| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Mobilni virtualni vodič : diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa
Žiga Berce, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: informatika, mobilne naprave, vodič, GPS, virtualni prikaz
Objavljeno: 13.10.2008; Ogledov: 2125; Prenosov: 0

4.
NADZOR IN KRMILJENJE NAPRAV V INTELIGENTNEM OKOLJU Z UPORABO USMERJEVALNIKA
Uroš Kumer, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja zasnovo in realizacijo krmiljenja inteligentne hiše iz stališča minimalne porabe električne energije in minimalne cene. Raziskali smo načine in možnosti, kako krmiliti in nadzorovati sistem in kako povezati posamezne segmente v funkcionalno celoto. Uporabljena zasnova je zastavljene modularno, celoten sistem sestoji iz dveh modulov. Kot osnovni modul smo izbrali usmerjevalnik, ki smo ga nadgradili s programskimi paketi, ki so bili potrebni za izvedbo sistema in dodatno strojno opremo, da smo zagotovili dovolj flash in RAM pomnilnika za izvajanje zahtevanih programskih paketov. Osnovni modul služi kot spletni strežnik za nastavitev želenih in spremljanje trenutnih vrednosti, kot podatkovna baza, kot Java navidezni mehanizem ter izvaja regulacijo in komunicira s sekundarnimi moduli. Sekundarni moduli imajo tri poglavitne dele. Xport za komunikacijo med sekundarnim in osnovnim modulom ter pretvorbo signalov. Mikrokrmilnik, ki pretvarja signale med serijsko komunikacijo z Xportom in senzorji ter izvršilnimi členi. Tretji del sekundarnega modula predstavljajo izvršilni členi, ki skrbijo za regulacijo veličin in senzorji oziroma tipala, ki merijo trenutne vrednosti fizikalnih veličin. Zasnovo in realizacijo sistema smo predstavili s pomočjo regulacije temperature v prostoru.
Ključne besede: inteligentno okolje, omrežni usmerjevalnik, krmiljenje naprav, strežnik - odjemalec
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 1748; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

5.
RAZVOJ SISTEMA ZA OBVEŠČANJE VELIKEGA ŠTEVILA UPORABNIKOV TELEKOMUNIKACIJSKIH OMREŽIJ
Marko Lubej, 2009, diplomsko delo

Opis: Omrežja fiksne telefonije, podatkovna omrežja, omrežja mobilne telefonije in internet danes niso več samostojni in neodvisni ločeni sistemi, temveč se povezujejo in zlivajo v vedno bolj prepleteno in storitveno pestro platformo, ki odpira priložnosti za razvoj novih - konvergenčnih storitev. Diplomsko delo predstavlja vse korake razvoja ene izmed takšnih konvergenčnih storitev, sistema za obveščanje velikega števila uporabnikov telekomunikacijskih omrežij, ki izkorišča zmožnosti sodobnih omrežij. Delo opisuje vse faze razvoja, od analize omrežij naslednje generacije in njihovih elementov ter informacijskih tehnologij, ki omogočajo implementacijo samih storitev, do analize konkretnega problema in načrtovanja rešitve. Rezultat dela je sistem, napisan v programskem jeziku Java, ki teče na operacijskem sistemu Windows in v veliki meri izkorišča storitve vmesnika Parlay X, standardiziranega vmesnika za dostop do funkcionalnosti telekomunikacijskih omrežij. Sistem je sestavljen iz dveh delov, prvi del je spletni grafični uporabniški vmesnik, ki omogoča manipulacijo nad podatki v podatkovni bazi, drugi del pa aplikacija, katera samodejno izvaja telefonske klice in s tem opravlja funkcijo obveščanja uporabnikov telekomunikacijskih omrežij.
Ključne besede: telekomunikacije, storitve v telekomunikacijah, omrežja naslednje generacije, VoiceXML, Parlay X, interaktivni glasovni odzivnik, aplikacijski strežnik, klicni strežnik, VoIP
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 1859; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

6.
ZASNOVA MOBILNE APLIKACIJE VIDEO NA ZAHTEVO
Dejan Cencelj, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava opis vseh gradnikov, ki so potrebni za implementacijo mobilne rešitve aplikacije videa na zahtevo. Teoretični del diplomske naloge opisuje sistem videa na zahtevo in tehnologije na katerih temelji zasnovana arhitekture sistema. Opisani so standardi prenosnih tehnologij, protokoli za pretakanje vsebin, standardi za pripravo video in zvočnih vsebin in orodja, ki smo jih uporabili pri praktičnem delu. Praktični del opisuje celovito rešitev uporabe programske arhitekture za vzpostavitev komunikacije od konca do konca med mobilno napravo (mobilnim telefonom) in spletno aplikacijo, ki dostopa do podatkovne baze ter komunikacijo z video strežnikom. Arhitektura je implementirana s pomočjo programskega jezika Java. Spletno aplikacijo in poslovno logiko poganja aplikacijski strežnik GlassFish, ki predstavlja vsebnik za aplikacije, ki bazirajo na tehnologiji Java EE. Mobilno aplikacijo pa lahko namestimo na pametnem telefonu, ki ga poganja operacijski sistem Symbian S60. Podatki se na mobilni telefon prenašajo preko protokola TCP/IP z uporabo brezžičnega vmesnika, ki je lahko GPRS, UMTS, HSPDA oziroma hitra brezžična mrežna povezava - WLAN.
Ključne besede: Video na zahtevo, Pretakanje, Telekomunikacije, Java EE, J2ME, Pametni telefon
Objavljeno: 08.12.2009; Ogledov: 1513; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

7.
MERITEV SUKANE PARICE ZA MOŽNOSTI ŠIROKOPASOVNIH STORITEV
Robert Lehner, 2010, diplomsko delo

Opis: Širokopasovni internet postaja dandanes vedno bolj pomembna storitev v našem življenju. Pomembno vlogo pri njegovem delovanju imajo tudi internetni ponudniki, ki uporabnikom omogočajo njegovo uporabo. V današnjem času, ko je pomembna vsaka minuta, je pomembno tudi to, da lahko delo, ki ga opravljamo s pomočjo interneta, opravljamo hitro, nemoteno 24 ur na dan, pa vendar se kdaj pa kdaj zgodi, da vse ne deluje, kot naj bi delovalo po predpisanih standardih. V nalogi smo izvedli meritev sukane parice pri uporabniku, ki je zaznal motnje ob hkratni uporabi ISDN-naprave in širokopasovnega VDSL-modema. Predstavili smo merilne metode za preverjanje skladnosti sukane parice s standardi, ki so jih predpisale svetovne organizacije, ki določajo pravila in lastnosti za povezovanje in pripadajočo terminalsko opremo. Za izvedbo meritve smo morali poiskati tudi ustrezen merilnik, s katerim lahko izvajamo meritve, ki nam pokažejo, ali so izmerjene vrednosti v okvirih standardov.
Ključne besede: merilna oprema, omrežja, xDSL, frekvenčni spekter
Objavljeno: 11.03.2010; Ogledov: 1711; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

8.
UNIVERZALNI KOMUNIKACIJSKI ODJEMALEC S PODPORO ZA UPORABNIŠKI ENUM
Damjan Kojc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno, kako smo na podlagi raziskav obstoječih standardov in podobnih pilotskih projektov (v tujini) s področja dostopa do različnih tipov komunikacijskih kanalov preko ENUM protokola, zasnovali, razvili in nato vzpostavili preprost model Uporabniškega ENUM sistema. Sistem smo razvili v programskem jeziku Java EE in uporabili podatkovno bazo Oracle. Izdelali smo tudi prototip univerzalnega komunikacijskega odjemalca za mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Odjemalec zna na podlagi telefonske številke, ki je postala univerzalen ključ (globalno dostopen vsem uporabnikovim potencialnim stikom), z ENUM DNS poizvedbo na Uporabniški ENUM sistem pridobiti dodatne možne komunikacijske kanale do željenega uporabnika in komunikacijo z njim tudi vzpostaviti.
Ključne besede: uporabnik, mobilni odjemalec, poizvedba, ENUM protokol, domena, komunikacija, Java, Android
Objavljeno: 01.09.2011; Ogledov: 1359; Prenosov: 69 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (6,43 MB)

9.
Vgrajeni sistem za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja v vesolju
Urban Zrim, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje razvoj vgrajenega sistema za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja, ki bo kot del celotne kamere primeren za vesoljsko okolje. Pri razvoju je upoštevana takšna funkcionalnost, ki bo primerna za vgradnjo na že obstoječe module satelita projekta TRISAT. Vgrajeni sistem omogoča nastavljanje integracijskega časa v območju nanosekund in nastavitev števila zajema zaporednih slik ter časa med njimi. Vsebuje tudi medpomnilnik za šest slik, kjer je te možno začasno shraniti in kasneje prenesti na drugo enoto, ki jo v okviru naloge predstavlja osebni računalnik. V nalogi so opisani posamezni moduli, ki gradijo vgrajeni sistem, in razvoj programske opreme za nastavitve kamere, prikaz slik in samo komunikacijo med vezjem in računalnikom. Opisani in predstavljeni so tudi testi, ki so bili uporabljeni za preverjanje te komunikacije in celotne logike, ki sestavlja vgrajeni sistem.
Ključne besede: kamera, daljinsko zaznavanje, radar, optika, Verilog, slikovna točka, fotodetektor
Objavljeno: 06.04.2017; Ogledov: 465; Prenosov: 6

10.
MIKRORAČUNALNIŠKO UPRAVLJANJE VOZILA Z ROBOTSKO ROKO
Tomaž Rotovnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj mikroračunalniškega sistema za brezžično upravljanje miniaturnega električnega vozila z robotsko roko. Elektronsko vezje je grajeno okoli mikroračunalnika, ki je razširjen z moduli in namenskimi IC-ji. Pomik členov omogočajo elektromotorji. Sistem je sestavljen iz dveh enot, tj. iz nadzornega vezja (nadzorna plošča) in krmilnega vezja (vozilo). Izdelali smo prototip vozila. Sistem omogoča različne funkcionalnosti. V osnovi je vozilo namenjeno za prenašanje oz. premik lažjih predmetov na krajših razdaljah. Program za mikroračunalnik je napisan z uporabo razvojnega okolja Arduino.
Ključne besede: električno vozilo, wi-fi upravljanje, robotska roka
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 480; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici