| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita na osnovi magnetnega navora : magistrsko delo
Lorenzo Gonzales, 2020, master's thesis

Abstract: V okvirju zaključnega dela je predstavljen sistem za zaznavo in nadzor orientacije nanosatelita primarno razvit za misijo TRISAT-R, ki za orientiranje uporablja magnetne navornike. V sklopu dela so predstavljeni postopki za reguliranje magnetnih vzbujevalnikov tako za umirjanje satelita kot za usmerjanje satelita proti Soncu. Predstavljena je zasnova, načrtovanje in končna sestava sistema skupaj z uporabljenimi algoritmi. Dodatno je predstavljen simulator za propagacijo orbitnih in orientacijskih parametrov, znotraj katerega so primarno preverjeni regulacijski postopki implementirani na sistemu. Na koncu dela pa so predstavljene meritve komponent sistema in njegovo delovanje.
Keywords: nanosatelit, zaznava orientacije, nadzor orientacije, magnetni navornik, vgrajeni sistem
Published in DKUM: 01.12.2020; Views: 953; Downloads: 15
.pdf Full text (3,34 MB)

2.
Zaznava oljnih madežev v multispektralnih satelitskih slikah : diplomsko delo
Marko Kužner, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu predstavljamo analizo metod za zaznavanje oljnih madežev na vodni površini s satelitom TRISAT. Primerjali smo metodo največjega verjetja in nevronsko mrežo. Algoritma smo učili in testirali nad dvema različnima bazama podatkov. Z rezultati smo pokazali, da je metoda največjega verjetja računsko in prostorsko bolj spremenljiva pri manjšem številu vhodnih podatkov, medtem ko se je nevronska mreža izkazala za natančnejšo. S primerjavo najboljših izbranih kanalov nad bazama podatkov smo pokazali, da so si izbrani kanali podobni. Rezultate tega diplomskega dela lahko uporabimo za izvedbo algoritma nad referenčnimi slikami satelita TRISAT.
Keywords: satelit TRISAT, metoda največjega verjetja, nevronske mreže, zaznavanje olja, kratkovalovni infrardeči spekter
Published in DKUM: 01.12.2020; Views: 1342; Downloads: 12
.pdf Full text (1,57 MB)

3.
Vgrajeni sistem za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja v vesolju
Urban Zrim, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj vgrajenega sistema za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja, ki bo kot del celotne kamere primeren za vesoljsko okolje. Pri razvoju je upoštevana takšna funkcionalnost, ki bo primerna za vgradnjo na že obstoječe module satelita projekta TRISAT. Vgrajeni sistem omogoča nastavljanje integracijskega časa v območju nanosekund in nastavitev števila zajema zaporednih slik ter časa med njimi. Vsebuje tudi medpomnilnik za šest slik, kjer je te možno začasno shraniti in kasneje prenesti na drugo enoto, ki jo v okviru naloge predstavlja osebni računalnik. V nalogi so opisani posamezni moduli, ki gradijo vgrajeni sistem, in razvoj programske opreme za nastavitve kamere, prikaz slik in samo komunikacijo med vezjem in računalnikom. Opisani in predstavljeni so tudi testi, ki so bili uporabljeni za preverjanje te komunikacije in celotne logike, ki sestavlja vgrajeni sistem.
Keywords: kamera, daljinsko zaznavanje, radar, optika, Verilog, slikovna točka, fotodetektor
Published in DKUM: 06.04.2017; Views: 1801; Downloads: 75
.pdf Full text (6,52 MB)

4.
MIKRORAČUNALNIŠKO UPRAVLJANJE VOZILA Z ROBOTSKO ROKO
Tomaž Rotovnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan razvoj mikroračunalniškega sistema za brezžično upravljanje miniaturnega električnega vozila z robotsko roko. Elektronsko vezje je grajeno okoli mikroračunalnika, ki je razširjen z moduli in namenskimi IC-ji. Pomik členov omogočajo elektromotorji. Sistem je sestavljen iz dveh enot, tj. iz nadzornega vezja (nadzorna plošča) in krmilnega vezja (vozilo). Izdelali smo prototip vozila. Sistem omogoča različne funkcionalnosti. V osnovi je vozilo namenjeno za prenašanje oz. premik lažjih predmetov na krajših razdaljah. Program za mikroračunalnik je napisan z uporabo razvojnega okolja Arduino.
Keywords: električno vozilo, wi-fi upravljanje, robotska roka
Published in DKUM: 22.10.2015; Views: 1259; Downloads: 123
.pdf Full text (3,77 MB)

5.
UNIVERZALNI KOMUNIKACIJSKI ODJEMALEC S PODPORO ZA UPORABNIŠKI ENUM
Damjan Kojc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno, kako smo na podlagi raziskav obstoječih standardov in podobnih pilotskih projektov (v tujini) s področja dostopa do različnih tipov komunikacijskih kanalov preko ENUM protokola, zasnovali, razvili in nato vzpostavili preprost model Uporabniškega ENUM sistema. Sistem smo razvili v programskem jeziku Java EE in uporabili podatkovno bazo Oracle. Izdelali smo tudi prototip univerzalnega komunikacijskega odjemalca za mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Odjemalec zna na podlagi telefonske številke, ki je postala univerzalen ključ (globalno dostopen vsem uporabnikovim potencialnim stikom), z ENUM DNS poizvedbo na Uporabniški ENUM sistem pridobiti dodatne možne komunikacijske kanale do željenega uporabnika in komunikacijo z njim tudi vzpostaviti.
Keywords: uporabnik, mobilni odjemalec, poizvedba, ENUM protokol, domena, komunikacija, Java, Android
Published in DKUM: 01.09.2011; Views: 2051; Downloads: 135  (1 vote)
.pdf Full text (6,43 MB)

6.
MERITEV SUKANE PARICE ZA MOŽNOSTI ŠIROKOPASOVNIH STORITEV
Robert Lehner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Širokopasovni internet postaja dandanes vedno bolj pomembna storitev v našem življenju. Pomembno vlogo pri njegovem delovanju imajo tudi internetni ponudniki, ki uporabnikom omogočajo njegovo uporabo. V današnjem času, ko je pomembna vsaka minuta, je pomembno tudi to, da lahko delo, ki ga opravljamo s pomočjo interneta, opravljamo hitro, nemoteno 24 ur na dan, pa vendar se kdaj pa kdaj zgodi, da vse ne deluje, kot naj bi delovalo po predpisanih standardih. V nalogi smo izvedli meritev sukane parice pri uporabniku, ki je zaznal motnje ob hkratni uporabi ISDN-naprave in širokopasovnega VDSL-modema. Predstavili smo merilne metode za preverjanje skladnosti sukane parice s standardi, ki so jih predpisale svetovne organizacije, ki določajo pravila in lastnosti za povezovanje in pripadajočo terminalsko opremo. Za izvedbo meritve smo morali poiskati tudi ustrezen merilnik, s katerim lahko izvajamo meritve, ki nam pokažejo, ali so izmerjene vrednosti v okvirih standardov.
Keywords: merilna oprema, omrežja, xDSL, frekvenčni spekter
Published in DKUM: 11.03.2010; Views: 2440; Downloads: 232
.pdf Full text (5,70 MB)

7.
ZASNOVA MOBILNE APLIKACIJE VIDEO NA ZAHTEVO
Dejan Cencelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opis vseh gradnikov, ki so potrebni za implementacijo mobilne rešitve aplikacije videa na zahtevo. Teoretični del diplomske naloge opisuje sistem videa na zahtevo in tehnologije na katerih temelji zasnovana arhitekture sistema. Opisani so standardi prenosnih tehnologij, protokoli za pretakanje vsebin, standardi za pripravo video in zvočnih vsebin in orodja, ki smo jih uporabili pri praktičnem delu. Praktični del opisuje celovito rešitev uporabe programske arhitekture za vzpostavitev komunikacije od konca do konca med mobilno napravo (mobilnim telefonom) in spletno aplikacijo, ki dostopa do podatkovne baze ter komunikacijo z video strežnikom. Arhitektura je implementirana s pomočjo programskega jezika Java. Spletno aplikacijo in poslovno logiko poganja aplikacijski strežnik GlassFish, ki predstavlja vsebnik za aplikacije, ki bazirajo na tehnologiji Java EE. Mobilno aplikacijo pa lahko namestimo na pametnem telefonu, ki ga poganja operacijski sistem Symbian S60. Podatki se na mobilni telefon prenašajo preko protokola TCP/IP z uporabo brezžičnega vmesnika, ki je lahko GPRS, UMTS, HSPDA oziroma hitra brezžična mrežna povezava - WLAN.
Keywords: Video na zahtevo, Pretakanje, Telekomunikacije, Java EE, J2ME, Pametni telefon
Published in DKUM: 08.12.2009; Views: 2175; Downloads: 289
.pdf Full text (1,77 MB)

8.
RAZVOJ SISTEMA ZA OBVEŠČANJE VELIKEGA ŠTEVILA UPORABNIKOV TELEKOMUNIKACIJSKIH OMREŽIJ
Marko Lubej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Omrežja fiksne telefonije, podatkovna omrežja, omrežja mobilne telefonije in internet danes niso več samostojni in neodvisni ločeni sistemi, temveč se povezujejo in zlivajo v vedno bolj prepleteno in storitveno pestro platformo, ki odpira priložnosti za razvoj novih - konvergenčnih storitev. Diplomsko delo predstavlja vse korake razvoja ene izmed takšnih konvergenčnih storitev, sistema za obveščanje velikega števila uporabnikov telekomunikacijskih omrežij, ki izkorišča zmožnosti sodobnih omrežij. Delo opisuje vse faze razvoja, od analize omrežij naslednje generacije in njihovih elementov ter informacijskih tehnologij, ki omogočajo implementacijo samih storitev, do analize konkretnega problema in načrtovanja rešitve. Rezultat dela je sistem, napisan v programskem jeziku Java, ki teče na operacijskem sistemu Windows in v veliki meri izkorišča storitve vmesnika Parlay X, standardiziranega vmesnika za dostop do funkcionalnosti telekomunikacijskih omrežij. Sistem je sestavljen iz dveh delov, prvi del je spletni grafični uporabniški vmesnik, ki omogoča manipulacijo nad podatki v podatkovni bazi, drugi del pa aplikacija, katera samodejno izvaja telefonske klice in s tem opravlja funkcijo obveščanja uporabnikov telekomunikacijskih omrežij.
Keywords: telekomunikacije, storitve v telekomunikacijah, omrežja naslednje generacije, VoiceXML, Parlay X, interaktivni glasovni odzivnik, aplikacijski strežnik, klicni strežnik, VoIP
Published in DKUM: 20.07.2009; Views: 2648; Downloads: 209
.pdf Full text (3,77 MB)

9.
NADZOR IN KRMILJENJE NAPRAV V INTELIGENTNEM OKOLJU Z UPORABO USMERJEVALNIKA
Uroš Kumer, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja zasnovo in realizacijo krmiljenja inteligentne hiše iz stališča minimalne porabe električne energije in minimalne cene. Raziskali smo načine in možnosti, kako krmiliti in nadzorovati sistem in kako povezati posamezne segmente v funkcionalno celoto. Uporabljena zasnova je zastavljene modularno, celoten sistem sestoji iz dveh modulov. Kot osnovni modul smo izbrali usmerjevalnik, ki smo ga nadgradili s programskimi paketi, ki so bili potrebni za izvedbo sistema in dodatno strojno opremo, da smo zagotovili dovolj flash in RAM pomnilnika za izvajanje zahtevanih programskih paketov. Osnovni modul služi kot spletni strežnik za nastavitev želenih in spremljanje trenutnih vrednosti, kot podatkovna baza, kot Java navidezni mehanizem ter izvaja regulacijo in komunicira s sekundarnimi moduli. Sekundarni moduli imajo tri poglavitne dele. Xport za komunikacijo med sekundarnim in osnovnim modulom ter pretvorbo signalov. Mikrokrmilnik, ki pretvarja signale med serijsko komunikacijo z Xportom in senzorji ter izvršilnimi členi. Tretji del sekundarnega modula predstavljajo izvršilni členi, ki skrbijo za regulacijo veličin in senzorji oziroma tipala, ki merijo trenutne vrednosti fizikalnih veličin. Zasnovo in realizacijo sistema smo predstavili s pomočjo regulacije temperature v prostoru.
Keywords: inteligentno okolje, omrežni usmerjevalnik, krmiljenje naprav, strežnik - odjemalec
Published in DKUM: 04.06.2009; Views: 2457; Downloads: 183
.pdf Full text (2,63 MB)

10.
Mobilni virtualni vodič : diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa
Žiga Berce, 2008, undergraduate thesis

Keywords: informatika, mobilne naprave, vodič, GPS, virtualni prikaz
Published in DKUM: 13.10.2008; Views: 2977; Downloads: 0

Search done in 0.53 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica