| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 77
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRIMERJAVA KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV ZA KONSTRUIRANJE TEMELJNEGA KROJA ŽENSKE OBLEKE
Suzana Gregorčič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podana primerjava temeljnih krojev in videza ženskih oblek narejenih po merah testne osebe nemškega, italijanskega, angleškega in ameriškega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn. Primerjava je predstavljena s pomočjo nemodeliranih temeljnih krojev ženske obleke po posameznem konstrukcijskem sistemu in fotografijami, dobljenimi z izdelavo nemodeliranih ženskih oblek po merah testne osebe posameznega konstrukcijskega sistema. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer, tabele mer, označevanje velikostnih številk in konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke za posamezni konstrukcijski sistem.
Ključne besede: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, ženska obleka, telesne mere
Objavljeno: 03.06.2009; Ogledov: 2852; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (29,35 MB)

3.
OBLIKOVANJE IN KONSTRUIRANJE MODNIH DODATKOV IZ OSTANKOV MATERIALOV
Valerija Balažic, 2009, diplomsko delo

Opis: Ostanki različnih materialov, ki ponavadi končajo na odlagališčih ali v sežigalnicah in s tem vedno bolj vplivajo na okolje, lahko dobijo novo obliko kot inovativni in izvirni modni dodatki. V diplomski nalogi z naslovom Oblikovanje in konstruiranje modnih dodatkov iz ostankov materialov, smo se osredotočili na izdelavo verižic in brošk, ki smo jih izdelali na podlagi eksperimentiranja ostankov usnja, plastike, tesnilne gobe in polsti. V nalogi je predstavljenih šest kolekcij verižic in dve kolekciji brošk, kjer je šest kolekcij sestavljenih iz treh modelov, ostali dve kolekciji pa iz štirih modelov. Vsak model ima svojo značilno obliko in predstavlja unikat.
Ključne besede: ostanek materiala, modni dodatki, nakit, verižice, broške
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 1960; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

4.
OBLIKOVANJE IN RAZVOJ KOLEKCIJE OBLAČIL ZA PROSTI ČAS
Mateja Blagovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Oblačila za prosti čas so oblačila, za katere je značilno ohlapno prileganje, udoben kroj, mehkost, lahkotnost in enostavno vzdrževanje. Pogosto so to oblačila iz pletiv. Oblačila za prosti čas so se razvila iz oblačil za šport. Kvaliteta prostega časa je zelo pomembna, zato je tudi pomembno kako se bomo počutili v oblačilih, ki jih oblečemo ob tej edinstveni priložnosti dneva, ko se lahko sprostimo. Zato je bil namen diplomske naloge izdelati kolekcijo oblačil za prosti čas ter izvesti njihovo konstruiranje in modeliranje. Pri tem smo upoštevali tudi estetski izgled oblačil in predlagali barvne kombinacije ter primerne tekstilije za njihovo izdelavo. V nalogi smo se posvetili izdelavi krojev, ki omogočajo udobno prileganje oblačil in pri tem dali prednost harem hlačam ter kimono rokavu.
Ključne besede: oblačila za prosti čas, konstruiranje in modeliranje oblačil, harem hlače, kimono rokav
Objavljeno: 16.10.2009; Ogledov: 2742; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

5.
MALA ČRNA OBLEKA
Nataša Majer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskavo nastanka male črne obleke, njenega razvoja skozi zgodovinska obdobja preteklih devet desetletij in njenih lastnosti ter pomena, ki ga je pridobila tekom desetletij do danes. Podrobnjeje so predstavljena tudi barvila, simbolika črne barve in modnost črnih oblačil. Na podlagi spoznanj o mali črni obleki je v praktičnem delu predstavljena idejna zasnova male črne obleke po lastni zamisli. Predstavljena je v risbi in tehnični skici. Kot rezultat je bila izdelana temeljna konstrukcija male črne obleke in izvedeno modeliranje temeljnega kroja v zasnovan model. Zaključek diplomskega dela predstavlja realizirana idejna zasnova, predstavljena s fotografijami izdelka — moje male črne obleke.
Ključne besede: mala črna obleka, Gabrielle Coco Chanel, črna barva, razvoj male črne obleke skozi čas, konstruiranje in modeliranje
Objavljeno: 13.11.2009; Ogledov: 3990; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (26,30 MB)

6.
ANALIZA VIDEZA OTROŠKE OBLEKE
Renata Brinjevec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je podrobneje predstavljen celoten proces izdelave treh po dizajnu in konstrukciji enake otroške-dekliške obleke, ki se razlikujejo po različnih vrstah uporabljenih tkanin. Cilj naloge je analiza izdelave oblačila, tj. tehnoloških postopkov izdelave, ki so konstrukcijsko enaka, vendar zaradi vrste uporabljenega materiala različno tehnološko izvedena. Za model svojega izbranega modela sem vzela Asjo, svojo štiri letno hčerko. Vpliv lastnosti materiala na končni videz oblačila je bil analiziran z vidika parametrov drapiranja, mehanskih lastnosti in vizualnih ocen.
Ključne besede: Konstrukcija oblačil, tehnologija izdelave oblačil, videz oblačila, lastnosti tkanine.
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 2176; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

7.
ANALIZA IZDELAVE OTROŠKIH VARNOSTNIH SEDEŽEV
Mateja Skok, 2010, diplomsko delo

Opis: Otroški varnostni sedeži predstavljajo obvezni del avtomobilske opreme z vidika varnosti otrok med vožnjo že od leta 1930. Diplomsko delo zajema v teoretičnem delu predstavitev otroških varnostnih sedežev in ocene testiranja ter priporočene varnostne zahteve. V praktičnem delu sta analizirana dva cenovno in kakovostno primerljiva otroška avto sedeža in sicer Kiddy Life PRO ter Maxi Cosi TOBI. Za predstavljena otroška varnostna sedeža so izdelani krojni deli in krojne slike, kosovnice uporabljenih materialov ter plani tehnoloških operacij šivanja. Analizirane so bile razlike izdelave obravnavanih prevlek otroških varnostnih avto sedežev. Izvedena je bila anketa o kriterijih za odločitev nakupa otroškega varnostnega avto sedeža s potencialnimi kupci in primerjava le te z analizo izdelave prevlek otroških varnostnih sedežev. Podano je končno mnenje o uporabnosti in kvalitetni izdelavi prevlek analiziranih otroških varnostnih avtosedežev.
Ključne besede: otroški varnostni sedeţ, plan tehnoloških operacij šivanja, kosovnica materiala
Objavljeno: 08.03.2010; Ogledov: 2118; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (4,72 MB)

8.
IZOBRAŽEVANJE Z UPORABO E-GRADIV NA PODROČJU TEKSTILSTVA
Mojca Zavratnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam izobraževanje z uporabo e-gradiv na področju tekstilstva. Posebno vlogo pri tovrstnem izobraževanju ima mednarodni projekt eLiTA. Z razvojem spletnih multimedijsko podprtih e-gradiv inovira in izboljšuje izobraževanje in usposabljanje na področju tekstilstva. Z uporabo sodobne internetne informacijsko-komunikacijske tehnologije omogoča uporabniku prijazen način izobraževanja, ne glede na kraj, hitrost in čas. Učni moduli so prevedeni in grafično preoblikovani iz originalne angleške verzije/oblike v slovensko. S tem so primerna za usposabljanje slovenskih študentov, dijakov in zaposlenih v podjetjih na različnih področjih tekstilstva.
Ključne besede: e-izobraževanje, e-gradiva, projekt eLiTA, internet, informacijsko-komunikacijska tehnologija
Objavljeno: 04.08.2010; Ogledov: 1888; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

9.
IZDELAVA MULTIFUNKCIONALNIH OBLAČIL ZA POSLOVNE ŽENSKE
Barbara Franjić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem prikazala pripravo in izdelavo kolekcije oblačil, namenjene trem poslovnim ženskam. Kolekcija je sestavljena iz 25 različnih modelov, ki se med seboj kombinirajo glede na različne priložnosti. Za izbrane modele je bila izdelana tehnološka dokumentacija, ki obsega, tehnološki opis, plan tehnološkega procesa šivanja in plane montaže. Izdelani kosi oblačil so opisani z vidika multifunkcionalne značilnosti v različnih okoljih v katerih se gibljejo poslovne ženske. Poudarek je bil na tem, da se isti kos oblačila lahko pojavi v različnih priložnostih vendar s pravilnim dopolnjevanjem le-teh. Pri tem smo upoštevali modne dodatke in ustrezno izbran nov kos oblačila (npt:. Klasične črne hlače uporabimo v gledališču za svečano priložnost, te hlače pa uporabimo še za druženje na zabavi kombinirane z lahkotnim topom) Z rezultati smo pokazali na pomen multifunkcionalnega oblačenja poslovnih žensk, ki se lahko ustrezno uredijo in tako prilagodijo različnim situacijam skozi delovni dan.
Ključne besede: ženska oblačila, konstrukcijski opis, tehnološki postopki
Objavljeno: 02.11.2010; Ogledov: 2233; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (5,75 MB)

10.
REKONSTRUKCIJA ŽENSKE BELOKRANJSKE NOŠE
Tatjana Kozar, 2010, diplomsko delo

Opis: Oblačilna kultura je del kulturne dediščine posameznega naroda. Predstavlja sredstvo, preko katere posameznik izraža svojo identiteto in preko katerih posameznik ali družbena skupina sporoča svoj položaj v družbeni skupini. Diplomsko delo z naslovom »Rekonstrukcija ženske belokranjske noše« temelji na dekompoziciji posameznih oblačilnih delov belokranjske noše ter njihovi transformaciji v sodobno in nosljivo oblačilo za širšo populacijo. Podrobno proučevanje oblačilne dediščine Bele krajine je predstavljalo izhodišče za oblikovanje kolekcije ženskih oblek, ki vsebujejo značilne konstrukcijske detajle belokranjske noše, kot tudi ornametiko belokranjskih vezenin in klekljano čipko. Rezultat diplomske naloge predstavlja pet modelov, ki odražajo lastno interpretacijo ženske belokranjske noše v sodobno in nosljivo obleko.
Ključne besede: narodna noša, ljudska noša, belokranjska noša, platno, vezenina, konstruiranje in modeliranje, tiskanje
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 4227; Prenosov: 322
.pdf Celotno besedilo (11,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici