| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Inkluzija v italijanskem šolskem sistemu : magistrsko delo
Patricija Puhar, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo zasnovo italijanskega šolskega sistema, poseben poudarek namenimo vidiku inkluzije učencev s posebnimi potrebami. Italija je ena izmed držav, ki ima skoraj 50-letno tradicijo vključevanja učencev s posebnimi potrebami v redne šole. Pregled začenjamo s prikazom zgradbe šolskega sistema in predstavitvijo zakonodaje, ki ureja inkluzijo v šolskem sistemu. Razmere v šolstvu orišemo s pomočjo mednarodnega preizkusa PISA, katerega rezultati so po našem mnenju dober pokazatelj učinkovitosti šolskega sistema. Opozorimo na prilagoditve, ki so zagotovljene za učence s posebnimi potrebami, in izpostavimo vlogo individualnega izobraževalnega načrta ter prilagojenega načrta poučevanja, ki učencem omogočata ustrezno podporo pri šolanju. Ob tem predstavimo tudi vloge vseh sodelujočih v inkluzivnem šolstvu. S pregledom aktualnih raziskav predstavimo realno stanje v italijanskem šolstvu. V nekaterih pogledih italijanski šolski sistem postavlja smernice, ponekod pa za drugimi državami še nekoliko zaostaja. Še posebej pereča težava italijanskega šolstva je predčasno opuščanje šolanja. Čeprav naj bi italijanski šolski sistem slovel po vključujoči politiki, naslovimo tudi problematiko izključevanja učencev s posebnimi potrebami iz razreda. Pregled šolskega sistema strnemo s primerjavo stanja v slovenskem šolstvu.
Keywords: Italija, šolski sistem, inkluzija, učenci s posebnimi potrebami
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 474; Downloads: 59
.pdf Full text (1,10 MB)

2.
Analiza proizvodnega procesa za trajnostno proizvodnjo formalina : magistrsko delo
Jan Puhar, 2022, master's thesis

Abstract: Formalin je pomembna kemikalija, ki se proizvaja v velikih količinah, njegova proizvodnja pa je energetsko zahteven proces. Zmanjšanje porabe energije procesa bi prispevalo tako k ekonomskim prihrankom kot tudi k zmanjšanim okoljskim vplivom in bi omogočilo bolj trajnostno proizvodnjo formalina kot vmesnega ali končnega produkta. Cilj magistrskega dela je izboljšanje trajnosti proizvodnega procesa formalina preko reformiranja metana z analizo energetskega, ekonomskega in okoljskega vidika. Na simuliran proces je bila uvedena toplotna integracija, ki je bila izvedena s pomočjo uščipne metode in matematičnega programiranja, kjer smo uporabili pretovorjevalni optimizacijski model. Za izvedbo toplotne integracije smo uporabili sekvenčni pristopom, pri čemer smo najprej minimirali stroške pogonskih sredstev, nato smo minimirali število toplotnih prenosnikov ter nazadnje sintetizirali omrežje toplotnih prenosnikov. Za procesa pred in po toplotni integraciji smo izvedli ekonomsko analizo na osnovi investicijskih in obratovalnih stroškov, kjer smo uporabili faktorsko metodo. Izvedena je bila tudi analiza življenjskega cikla, s katero smo ocenili okoljske vplive procesa pred in po toplotni integraciji. Rezultati kažejo, da toplotna integracija procesa zmanjša porabo pogonskih sredstev za 39 %, kar posledično vodi do 11 % prihrankov v investicijskih stroških. Toplotna integracija izboljša proces tudi z okoljskega vidika, kjer so okoljski vplivi zmanjšani za 7 do 22 % v izbranih kategorijah vpliva. Študija v magistrskem delu služi kot izhodišče za nadaljnje raziskave izboljšanja trajnosti proizvodnje formalina.
Keywords: Proizvodni proces formalina, toplotna integracija, zmanjšanje porabe energije, ekonomska analiza, okoljska analiza.
Published in DKUM: 08.06.2022; Views: 771; Downloads: 78
.pdf Full text (2,03 MB)

3.
Simulacija razpenjalnika s programskima orodjema Scilab in GAMS
Jan Puhar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan opis procesa ravnotežne destilacije z modeli različnih kompleksnosti: kot problem s sistemom linearnih enačb, sistemom nelinearnih enačb in sistemom DAE (diferencialno-algebrskih enačb). Delo obsega prikaz sistema enačb, potrebnega za rešitev vsakega od problemov in razvoj matematičnega modela za rešitev problemov v programskih orodjih Scilab in GAMS. Namen diplomskega dela je bil z obema programskima orodjema izdelati ustrezen model. Ugotovili smo, kako predstaviti probleme z modelom ter prikazali smo izpisane rezultate za posamezen primer in ustrezno kodo v Scilabu in GAMS-u.
Keywords: ravnotežna destilacija, model, Scilab, GAMS, sistem enačb
Published in DKUM: 13.09.2018; Views: 1072; Downloads: 163
.pdf Full text (1,33 MB)

4.
Pogajalske strategije in taktike v izbranem podjetju X
Jure Puhar, 2018, master's thesis

Abstract: Pogajanja nas spremljajo od zgodnjega otroštva naprej in so del vsakdanjega življenja. Osnov pogajanj se naučimo že kot majhni otroci, ko se »pogajamo« za pozornost ali kakšno igračo. V šoli se z učitelji lahko pogajamo o boljši oceni, ko dokazujemo svoje znanje. Pri poslu pa je od naših pogajanj odvisno, koliko bomo zaslužili. Po poslovnih pogajanjih se ob pozitivnem izidu ustvari marža (razlika v ceni), ki omogoča nadaljnjo poslovanje in preživetje na trgu. Žal pa pri poslu skoraj nikoli ne dobimo tega, kar si zaslužimo, ampak to, kar smo si uspeli izpogajati s kupcem. Magistrsko delo je sestavljeno iz sedmih poglavij, rdeča nit tega dela so pogajalske strategije ter taktike. S pomočjo domače in tuje literature smo raziskali in predstavili teoretična izhodišča, ki smo jih podkrepili s poglobljenim intervjujem direktorja izbranega podjetja X. S tem smo teoretične osnove poslovnih pogajanj dobro nadgradili z realno sliko iz poslovne prakse, kjer smo odgovore direktorja podjetja X ustrezno analizirali. Predvsem nas je zanimalo, katere pogajalske strategije in taktike so uporabne pri pogajanjih v podjetju X. Podjetje X je mikro, komercialno in inženiring podjetje, ki je specializirano za pakiranje. Povzamemo lahko, da podjetje X stremi, tako s kupci (prodaja) kot proizvajalci (nabava), k združevalni strategiji in strateškemu partnerstvu, kjer je velika stopnja zaupanja. Tako se na dolgi rok pride do boljših nabavnih cen in posledično večje marže. Potrdimo lahko torej strategijo partnerstva, kjer gre za »win-win« situacijo obeh strani. Direktor nam je zaupal tudi svojo pogajalsko taktiko, kjer kupec naroči in potrdi ponudbo (navadno za večji projekt), zaradi česar lahko direktor nekoliko pritisne na proizvajalca, da lahko naročilo potrdi še isti dan, če se nabavna cena spusti na določeno raven. V nabavnem smislu pogajanj, s hišnimi proizvajalci, se pogajajo predvsem za čim boljšo tehnologijo opreme za kupca, medtem ko se pri pogajanjih s kupci navadno dogovarjajo glede končne cene. Temeljita priprava in cenovna kalkulacija sta ključni predpogoj za dober potek pogajanj. Bolj podrobne rezultate intervjuja smo analizirali v zaključnem delu (sklep).
Keywords: pogajanja, poslovna pogajanja, pogajalske strategije, pogajalske taktike in podjetje X.
Published in DKUM: 29.08.2018; Views: 1382; Downloads: 242
.pdf Full text (787,17 KB)

5.
Peticije, pisma in tihotapski časi
Alenka Puhar, 2005

Abstract: Peticije, pisma in tihotapski časi
Keywords: slovenska književnost, peticije, pisma, oblast, državljani
Published in DKUM: 30.12.2015; Views: 871; Downloads: 39
URL Link to full text

6.
PROBLEMI ETIKE MANAGEMENTA V PODJETJIH
Tine Puhar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja je preučena in opisana poslovna etika, bolj podrobneje značilnosti in problemi etike managementa v podjetjih. V prvem delu diplomskega seminarja je predstavljena poslovna etika kot veda in njena pomembnost za poslovanje podjetij ter katera temeljna področja poslovne etike znotraj podjetja poznamo. V nadaljevanju podrobneje predstavimo etiko managementa, predvsem različne odzive na neetične situacije in opišemo postopek sprejemanja etičnih odločitev ter orodja, ki jih za ta namen lahko uporabimo. V drugem delu naloge identificiramo in predstavimo tri največje probleme etike managementa. Prvi problem, ki ga izpostavimo je korupcija, katere poznamo več vrst in tudi metod za zmanjševanje korupcije je več, zato podamo in opišemo nekaj primerov. Etični pritiski in dileme, katerim so managerji izpostavljeni so drugi problem s katerim se management pogosto sooča, medtem ko je tretji konflikt interesov posameznih udeležnecev. Prav tako definiramo temeljna področja iz katerih izhajajo razlogi za neetična ravnanja in opredelimo ter podrobneje predstavimo načela poslovno-etičnega vedenja, standarde dobrega etičnega ravnanja in etični kodeks kot tri možna orodja ali pripomočki za reševanje oziroma izboljševanje in minimiziranje etičnih problemov managementa.
Keywords: Poslovna etika, Management, Korupcija, Etika managementa, Etične odločitve
Published in DKUM: 05.12.2014; Views: 2095; Downloads: 500
.pdf Full text (3,85 MB)

7.
PLANIRANJE RAZVOJA PODJETJA X
Jure Puhar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju sem želel prikazati planiranje razvoja podjetja X. Pričel sem s teoretičnim delom, kjer sem si pomagal z različno literaturo. Na podlagi teoretičnih izhodišč sem postavil temelje planiranja razvoja podjetja X v praksi. Podjetje X je računovodski servis, ki je že uveljavljen na tržišču in ima tri zaposlene. Gre za družbo z omejeno odgovornostjo, ki opravlja storitveno dejavnost. Združitev z drugim računovodskim servisom utegne prinesti konkurenčno prednost podjetju X in osmisli njegovo planiranje razvoja. V teoretičnem delu sem opredelil podjetje, pravne oblike, velikost podjetja ter na kratko značilnosti računovodskega servisa. Pri planiranju razvoja sem se lotil proučevanja podjetja, proučevanja vrednot udeležencev podjetja in proučevanja okolja ter SWOT analizo. Nadaljeval sem z vizijo in politiko podjetja ter strategijami. Teoretični del sem zaključil s programom uresničitve. V praktičnem delu sem predstavil nastanek, rast in razvoj podjetja X in predstavitev panoge. Pod poglavjem planiranja razvoja sem proučil podjetje X, proučil vrednote udeleženca podjetja X in proučil okolje podjetja X. Nadalje sem pojasnil SWOT analizo podjetja X, vizijo in politiko podjetja X ter strategije. Zadnji, a pomembni poglavji sta združitev računovodskega servisa X z Y in program uresničitve kako bo to potekalo. Priložena je bilanca stanja in poslovnega izida.
Keywords: • planiranje razvoja, • računovodski servis, • podjetje X, • združitev podjetja.
Published in DKUM: 19.11.2013; Views: 1484; Downloads: 137
.pdf Full text (1,32 MB)

8.
9.
Prometne nesreče v Sloveniji - analiza povzročiteljev : diplomsko delo
Tadeja Puhar, 2010, bachelor thesis/paper

Keywords: promet, cestni promet, varnost, prometne nesreče, povzročitelji, Slovenija, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.12.2010; Views: 4130; Downloads: 668
.pdf Full text (1,77 MB)

10.
ORGANIZACIJA FESTIVALA S POUDARKOM NA FINANCIRANJU
Rene Puhar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Na primeru Festivala DokMa je predstavljen procesni način vodenja in upravljanja organizacije s področja kulture. Identificirani so procesi, ki so za organizacijo festivala ključni. V delu so opazovane še organizacije nekaterih drugih vidnih festivalov: Festivala Lent, Festivala Animateka, Festivala Magdalena. V poglavju o financiranju so analizirani potencialni viri financiranja slovenskih festivalov, ob tem pa izpostavljeni nekateri načini za uspešno pridobivanje finančnih sredstev iz naslova zasebnih virov.
Keywords: festival, procesna naravnanost organizacije, organizacija s področja kulture, Festival DokMa, Festival Animateka, Festival Lent, Festival Magdalena, blok diagram, financiranje festivala, zasebni viri financiranja.
Published in DKUM: 02.03.2010; Views: 3048; Downloads: 418
.pdf Full text (344,09 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica