| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 56
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Revitalizacija območja na severnem robu grajske vzpetine na Ptuju
Sanja Špindler, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena prostorska zasnova oživitve ptujskega grajskega griča ter koncept prezentacije ostalin srednjeveškega mestnega obzidja. Prostorska zasnova griča vsebuje koncept vstopne točke v mesto ob grajski pristavi ter garažne hiše ob upravni enoti. Spremljevalni program vključuje zasnovo grajskega parka, amfiteatra, razglednih ploščadi in sprehajalnih poti. Glavna sprehajalna pot povezuje grad s Panoramo, potencialnim arheološkim parkom. Vstopna točka v mesto v krožni obliki povezuje turistično informacijski center, gostinski program, trgovine, sanitarije in informacijski paviljon, s katerim se spodbuja promocija Spodnjega Podravja in turizem v širši okolici Ptuja. Prostorski zasnovi sta rezultat obširne raziskave o mestu Ptuj, kulturnem dogajanju v njem in o gospodarstvu, o njegovem zgodovinskem in urbanističnem razvoju, analizah mesta in srednjeveškega jedra ter podrobni obdelavi dokumentacije o Ptujskem gradu. Zgodovinski razvoj mesta je predstavljen kot zametek zgodovinskega atlasa Ptuja. Narejena je interpretacija mestnega obzidja v njegovem največjem obsegu na karti Ptuja ter številni arhitekturni posnetki objektov grajskega kompleksa, kar do sedaj še ni bilo dokumentirano. Delo je produkt sodelovanja s strokovnimi delavci na področju varstva dediščine, arhitekture, urbanizma, turizma in krajine. V ozir je bilo vzeto tudi mnenje splošne javnosti, saj je participatorni pristop ključen za celostno revitalizacijo mesta in obravnavanega območja.
Keywords: Ptujski grad, grajski grič, srednjeveško mestno obzidje, turistična arhitektura, Mestna občina Ptuj, grajska pristava, garažna hiša, podzemni rovi, prenova, urbanizem, konservatorstvo
Published: 17.12.2020; Views: 940; Downloads: 295
.pdf Full text (62,34 MB)

2.
Prenova dvorca Freudenau v Črncih pri Apačah
Matjaž Rožec, 2020, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava prenovo dvorca Freudenau, znanega tudi po imenu Meinlov dvorec v Črncih v občini Apače. V nalogi je izpostavljen problem trenutnega stanja dvorca ter predlog prenove dvorca in območja v bližnji okolici. Cilj projektne naloge je najti ustrezne rešitve za rekonstrukcijo in adaptacijo kompleksa dvorca. Naloga je sestavljena iz zgodovine kompleksa, analize grajenih oblik, slik obstoječega stanja in predloga prenove.
Keywords: arhitektura, prenova, dvorec, Freudenau, Meinl
Published: 02.09.2020; Views: 251; Downloads: 140
.pdf Full text (52,99 MB)

3.
Arhitekturne intervence na območju mestnega obzidja v Mariboru
Luka Bačko, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo Arhitekturne intervencije na območju mestnega obzidja v Mariboru na celovit način prikazuje pot, kako ponovno osmisliti nekdaj tako pomembno arhitekturo, ki so jo v preteklosti brezbrižno uničili. Idejna zasnova zajema reševanje problema ohranjanja, vrednotenja in oživljanja mestnega obzidja, čigar izvor sega v 13. stoletje. Skozi analize stanja mesta na obravnavanem območju smo spoznali območje mestnega obzidja. Na podlagi temeljitih analiz smo ovrednotili stavbe, ki na obravnavanem območju kazijo podobo mesta, so neprimerne za bivanje in ogrožajo okolico. Vprašanje “kako ponovno oživiti mestno obzidje za potrebe oblikovanja identitete mesta in ga približati ljudem”, je glavno vodilo zasnove arhitekturnih intervencij. Zasnovali smo orientacijski sistem, ki zajema vse usmerjevalnike v prostoru, od usmerjevalnih tabel na stavbah, do visokih, iz kortena izdelanih panojev, ki ponazarjajo mestna vrata, ter informacijski sistem, ki služi osveščanju ljudi. Ljudje v brošurah in letakih dobijo osnovne informacije o mestu in mestnem obzidju, hkrati pa jih ta tiskovni material nagovarja, da poiščejo več informacij na aplikaciji, ki preko QR kode ponuja pregled vseh dogodkov povezanih z mestom.
Keywords: arhitektura, prenova, obzidje, Maribor
Published: 11.02.2020; Views: 437; Downloads: 113
.pdf Full text (47,77 MB)

4.
Prenova dvorca Vilkenhof, Vukovje 2
Katja Jaušovec, 2020, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava prenovo dvorca Vilkenhof v okolici Maribora. Namen naloge je predlagati koncept za celovito prenovo dvorca. Projektno nalogo sestavljata analitični del z arhitekturno analizo in idejni projekt za prenovo dvorca.Po dolgih letih samevanja, razpadanja in vandalizma dvorca Vilkenhof sem na podlagi analiz predlagala nov koncept za celovito ohranitev, obnovo in revitalizacijo nekdanjega plemiškega dvorca. Glede na analize in trenutno situacijo bomo objektu namenili novo funkcijo – restavracijo in butične apartmaje s spajem.
Keywords: arhitektura, prenova, dvorec, Vilkenhof, Vukovje
Published: 22.01.2020; Views: 757; Downloads: 184
.pdf Full text (147,05 MB)

5.
PRENOVA GRADU V BELTINCIH
Anja Cigut, 2019, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava prenovo gradu v Beltincih. Namen projektne naloge je predlagati ponovno gradnjo nekdanje podobe beltinskega gradu. Predlog ponovne, gradnja manjkajočega dela bo sedanjemu gradu dala celovito podobo. Projektno delo sestavlja analitični in projektni del. Analitični del obravnava zgodovinsko in arhitekturno analizo. Grad je že delno obnovljen. V obnovljeni del je že vnesena programska ureditev. Na podlagi tega smo si v projektni nalogi zadali cilj, da s ponovno gradnjo vrnemo objektu prvotno podobo in v novi del vnesemo program, ki bo omogočil preporod samemu kraju. Nov program se bo dopolnjeval s programom ostalega dela gradu. Na podlagi analiz in obstoječega programa se bo v grad namestil nov koncept hotela.
Keywords: arhitektura, prenova, grad, Beltinci, hotel
Published: 28.06.2019; Views: 565; Downloads: 125
.pdf Full text (17,06 MB)

6.
Prezentacija Rimskega amfiteatra na Ptuju
Sandi Vaupotič, 2019, diploma project paper

Abstract: V zadnjih nekaj letih se je vse bolj razširila domneva o rimskem amfiteatru v srednjeveškem predelu Ptuja, tik ob Dravskem nabrežju. Projektna naloga obravnava predlog izgradnje arheološkega muzeja na domnevni lokaciji nekdanjega amfiteatra ter povezavo in prezentacijo domnevnih ostalin amfiteatra na mestu samem.
Keywords: amfiteater, Ptuj, arheološki muzej, zaščita, prezentacija
Published: 07.03.2019; Views: 674; Downloads: 147
.pdf Full text (87,91 MB)

7.
Godinje settlement - adaptive reuse and revitalization
Jovana Dragović, 2019, master's thesis

Abstract: The Master’s thesis deals with the valorization and restoration of Godinje, the first village in Montenegro with the status of immovable cultural property. The project encompasses an analysis of the present state of the cultural heritage, research of traditional architectural elements of the crmnica house, as well as the role of man in space. An important factor in the development and preservation of architecture is the awareness of space and the factors that define it. With the aim of encouraging the proper maintenance of cultural heritage, while giving purpose to certain objects, the village planning has been resolved. By emphasizing the spatial principles and traditional techniques of construction, and thus the education thereof, the value is emphasized and further development of Godinje is made possible.
Keywords: Godinje, crmnica house, spatial principles, nature and man, culture, language of architecture, cultural heritage, valorization
Published: 30.01.2019; Views: 713; Downloads: 109
.pdf Full text (70,45 MB)

8.
Celovita prenova gradu Velika Nedelja
Maruša Korpič Lesjak, 2018, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava revitalizacijo oziroma prenovo velikonedeljskega gradu, ki je eden vidnejših kulturnozgodovinskih objektov na območju Občine Ormož. Namen diplomskega dela je izdelati in predstaviti model obnove gradu in vpliv tega na okolje. Naloga je sestavljena iz dveh delov: iz analitičnega, kjer sta predstavljeia zgodovina in arhitekturna analiza gradu, ter iz projektnega dela, kjer so prikazani posegi in predlogi za njegovo prenovo ter ureditev okolice. Z denacionalizacijo v 90. letih je grad Velika Nedelja prišel v last in upravljanje križniškega reda. V njem so stanovanja, del gradu pa se uporablja za muzejsko dejavnost. V prvi polovici 18. stoletja so grad baročno predelali in danes spada med enega izmed redkih, dobro ohranjenih zgodnjebaročnih zgradb pri nas. Od takrat tudi izvira sedanja podoba Velike Nedelje, štiritraktne dvonadstropne zasnove z okroglimi ogelnimi stolpi. Je izredno zanimivo zasnovan in očara predvsem z notranjim dvoriščem, grajsko kapelo in s stopniščem ter s svojo lego, ki nudi dober razgled na njegovo okolico. K prenovi gradu sem pristopila celostno in z željo po ohranitvi značilnih elementov grajske arhitekture. Zaradi večjih možnosti trženja kapacitet sem ga preuredila v rokodelski center, ki vključuje muzejski del z razstavišči in poslovne prostore, rokodelske delavnice, trgovino, kavarno, prostor za družabne in poslovne dogodke. Ureditev okolice gradu vključuje vzpostavitev obrambnega jarka, dvižnega mostu ter ureditev pobočja gradu. Pri revitalizaciji sem upoštevala potrebe muzejske stroke in zahteve križniškega reda kot lastnika gradu ter jih smiselno vključila v zasnovo objekta. S tem ne bi dosegla samo obnove gradu ter mu dala novo funkcijo, temveč vplivala tudi na širšo območje in ljudi, ki bivajo v tej lokalni skupnosti.
Keywords: grad, Velika Nedelja, prenova, obnova, revitalizacija, križniški red, rokodelci, center, arhitektura
Published: 13.09.2018; Views: 675; Downloads: 143
.pdf Full text (19,60 MB)

9.
REVITALIZACIJA GRADU RIFNIK PRI ŠENTJURJU
Katarina Žnidarec, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga analizira in vrednoti trenutno stanje gradu Rifnik v občini Šentjur. Na osnovi poglobljene analize in izdelane raziskave je nastal predlog za celovito revitalizacijo gradu, ki temelji na prizadevanju za korektno interpretacijo kulturnozgodovinskega pomena in na čim bolj učinkoviti povezavi starih ostankov ruševin gradu z novimi deli.
Keywords: arhitektura, revitalizacija, grad, Rifnik, Šentjur
Published: 20.09.2017; Views: 747; Downloads: 153
.pdf Full text (20,75 MB)

10.
Ureditev območja mednarodnega mejnega prehoda Trate
Gregor Pukšič, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava ureditev območja mednarodnega mejnega prehoda Trate. Namen projektne naloge je predlagati in predstaviti kvalitetno ureditev območja mednarodnega mejnega prehoda in vpliv tega na okolico. Projektna naloga je sestavljena iz dveh delov: iz analitičnega, kjer je predstavljena zgodovina ter arhitekturna analiza, ter iz projektnega dela, kjer so prikazane rešitve. Povezava čez reko Muro je bila že nekoč pomembna za prebivalstvo na obeh bregovih reke Mure. Z novo ureditvijo bi se ponovno vzpostavila povezava in omogočila nadaljnji razvoj območja.
Keywords: arhitektura, ureditev, mednarodni mejni prehod, Trate, Cmurek
Published: 20.09.2017; Views: 626; Downloads: 112
.pdf Full text (164,19 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica