| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 158
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Pregled in analiza organizacijskih shem in upravljanja s kadri za Jedrsko elektrarno Krško 2 : magistrsko delo
Jan Kuhar, 2024, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je predstaviti organiziranost različnih organizacij in upravljanje s kadri ter te podatke uporabiti za osnovanje dobre projektne organizacijske sheme za potrebe Jedrske elektrarne Krško 2. V teoretičnem delu smo predstavili teorijo organizacijskih struktur podjetij, kjer smo izpostavili pojem organizacijske strukture, njen pomen in uporabnost ter vrste organizacijskih struktur, in zaposlovanje kadrov za potrebe gradnje jedrskih elektrarn, kjer smo izpostavili še nekaj praktičnih primerov. V empiričnem delu smo s pomočjo primerjalne analize podrobneje analizirali jedrske elektrarne in organizacijske sheme v posameznih državah, kjer smo obravnavali primere držav Turčije, Madžarske, Brazilije, Južne Koreje, Slovaške in Slovenije ter za konec evalvirali uporabnost predstavljenih praks. Hkrati pa smo se osredotočili še na druge večje gradbene projekte in podjetja v Sloveniji ter v povezavi s tem predstavili organizacijsko shemo slednjih. V zadnjem poglavju pa smo pripravili ter predstavili idealno projektno organizacijsko shemo za Jedrsko elekrarno Krško 2 po zgledu dobrih praks slovenskih ter tujih podjetij, sledeč predvsem drugim jedrskim elektrarnam po svetu.
Keywords: organizacijska shema, upravljanje s kadri, jedrske elekrarne, Jedrska elektrarna Krško 2
Published in DKUM: 09.05.2024; Views: 174; Downloads: 19
.pdf Full text (5,53 MB)

2.
Pregled obstoječih metod za oceno življenjske dobe električne izolacije in analiza kablov z rentgensko fluorescenčno spektrometrijo : magistrsko delo
Nejc Friškovec, 2024, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je celovit pregled obstoječih metod za analizo kablov oziroma kabelske izolacije. Delo zajema pregled električnih, mehanskih in kemijskih lastnosti ter merilnih metod za določanje njihovih parametrov. Analize temeljijo na fizikalnih osnovah, s pomočjo katerih lahko določamo stanje kabelske izolacije. Za lažjo analizo je treba temeljito poznati materiale, njihove lastnosti in sestavo. S pomočjo fizikalnih lastnosti in merilnih rezultatov pa lahko oblikujemo tudi matematične modele, ki opisujejo staranje materialov ob prisotnosti posameznih vplivov. Cilj dela je zasnova podlage za oblikovanje merilne metode z rentgensko spektralno analizo. Metodologija temelji na predpostavki, da se s staranjem materiala na površju zmanjšuje oziroma povečuje prisotnost posameznih elementov. Tako lahko s pomočjo standardnega testa indenter modula določamo referenčne točke, na katerih se izvede rentgenska spektralna analiza. Z vzorčenjem teh točk različno degradiranih kablov pa lahko vzpostavimo merila sprejemljivosti kabelske izolacije.
Keywords: staranje kablov, polimerna električna izolacija, rentgenska fluorescenčna spektrometrija, preventivno vzdrževanje
Published in DKUM: 15.04.2024; Views: 246; Downloads: 16
.pdf Full text (2,79 MB)

3.
Energetska prenova kulturne dediščine na primeru Vile Rožle : diplomsko delo
Uroš Mićić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena energetska prenova stavbne dediščine na primeru Vile Rožle v Velenju. Opisano je zakonsko ozadje ter osnovni pojmi na področju energetske prenove in varstva kulturne dediščine. V sklopu diplomske naloge je opravljena analiza energetske učinkovitosti stavbe pred in po prenovi. Analizirani so učinki energetske sanacije ter izdelane računske in merjene energetske izkaznice. Rezultati opravljenih analiz potrjujejo, da je bila energetska prenova smiselna in je prinesla številne pozitivne učinke.
Keywords: kulturna dediščina, Vila Rožle, energetska prenova, energetska izkaznica, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 305; Downloads: 28
.pdf Full text (3,37 MB)

4.
Navarjevanje jeklenih površin z uporabo robotskega varjenja : diplomsko delo
Luka Perović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Varjenje je spajanje dveh ali več delov v eno, nerazdružljivo celoto, ki jo imenujemo zvarjenec. Z varjenjem je mogoče spojiti kovine, polimere, stekla, keramike, karbide, kompozite itd.. Lahko pa se med seboj varijo tudi kovine in nekovine. Pri varjenju kovinskih materialov poznamo v osnovi dva tipa varjenja. Prvi tip varjenja je varjenje pod pritiskom, drugi način pa je varjenje s taljenjem. Ker svetovni trg vedno bolj teži k avtomatizaciji proizvodnih procesov, so se roboti do danes uveljavili v marsikaterem tehnološkem in proizvodnem procesu, saj so se izkazali za zelo učinkovite. Glavni razlog za avtomatizacijo so kakovost, nižji stroški in razbremenitev delavcev. Kljub temu, da se robotsko varjenje še vedno razvija, pa je vedno bolj uveljavljeno v več podjetjih. Robotsko varjenje izvajajo izključno v naprej programirani roboti, ki se odlikujejo predvsem po svoji zanesljivosti. Če se na primer postavimo v vlogo varilca, je znano, da smo s tem izpostavljeni različnim poškodbam in tudi boleznim dihal, zato je verjetnost bolniškega dopusta toliko večja. Z uvajanjem robotov v proces varjenja tako bistveno prispevamo k večji zanesljivosti in tudi kakovosti delovanja, saj so sposobni nemoteno delovati tudi po 24 ur in več. Podjetja s tem dosegajo večjo kakovost, produktivnost in tudi manjše stroške proizvodnje. Zato se robotsko varjenje splača predvsem ob večjih naročilih, saj je ponovljivost varjenja brez napak izjemno visoka, res pa je, da je potrebno robote v tem primeru ustrezno sprogramirati. V nalogi bodo obravnavani enovarkovni navari na ravnih ploščah, ki se v praksi veliko uporabljajo za popravilo poškodovanih površin energetskih komponent in zvišanje mehanskih lastnosti osnovnega materiala. Izvedena bo kontrola kvalitete navarkov (var + toplotno vplivano področje) s pomočjo razreza navarov in izvedbo metalografske preiskave prereza navarka.
Keywords: navarjevanje, zavarjevanje materiala, eksperimentalno preizkušanje, robotsko varjenje, kemična analiza
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 295; Downloads: 34
.pdf Full text (3,10 MB)

5.
Robotsko varjenje cevnih jeklenih zvarnih spojev : diplomsko delo
Aleksa Radovanović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge z naslovom Robotsko varjenje cevnih jeklenih zvarnih spojev je bil raziskati in ovrednotiti učinkovitost ter kakovost avtomatiziranega varilnega postopka pri spajanju cevnih jeklenih elementov. Poudarek je bil na primerjavi med tradicionalnimi ročnimi varilnimi metodami in sodobnim robotskim varjenjem. Analizirali smo, kako se mehanske lastnosti, kot so trdota in žilavost zvarov, spreminjajo z uporabo robotskega varjenja. Prav tako smo preučili mikrotrdoto različnih območij zvarnega spoja, vključno z osnovnim materialom, toplotno vplivanim področjem in samim varom. Naloga prav tako obravna pomen pravilne priprave materiala pred varjenjem in optimizacijo parametrov varilne opreme.
Keywords: robotsko varjenje, cevni zvarni spoj, mikrotrdota, kemična analiza, toplotno vplivano področje
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 175; Downloads: 22
.pdf Full text (6,48 MB)

6.
Fracture toughness of HSLA welds made on penstock material
Zdravko Praunseis, 2019, original scientific article

Abstract: The presence of different microstructures along the pre-crack fatigue front has a significant effect on the critical crack tip opening displacement (CTOD). This value is the relevant parameter for the safe servicing of welded structures (penstocks). In the case of specimens with the through-thickness notch partly in the weld metal, partly in the heat-affected zone, and partly in the base material, i.e., using the composite notched specimen, the fracture behaviour significantly depends on the portion of the ductile base material, the size, and the distribution of mismatching factor along the vicinity of the crack front.
Keywords: High Strength low Alloyed Steel, CTOD Fracture Toughness Testing, CTOD-R resistance Curve, Welded joints
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 531; Downloads: 6
.pdf Full text (2,41 MB)
This document has many files! More...

7.
Conference proceedings
2019, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (international and foreign conferences)

Abstract: Konferenčni zbornik / 7. mednarodni simpozij o aplikativni elektromagnetiki SAEM 18. Mednarodni Simpozij o Aplikativni Elektromagnetiki je namenjen predstavitvi rezultatov raziskovalnega dela na različnih področjih aplikativne elektromagnetike. Simpozij je namenjen izmenjavi idej, predstavitvi dosežkov in rezultatov, zagotavljanju foruma za raziskovalce in akademike. Naše konference so znane po odprtem in prijaznem vzdušju, ki spodbuja zlasti mlade raziskovalce, da predstavijo svoje dosežke in ideje še v zgodnji fazi njihovega raziskovalnega dela. Simpozij nadaljuje tradicijo skupnih konferenc, ki so bile v preteklih letih organizirane v Makedoniji, Poljski, Sloveniji in Madžarski. Simpozij je odprt za udeležence iz vsega sveta. Letošnji simpozij je potekal med 17. in 20. junijem 2018 v Podčetrtku, Slovenija.  Vsem udeležencem se zahvaljujemo za sodelovanje na mednarodnem simpoziju o Aplikativni elektromagnetiki in jih želimo uspešno akademsko kariero.
Keywords: applied electromagnetics, electrical machinesn, electromagnetic field, electromagnetic devices, energy efficiency
Published in DKUM: 04.12.2023; Views: 397; Downloads: 14
URL Link to full text
This document has many files! More...
This document is also a collection of 12 documents!

8.
Energy Efficiency Indicators of a Single Unit House
Iztok Brinovar, Gregor Srpčič, Zdravko Praunseis, Sebastijan Seme, Bojan Štumberger, Miralem Hadžiselimović, 2019, published scientific conference contribution

Abstract: This article deals with the evaluation of energy efficiency indicators of an older single unit house with the use of "KI energija 2017" software, which is widely used among qualified Slovenian experts authorized to carry out the energy performance assessments and issue an energy performance certificate. The energy performance analysis before and after the implementation of proposed measures has shown significant energy saving potential in renovation of existing buildings.
Keywords: energy efficiency, energy indicators, energy performance, building renovation, CO2 emissions
Published in DKUM: 04.12.2023; Views: 426; Downloads: 16
.pdf Full text (18,06 MB)
This document has many files! More...

9.
The influence of delta ferrite on the quality assessment of austenitic stainless steel welds for the production of ovens
Zdravko Praunseis, 2020, original scientific article

Abstract: Rust-resistant metals, such as the popular stainless steel, often contain some quantities of delta ferrite that lower the mechanical properties of welded joints. The results of the study show that the amount of ferrite influences the quality assessment of austenitic stainless steel welds for the production of ovens using the resistance seam welding process. In this article, the basic device of resistance seam welding for the production of stainless steel welds is described. The device itself will have a significant role in the operation of the line; therefore, it was very precisely constructed and designed.
Keywords: austenitic stainless steel, delta ferrite, quality assessment, welded joints, production of ovenss
Published in DKUM: 15.11.2023; Views: 361; Downloads: 8
.pdf Full text (1,80 MB)
This document has many files! More...

10.
Quality assessment of single-pass corner steel welded joints
Zdravko Praunseis, Bojan Stergar, Iztok Brinovar, 2021, original scientific article

Abstract: The aim of this paper is to analyse the quality assessment of single-pass corner steel welded joints. The testing revealed the most burdened welded joints, which were cut out of the workpiece and prepared for metallographic macroscopic and microscopic analysis. Thus, for all examinations of single-pass corner steel welded joints, the standard test procedures were used to determine the weldability and quality assessment of base materials and welded joints. Additionally, the effects of various welded defects of single-pass weld material on the bearing strength of corner welded joints will be analysed.
Keywords: welded joints, microstructure, cracks, undercut, main frame
Published in DKUM: 13.11.2023; Views: 321; Downloads: 7
.pdf Full text (3,61 MB)
This document has many files! More...

Search done in 2.43 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica