| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 39
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Identification of Challenges and Best Practices for Including Users with Disabilities in User-Based Testing
Boštjan Šumak, Katja Kous, Loïc Martínez-Normand, Jãnis Pekša, Maja Pušnik, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Despite efforts to promote digital inclusion for all, individuals with disabilities continue to experience a significant digital divide. Developing usable and accessible solutions also demands conducting user-based testing with real end users, particularly for users with disabilities, to detect and address real problems and barriers they experience and improve usability and accessibility based on their feedback through a user-centered approach. When including users with disabilities in user testing, additional attention must be paid to ensure that the testing is planned and carried out in such a way as to enable the successful and efficient integration of users with disabilities. In doing so, it is necessary to consider various restrictions related to users’ disabilities. By conducting a systematic literature review, we collected and analyzed the challenges of including users with disabilities in user-based testing and best practices that researchers can apply in future user-based testing with users with disabilities. In the existing literature, a positive trend toward publishing articles describing testing with users with disabilities is noticeable. There is also an apparent need for more reporting on some phases of the testing studies. The main result of this study is a list of challenges and best practices that are important in the different phases of user-based testing with users with disabilities.
Ključne besede: UX evaluation, inclusive UX evaluation, inclusion of persons with disabilities, accessibility
Objavljeno v DKUM: 12.12.2023; Ogledov: 276; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Analiza digitalnega vključevanja oseb z motnjami v duševnem zdravju : diplomsko delo
Saša Jovanović, 2023, diplomsko delo

Opis: Naraščanje povpraševanja po izboljšanju duševnega zdravja je povzročilo velik narast digitalnih vsebin za pomoč pri teh težavah. V diplomski nalogi smo si ogledali kakšno je stanje digitalne vključenosti oseb z motnjami v duševnem zdravju in ali se lahko sploh poslužujejo digitalnih rešitev za izboljšanje duševnega zdravja. Analiza literatura je pokazala, da motnje v duševnem zdravju niso razlog za digitalno izključenost. Aplikacij namenjenih izboljšanju duševnega zdravja je veliko, a pogosto nimajo znanstvenih dokazil za delovanje. Opazili smo tudi, da spletne strani ne uporabljajo dostopnostnih standardov, namenjenih osebam z motnjami v duševnem zdravju.
Ključne besede: digitalna vključenost, digitalna izključenost, duševno zdravje, digitalne intervencije za duševno zdravje
Objavljeno v DKUM: 24.11.2023; Ogledov: 453; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (780,53 KB)

3.
Analiza vpliva dnevnikov kakovosti na uspešnost organizacij
Štefan Masič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavam stanje informatike v javnem podjetju, kjer informatika in informacijska tehnologija ne predstavljata strateškega sredstva za doseganje poslovnih ciljev. Osrednji cilj magistrske naloge je študija primera uvajanja koncepta dnevnikov kakovosti, s pomočjo katerega smo želeli doseči stabilizacijo kvalitete IT storitev in servisov ter preveriti ali koncept vpliva na dvig usklajenosti ali poravnave poslovnih in IT ciljev. Magisterij najprej predstavi organizacijo in vlogo IT. Preverili smo skladnost poslovnih in IT ciljev, identificirali izzive in predlagali in izvedli več ukrepov. Okvirji za upravljanje in vodenje IT so ključno orodje, ki organizaciji zagotovi ustrezen nadzor nad trenutno in bodočo uporabo IT v organizaciji. Povzeli smo konceptualni model okvirjev za upravljanje in vodenje, njihove strukture, procese in relacijske mehanizme. Predstavili smo orodja COBIT, ITIL in standard ISO/IEC 20000. Ključni del magistrske naloge predstavlja koncept dnevnika kakovosti, namenjen merjenju uspešnosti, razpoložljivosti in zanesljivosti IT storitev in servisov. Dnevnik kakovosti predstavimo preko planiranja ter vsebinske, tehnične in organizacijske izvedbe. Dnevnike kakovosti smo prenesli v produkcijo v časovnem obdobju skoraj treh let v obliki študije primera. Predstavimo analizo izvedbe, ki vključuje analizo dinamike izvajanja. Praktične izsledke študije primera smo nadgradili s možnih razširitvami koncepta. Rezultat ocenjujemo na nivoju zrelostne ocene IT storitev in servisov pred in po izvedbi študije primera. Oceno študije primera smo razširili z oceno stopnje zrelosti strateške uskladitve poslovnih in IT ciljev ter umestitve IT v model strateških oblik. Koncept dnevnika kakovosti smo ocenili kot enostavno in primerno orodje, ki omogoča dvig stabilnosti ter kakovosti IT storitev in servisov. Obenem smo sklenili, da so dnevniki kakovosti nezadosten pogoj za dvig zrelosti IT. Predstavljajo dobrodošlo, vendar nezadostno orodje v okviru procesa upravljanja in vodenja IT.
Ključne besede: informacijska tehnologija, kakovost storitev, dnevnik kakovosti, upravljanje IT, vodenje IT, informatike, poravnava poslovanja in IT, COBIT, ITIL
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 235; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (5,03 MB)

4.
Analiza vključenosti koncepta popolne izkušnje v proces digitalizacije : diplomsko delo
Tjaša Malok, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pregledom literature raziskali koncept popolne izkušnje. Predstavili smo strategije, ki jih vključuje, kot so: uporabniška izkušnja, celostna izkušnja strank, izkušnja zaposlenih in multi izkušnja. Z anketo smo analizirali vključenost popolne izkušnje v proces digitalizacije. Izkazalo se je, da slovenski razvijalci s konceptom popolne izkušnje niso dobro seznanjeni in jih ne vključujejo v svoj razvoj, vendar pa nekateri vseeno upoštevajo posamezne strategije. Anketa je prav tako pokazala, da so slovenska podjetja dobro izkoristila priložnosti digitalizacije med epidemijo COVID-19.
Ključne besede: popolna izkušnja, digitalizacija, upravljanje procesov
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 643; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

5.
Vrednotenje vpliva strateških elementov na kakovost poslovnih procesov : magistrsko delo
Mitja Podlesnik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali in opisali strateške elemente in poslovne procese ter ocenili njihovo kakovost. V teoretičnem delu smo najprej predstavili strateške elemente, s strateškim planiranjem povezane poslovne procese in na podlagi literature in raziskav raziskali vpliv strateških elementov na kakovost poslovnih procesov. V ta namen smo analizirali obstoječe metrike vrednotenja kakovosti strateških elementov in poslovnih procesov. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o poznavanju strateških elementov, poslovnih procesov in vplivu strateških elementov na kakovost poslovnih procesov med zaposlenimi v različnih tehnoloških podjetjih. Ugotovili smo, da so zaposleni s strateškimi elementi in poslovnimi procesi delno seznanjeni, večina pa jih meni, da imajo strateški elementi vpliv na kakovost poslovnih procesov.
Ključne besede: strateški elementi, poslovni procesi, kakovost, strateški načrt, metrike, kakovost poslovnih procesov
Objavljeno v DKUM: 20.12.2022; Ogledov: 588; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

6.
Inteligentna avtomatizacija procesov - študija primera : magistrsko delo
Katja Pivec, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo s pregledom literature raziskali pomen inteligentne avtomatizacije in hiperavtomatizacije, njune prednosti in pomanjkljivosti ter predstavili 4 primere implementacije. Ker je hiperavtomatizacija sestavljena iz številnih tehnologij avotmatizacije procesov, smo predstavili tudi robotsko avtomatizacijo procesov, umetno inteligenco, strojno učenje in druge podporne tehnologije. Raziskali smo vpliv, ki ga je na avtomatizacijo procesov imel COVID-19. Izvedli smo anketo s katero smo analizirali razumevanje in stopnjo avtomatizacije procesov v podjetjih v Sloveniji. Rezultati so pokazali, da imajo anketiranci določeno stopnjo poznavanja samih tehnologij, hiperavtomatizacija pa jim še zmeraj predstavlja neznanko. V oddelkih pri več kot pol anketirancih inteligentne avtomatizacije ali hiperavtomatizacije še niso implementirali, se pa je v obdobju COVID-19 motivacija za to povečala.
Ključne besede: inteligentna avtomatizacija procesov, hiperavtomatizacija, COVID-19
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 506; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

7.
Uporaba umetne inteligence pri optimizaciji poslovnih procesov : magistrsko delo
Žan Grajfoner, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je predstaviti pomen uporabe umetne inteligence (UI) pri optimizaciji poslovnih procesov in njene uporabe v slovenskih podjetjih. Najprej smo se osredotočili na različne vrste UI, pri čemer smo jih predstavili in opisali, kako jih zaposleni uporabljajo v različnih podjetjih. Ustvarili smo anketni vprašalnik, s katerim smo želeli ugotoviti razširjenost uporabe UI in njen vpliv na zaposlene v podjetjih. Rezultate ankete smo analizirali in jih grafično predstavili. Ugotovili smo, da UI v Sloveniji še ni zelo razširjena in uporabljena v poslovnih procesih podjetij.
Ključne besede: umetna inteligenca, poslovni proces, optimizacija, upravljanje procesov.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 840; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

8.
Opis in primerjava orodij za projektno vodenje v raznolikih projektih : diplomsko delo
Filip Pasarič, 2022, diplomsko delo

Opis: Glavni cilj diplomske naloge je identificirati in predstaviti orodja, s pomočjo katerih imamo več možnosti za uspešno reševanje problemov načrtovanja projekta. Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu bomo raziskali razvoj projektnega vodenja skozi čas in najpomembnejše lastnosti uspešnega projektnega vodenja. V praktičnem delu bomo priljubljena orodja preizkusili ter predstavili njihove glavne prednosti in slabosti. Orodja bomo izbrali na podlagi kriterijev, ki vplivajo na uspešno reševanje problemov v sklopu načrtovanja in vodenja projektov. Orodja bomo nato primerjali in jih razvrstili glede na uporabnost.
Ključne besede: projektno vodenje, orodja za projektno vodenje, proces projektnega vodenja, podjetništvo
Objavljeno v DKUM: 06.07.2022; Ogledov: 1291; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 11.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici