledov: 81; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (8,26 MB)

3.
Uvajanje biodinamičnega kmetovanja na kmetijah v Sloveniji in certifikat Demeter
Bojana Marjanović, 2020, diplomsko delo

Opis: Biološko-dinamično kmetovanje je vrsta ekološkega kmetovanja, ki pa se v mnogih pogledih razlikuje od le-tega. V diplomskem delu opredelimo značilne ključne razlike med konvencionalnim in ekološkim kmetovanjem ter biološko-dinamičnim in ekološkim kmetovanjem. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. Teoretični del naloge je osnova našega raziskovanja, kjer smo predstavili ključne razlike med različnimi metodami kmetovanja. Spoznali smo ekološke certifikate, ekološke blagovne znamke ter postopek certificiranja ekoloških in biološko-dinamičnih kmetij ter proizvodov le-teh. Podrobneje smo spoznali tudi postopek uvajanja biološko-dinamičnega kmetovanja na kmetijah v Sloveniji ter certifikat Demeter. V empiričnem delu naloge smo opravili analizo najbolj pogostih prodajnih mest z živili ter poiskali živila z ekološkimi certifikati ter s certifikatom Demeter. Opravili smo SWOT analizo, katere podlaga je bil intervju z Biodinamičnim društvom Ajda. S kratko anketo smo potrdili splošno ozaveščenost potrošnikov o poznavanju ekoloških certifikatov ter o ekoloških blagovnih znamkah. Ker se v nalogi osredotočamo na biodinamične kmetovalce ter ekološko biodinamično znamko Demeter, nas je zanimala njihova tekoča problematika, zato smo obiskali Biodinamično društvo Ajda Vrzdenec ter jim zastavili nekaj vprašanj. Prav tako smo se pogovarjali o možnih rešitvah problematike. Pri izvedbi analiz je bila uporabljena tehnika opazovanja prodajnih mest, kratka anketa, razgovor in intervju z Društvom biološko-dinamičnega kmetovanja Ajda, prav tako pa smo se udeležili njihovega predavanja o biodinamiki. Po opravljeni analizi smo na podlagi rezultatov pripravili tudi nekaj predlogov kot možne rešitve.
Ključne besede: ekološko kmetovanje, biološko-dinamično, certifikat Demeter
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 30; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
Pogled potrošnika na ekološko pridelano hrano in gensko spremenjene organizme
Maja Viteškić - Gončin, 2020, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju informacij, ki se pretakajo na različne načine, obdobju, ko vsak posameznik želi najboljše za svoje zdravje. Zaradi lažjega dostopa do informacij smo vedno bolj informirani o načinih za zagotavljanje boljše kakovosti življenja, posledično se je zgodil veliki preobrat, tako da so ljudje vedno bolj zainteresirani glede kakovosti in izvora živil. S pojavom ekološkega kmetijstva so potrošniki razvili velike simpatije do te vrste prehrane. Ljudje želijo poznati izvor in želijo kvalitetna živila, hkrati pa je vedno večji odpor do gensko spremenjene hrane. Težko trdimo zakaj, ampak v našem okolju so taka živila na zelo slabem glasu. Mogoče zgolj kot posledica dejstva, da česar ne razumemo, tudi ne moremo sprejeti. Ko primerjamo Evropo in Združene države Amerike, spoznamo, da sta kultura ljudi in odnos do prehrane popolnoma različna. Evropska unija podpira manjše ekološke kmetije, težko sprejema novosti na področju gensko spremenjene hrane, medtem pa je v Združenih državah Amerike pristop do kmetovanja drugačen, predvsem se kmetijstvo odvija na zelo velikih površinah in omogoča zelo veliko samooskrbo. Potrošnik je pomembna gonilna sila, ki odločujoče vpliva na razvoj celotne prehrambne industrije in s svojimi nakupovalnimi navadami usmerja razvoj trga in posledično vpliva na odločitve, kakšne izdelke bodo gojili pridelovalci. Pomembno je razlikovati med pridelavo hrane za trge, kjer je kupna moč visoka, in pridelavo hrane, ki omogoča preživetje svetovnemu prebivalstvu. Za zadovoljevanje povpraševanja po obeh oblikah pridelave hrane imata ekološko pridobljena hrana in gensko spremenjena hrana svoje prednosti in slabosti. Brez teoretičnega znanja ni osnov za nadaljnje raziskovanje, zato je najprej pojasnjeno, kaj je ekološko pridelana hrana in kaj so gensko spremenjena živila. Uporabljena metoda je preučevanje tuje in slovenske literature, da dobimo širšo sliko ekološkega kmetovanja in proizvodnje genetsko spremenjenih organizmov. Analizirani in opisani bodo relevantni pojmi in instituti. Kako taka živila prepoznati v trgovini, kakšne so njihove prednosti in slabosti. Uporabljena bo komparativna metoda, tako da bodo primerjane lastnosti ekološke pridelave hrane in pridelave hrane s pomočjo gensko spremenjenih organizmov. Z izvedbo ankete in statistične obdelave pridobljenih podatkov bo odgovorjeno na raziskovalna vprašanja. Interes je glede povezave med prihodki in nakupovalnimi navadami potrošnikov, specifično glede tega, ali potrošniki z nizkimi prihodki dejansko kupujejo ekološka živila ter zakaj imajo ljudje odpor do gensko spremenjene hrane. Ugotavljano bo, ali je gensko spremenjena hrana manj kakovostna od ekološke pridelane hrane. S pomočjo navedb, citatov in uporabe izpiskov bodo ugotovitve dodatno argumentirane.
Ključne besede: ekološko pridelana hrana, gensko spremenjeni organizmi, obnašanje potrošnikov, zdrava hrana
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 47; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
Upoštevanje energetskih in okoljskih vidikov pri razvoju napihljivih hal
Andromeda Kričej, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo skozi teoretično obravnavo in praktični prikaz analize stroškov ter energijske bilance obravnava energetske in okoljske vidike razvoja napihljivih hal v zadnjih letih. Zanimalo nas je, kako in na kakšen način je z energetskega in okoljskega vidika potekal razvoj napihljivih hal v zadnjem obdobju, hkrati pa smo želeli preveriti, zaradi katerih dejavnikov lahko danes rečemo, da so napihljive hale energetsko veliko bolj varčne in z okoljevarstvenega vidika veliko bolj okolju prijazne uporabnikom v primerjavi z napihljivimi halami nekoč. V teoretičnem delu diplomskega dela so za lažje razumevanje obravnavane problematike najprej predstavljeni in opredeljeni nekateri osnovni pojmi in sestavni deli, povezani z napihljivimi halami. V teoretičnem delu je prav tako predstavljen zgodovinski razvoj napihljivih hal in razvoj različnih tehnologij delovanja in sistemov, ki predstavljajo bistven dejavnik energijskega izkaza napihljive hale in njenega okoljskega vidika. V okviru praktičnega dela je bila izdelana energijska bilanca dveh napihljivih hal primerljivih velikosti, a izdelanima z dvema različnima tehnologijama. Na podlagi rezultatov je bilo ugotovljeno, da sodoben način gradnje napihljivih hal z uporabo najmodernejših principov izdelave omogoča izvedbo energijsko manj potratnih in okoljsko veliko bolj sprejemljivih objektov kot v preteklosti.
Ključne besede: napihljive hale, gradbeništvo, energetska bilanca, membranski sistemi, okolje
Objavljeno: 27.10.2020; Ogledov: 59; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

6.
Ravnanje z elektronskimi odpadki in okoljem v podjetju Iskratel
Samo Kokalj, 2020, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je zelo pomembno, kako se obnašamo do okolja. Varstvo okolja je pomemben pogoj za trajen in uspešen razvoj posameznika oz. družbe in tega se zavedajo tudi podjetja. Podjetja, ki bodo sledila dolgoročnim ciljem, povezanim z zniževanjem stroškov in zmanjševanju vplivov na okolje, bodo uspešna. Teoretični del diplomskega dela predstavljajo osnovni pojmi, povezani z odpadki in odnosi med organizacijo in okoljem. Nekoliko podrobneje je predstavljeno področje električnih in elektronskih odpadkov. Drugi del sestavlja podrobna analiza posameznih vrst odpadkov ter količinsko stanje le-teh. V empiričnem delu so prikazane količine posameznih vrst odpadkov, nastalih v podjetju, po posameznih letih za sedemletno obdobje. Analizirani so trendi gibanj za posamezne kategorije odpadkov v odvisnosti od uvedbe ukrepov, prav tako je vključena tudi analiza porabe električne energije. Iz analiz je možno zaključiti, da so trendi ugodni in da prizadevanja za zmanjšanje nastajanja odpadkov v podjetju dajejo oprijemljive rezultate. Treba pa je tudi v prihodnosti stalno iskati možnosti za izboljšave in nadgradnje. Cilj diplomskega dela je analiza podjetja na področju ravnanja z odpadki in odnosa do okolja.
Ključne besede: podjetje, elektronski odpadki, varstvo okolja, standardi ravnanja z okoljem.
Objavljeno: 26.08.2020; Ogledov: 129; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

7.
Vpliv bohinjskega turizma na okolje
Maja Smukavec, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se je ugotavljalo, kako turizem v Bohinju vpliva na okolje. Predstavljen je glavni razlog, zakaj ljudje premalo uporabljajo javni prevoz ter druge možnosti, ki ljudi najbolj privabljajo v Bohinj, in kakšne so možnosti izboljšave. Za ugotavljanje obstoječega stanja smo uporabili metodo s študijem domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov smo uporabili metodo anketiranja. Pri analizi rezultatov ankete smo uporabili tudi opisno statistiko. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da ljudje premalo uporabljajo javni prevoz, ker so slabe povezave in ker ni praktičen. Ljudi v Bohinj najbolj privabi narava. Ugotovljeno je bilo tudi, da turizem vpliva na okolje z emisijami iz avtomobilov in z večjo količino odpadkov ter negospodarno rabo vode. Možnosti izboljšave so predvsem v večji uporabi javnega prevoza, večji informiranosti obiskovalcev in v paketih namestitev, ki vključujejo brezplačni prevoz. Določeni odseki ceste bi lahko bili dovoljeni le za avtobus. Postavilo bi se lahko tudi več ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov.
Ključne besede: obremenjevanje, okolje, turizem, odpadki, zrak
Objavljeno: 18.06.2020; Ogledov: 192; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (457,44 KB)

8.
Mobilne aplikacije kot promotor trajnostne mobilnosti
Gorazd Eržen, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli raziskati področje trajnostne mobilnosti s pomočjo ankete ter ustvariti prototip aplikacije za trajnostno mobilnost. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili koncept trajnostne mobilnosti ter načine, kako se koncept trajnostne mobilnosti uveljavlja v svetu in v Sloveniji. Prav tako smo prikazali nekatere od najnevarnejših onesnaževalcev zraka na področju prometa, vrste mobilnih aplikacij ter distribucijo in prednosti mobilnih aplikacij. V drugem delu smo izvedli anketo med prebivalci Mestne občine Kranj, s pomočjo katere smo želeli ugotoviti njihove navade glede mobilnosti in uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije. Anketirance smo povprašali tudi o tem, kaj bi pričakovali od mobilne aplikacije za podporo trajnostne mobilnosti. Na podlagi analize odgovorov smo ustvarili prototip aplikacije za podporo trajnostne mobilnosti, ki je sestavljena iz funkcij, kot so prikaz trajanja gibanja, prikaza poti in načrtovanja poti. Prednost aplikacije je, da nudi veliko funkcij na enem mestu, ki uporabnikom lajšajo načrtovanje trajnostne mobilnosti.
Ključne besede: Trajnostna mobilnost, Onesnaževanje zraka, Mobilne aplikacije, Mestna občina Kranj, Aplikacija za trajnostno mobilnost
Objavljeno: 12.06.2020; Ogledov: 230; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

9.
MOŽNOSTI ZA ZMANJŠANJE OBREMENJEVANJA OKOLJA Z UPORABO ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV
Tina Despotovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ugotoviti, ali električna vozila res pripomorejo k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Tema bo obravnavala celoten življenjski cikel električnega avtomobila. Pri tem bo obravnavana zgodovina nastanka električnega avtomobila ter onesnaževanje zraka, ki nastaja z uporabo tako električnih vozil kot vozil z notranjim izgorevanjem. Sledil bo opis izdelave izdelka in njegove porabe ter problemi, ki se pojavljajo ob tem. Zadnji del diplomske naloge bo zajemal analizo škode, ki jo povzroča uporaba baterije ter predlagane izboljšave, vezane na odpadke, povzročene z uporabo baterije. V nadaljevanju bo opravljena primerjava električnega avtomobila z avtomobilom na bencinski/dizelski pogon ter primerjava dveh vrst baterij. V namen primerjave bosta uporabljeni SWOT-analiza in metoda kompilacij. Na koncu bo izveden poskus ocene, koliko bi lahko posameznik znižal obremenjevanje ozračja in ogljični odtis, če bi za prihod na fakulteto uporabljal električni avto.
Ključne besede: Električni avto, življenjski cikel, onesnaževanje okolja, emisije CO2, vozila na notranje izgorevanje...
Objavljeno: 15.01.2020; Ogledov: 297; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (929,37 KB)

10.
Pomen okoljevarstvenih vidikov in izobraževanja zaposlenih v zdraviliškem in wellness turizmu
Špela Zavrl, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko okoljevarstvenih vidikov in izobraževanja na področju wellness in zdraviliškega turizma. Osredotoča se na razmere v podjetju Thermana Laško, d. d., in predstavlja dejavnike, ki vplivajo na izobraževanje zaposlenih, in tudi posledice. Diplomsko delo pokaže, na kakšne načine izobraževanje vpliva na prihodnji delovni proces zaposlenih in na njihove osebne kompetence. Za prikaz vpliva izobraževanja na prihodnji delovni proces zaposlenih in tudi na njihova osebna stališča smo uporabili anketo. V anketi so bila zajeta vprašanja glede področja in oblik prihodnjih izobraževanj. Zaposleni so tudi podajali ogovore na vprašanja, kaj jih ovira pri izobraževanju in kako dojemajo izobraževanje na delovnem mestu. Nekaj vprašanj je zajelo tudi vpliv izobraževanja na osebne kompetence zaposlenih (učinkovitost, poslušnost, sigurnost, …). Podajali pa so tudi odgovore glede uporabe okoljevarstvenih načel v procesu dela. Na podlagi vseh podanih odgovorov smo podali jasne ugotovitve glede vpliva in učinkovitosti izobraževanja na delovnem mestu.
Ključne besede: ekologija, okoljevarstveni vidiki, ekološko ozaveščanje, izobraževanje, turizem
Objavljeno: 23.10.2019; Ogledov: 220; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici