| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 69
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
2.
DISTRIBUCIJA IN OSKRBNE VERIGE
Brigita Hajšen, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodnja in poraba sta največkrat prostorsko in časovno različno strukturirana procesa, katerih neskladnost je treba gospodarno premostiti. Tako se poleg proizvodnje in porabe pojavi tudi potreba po distribuciji blaga. Poleg distribucije ima pomembno vlogo tudi oskrbna veriga, ki je mreža subjektov, ki nabavljajo surovine, jih pretvarjajo naprej v polizdelke in nato končne izdelke, s katerimi preko distribucijskega sistema oskrbuje potrošnike. V prvem delu diplomske naloge bomo predstavili podjetje v katerem bomo reševali podani problem ter predstavili diplomsko nalogo s teoretičnega vidika. V drugem delu bomo predstavili problem v podjetju, ki se nanaša na odpremo vozil. Odprema vozil je do leta 2008 potekala 135 minut, nato pa so ta čas morali skrajšati na 90 minut. To so dosegli na ta način, da so vozila ločili po destinacijah odpreme in s tem skrajšali čas iskanja in natovarjanja vozil na kamion. Ta čas odpreme pa bomo poskusili še dodatno skrajšati. Tretji del naloge je namenjen predlogom in rešitvam za podani problem. Za podani problem bomo predlagali uvedbo dlančnikov.
Keywords: Logistika, distribucija, oskrbne verige
Published: 16.10.2011; Views: 1478; Downloads: 156
.pdf Full text (1,80 MB)

3.
POTEK INFORMACIJ ZNOTRAJ OSKRBNE VERIGE PRI IZDELAVI IN TRANSPORTU BETONA
Matej Zupančič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Uvod diplomskega dela sestavlja predstavitev gradbenega podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo betona. Prav tako je v uvodnem delu opisan njegov razvoj in širitev drugih podjetij, ki se s tem podjetjem povezujejo v oskrbno verigo. Za lažje razumevanje povezanosti podjetij v teoretičnih izhodiščih opišemo razvoj logistike ter nastanek oskrbne verige in njene parametre, po katerih jo prepoznamo. Sledi prikaz na praktičnem problemu s posnetkom obstoječega stanja, kjer s sistemskim opisom samega postopka opišemo pridobivanje materialov, predelavo in izdelavo betona, transport ter potek vgradnje betona. Z opisom posameznih členov oskrbne verige tako dobimo občutek delovanja toka materiala kot toka informacij v celotni oskrbni verigi. Na koncu diplomskega dela je kritična analiza, v kateri opišemo in predstavimo problem ozkega grla, v zaključku pa podamo novo sliko oskrbne verige z dodano vrednostjo.
Keywords: oskrbna veriga, logistika, črtna koda, informacijski tok
Published: 16.10.2011; Views: 1237; Downloads: 114
.pdf Full text (1,86 MB)

4.
UVEDBA TRAČNEGA TRANSPORTERJA NA POŠTNI ENOTI 3102 CELJE
Dalia Robič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V vseh podjetjih sta danes ključnega pomena hitrost in učinkovitost. V tem konkurenčnem času se podjetja borijo in si prizadevajo k hitrejšemu, učinkovitemu ter razvijajočemu se delu, saj se zavedajo, da bodo preživele le najbolj fleksibilne in najbolj uveljavljene organizacije. Pošta Slovenije je že več let na tržišču, saj je prenos podatkov, paketov in raznovrstnih storitev ključnega pomena tako v poslovnem kot tudi zasebnem življenju.. Predstavili bomo delo na Poštni enoti 3102 Celje. V teoretičnem in praktičnem delu bo predstavljena uvedba in približen izračun ter učinki uvedbe tračnega transporterja v omenjenem podjetju.
Keywords: tračni transporter, elektronska tehtnica, sprejem
Published: 27.10.2011; Views: 1847; Downloads: 132
.pdf Full text (1,45 MB)

5.
OSKRBNA VERIGA PODJETJA TKI HRASTNIK D.D. (študija primera)
Nataša Hribernik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Oskrbna veriga je skupek zaporednih procesov oz. poslovnih operacij, s ciljem, da zadovolji potrošnika in mu dostavi pravo blago na pravo mesto, ob pravem času za najmanjšo ceno. S tem je povezana tudi logistika, zato je v uvodnem poglavju predstavljena predvsem definicija logistike ter oskrbne verige. V nadaljevanju sledi predstavitev podjetja, njegov zgodovinski razvoj ter opis proizvodnih obratov in njihovih proizvodov oziroma izdelkov. Za lažje razumevanje pojma oskrbne verige je opisana in razčlenjena oskrbna veriga podjetja TKI Hrastnik d. d., s konkretnim primerom pretoka informacij, materiala ter v končni fazi tudi denarnega toka. V podjetju se soočajo s problemom same lokacije proizvodnje, saj imajo zelo neugodno lego zaradi neposredne bližine potoka Boben ter glavne ceste Trbovlje – Laško. Ta problem je tudi podrobneje opisan, predstavljene pa so tudi možnosti izboljšav.
Keywords: oskrbna veriga, logistika, proizvodnja, skladiščenje in distribucija
Published: 18.10.2011; Views: 2016; Downloads: 316
.pdf Full text (11,52 MB)

6.
ELEKTRONSKA PODPORA KANBAN SISTEMU
Grega Kostanjšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vse več podjetij prehaja s klasične proizvodnje na zalogo v sistem vitko organizirane pull proizvodnje. V zadnjem času pa je vse bolj popularna avtomatizacija kanban kartic oz. tako imenovani elektronski kanban ali e-kanban. Za investicijo v tak elektronski kanban se je odločilo tudi podjetje TPV d.d. V poslovni enoti Brežice je bil implementiran sistem E-klic oz. tako imenovani projekt »klic viličarja« razvit s strani podjetja Oria d.o.o. Ideja je bila, da delavec pošlje signal viličaristu, ki nato delavcu pripelje zahtevani material na delovno mesto v ustreznem času, kakovosti in količini. V nadaljevanju bomo videli, da ima sistem tako prednosti kot tudi pomanjkljivosti, ki pa se ponavadi žal pokažejo šele v praksi.
Keywords: e-kanban, vitka proizvodnja, vlečenje, Oria d.o.o. E-klic, TPV d.d., notranja logistika.
Published: 22.10.2011; Views: 1832; Downloads: 241
.pdf Full text (2,81 MB)

7.
STRATEŠKI MARKETING IN POSLOVNA STRATEGIJA V PODJETJU CAR MARKETING
Sabina Umek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V poslovnem svetu je konkurenca vedno večja. Podjetja so spoznala, da sama prodaja ne more več uspešno izvajati svojih nalog, zato so začela razvijati marketing. Koncept marketinga je zasnovan na tem, da je potrebno najprej raziskati in analizirati trg, šele nato realizirati določene prodajne aktivnosti. Podjetje Car marketing se ukvarja s telemarketingom, katerega uporaba se iz leta v leto povečuje in pridobiva na svojem pomenu. Je stroškovno učinkovitejši kot osebna prodaja ter omogoča hitro vzpostavljanje stika s strankami. Ker se podjetje še razvija, je možno opaziti nekaj pomanjkljivosti, za odpravo le-teh smo podali nekaj predlogov. S SWOT analizo smo analizirali prednosti in slabosti v podjetju ter poslovne priložnosti in nevarnosti. Rezultati analize nam dajejo vpogled v dejavnosti, ki jih je v podjetju treba izboljšati oziroma razviti, da bodo prispevale k boljši poslovni uspešnosti, zato smo v diplomski nalogi predstavili tudi nekaj rešitev in izboljšav za podjetje Car marketing.
Keywords: oskrbna veriga, strateško načrtovanje, telemarketing, komuniciranje, SWOT analiza
Published: 20.12.2011; Views: 2209; Downloads: 236
.pdf Full text (667,22 KB)

8.
INFORMATIZACIJA OSKRBNE VERIGE V SEGMENTU DOSTAVE V POŠTI SLOVENIJE
Bojan Leskovšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: delo pismonoš je zanimivo, dostikrat težavno.Pri opravljanju svojega dela se pismonoše srečujejo z različnimi oteževalnimi okoliščinami in dejavniki,najtežje pa je ravno začetno obdobje-uvajanje.Rešitev,ki bi pomagala pri omejitvi težav,prisotnih pri uvajanju novinca,je temelj naloge,zasnovana pa je na principu voki-tokija. Imenuje se Nanotalk in je že nekaj časa v splošni rabi.
Keywords: Pošta Slovenije, dostava pošiljk, delo na terenu, uvajanje novinca.
Published: 14.12.2011; Views: 1710; Downloads: 244
.pdf Full text (2,18 MB)

9.
Informatizacija oskrbne verige v segmentu sprejema knjiženih pošiljk v Pošti Slovenije, d.o.o.
Doris Žnidarko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je analiza obstoječih logističnih procesov znotraj podjetja Pošte Slovenije d.o.o. in informatizacija obstoječih logističnih procesov oskrbne verige. Logistični procesi so bili opazovani, ob tem so bile ugotovljene pomanjkljivosti pri medsebojni povezanosti in uporabi informacijske tehnologije. Izboljšava pri medsebojni povezanosti oskrbne verige in sprejemu knjiženih pošiljk v Pošti Slovenije je nadgradnja obstoječe nove spletne aplikacije UPO. Nadgrajena spletna aplikacija UPO bi z novostmi vplivala na hitrejši pretok pri prevzemu knjiženih pošiljk. Odpravila bi pomanjkljivosti pri evidentiranju in sprejemu knjiženih pošiljk. Uporaba nadgrajene spletne aplikacije UPO bi se lahko nadaljevala z nadgradnjo sedanje informacijske tehnologije, ki jo uporabljajo na Pošti Slovenije d.o.o. Za delovanje bi morali idejo predstaviti strankam in preučiti možnosti za financiranje v potrebno strojno opremo. Nadgradnja obstoječe spletne aplikacije UPO bi pripomogla k natančnejšemu in ažurnemu vodenju evidence sprejema knjiženih pošiljk in vseh ostalih pošiljk.
Keywords: sprejem knjiženih pošiljk v Pošti Slovenje d.o.o., oskrbne verige, spletna aplikacija UPO
Published: 16.04.2012; Views: 1572; Downloads: 485
.pdf Full text (1,02 MB)

10.
UVAJANJE KABLOVODOV V 20kV ELEKTRODISTRIBUCIJSKO PROSTOZRAČNO MREŽO
Jože Kosednar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Osnovno poslanstvo elektrodistribucijskega podjetja je pretok in s tem distribucija električne energije na osnovi infrastrukturne oz. elektroenergetske srednje in nizkonapetostne mreže. Tako kot vsa ostala podjetja, katerih osnovna dejavnost je fizična distribucija, se tudi elektrodistribucija srečuje s problematiko oskrbe in dobave, ki je odvisna od obratovalne zanesljivosti mreže. Kajti najdražje blago je ne dostavljeno blago. In ker je električna energija tržno blago, ki je gonilo družbe, je posledično za podjetje najpomembneje, da ga dobavi odjemalcem s čim večjo zanesljivostjo in kvaliteto. Večjo zanesljivost pa dosežemo s sodobnejšimi tehnologijami, ki so v osnovi dražje od že uveljavljenih, vendar tehnično – tehnološko in ekološko naprednejše ter na daljši rok ekonomsko upravičene. V skladu z navedenim se nam zastavlja vprašanje, ali lahko s pomočjo sodobnejše tehnologije – kablovoda, grajenega z XLPE kabli, v segmentu elektrodistribucije pričakujemo nižje stroške obratovanja oziroma ali le-ta vpliva na povečanje obratovalne zanesljivosti in kakovosti dobavljene energije ter ali je umestitev kablovoda v prostor ekološko sprejemljivejše.
Keywords: oskrbna veriga, distribucija, kvaliteta, kablovod, XLPE kabli
Published: 06.05.2012; Views: 1572; Downloads: 235
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica