| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
Zaznavanje embalaže tobačnih izdelkov s strani odjemalcev
Nika Rakuša, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža predstavlja danes veliko več kot zgolj varovanje izdelka. Je orodje za privlačenje pozornosti odjemalcev, posredovanje informacij o izdelku in nazadnje povzroča tudi učinke, ki vplivajo na nakupne odločitve. Obenem opravlja različne funkcije, da bi zadovoljila potrebe vseh, ki pridejo v stik z izdelkom, zato je pri njenem načrtovanju treba upoštevati različne dejavnike. Ker se je z razvojem izdelkov pojavilo veliko različnih vrst embalaže, lahko to razvrščamo po različnih kriterijih. Kako pomembna je, pa lahko opazimo pri vseh vidikih marketinškega spleta, še posebej veliko vlogo pa igra pri komuniciranju z odjemalci. Z uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov pa gremo v razvoju embalaže nazaj, saj so bili odstranjeni ali spremenjeni vsi komunikacijski elementi, ki v odjemalcih vzbudijo željo po izdelku. Cilj naloge je bil torej raziskati, kakšna je enotna embalaža tobačnih izdelkov in kako jo odjemalci zaznavajo. Rezultati naše raziskave kažejo, da se polovica anketiranih zaveda pravega osnovnega namena embalaže, da pri nakupu tobačnih izdelkov najprej opazijo barvo embalaže, čeprav jim privlačen videz v tem primeru ni tako pomemben in da enotna embalaža vzbuja več negativnih kot pozitivnih asociacij. Prav tako so mnenja, da embalaža ne vpliva toliko na nakup tobačnih izdelkov.
Keywords: enotna embalaža, tobačni izdelki, zaznavanje, odjemalci
Published: 24.11.2020; Views: 134; Downloads: 21
.pdf Full text (911,56 KB)

3.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta v podjetju Talum d.d.
Tom Rakuša, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge sem v podjetju Talum opravil ergonomsko analizo delovnega mesta delavke na stroju za izdelovanje peščenih jeder. V uvodu je predstavljeno podjetje, znanstvena veda ergonomija ter njena načela. Predstavljeni sta tudi ergonomski metodi OWAS in RULA. Sledi opis programskega paketa Tecnomatix Jack in predstavitev delovnega mesta, ki je predmet analize. Analiza je opravljena ročno in računalniško. Izdelava računalniške analize je podrobno opisana in dokumentirana. V zaključnem delu so predstavljeni rezultati vseh analiz s komentarji.
Keywords: ergonomija, Tecnomatix Jack, OWAS, RULA, ergonomske metode, ergonomska analiza, ergonomska načela
Published: 21.09.2018; Views: 550; Downloads: 91
.pdf Full text (3,10 MB)

4.
Prehranjevalne navade in ocena prehranjenosti pacienta z demenco
Barbara Cussigh, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti prehranjevalne navade bolnikov z demenco in določiti njihov prehranski status. Rezultati kažejo, da bolniki v začetni fazi Alzheimerjeve demence dnevno ne zaužijejo dovolj priporočenih hranil, predvsem beljakovin in tekočine. Ugotovili smo, da ima več kot 60 % bolnikov zmanjšano mišično maso. Prehranski status bolnikov ni ustrezen, saj pri 37,5 % bolnikih obstaja tveganje za podhranjenost. Menimo, da bolniki potrebujejo natančno prehransko obravnavo že v začetni fazi Alzheimerjeve demence.
Keywords: Alzheimerjeva demenca, prehrana, prehranski status, hranila
Published: 25.07.2018; Views: 563; Downloads: 147
.pdf Full text (800,09 KB)

5.
Vaskularni kognitivni upad in vaskularna demenca
Klavdija Ovčar Štante, Jure Potočnik, Martin Rakuša, 2017, professional article

Abstract: V razvitem svetu ima 5–10 % prebivalstva nad 65 let demenco, katere pojavnost še vedno narašča. Demence zaradi možganskih žilnih bolezni – vaskularna demenca (VaD) predstavljajo dobro petino vseh vzrokov za demenco. Milejša oblika je vaskularni kognitivni upad (VaKU). Za postavitev diagnoze VaD je pomembno, da sta upad spoznavnih sposobnosti in možgansko-žilna bolezen jasno časovno povezana ter ni popravljivih vzrokov za kognitivni upad. Pri postavitvi diagnoze uporabimo nevropsihološko testiranje in slikovne preiskave. Glavni dejavniki tveganja za VaKU in VaD so starost, ateroskleroza, sladkorna bolezen in arterijska hipertenzija, ki sprožijo kaskado dogodkov v patogenezi kognitivne okvare. Ta je zelo raznolika in poteka z ali brez pridruženih nevroloških simptomov. Klinična slika je odvisna od področja in velikosti možganske spremembe. Pri zdravljenju VaKU in VaD je najbolj pomembna primarna preventiva. Za zdravljenje simptomov VaKU in VaD se uporabljajo enaka zdravila kot za zdravljenje simptomov Alzheimerjeve bolezni. Pomembni sta še rehabilitacija in sekundarna preventiva ponovne možganske kapi. Glavni dejavniki tveganja za VaD so starost, ateroskleroza, sladkorna bolezen in arterijska hipertenzija, ki sprožijo kaskado dogodkov v patogenezi kognitivne okvare. Ta je zelo raznolika in poteka z ali brez pridruženih nevroloških simptomov. Klinična slika je odvisna od področja in velikosti možganske lezije. Pri zdravljenju VaKU in VaD je najbolj pomembna primarna preventiva. Za zdravljenje simptomov VaKU in VaD se uporabljajo enaka zdravila kot za zdravljenje simptomov Alzheimerjeve bolezni. Pomembni sta še rehabilitacija in sekundarna preventiva ponovne možganske kapi.
Keywords: vaskularna demenca, vaskularni kognitivni upad, možganske žilne bolezni, spoznavne sposobnosti
Published: 09.10.2017; Views: 1520; Downloads: 395
.pdf Full text (137,66 KB)
This document has many files! More...

6.
7.
CIRKADIJSKI DNEVNO-NOČNI BIOLOŠKI RITMI IN VARIABILNOST FREKVENCE SRCA
Amela Salkić Rakuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano kaj je variabilnost frekvence srca (HRV). Opisali smo povezavo med HRV in različnimi boleznimi. Ugotovili smo kako se HRV spreminja v dnevno-nočnem času. Raziskava je vključevala 5 zdravih preiskovancev starih med 21 in 34 let od tega sta bili 2 osebi ženskega spola in 3 moškega. Prostovoljcem smo namestili aparat za 24 urno snemanje EKG-ja (Holter monitor) in posneli 120 ur podatkov oziroma 502.587 utripov srca. S pomočjo metod časovne in frekvenčne domene smo izračunali HRV. Rezultati so pokazali da preiskovanci, ki so imeli nemiren ali zamaknjen spanec so imeli tudi odstopanja v vrednosti cirkadijskega indeksa. Ugotovili smo tudi, da so bili vzroki za znižane vrednosti standardnega odklona vseh RR intervalov (SDNN) stresne situacije. Potrdili smo, da se ob fizični aktivnosti aktivira simpatično živčevje in zmanjša aktivnost parasimpatičnega živčevja in s tem se tudi poveča srčni utrip. Med počitkom po vadbi se srčni utrip vrne na izhodišče kar je posledica parasimpatične reaktivacije. Z neinvazivno metodo HRV smo prepoznali dejavnike tveganja za nastanek kariovaskularnih obolenj.
Keywords: heart rate, heart rate variability in circadian rhythms.
Published: 10.10.2016; Views: 2133; Downloads: 129
.pdf Full text (2,06 MB)

8.
POGOJI IN MERILA PRI DOKAZOVANJU FINANČNE SPOSOBNOSTI PONUDNIKA
Mojca Rakuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Javno naročanje posrednih in neposrednih proračunskih porabnikov ima pomemben vpliv na porabo državnega proračuna, zato so ti porabniki zavezani sklepati pogodbena razmerja samo s podjetji, ki v celoti izpolnjujejo svoje obveznosti tako do države, kot do drugih gospodarskih subjektov in s tistimi, ki so sposobni sprotno poravnavati vse svoje obveznosti. Naročnik mora upoštevati temeljna načela javnega naročanja, postaviti pravilne pogoje in merila in posledično izbrati najugodnejšega ponudnika, ki bo za naročnika izvedel dobavo blaga, opravil storitev ali gradnjo. Postavljeni pogoji ne smejo biti diskriminatorni, kar pomeni, da naročnik ne sme privilegirati določenega ponudnika. Pri izbiri najugodnejšega ponudnika se naročnik zraven tehnične in kadrovske sposobnosti ter sposobnosti za opravljanje poklica osredotoči tudi na ekonomsko in finančno stanje ponudnika, saj si le tako lahko zagotovi smotrn podpis pogodbe in izvedbo predmeta javnega naročila brez zapletov. Ponudnik, ki nima blokiranih poslovnih računov in je sposoben sproti plačevati svoje obveznosti, je definitivno eden izmed razlogov za sklenitev pogodbe. Da pa se naročnik pred tveganjem v času izvajanja pogodbe še dodatno zavaruje, lahko od ponudnika zahteva različne finančne instrumente zavarovanja. Najpogostejši instrument zavarovanja je bančna garancija, ki se lahko izdaja kot garancija za resnost ponudbe, za dobro izvedbo posla in odpravo napak v garancijskem roku.
Keywords: javno naročilo, naročnik, ponudnik, pogoj, merilo, garancija
Published: 22.06.2016; Views: 434; Downloads: 47
.pdf Full text (1,52 MB)

9.
Koncipiranje in zasnova držala za navigacijski sistem na kolesu
Luka Rakuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Koncipiranje in zasnova držala za navigacijski sistem na kolesu je sestavljeno iz dveh delov. Izhodišče, iz katerega izhajamo, je, da na samem tržišču takega izdelka še ni. Prvi del obsega koncipiranje in zasnovo držala za navigacijski sistem Garmin za posebno vrsto integriranih kolesarskih krmil. Na podlagi zahtevnika primerjamo štiri možne opcije za izdelavo držala, na podlagi teh pa s pomočjo primerjalnih matrik izberemo najustreznejšo in jo tudi podrobno opišemo. Drugi del obsega metode za trženje tega držala. Tukaj podrobno definiramo štiri glavne elemente, ki so: izdelek, cena, marketinške poti in marketinško komuniciranje. V diplomskem delu smo ugotovili, da je za izdelek primerna maloserijska proizvodnja in da je večino denarja od končne cene izdelka potrebno uporabiti za trženje. Sam izdelek je bil tudi izdelan in je že v uporabi.
Keywords: Držalo, nosilec, Garmin
Published: 07.03.2016; Views: 532; Downloads: 66
.pdf Full text (1,92 MB)

10.
Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica