| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 261
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Inoviranje in vodenje projekta razvoja mobilne aplikacije za mikroučenje
Urban Ploj, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo raziskuje razvoj in upravljanje mobilne aplikacije za mikroučenje z inovativnimi pristopi in učinkovitimi metodologijami. Namen dela je raziskati optimalne metode za vodenje projekta te vrste. Področje zanimanja tega študija je področje razvoja mobilnih aplikacij, predvsem v kontekstu rešitev za mikroučenje. Naraščajoče povpraševanje po dostopnih in prilagojenih učnih izkušnjah je povzročilo porast aplikacij za mikroučenje. Učinkovito vodenje tovrstnih projektov ostaja izziv, saj se zahtevajo hitre iteracije, tesno sodelovanje in nenehno prilagajanje potrebam uporabnikov. Za reševanje teh izzivov je raziskovalna metodologija, sprejeta v tej nalogi, oblikovalski sprint. Oblikovalski sprinti so strukturiran in časovno omejen proces, ki spodbuja medfunkcionalno sodelovanje, ideje in izdelavo prototipov. Za sam začetni razvoj aplikacije je potrebno ugotoviti, ali bo imela aplikacijo močno konkurenco na samem trgu, zato sta potrebni analiza trga in SWOT-analiza. Glavni rezultati tega dela kažejo, da je ogrodje Scrum najprimernejša metodologija za vodenje projekta razvoja mobilne aplikacije za mikroučenje. Scrumov iterativni in inkrementalni pristop, s poudarkom na rednih povratnih informacijah in prilagodljivosti, se je izkazal za zelo učinkovitega pri obvladovanju kompleksnosti in hitrih sprememb, do katerih prihaja med razvojem mobilne aplikacije.
Keywords: mikroučenje, projektno vodenje, projektni management
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 103; Downloads: 2
.pdf Full text (2,10 MB)

2.
43rd International Conference on Organizational Science Development: Green and Digital Transition – Challenge or Opportunity : Conference Proceedings
2024, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (international and foreign conferences)

Abstract: The 43rd International Scientific Conference on the Development of Organisational Science was held in Portorož from the 20th to the 22nd of March 2024. The main aim of the conference was to promote the importance of knowledge in the context of green and digital transtition of organizations, through academic and scientific debates and professional developments from the economic and non-economic worlds. The conference, which was held under the umbrella title " Green and Digital Transition - Challenge or Opportunity", aimed to highlight the importance of the green and digital transition for the successful achievement of organisational objectives and the appropriate overcoming of societal challenges. The objectives pursued in this context are related to the natural dimensions on the one hand, and to stimulating the economy through green technology, sustainable development and pollution reduction on the other. The green and digital transition is also an opportunity for organisations to make changes towards overarching environmental challenges. It is undoubtedly more important than ever to take decisions that generate synergies between innovation, different sciences, and applied approaches, and to promote changes in business models that will lead to a sustainable and socially responsible development environment. In Portorož, we have reconnected opinions, views, and scientific and professional debates that will stimulate all of us to act in the future, both in organizations and in society at large.
Keywords: organization, knowledge, interdisciplinarity, science, economy
Published in DKUM: 22.03.2024; Views: 166; Downloads: 19
.pdf Full text (21,17 MB)
This document has many files! More...

3.
Izkušnje študentov s šolanjem na daljavo v času epidemije covid-19
Taja Šilar, 2023, master's thesis

Abstract: Ob izbruhu bolezni covid-19 je prišlo na vseh področjih do velikih sprememb. V magistrskem delu smo se osredotočili na izobraževanje študentov na daljavo in na posledice tega, kako je šolanje na daljavo v času epidemije covida-19 vplivalo na čustvene vidike študentov in kakšne so njihove želje glede izobraževanja na daljavo v prihodnosti. Prvi del magistrskega dela se nanaša na izbruh bolezni covid-19 in predstavitev, kaj sploh je izobraževanje na daljavo. Izpostavili smo prednosti in slabosti, ki jih prinaša ta način izobraževanja. V drugem delu magistrskega dela smo izvedli spletno anketo. S pomočjo ankete smo lahko odgovorili na obe zastavljeni raziskovalni vprašanji. Ugotovili smo, da bi večina študentov želela, da bi se izobraževanje nadaljevalo kombinirano. To pomeni, da bi šolanje potekalo tako v klasičnih učilnicah kot tudi na daljavo. Ugotovili smo tudi, da je izobraževanje na daljavo vplivalo na čustvene vidike študentov.
Keywords: izobraževanje na daljavo, bolezen covid-19, študenti
Published in DKUM: 02.02.2024; Views: 179; Downloads: 29
.pdf Full text (889,96 KB)

4.
Organizacija tekomovanja v računalniških igrah
Rok Mlakar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Z modernizacijo in razvojem različnih tehnologij so v 21. stoletju vse bolj v ospredje prihajale računalniške igre, ki so se v času razvijale in na svojem področju dosegle vrh. Tako se je praktično iz nič razvila nova športna panoga, profesionalno igranje tovrstnih iger. Tako v svetu kot pri nas je bilo izvedenih že kar nekaj tovrstnih tekmovanj, ki pa jih je bilo zaradi različnih dejavnikov težje izpeljati do popolnosti. Zato smo se odločili zasnovati in predstaviti primer popolnoma organiziranega tekmovanja v igranju videoiger v Sloveniji. V diplomskem delu je izveden pregled področja in zgodovine video iger ter računalniških tekmovanj. Analiziran je potek izvedbe iger ter identificirani morebitni nastali problemi. Za boljše organiziranje smo analizirali primere znanih tekmovanj v igranju videoiger v Sloveniji in po svetu ter ocenili njihove prednosti in slabosti. Ko smo pridobili zadovoljivo količino ustreznih informacij s strani aktivnih igralcev, smo pripravili načrt organizacije in izvedbe tekmovanja. S pomočjo programa figma smo oblikovali spletno stran, preko katere se udeleženci lahko prijavijo na tekmovanje ter pridobijo potrebne informacije. Pri pisanju diplomske naloge smo se tako osredotočili predvsem na pogoste probleme ter s pomočjo uporabljene literature in pridobljenih odgovorov intervjuja s fokusno skupino opredelili postopek organizacije popolnega računalniškega tekmovanja.
Keywords: videoigre, igranje, tekmovanja, organizacija
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 277; Downloads: 9
.pdf Full text (885,29 KB)

5.
Model digitalne planinske knjižice
Tim Prevodnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na razvoj modela digitalnega pohodniškega dnevnika, da bi digitalizirali tradicionalno ročne zapise o vrhovih. Pri preučevanju sedanjih postopkov zapisovanja smo ugotovili različne pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti sedanjega postopka smo opredelili in preučili možnosti za implementacijo ustrezne digitalne rešitve. Digitalni pohodniški dnevnik bi pohodnikom omogočil enostavno in zanesljivo beleženje njihovih vrhov, hkrati pa bi zbirne podatke ponudil planinskim društvom, ki bi tako dobila boljši pregled nad trendi pohodništva. Aplikacija bi pohodnikom omogočila, da se povežejo med seboj in skupaj osvajajo vrhove ter delijo svoje dosežke na svojih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo gorska združenja pridobila že digitalizirane podatke, s čimer se bodo izognila sedanjemu ročnemu prepisovanju za izvedbo statistične analize. Prav tako bi ti digitalizirani podatki omogočili bistveno hitrejši dostop v primeru nesreč, slabega vremena in reševalnih akcij. Čeprav podobne rešitve že obstajajo, ta pristop rešuje poseben problem za pohodnike in prinaša številne druge koristi tako skupnosti kot planinskim društvom. Omogoča tudi boljšo uporabo podatkov za različne statistične analize, prihrani čas, saj odpravlja ročno prepisovanje, in prispeva k trajnostnemu razvoju planinstva, ker podpira njegov prehod v digitalno dobo.
Keywords: Planinska knjižica, GPS, QR koda, Razvoj mobilne aplikacije
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 205; Downloads: 12
.pdf Full text (730,59 KB)

6.
Avtomatizacija postopka podaljševanja digitalnih certifikatov na spletnih strežnikih
Urban Verovšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Na Univerzi v Ljubljani imajo težave z avtomatskim podaljševanjem digitalnih strežniških certifikatov. Vsako leto je na vseh strežnikih in določenih aplikacijah je treba izbrisati pretečen strežniški certifikat, ga zamenjati z novim in po potrebi v aplikacijah združiti z njihovimi DNS zapisi v IIS. Rešitev težave je mogoča z uvedbo avtomatiziranega sistema za upravljanje strežniških certifikatov. Diplomsko delo se dotakne osnovne teorije enkripcije, za kaj se je uporabljala v osnovi. Pregleda trenutno uporabljenih tehnologij. V nadaljevanju opišemo konkreten problem v organizaciji in postopke, s katerimi bomo odpravili težavo. Nato se odločimo za implementacijo programske opreme, ki bo avtomatizirano podaljševala digitalne certifikate. Na koncu so podane ugotovitve in predlogi, kaj bi še lahko izboljšali.
Keywords: Digitalni certifikat, podaljševanje, avtomatizacija
Published in DKUM: 25.10.2023; Views: 182; Downloads: 26
.pdf Full text (2,41 MB)

7.
Informacijska podpora prijavljanju na trening
Oskar Prosen, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Naše diplomsko delo z naslovom Informacijska podpora prijavljanju na trening zajema izdelavo spletne aplikacije, ki trenerju omogoča dodajane treningov oz. dogodkov, na katere se bodo igralci moštva prijavljali že pred začetkom treninga. Trener moštva bo tako imel vpogled nad prisotnostjo. Poleg prototipa aplikacije diplomsko delo zajema tudi predstavitev pomembnosti vpeljevanja tehnologije v šport oz. v našem primeru v nogomet. V teoretičnem delu so opisani tudi izbrani programi in orodja, ki jih uporabljamo za izdelavo spletne aplikacije diplomskega dela. Z delujočo aplikacijo želimo trenerju oz. nekomu, ki pripravlja in vodi treninge, omogočiti lažje delo, saj bo že pred izvedbo treninga imel podatek, koliko igralcev se ga bo udeležilo. Pomembno pa je, da prav vsi igralci in trener redno uporabljajo aplikacijo, saj lahko le na ta način dosežemo cilje diplomskega dela.
Keywords: spletna aplikacija, SWOT, prisotnost, HTML, tehnologija
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 255; Downloads: 21
.pdf Full text (1,05 MB)
This document has many files! More...

8.
Analiza uporabe rešitev time & space v podjetju iskra mehanizmi d. o. o.
Luka Zupan, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na poglobljeni analizi implementacije rešitev Time&Space v podjetju Iskra Mehanizmi. Osredotočili se bomo na celovito razumevanje produktov, ki sestavljajo to rešitev, in njihovo vlogo v celotni organizaciji. Poglobili se bomo v njihovo funkcionalnost, namen uporabe in raznolike modele, ki jih ponujajo. Poseben poudarek bo namenjen preučevanju različnih načinov uporabe teh izdelkov znotraj podjetja in njihovega vpliva na delovne procese. Raziskali bomo tudi različne programe, ki omogočajo učinkovito upravljanje naprav in sistemov po celotnem podjetju, s ciljem zagotoviti optimalno delovanje in varnost. Z analizo študije primerov uporabe bomo izvedli temeljito analizo, ki nam bo omogočila presojati učinkovitost uporabe teh rešitev in njihov prispevek k celostni varnosti podjetja. Ključno je razumeti, da smo za uspešno izvedbo analize najprej morali pridobiti temeljno znanje o produktih, nato smo se lotili razkritja primerov, ki ponazarjajo njihovo praktično uporabo.
Keywords: upravljanje delovnega časa, analiza uporabe, programska rešitev, TimeAndSpace, Iskra Mehanizmi.
Published in DKUM: 03.10.2023; Views: 416; Downloads: 14
.pdf Full text (3,52 MB)

9.
Spletne rezervacije avtodomov
Anže Grčar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na prenovo in razvoj spletne strani ter dodajanje spletne aplikacije za rezervacije avtodomov. Glavni cilj je bil izboljšati celotno uporabniško izkušnjo in funkcionalnost spletne strani. Da bi to dosegli, je bil za razvoj logike uporabljen programski jezik PHP, medtem ko je bil Bootstrap uporabljen za oblikovanje spletne strani in spletne aplikacije. Podatkovna baza MySQL je bila izbrana kot osnova za shranjevanje in upravljanje ustreznih podatkov. Projekt je obsegal več stopenj: raziskave, analize, načrtovanje, razvoj in testiranje. Opravljene so bile obsežne raziskave, da bi zbrali vpogled v načela učinkovitega oblikovanja spletnih mest in spletnih aplikacij, pri čemer so upoštevali vidike, kot so uporabniška izkušnja, odziven dizajn in intuitivna navigacija. Pregledanih je bilo več člankov, videoposnetkov in študij primerov, da se zagotovi vključitev najboljših praks v industriji. Rezultat diplomskega dela je sodobna, uporabniku prijazna spletna stran, integrirana s spletno aplikacijo, ki obiskovalcem omogoča enostavno brskanje, izbiro in upravljanje rezervacij avtodomov. Z združevanjem PHP, Bootstrap in MySQL je nastala robustna in učinkovita rešitev. Upoštevane so bile tudi prihodnje izboljšave in razširljivost, ki zagotavljajo, da je spletno mesto in spletno aplikacijo mogoče enostavno razširiti in prilagoditi za izpolnjevanje razvijajočih se potreb uporabnikov in tehnološkega napredka. Na splošno diplomsko delo prispeva k izboljšanju spletne prisotnosti in uporabniške izkušnje Avtoservisa Grčar.
Keywords: spletna aplikacija, PHP, MySQL, avtodomi, rezerviranje
Published in DKUM: 25.09.2023; Views: 431; Downloads: 12
.pdf Full text (2,30 MB)

10.
Zadovoljstvo uporabnikov s klinično informacijskim sistemom Think!Med Clinical v Diagnostično Terapevtskem Servisu
Duško Makarić, 2023, master's thesis

Abstract: Dokumentacija zdravstvene nege je osnova za izvajanje zdravstvene nege. Pravilno, natančno in pregledno zapisane informacije izboljšajo produktivnost izvajalcev zdravstvene nege, saj preprečujejo podvajanje preiskav, pregledov ter izvedenih postopkov, in so poglavitne za varno oskrbo pacientov tekom hospitalizacije. Uporabljena je bila neeksperimentalna kvantitativna raziskovalna metoda. Podatki so bili pridobljeni s pomočjo strukturiranega spletnega vprašalnika. Vprašalnik je bil razdeljen med izvajalce zdravstvene nege, ki so bili prerazporejeni v Diagnostično-terapevtski servis med epidemijo covida-19. Razdeljenih je bilo 342 vprašalnikov, od tega jih je bilo vrnjenih 147, kar predstavlja 42,9 % realizacijo vzorca.
Keywords: informacijski sistem, elektronski zdravstveni zapis, E-zdravje, e-dokumentacija
Published in DKUM: 03.08.2023; Views: 331; Downloads: 24
.pdf Full text (1,29 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica