| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VODENJE IN ORGANIZIRANOST POSLOVANJA V PODJETJU "X"
Zala Ročnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu raziskujemo in proučujemo vodenje ter organiziranost poslovanja v podjetju, ki je ključnega pomena za uspeh in pozitivne rezultate, tako na področju poslovanja kot na področju financ. V današnjem času, ko je na trgu vedno več podjetij z novimi produkti, storitvami in idejami, je za podjetnika še kako pomembno, da je konkurenčen in da s svojo organizacijo nastopa celostno. Če pa se želi kosati z najboljšimi in tudi sam poseči po uspehu, mora zadostiti prvemu in najpomembnejšemu koraku – dobri organizaciji in uspešnem vodenju podjetja. V delu predstavljamo raziskavo, ki smo jo opravljali v podjetju "x", katerega organizacijo bi radi dobro spoznali in kvalitetno izboljšali. Diplomsko delo je razdeljeno na tri sklope. V prvem obravnavamo temeljne značilnosti vodenja in organizacijo poslovanja v podjetju. Drugo poglavje je namenjeno podrobni predstavitvi podjetja "x", kjer predstavljamo dejavnost in razvoj družbe, podjetniško vizijo, politiko in poslanstvo podjetja ter sedanjo organizacijo vodenja. V tretjem delu pa se osredotočimo na nekaj novih tez, ki bi pripomogle k izboljšanju rezultatov poslovanja, tako na kadrovskem kot finančnem področju. Ugotovili smo, da je v našem raziskovanem podjetju premajhen poudarek na vodenju in dodali nekaj rešitev.
Keywords: vodenje, organizacija, finančna funkcija
Published: 02.08.2016; Views: 763; Downloads: 159
.pdf Full text (335,13 KB)

2.
Vpliv gnojenja na pridelek krme s štirikosnega travnika
Mihaela Ročnik, 2010, undergraduate thesis

Keywords: gnojenje, gnojevka, pridelek, štirikosni travnik
Published: 10.07.2015; Views: 1050; Downloads: 33
URL Link to full text

3.
ETIKA IN ODLOČANJE
Ana Ročnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Trenutno stanje kriznega gospodarstva in organizacij zahteva spremembe v poslovanju in vodenju, kjer etika dobiva vse večji pomen. V diplomskem delu je predstavljeno, da je poslovanje vodeno na podlagi vrednot, ki jih udeleženci v poslovanju posedujejo. Etika predstavlja širši koncept o tem kaj je prav in kaj je narobe, morala pa se dotika posameznikove presoje o dobrem in zlem, le to pa presoja na podlagi svojih osebnih vrednot, katere vplivajo na posameznikovo delovanje in odločitve. Zaradi razkoraka med osebno etiko managerjev in poslovno etiko podjetja, se managerji znajdejo v etičnih dilemah. Prav tako morajo managerji upoštevati interese, vrednote in različne etike udeležencev združbe, ki so pogosto lahko nezdružljive in prav tako vodijo do etičnih dilem, s katerimi se srečujejo managerji. V navzkrižju interesov združbe pa se morajo managerji odločati strokovno pravilno in etično dobro. Že s samim zavedanjem in upoštevanjem etike bi lahko tako posamezniki kot organizacije sprejemali boljše odločitve, ki bi bile moralno odgovornejše. V delu kjer so predstavljene ideje kako naj bi se ustvarjale boljše in etično sprejemljivejše odločitve, pa lahko vidimo, da v svetu ne obstaja eno in edino pravilo kako naj bi se stvari presojale, saj je dimenzija morale in etike zelo širok pojem.
Keywords: vrednote, morala, etika, odločanje, modeli za odločanje
Published: 11.12.2012; Views: 1348; Downloads: 180
.pdf Full text (297,29 KB)

4.
PRINCIPI KOMERCIALNE NARAVNANOSTI POSLOVNE BANKE V ČASU FINANČNE KRIZE
Jure Ročnik, 2012, master's thesis

Abstract: V prvem delu magistrskega dela sta opisana začetek in razvoj finančne krize, ki je s svojimi nepričakovanimi razsežnostmi precej vplivala na delovanje bank in celotnega finančnega sistema. V nadaljevanju sta prikazana pomen notranjega kapitala banke za njeno delovanje in izračunavanje njegove optimalne ravni skozi pravila obstoječega kapitalskega sporazuma Basel II, v primerjavi s prihajajočim kapitalskim sporazumom Basel III. V zadnjem delu so predstavljene spremembe v komercialnem delovanju znotraj banke, ki jih je prinesla finančna kriza, ter na primeru celotnega komercialnega postopka spremembe, ki jih prinaša kapitalski sporazum Basel III.
Keywords: Finančna kriza, notranji kapital banke, komercialno delovanje banke.
Published: 23.10.2012; Views: 1025; Downloads: 149
.pdf Full text (706,44 KB)

5.
ETIKA IN KORUPCIJA V OKVIRU MENJALNIH PROCESOV ORGANIZACIJ
Eva Ročnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Etika in morala nista več prazen formalizem, saj trenutno stanje gospodarstva in socialne blaginje zahteva spremembe v poslovanju, kjer etika išče svoje mesto. V predloženem diplomskem delu je predstavljena problematika etike in korupcije, s katero se srečujejo organizacije v menjalnih procesih, kjer so opazni številni odkloni od etičnega poslovanja, in to na vseh ravneh gospodarstva. Eden izmed najhujših odklonov je korupcija, ki je danes postala redna praksa poslovanja in kaže veliko potrebo po borbi proti korupciji in potrebo po večji moralni odgovornosti. Korupcija je ena od oblik neetičnega delovanja, ki hkrati praviloma pomeni tudi protipravno delovanje in kršitev temeljnih načel, zlasti načela enakosti pred zakonom, in povzroča destruktivne posledice na gospodarstvo, kot so zniževanje konkurence, zmanjšanje naložb, nižja produktivnost itd. Analiza rezultatov je pokazala, da so najbolj podkupljivi tožilci, odvetniki in notarji in da se pri poslovanju dogaja največ korupcije pri javnih naročilih. Javnost, kot tudi strokovnjaki s tega področja opozarjajo na kritično stanje korupcije v Sloveniji. V diplomskem delu je prav tako predstavljeno, da je poslovanje vodeno na podlagi vrednot, ki jih posedujemo. Etika predstavlja širši koncept o tem, kaj je dobro, morala pa se dotika posameznikove presoje o dobrem. Le-to pa presoja na podlagi svojih osebnih vrednot, ki vplivajo na posameznikovo delovanje in odločitve. V delu, kjer je predstavljena dimenzija etike in ideje, kako naj bi se ustvarjale boljše in bolj etične odločitve, lahko vidimo, da v svetu ne obstaja en in edini standard, kako naj bi se stvari presojale, saj je dimenzija etike in morale zelo širok pojem, vendar bi z zavedanjem in upoštevanjem etike lahko tako posamezniki kot organizacija sprejemali boljše odločitve, ki bi bile moralno odgovornejše.
Keywords: menjalni proces, poslovna etika, etično odločanje, dileme pri odločanju, korupcija, korupcija v Sloveniji
Published: 22.08.2011; Views: 1365; Downloads: 142
.pdf Full text (845,89 KB)

6.
Vpliv gnojenja na pridelek krme s štirikosnega travnika
Mihaela Ročnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V letih od 2007 do 2008 smo v Zgornjih Hočah (325 m n.v., 46°29' 31'' s.g.š., 15° 37' 13'' v.g.d.) ugotavljali vpliv gnojenja na pridelek krme s štirikosnega travnika združbe Lolietum. Poskus je bil zasnovan po metodi naključnih blokov v štirih ponovitvah. V obravnavanju 1 smo uporabili gnojevko od 2,5 GVŽ ha-1 in 48 kg P2O5 ha-1 (gnojilo hiperkorn) , v obravnavanju 2 pa smo ob istih gnojilih kot v obravnavanju 1, uporabili za 20 % manjše količine hranil. V obravnavanju 3 je bila vsebnost dodanih hranil primerljiva obravnavanju 1, le da so bila dodana hranila iz mineralnih gnojil. Najvišje pridelke sušine smo v letu 2007 pridelali v obravnavanju 1 (12,05 t ha-1), najnižje pa v obravnavanju 2 (9,46 t ha -1). Naslednje leto med obravnavanji ni bilo statistično signifikantnih razlik. Pri vrednotenju kakovosti krme so bile razlike med pridelki posameznih obravnavanj statistično signifikantne le pri večjih, do 20 odstotnih tveganjih. Rezultati nakazujejo na to, da so na male razlike med obravnavanji vplivali drugi dejavniki, kot je npr. intenzivna raba ruše in gnojenje v predhodnih letih. Zato bi bilo o dejanski vrednosti posameznih obravnavanj potrebno dolgoletno izvajanje poskusa.
Keywords: gnojenje, gnojevka, pridelek, štirikosni travnik
Published: 29.06.2010; Views: 2362; Downloads: 228
.pdf Full text (267,52 KB)

7.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica