| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 186
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
43rd International Conference on Organizational Science Development: Green and Digital Transition – Challenge or Opportunity : Conference Proceedings
2024, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (international and foreign conferences)

Abstract: The 43rd International Scientific Conference on the Development of Organisational Science was held in Portorož from the 20th to the 22nd of March 2024. The main aim of the conference was to promote the importance of knowledge in the context of green and digital transtition of organizations, through academic and scientific debates and professional developments from the economic and non-economic worlds. The conference, which was held under the umbrella title " Green and Digital Transition - Challenge or Opportunity", aimed to highlight the importance of the green and digital transition for the successful achievement of organisational objectives and the appropriate overcoming of societal challenges. The objectives pursued in this context are related to the natural dimensions on the one hand, and to stimulating the economy through green technology, sustainable development and pollution reduction on the other. The green and digital transition is also an opportunity for organisations to make changes towards overarching environmental challenges. It is undoubtedly more important than ever to take decisions that generate synergies between innovation, different sciences, and applied approaches, and to promote changes in business models that will lead to a sustainable and socially responsible development environment. In Portorož, we have reconnected opinions, views, and scientific and professional debates that will stimulate all of us to act in the future, both in organizations and in society at large.
Keywords: organization, knowledge, interdisciplinarity, science, economy
Published in DKUM: 22.03.2024; Views: 307; Downloads: 58
.pdf Full text (21,17 MB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv modnih trendov na porast tekstilnih odpadkov
Martina Bučar, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj hitre mode je omogočil vse večjo proizvodnjo oblačil, korelacijsko pa je le to vplivalo na nakupno vedenje potrošnikov - nižja cena oblačil, podobna kakovost, predvsem pa hitra odzivnost trga glede na povpraševanje so prednosti hitre mode.
Keywords: tekstil, odpadek, trend, moda, tekstilni odpadek, hitra moda
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 160; Downloads: 22
.pdf Full text (829,34 KB)

3.
Problematika ravnanja s plastično embalažo iz kmetijske dejavnosti
Sara Fačeti, 2023, master's thesis

Abstract: Naraščajoča uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo predstavlja vedno večji problem v vseh panogah. S to težavo se srečuje tudi kmetijstvo. Zbiranje tovrstnih plastičnih odpadkov v kmetijstvu je le v redko kateri državi urejeno. Takšen primer je uporaba folije za silažo (angl. agro-stretch foil), ki je v zadnjih letih postala zelo razširjena. Kmetijske plastične odpadke uvrščamo med nekomunalne odpadke, za katere je odgovoren poskrbeti povzročitelj sam. Nikakor ne smemo dopuščati, da zaradi neurejenega sistema zbiranja odpadkov in zaradi malomarnosti takšni odpadki končajo na divjih odlagališčih ali pa se prosto sežgejo v naravi. Takšno početje ima velik negativen okoljski vpliv. Neurejeno zbiranje tovrstnih kmetijskih odpadkov je dolga leta povzročalo težavo po vsem svetu. Tudi v Sloveniji se je predvsem v preteklosti veliko ljudi odločilo za napačno odstranjevanje teh odpadkov. Kljub negativnemu okoljskemu vplivu, ki ga ima kmetijska folija, je ta tudi izrednega pomena za razvoj kmetijstva. Zato je potrebno slediti drugi prioriteti hierarhije ravnanja z odpadki, ki narekuje recikliranje odpadkov v čim večji meri. Na podlagi dveh intervjujev smo izvedeli, da se vzpostavlja nov slovenski model zbiranja kmetijske folije EIP Recikel. Model zbiranja deluje na principu win-win sheme, s katero ustvari krog med odpadno in novo kmetijsko folijo. Model je na ta način ekonomsko zanimiv kmetovalcem in hkrati okoljsko učinkovit, zato ga ocenjujemo kot uspešnega.
Keywords: kmetijska plastika, krožno gospodarstvo, kmetijska folija, recikliranje, shema zbiranja odpadkov.
Published in DKUM: 12.02.2024; Views: 299; Downloads: 45
.pdf Full text (1,93 MB)
This document has many files! More...

4.
Brezogljični viri energije realna možnost ali fikcija?
Teodora Božović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Energija je nenehno in povsod okoli nas, četudi včasih ni vidna s prostim očesom, je ključnega pomena za ohranjanje in vzdrževanje življenja. Primarni cilj raziskave je pravzaprav ugotoviti, kakšna je ključna vrednost brezogljičnih virov energije in ali je danes mogoče doseči njihov največji izkoristek. Skozi prispevek so predstavljene različne države kot nazorni primeri uporabe brezogljičnih in ogljičnih virov energije, vzporedno z omenjenimi državami je prikazana tudi Slovenija. V prispevku so bile postavljene tri hipoteze, od katerih sta bili dve dokončno potrjeni, s povzetkom ter z analizo rezultatov in raziskav.
Keywords: brezogljični viri energije, trajnostni razvoj, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 17.01.2024; Views: 200; Downloads: 19
.pdf Full text (2,76 MB)

5.
Prenova procesa izmenjave pošiljk na Pošti Slovenije d.o.o.
Jure Petrič, 2023, master's thesis

Abstract: Zaključno magistrsko delo se osredotoča na prenovo procesa izmenjave pošiljk na Pošti Slovenije d.o.o., ki je temeljni transformacijski proces. Na začetku smo si zadali cilj, da bomo proces digitalizirali, izboljšali strukturno oceno učinkovitosti in prihranili na času izvajanja procesa. S temi izboljšavami smo želeli rešiti problem pomanjkanja kapacitet, s katerim se trenutno srečuje Pošta. Najprej smo se teoretično poučili o podjetju Pošta Slovenije d.o.o., o temi poslovnih sistemov in njihovem inženiringu. Pri tem smo dodali še področje managementa celovite kakovosti, ki je tesno povezan s področjem preoblikovanja procesov. Nadalje smo se teoretično poučili tudi o področju logistike, ki je panoga, v kateri deluje pošta. Pri tem smo upoštevali tudi zakonodajni okvir, ki predpisuje delovanje vseh, ki izvajajo univerzalno poštno storitev. V praktičnem delu smo najprej naredili posnetek trenutnega stanja, ki smo ga tudi modelirali. Na podlagi analize smo predlagali izboljšave, ki smo jih tudi vnesli v model prenovljenega procesa. Na koncu smo dobljene rezultate primerjali in ugotavljali, ali so nam izboljšave uspele. Ugotovili smo, da smo proces uspeli informatizirati in tudi izboljšati njegovo strukturno oceno učinkovitosti. Tudi pri analizi časov smo ugotovili, da smo ustvarili prihranke. Torej smo na koncu vse tri zastavljene cilje tudi dosegli in potrdili zastavljene hipoteze. Pri tem bi bilo zanimivo vedeti oceno stroška izvedbe takega projekta, kot ga predlagamo, ter oceno učinkov, ki bi jih imel na poslovanje. Tako bi lahko ugotovili, v kolikšnem času bi se taka investicija v prenovo procesa povrnila.
Keywords: proces, inženiring procesov, ocena učinkovitosti, časovna analiza
Published in DKUM: 20.12.2023; Views: 287; Downloads: 30
.pdf Full text (3,40 MB)

6.
Odgovorna raba pitne vode v gospodinjstvih
Urška Zakotnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljena naloga z naslovom Odgovorna raba pitne vode v gospodinjstvih je sestavljena iz dveh delov. V prvem, teoretičnem delu, zajema teme o naravnih virih, odpadnih vodah, trajnostnem razvoju in gospodarjenju z odpadno vodo. Teoretičen del je napisan na podlagi znanstvenih člankov, knjig in spletnih virov. Drugi, raziskovalni del, je opravljen z anketo. V anketi je sodelovalo 51 udeležencev in na podlagi njihovih odgovorov je narejena analiza. Cilj ankete je pridobitev vtisa o ozaveščenosti anketirancev in podlaga za snovanje boljših praks glede ozaveščenosti.
Keywords: voda, odpadna voda, kanalizacija, čistilne naprave, čiščenje
Published in DKUM: 21.11.2023; Views: 320; Downloads: 12
.pdf Full text (1005,87 KB)

7.
Analiza vplivov tehnološkega razvoja letalskih motorjev na okolje
Anđelina Arsenijević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Okoljski vpliv tehnološkega razvoja letalskih motorjev je kritična tema zaradi naraščajočega svetovnega povpraševanja po energiji, fosilnih goriv in rasti svetovnega prebivalstva. Prekomerno poraba fosilnih goriv povzroča izpuste ogljikovega dioksida in prispeva k podnebnim spremembam. Letalski promet, ki je nepogrešljiv del svetovnega gospodarstva, ima pomemben vpliv na okolje s svojimi emisijami in drugimi negativnimi učinki. To zahteva hitre in temeljite ukrepe za zmanjšanje škodljivih posledic ter spodbujanje trajnostnih rešitev v letalski industriji. Celovita ocena podnebnih in ozonskih sprememb zaradi letalskih emisij razkriva znanstvene negotovosti, potrebo po nadaljnjih raziskavah in razvoju tehnoloških ter regulativnih ukrepov za zmanjšanje emisij. Razumevanje gospodarskih in okoljskih posledic teh ukrepov je ključnega pomena za boljše oblikovanje politik in predpisov v letalski industriji ter za zaščito okolja in človeške populacije. V študiji smo izvedli raziskavo z namenom raziskovanja onesnaževanja okolja, ki ga povzroča letalska industrija. Naš cilj je bil pridobiti vpogled v mnenja in predstave letalskih potnikov o emisijah škodljivih snovi, ki izvirajo iz letalskega prometa, ter raziskati, kako te emisije vplivajo na okolje. Anketa je zajela 109 anketirancev, ki so odgovarjali na 16 vprašanj, razdeljenih na dve glavni področji: sociodemografske značilnosti anketirancev in njihova stališča do degradacije okolja zaradi zračnega prometa.
Keywords: letalstvo, emisije, podnebne spremembe, okoljski učinki
Published in DKUM: 08.11.2023; Views: 326; Downloads: 24
.pdf Full text (4,26 MB)

8.
Krožno gospodarstvo na primeru industrije jekla
Gašper Krmelj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Krožno gospodarstvo v industriji jekla temelji na ponovni uporabi, prenovi in recikliranju obstoječih materialov. Uspešno nadomesti linearni gospodarski model, ki temelji na vzemi, naredi, porabi in zavrzi. Krožno gospodarstvo zmanjšuje količino odpadkov in podaljša življenjsko dobo izdelkov. Z analizo krožnega gospodarstva v podjetju X želimo predstaviti model krožnega gospodarstva na primeru industrije jekla, kjer je prišlo do zmanjšanja količine odpadkov zaradi ponovne predelave le-teh in posledično zmanjšanja stroškov v proizvodnji jekla. Postopki predelave in recikliranja predstavljajo strošek, ki ga povsem pokrijejo zaslužki, ki jih prinaša predelava stranskih produktov pri predelavi jekla. Še vedno pa posamezni stranski produkti podjetju X prinašajo nove izzive, kako jih koristno porabiti – seveda s postopki nove tehnologije, za katero bo treba vložiti trud in tudi denar.
Keywords: Odpadki, krožno gospodarstvo, industrija jekla, žlindra
Published in DKUM: 08.11.2023; Views: 312; Downloads: 35
.pdf Full text (638,78 KB)

9.
Analiza vpliva električnih avtomobilov na okolje skozi celoten življenjski cikel
Lovro Mesec Košir, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Prodaja električnih vozil se je s pomočjo oglaševanja okoljevarstva, izboljšanja infrastrukture in obljube manjših stroškov vzdrževanja v zadnjih letih povišala. V diplomski nalogi želimo ugotoviti in predstaviti, kakšen vpliv na okolje ima električni avtomobil skozi celoten življenjski cikel in kateri dejavniki pripomorejo k njegovi večji čistosti. Raziskali smo, kako poteka pridobivanje surovin, ki so potrebne za sestavo baterije in permanentnih magnetov. Primerjali smo električne avtomobile z avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem v času uporabe glede na njihove emisije CO2 oziroma emisije vira energije in emisije trdnih delcev. Poleg omenjene primerjave smo raziskali tudi druge tipe vozil, ki uporabljajo elektriko kot vir energije, ter kakšne so možnosti reciklaže in kako se ravna z odsluženimi baterijami. S pomočjo anketnega vprašalnika smo preverili, ali se ljudje zavedajo celotnega vpliva električnega avtomobila na okolje.
Keywords: električni avtomobili, onesnaževanje okolja, emisije trdnih delcev, varstvo okolja, permanentni magneti
Published in DKUM: 10.10.2023; Views: 329; Downloads: 43
.pdf Full text (997,76 KB)

10.
Proces razvoja in uvedbe novega izdelka na trg
Medeja Kogovšek, 2023, master's thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili svoj izdelek ter pomembne faze v razvoju novega izdelka, od ideje do postavitve izdelka na trgovske police. V začetnem delu smo se z deskriptivno metodo, s povzemanjem drugih avtorjev, lotili predstavitve pojmov, ki so po našem mnenju pomembni za lažje razumevanje nadaljevanja. V jedru smo se na podlagi študije različnih avtorskih del ukvarjali s posameznimi fazami razvoja in uvajanja izdelka na trg. V sklopu omenjenega dela želimo predstaviti faze razvoja, skozi katere gre izdelek, preden pride na trg in ga končni uporabnik lahko tudi kupi. Teoretični del smo v nadaljevanju aplicirali na praktični primer motoristične torbe, s katero se želimo na stroškovno učinkovit način kar najbolj približati željam potencialnih kupcev. Cilj je izdelati torbo, namenjeno prevažanju prtljage na motornem kolesu, in izdelati načrt trženja zanjo. Naš cilj je tudi, da izdelek doseže končne kupce in postane prepoznaven. Opažamo, da je na trgu ogromno kakovostnih izdelkov, vendar proizvajalci ne upoštevajo dejstva, da je med motoristi vedno več voznic ženskega spola, ki jim je poleg funkcionalnosti pomemben tudi videz izdelka, zato je treba razviti izdelek, ki bo funkcionalen in privlačen na pogled. Problema smo se lotili s proizvodnjo majhne količine unikatnih, barvno raznolikih in vsestransko uporabnih torb. Z barvnimi in na pogled privlačnimi vzorci želimo izstopiti iz množice konkurenčnih, enobarvnih izdelkov in kupcem ponudili izdelek, ki bo ustrezal njihovemu osebnemu stilu. Z raziskavo trga smo ugotovili, kakšne so želje potencialnih kupcev ter pomanjkljivosti, ki jih zaznavajo pri obstoječih izdelkih. Podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS, dobljene rezultate pa uporabili kot vodilo za razvoj in izdelavo torbe. Poleg z raziskavo dobljenih rezultatov so nam bile pri oblikovanju v pomoč še lastne želje in izkušnje. Izdelek mora biti izdelan dovolj kakovostno, da bo prenesel vse obremenitve, zato je njegov razvoj v veliki meri vključeval aktivno uporabo in preizkušanje na terenu. Tako smo lažje vedeli, kako se izdelek obnaša med uporabo v praksi in ali izpolnjuje zastavljena pričakovanja. Ker je predvideno, da bomo izdelek proizvajali v manjših količinah, se mu lahko bolj posvetimo, poleg tega pa ga bomo kasneje uporabljali tudi sami in bomo zato tudi kasneje ves čas vpleteni v njegov celotni življenjski cikel.
Keywords: razvoj novega izdelka, faze razvoja, motoristična torba, uvajanje izdelka na trg, trženje novega izdelka, analiza poslovanja
Published in DKUM: 09.08.2023; Views: 431; Downloads: 84
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 1.93 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica