| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
REVITALIZACIJA MINORITSKE CERKVE V MARIBORU
Peter Ditrih, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko revitalizacije Minoritske cerkve v Mariboru, ki je že vrsto let brez primerne funkcije. Diplomsko delo je sestavljeno iz analitičnega in projektnega dela. Obravnavani so tudi posamezni referenčni primeri revitalizacij opuščenih cerkva iz tujine. Na osnovi rezultatov arhitekturne analize se v cerkev umesti nova muzejsko-galerijska funkcija, ki bo pripomogla k oživljanju Vojašniškega trga ter celotnega širšega območja. Objektu se doda nov vertikalni poudarek, ki asocira na nekdanji zvonik ter nov vhodni in povezovalni objekt. Obravnavana je tudi preureditev Vojašniškega trga, ki naj poveča pomen obravnavanega objekta v prostoru.
Ključne besede: arhitektura, revitalizacija, Minoritska cerkev Maribor, Vojašniški trg
Objavljeno: 10.09.2012; Ogledov: 1344; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (8,61 MB)

2.
INTERPOLACIJA NOVE STAVBE V KOMPLEKS RAZVALINE SREDNJEVEŠKEGA GRADU V FRAMU
Andrej Pohajda, 2012, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo obravnava interpolacijo galerije v staro historično strukturo in sicer v kompleks razvaline srednjeveškega gradu v Framu z namenom bogatitve kulturne ponudbe naselja Fram in okolice. Podan je splošen opis razvoja gradu in njegove zgodovine. V nadaljevanju se predstavi razvoj gradnje gradov in utrdb na slovenskih tleh ter nekaj primerov, kar rezultira tri predvidene faze gradu Fram. Podan je pregled primerov interpolacij historičnih struktur, ki je služil kot osnova pri snovanju novega objekta. Diplomsko delo zaokrožuje arhitekturna zasnova galerije Fram.
Ključne besede: arhitektura, naselje Fram, grad Fram, interpolacija
Objavljeno: 24.09.2012; Ogledov: 1281; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (12,21 MB)

3.
PRENOVA DVORCA VILTUŠ
Barbara Lečnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prenovo dvorca Viltuš v okolici Maribora. Namen diplomskega dela je predlagati način za celovito prenovo dvorca. Diplomsko delo sestavljajo analitični del, ki obravnava zgodovinsko in arhitekturno analizo, ter projektni del. Po dolgih letih samevanja, razpadanja dvorca Viltuš in vandalizma smo si v diplomski nalogi zadali cilj, da dvorcu Viltuš z vnosom nove programske ureditve, kot tudi z ureditvijo okolice, omogočimo preporod, ljudem in kraju, ki je z dvorcem tesno povezan, pa razvoj. Na podlagi analiz se v dvorec umesti nov koncept lepotne klinike, imenovane Dvorec lepote Viltuš.
Ključne besede: arhitektura, prenova, dvorec, Viltuš, lepotna klinika
Objavljeno: 06.02.2013; Ogledov: 2086; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (61,94 MB)

4.
PRENOVA GOSPODARSKEGA POSLOPJA PRI ROŽNEM DVORU V RADLJAH OB DRAVI
Kaja Svetina, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo gospodarskega poslopja pri Rožnem dvoru v Radljah ob Dravi. Razdeljena je na celovito arhitekturno analizo stavbe in njene okolice ter na predlog za prenovo. Gospodarsko poslopje je domnevni nekdanji dvonadstropni srednjeveški stolpast dvor, ki je bil v preteklosti že večkrat prezidan. Vanj smo umestili novo namembnost in sicer trgovsko in muzejsko. Predvideli smo kako bi se moral objekt statično utrditi in celovito prenoviti ter kateri posegi so potrebni, da bi se njegov pomen kulturnozgodovinskega spomenika še povečal.
Ključne besede: arhitektura, prenova, gospodarsko poslopje, dvonadstropen srednjeveški stolpast dvor, Rožni dvor v Radljah ob Dravi
Objavljeno: 20.08.2013; Ogledov: 1078; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (9,29 MB)

5.
Prenova palače Egkh
Eva Bajec, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo kompleksa nekdanje palače plemiške družine Egkh v Kranju. Palača je umeščena v staro mestno jedro Kranja in je obdana s kulturno-zgodovinsko pomembnimi objekti. Kljub imenitni lokaciji palača danes nima več prave funkcije. Nekoč pomembna javna funkcija objekta je usahnila z zamiranjem mestnega jedra. Ob vikendih zaživi le notranje dvorišče objekta, ko prostor napolnijo stojnice mestne tržnice. V projektu je predstavljena ena izmed možnosti, kako bi lahko palačo prenovili in vanjo vrnili družabno dogajanje. V pritličnih prostorih in na dvorišču bi se uredila nova pokrita tržnica, prostori v prvem nadstropju pa bi se namenili prodajalnam, pisarnam in večnamenski dvorani. Prenova palače ne bi pomenila le ponovno oživitev objekta, temveč bi predstavljala tudi pomemben korak k obuditvi starega mestnega jedra.
Ključne besede: arhitektura, prenova, palača Egkh, Petrčkova hiša, Kranj, Glavni trg, mestna tržnica
Objavljeno: 02.09.2013; Ogledov: 1175; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (8,12 MB)

6.
PRENOVA KAŠČE NA KMETIJI LAZNIK V MIKLAVŽU PRI TABORU
Luka Laznik, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava prenovo kašče na kmetiji Laznik v Miklavžu pri Taboru. Razdeljena je na celovito arhitekturno analizo stavbe in njene okolice ter na predlog za prenovo. Kašča je bila domnevno postavljena že pred izdelavo franciscejskega katastra, današnjo podobo pa je po ustnih virih dobila leta 1860. Po želji lastnika smo v stavbo umestili turistično dejavnost. Predvideli smo jedilnico, kuhinjo, vinsko klet z degustacijsko predsobo ter dodatne skladiščne prostore. Zaradi dotrajanosti stavbe smo predvideli statično ureditev objekta. Zaradi čim večje ohranitve obstoječih prostorov smo se odločili, da bodo sanitarni prostori v sosednjem objektu.
Ključne besede: arhitektura, prenova, gospodarsko poslopje, dokumentiranje, Kmetija Laznik, Miklavž pri Taboru
Objavljeno: 05.09.2013; Ogledov: 986; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (8,39 MB)

7.
Prenova gradu Cmurek
Ana Simonič, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo obravnava revitalizacijo oziroma obnovo gradu Cmurek, ki se nahaja na Tratah. Namen diplomskega dela je predlagati in predstaviti model obnove gradu in vpliv tega na okolico. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: iz analitičnega, kjer je predstavljena zgodovina ter arhitekturna analiza, in iz projektnega dela, kjer so prikazane same spremembe. Grad Cmurek že desetletja sameva in prav zaradi tega sem si v diplomski nalogi zastavila cilj, da temu nekoč čudovitemu gradu, s pomočjo nove programske sheme in z modernimi dizajni, ponovno povrnemo nekdanji status. S tem se ne doseže samo preporod gradu, temveč celotne okolice, tvorijo pa se s tem tudi močne vezi med ljudmi, ki prebivajo v tej lokalni skupnosti.
Ključne besede: obnova, Cmurek, grad, arhitektura, revitalizacija
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 2673; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (108,78 MB)

8.
Prenova vile Panajotopulo
Tabita Jerant, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Cilj projektne naloge je izdelati celovit predlog za prenovo Vile Panajotopulo. Vila je obravnavana kot del kulturne dediščine, ki s svojim historičnim ozadjem predstavlja veliko nacionalno vrednost. Naloga je razdeljena na analitični in projektni del. V analitičnem delu smo analizirali zgodovinska izhodišča in obstoječe stanje ter na podlagi pridobljenih ugotovitev prišli do zaključka, da je arhitekturni kompleks nujno potreben celovite prenove. Z ustanovitvijo nove namembnosti in funkcije bosta objekt in okolica zaživela ter tako pridobila na prepoznavnosti in simboliki samega kraja in okoliša.
Ključne besede: prenova, arhitektura, kulturna dediščina, patricijska vila, graščina Panajotopulo, prvotni izhodiščni tloris
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1950; Prenosov: 298 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (86,63 MB)

9.
PRENOVA STAVBE ADMONT (PARTIZANSKA CESTA 1) V GORNJI RADGONI
Beno Rožman, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prenovo stavbe Admont, ter stranskega gospodarskega poslopja v Gornji Radgoni, ki sta že več desetletij brez prave namembnosti. Diplomsko delo je sestavljeno iz analitičnega in projektnega dela ter posameznih referenčnih primerov. Na podlagi dobljenih rezultatov arhitekturne analize se določi nova namembnost kompleksa kot središča za vinogradniške dejavnosti. Turistom in domačinom bi ponujal muzejske dejavnosti, restavracijo, vinoteko, degustacijski prostor vin v starih kletnih prostorih stavbe Admont in trženje slovenskih vin. Tako bi stavbni kompleks Admont spet zaživel in prazni prostori bi bili le še zgodovina.
Ključne besede: prenova, arhitektura, baročna arhitektura, dvorec, Admont
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1203; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (15,53 MB)

10.
Interpolacija na lokaciji nekdanjega Meljskega dvora v Vetrinjski ulici v Mariboru
Gašper Kogelnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo teoretično in praktično zasnovo programa, ki bi zopet povezal staro in novo mestno središče Maribora, in sicer s pomočjo široke pasaže v vzhodnem delu Jurčičeve ulice. S tem bi bila zapolnjena prazna prostornina na lokaciji bivšega Meljskega dvora. Predlagamo gradnjo nove in suvereno zasnovane stavbe, ki se bo morala s svojimi gabariti prilagoditi obstoječi pozidavi in znova vzpostaviti sledove zaprtega obzidnega okvirja vzhodne meje pri srednjeveški zasnovi mesta. Objekt bo zapolnil obstoječo vrzel in hkrati programsko dopolnil ožje območje naše interpolacije. Ker v prostoru ne želimo izzvati novih kontrastov, temelji idejna zasnova objekta na analizi grajenih oblik v bližini in na analizi materialov ter funkcije prostora, v katerega interveniramo. Predvidena je umestitev javnega kulturnega programa, ki bo uspešno zapolnil vrzel med Vetrinjskim dvorom in objektom Probanke ter s tem programsko poenotil ulico.
Ključne besede: interpolacija, prilagajanje, spomeniško varstvo, programska dopolnitev, Vetrinjska ulica, Vetrinjski dvor.
Objavljeno: 13.09.2013; Ogledov: 1264; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (13,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici