| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
RAZVOJ IN ANALIZA MODELA PLINSKEGA ODVODNIKA
Janez Ribič, 2011, doktorska disertacija

Opis: Plinski odvodnik je prenapetostna zaščitna naprava in je pomemben del prenapetostne zaščite v zgradbah. Tehnološko še vedno ni dovršen. Njegova velika prednost je ta, da lahko prevaja velike tokove, vendar še vedno obstajajo problemi s samogasnostjo. Razvojni inženir išče na tem področju vedno nove tehnološke rešitve. V veliko pomoč pri tem bi jim bil ustrezen model plinskega odvodnika. V ta namen je bil dopolnjen obstoječi model plinskega odvodnika kot model “črne škatle”. Obstoječi model ima določene omejitve. Z njim medvsem ni možno raziskovati določenih fizikalnih zakonitosti, ki so bistvene za delovanje plinskega odvodnika. V tej doktorski disertaciji je ta model dopolnjen. Novi model zajema pomembna fizikalna dogajanja, ki so osnova delovanja plinskega odvodnika: proženje, prevajanje, ugasnitev električnega obloka in možen ponovni vžig zaradi dielektričnega preboja vročega plina. Poseben poudarek v tej doktorski disertaciji je bil posvečen problemu samogašenja električnega obloka. Razviti so bili geometrijski modeli raznih vrst plinskih odvodnikov na osnovi izračunov električne poljske jakosti po metodi končnih elementov. Končni izsledki so pokazali, da je vnovično proženje delovanja plinskega odvodnika močno odvisno od sproščene toplote v plin plinskega odvodnika in velikosti električne poljske jakosti. Somagasnost plinskega odvodnika je bila izvedena z zmanjšanjem električne poljske jakosti z uvedbo optimirane oblike elektrod. Novi model plinskega odvodnika je zanesljivo orodje pri razvoju novih odvodnikov in za izboljšanje karakteristik obstoječih.
Ključne besede: plinski odvodnik, elektroenergetski sistemi, matematični model, metoda končnih elementov, kinetična teorija plinov, električni oblok
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 2287; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (24,88 MB)

3.
RAZISKAVA UPRAVIČENOSTI IZGRADNJE SONČNE ELEKTRARNE
Blaž Keršič, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni projekti izgradnje sončnih elektrarn ter vsi potrebni koraki, od investitorja, ki v projekt vloži denarna sredstva, do obratovanja sončne elektrarne. Začetna poglavja opisujejo pomembnost pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, ter prednosti, ki jih prinašajo. Analizirali smo stanje v Sloveniji in v tujini ter naredili primerjavo glede na število prebivalcev in velikost proizvodnje. Sledil je pregled vira sončeve energije ter razpoložljivosti sončevega sevanja. Predstavili smo zgodovino in zgradbo sončnih celic, izkoristke, ter možnosti za povečanje proizvodnje električne energije. Nadaljevali smo s predstavitvijo uporabljenega računalniškega programa RETScreen 4. Na koncu smo predstavili rezultate simulacij, na podlagi katerih smo naredili ekonomsko raziskavo in jih komentirali. To nam je omogočilo ocenitev donosnosti projektov.
Ključne besede: sonce, raziskava, RETScreen, sončna elektrarna
Objavljeno: 11.02.2013; Ogledov: 1451; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

4.
GENERIRANJE SIGNALOV PRESKUSNIH TOKOV V MATLABU
Kristijan Kutnjak, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelana analiza preskusnih tokov ter model udarnega generatorja v programskem okolju Matlab/Simulink za udarne tokovne vale valovne oblike 8/20 µs in 10/350 µs. Za računalniški izračun parametrov modela udarnega generatorja ter izris rezultatovje uporabljeno programsko okolje Matlab. Rezultati izračunov, dobljenih s pomočjo modela, so primerjani z rezultati meritev na dejanskem generatorju udarnih tokov v Laboratoriju za močnostna preskušanjazavoda ICEM. S pomočjo udarnih tokov je preskušen plinski odvodnik.
Ključne besede: udarni tokovni val, matematični model, prenapetostni odvodnik, preskusi, Matlab, Simulink
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 977; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

5.
SIMULACIJSKI MODEL ODPRTEGA OBLOKA IN POTRDITEV S PREZKUSI
Mirza Sarajlić, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje simulacijski model odprtega obloka ter potrditev istega s preskusi. S pomočjo Mayrjevega simulacijskega modela električnega obloka, ki je del programskega orodja Matlab – Simulink, so izvajane simulacije odprtega obloka. Eksperimentalni del je bil izveden v laboratoriju ICEM na ločilnem stikalu in odklopniku. Izdelana je primerjalna analiza simulacijskih izračunov in laboratorijskih meritev.
Ključne besede: električni oblok, Mayrjev model, Matlab – Simulink, preskusi in meritve, odklopnik, ločilno stikalo, analiza
Objavljeno: 29.10.2013; Ogledov: 1054; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

6.
INFORMACIJSKO PODPRTO VZDRŽEVANJE HIDROELEKTRARN V POVEZAVI S PROCESNIMI SISTEMI
Dušan Miklošič, 2013, diplomsko delo

Opis: Informacijsko podprto vzdrževanje v energetskih podjetjih je v tem času nujno potrebno za zagotavljanje ustrezne zanesljivosti in učinkovitosti sistemov. Na trgu obstaja več različnih sistemov, ki nudijo tovrstno podporo in so bolj ali manj prilagojeni posameznim okoljem. V podjetju DEM je bilo za tovrstno podporo izbrano orodje IBM Maximo Asset Management, ki ga koristno uporabljamo zadnjih deset let. Ker orodje nudi široko podporo predvsem procesom v podjetju in je njegov osnovni namen podpora vzdrževanju, bo v diplomski nalogi predstavljena možnost povezave sistema Maximo s procesnimi sistemi in predvsem dodatne možnosti, ki jih na tak način pridobimo.
Ključne besede: vzdrževanje, elektrarne, maximo, SCADA
Objavljeno: 18.02.2014; Ogledov: 635; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (7,39 MB)

7.
Strelovodna zaščita za stanovanjski objekt
Rok Kunšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana zaščita stanovanjskega objekta pred udarom strele. Obravnavano je projektiranje, načrtovanje, izračun rizika in meritve. Podani so predlogi izvedbe strelovodne zaščite za stanovanjski objekt, ki so izdelani in izračunani z upoštevanjem najnovejših standardov s področja zaščite pred delovanjem strele. Za dodatno pomoč pri izdelavi lovilnega sistema je uporabljeno programsko orodje Ščit, ki je namenjeno projektiranju in dimenzioniranju strelovodne zaščite.
Ključne besede: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, izračun rizika, atmosferska prenapetost
Objavljeno: 18.06.2014; Ogledov: 837; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (10,26 MB)

8.
IZGUBE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA PODROČJU ELEKTRODISTRIBUCIJSKEGA PODJETJA ELEKTRO CELJE
Gregor Alauf, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskemu delu ugotavljamo, da imamo v Elektru Celje glede na druga distribucijska podjetja v Sloveniji večje izgube. Na začetku so pojasnjeni pojmi prevzete električne energije in distribuirane električne energije,… V diplomskem delu je predstavljen tudi zakonski okvir za področje meritev, kontrol in neupravičenega odjema. Cilj diplomskega dela je predstaviti razloge in vrste napak ter ukrepe s katerimi bomo znižali velikost izgub. Z odpravo odkritih napak so se posledično izgube električne energije na letnem nivoju znižale za 20.000.000 kWh. Odkrite napake so posledica namerne povzročitve samih odjemalcev, nekaj napak je posledica nenamernih vplivov (višja sila), nekatere napake pa so posledica zaradi dela delavcev elektrodistribucije.
Ključne besede: Izgube električne energije, napake pri meritvah, omrežnina, kontrole na merilnih mestih, neupravičen odjem
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 1117; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

9.
Uporaba Mayrjevega modela pri simulaciji električnega obloka
Mirza Sarajlić, Jože Pihler, Janez Ribič, Peter Kitak, 2016, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Članek opisuje uporabo Mayrjevega modela pri simulaciji električnega obloka. Mayrjev simulacijski model je del programskega orodja MATLAB – SIMULINK, s katerim so izvajane simulacije odprtega obloka. Eksperimentalni del je bil izveden v laboratoriju ICEM na ločilnem stikalu in odklopniku. Izdelana je primerjalna analiza simulacijskih izračunov in laboratorijskih meritev.
Ključne besede: simulacija električnega obloka, Mayrjev model simulacije
Objavljeno: 03.04.2017; Ogledov: 203; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (479,31 KB)

10.
VPLIV ELEKTRIČNEGA OMREŽJA NA DELOVANJE PRENAPETOSTNE ZAŠČITE
Aleš Kolbl, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan postopek izbire in delovanje notranje ter zunanje prenapetostne zaščite. Podrobno je predstavljen izvor strele in ostalih prenapetosti, ki se pojavljajo v okolici ali v samih objektih. Cilj magistrske naloge je, s pomočjo simulacij v programskem paketu Matlab/Simulink, ugotoviti vpliv parametrov kabla v električnih inštalacijah, na delovanje prenapetostne zaščite. Simulacije so se izvajale za realen primer, na razdalji od transformatorske postaje do porabnika. Simulacije so bile opravljene za primere brez prenapetostne zaščite, za primere z eno vrsto prenapetostne zaščite (plinski odvodnik oz. metal-oksidni varistor) in za primer uporabe obeh prenapetostnih zaščit.
Ključne besede: prenapetostna zaščita, dolžina vodnikov, prenapetosti
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 623; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (9,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici