| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
FIPRA - navodila za izvedbo eksperimentov
Anita Prapotnik Brdnik, Jasmin Kaljun, Aljaž Štrukelj, Nika Goršič, Jan Žnidarič, Žiga Teržič, Medina Ćatović, Vita Zorec, Jure Zupančič, Žiga Lugarič, Žiga Voga, Jasna Štampfer, Damijana Zlatolas, 2020, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Opis: Priročnik vsebuje navodila za izvedbo eksperimentov, ki so nastali v sklopu ŠIPK projekta FIPRA. Navodila se navezujejo na set eksperimentov, ki je bil izdelan v okvirju projekta in vsebujejo teoretično podlago ter navodila za samostojno izvedbo seta 6-tih eksperimentov namenjenih učencem tretje triade osnovnih šol ter dijakom srednjih šol. Priročnik prav tako vsebuje navodila za učitelje za uporabo seta 5-tih eksperimentov namenjenih učencem prvih dveh triad osnovnih šol.
Ključne besede: didaktični pripomočki, fizika
Objavljeno: 08.04.2021; Ogledov: 150; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

2.
FIPRA priročnik za sestavo
Anita Prapotnik Brdnik, Jasmin Kaljun, Biljana Petrovčič, Aljaž Štrukelj, Nika Goršič, Jan Žnidarič, Žiga Teržič, Medina Ćatović, Vita Zorec, Jure Zupančič, Žiga Lugarič, Žiga Voga, Jasna Štampfer, Damijana Zlatolas, 2020, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Opis: Priročnik, ki je nastal v sklopu ŠIPK projekta FIPRA vsebuje načrte in navodila za izdealvo ter sestavo seta eksperimentov za poučevanje fizike v osnovnih in srednjih šolah. Priročnik vsebuje navodila za izdelavo osnovne nosilne škatle in plošče, seta 6-tih eksperimentov za tretjo triado in srednje šole ter seta 5-tih eksperimentov za prvi dve triadi osnovnih šol. Eksperimetni so primerni za izdealvo na laserskem rezalniku, ki lahko reže lesene plošče do debeline 1cm in z 3D printerjem.
Ključne besede: didaktični propomočki, fizika
Objavljeno: 08.04.2021; Ogledov: 130; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (7,68 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Jezikovna podoba dnevniških zapisov škofa Maksimilijana Držečnika
Leja Praprotnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja škofa Maksimilijana Držečnika (1903–1978) in njegove dnevniške zapise iz študentskih let, ki so nastajali med letoma 1927 in 1931. V prvem delu je predstavljeno življenje in delo škofa Držečnika, pri čemer so izpostavljeni tudi nekateri novi podatki, ki obstoječe zapise o škofovem življenju dopolnjujejo ali popravljajo. Drugi del prinaša vpogled v vsebino in jezik zasebnih dnevniških zapisov z naslovom Na rimskih tleh, ki so tokrat prvič v celoti javno objavljeni. Zapisi osvetljujejo Držečnikovo študentsko življenje in študij, razkrivajo pa tudi njegovo navezanost na družino, dom in domači kraj ter široko razgledanost. Na podlagi rokopisa je v magistrskem delu narejen diplomatični prepis, ki predstavlja izhodišče za analizo na ravni pravopisa, glasoslovja, oblikoslovja, skladnje, leksike in sloga. Ugotovljeno je, da je avtor v veliki meri sledil sočasni knjižnojezikovni normi, odstopanja pa so opazna le na posameznih mestih. Analiza besedila kaže, da je imel Držečnik bogat besedni zaklad in je besede skrbno izbiral ter da je vključeval tudi versko terminologijo in zlasti latinske citate. Držečnikov slog pisanja je večinoma poetični z bogato rabo slogovnih sredstev, mestoma pa tudi telegrafski. Obravnavani dnevniški zapisi predstavljajo pomembno dokumentarno gradivo, njihov diplomatični prepis pa lahko olajša tudi morebitne nadaljnje raziskave.
Ključne besede: rokopis, dnevniški zapis, Maksimilijan Držečnik, škof, jezikovna analiza
Objavljeno: 08.09.2020; Ogledov: 142; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (5,40 MB)

4.
ENERGIJSKA UČINKOVITOST STANOVANJSKE HIŠE
Gregor Šebok, 2020, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava opredelitev energijske učinkovitosti stanovanjske hiše na vzhodu pokrajine Goričko. Naloga obsega opis postopkov računanja energijske učinkovitosti objektov po veljavnih standardih ISO in prikaz računanja na konkretnem primeru stanovanjske hiše. Prikazani so izračuni toplotnih prepustnosti gradbenih konstrukcij, toplotnih mostov s programom HTflux in koeficienta toplotnega prehoda. Na podlagi teh podatkov smo izračunali potrebno letno količino energije za ogrevanje, energijsko opredelili hišo in analizirali cenovno najugodnejše sredstvo za ogrevanje pri danih možnostih obravnavane hiše. Pri gradbenih konstrukcijah, ki niso izvedene v skladu s pravilnikom PURES, smo predlagali ustrezno sanacijo in informativno izračunali, za koliko se potrebna letna količina energije za ogrevanje zmanjša ob njihovi izvedbi.
Ključne besede: gradbena fizika, toplota, toplotna prepustnost, toplotni mostovi, energijska učinkovitost hiše
Objavljeno: 07.07.2020; Ogledov: 382; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Pomen in vloga embalaže ter njen vpliv na živila
Lucija Praprotnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Embalaža je danes široko uporabljana. Poznamo več vrst embalaže, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Pri uporabi embalaže se pogosto premalo zavedamo nevarnosti, ki jo le-ta lahko predstavlja za naše zdravje. Tako smo se odločili, da na osnovi pregleda obstoječe literature raziščemo, ali je steklo res inertno in kako je z prehajanjem snovi iz plastike in drugih materialov v živila. Ugotovili smo, da je steklo, ki se splošno uporablja za hrambo živil, neoporečno, kar pa ne velja za silikatno in svinčevo steklo. Večje težave so pri plastiki, kjer v hrano prehaja precej oporečnih snovi. V glavnem gre za hormonske motilce, kot so bisfenol A (BPA),bis (2-etilheksil) ftalat (DEHP), dioksini in poliklorirani bifenili (PCB). Ti negativno vplivajo na naše zdravje, saj so kancerogeni, glede na raziskave pa vplivajo tudi na reproduktivno sposobnost. Tudi embalaža iz papirja ni povsem varna, saj se preko in iz papirja v hrano lahko izločajo nevarne tiskarske barve, benzidin in mineralna olja, ki so prav tako dokazano rakotvorne. Pri embalaži iz kovine, ki se pogosto uporablja za izdelavo konzerv, težavo predstavljajo premazi z laki v notranjosti konzerv, ki vsebujejo težke kovine in melamin, med drugim pa tudi hormonske motilce, predvsem BPA. Steklo torej ostaja edina inertna embalaža za živila. Z napredovanjem analitičnih metod je mogoče pričakovati, da se bo seznam neželenih snovi, ki prehajajo iz embalaže v živila, le še povečeval.
Ključne besede: embalaža, steklo, plastika, prehajanje, hormonski motilci
Objavljeno: 06.09.2019; Ogledov: 933; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

6.
Podnebne značilnosti Koroške
Aleš Praprotnik, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo proučevali podnebne značilnosti statistične regije Koroške. Analizirali smo 11 različnih podnebnih parametrov, ki jih beležijo meteorološke postaje. Nekatere meteorološke postaje so ob koncu 20. stoletja prenehale delovati, druge so imele izpad beleženja podatkov, zato smo pri določenih morali podatke interpolirali, da smo lahko proučevali enako dolgo obdobje. Vsaka izmed treh dolin – Mežiška, Mislinjska in Zgornja Dravska – ima postaje razporejene na različnih lokacijah in nadmorskih višinah, kar omogoča dobro pokritost območja in s tem posledično odražanje podnebja. V Mežiški dolini smo obravnavali 7 postaj, v Mislinjski 5 in v Zgornji Dravski dolini 6. Postaja na Uršlji gori je bila uporabljena v analizah, kjer je bilo to smotrno. Postaji pod Šumahovim vrhom v Črni na Koroškem ter pod Kremžarjevim vrhom v Slovenj Gradcu nista bili uporabljeni za resne analize kot druge postaje, saj sta imeli obdobje delovanja prekratko. Podobno velja za postajo Zgornje Kaple. Rezultati analiz vseh vključenih postaj so v našem primeru najboljši pokazatelj, kakšno podnebje je na Koroškem. Pridobili smo znanje, kateri del Koroške ima največ padavin, kateri najmanj, kje so temperature v povprečju najvišje in kje najnižje. Enako velja za vse ostale uporabljene parametre. Trend podnebnih elementov je pokazal, da je Koroška prav tako izpostavljena podnebnim spremembam – nekaterim bolj, nekaterim manj. Skupna analiza je pokazala, da ima Koroška negativen trend skoraj pri vseh postajah, kar pomeni, da bomo v prihodnosti čedalje bolj izpostavljeni vremenskim neprilikam. Ob koncu naloge smo preko pridobljenih podatkov trenda skušali še projicirati podnebne spremembe na kmetijstvo, energetiko in fenofaze na nivoju regije. Pomagali smo si z znanjem, ki smo ga pridobili med študijem, ter preko letnih poročil Republike Slovenije za okolje ter poročil drugih strokovnjakov. Ugotavljamo, da vsak odklon od dolgoletnega povprečja pomeni nove težave, ki prizadenejo tako kmetijstvo in gospodarstvo kot vsakdan vseh ljudi. Podnebne spremembe niso neznanka, so vedno bolj zaznavne in čedalje bolj vpete v naš vsakdan. Pomembno je, da se naučimo varovati naravo in jo ohranjati v dobrem stanju, dokler je to še mogoče, kajti ko presežemo njeno mejo »absorbiranja« pridelanih odpadnih materialov in drugih snovi, potem je njeno stanje uničeno in ga je (ne)mogoče vrniti v prvotno. Proces čiščenja in obnove npr. določenega degradiranega območja (na Koroškem je takšen primer Zgornja Mežiška dolina, ki je onesnažena s svincem) je zelo dolgotrajen in (pre)drag postopek, ki lahko odločilno vpliva na nadaljnje procese (bodisi z zmanjšanjem ali pa celo s prenehanjem sanacije degradiranih območij).
Ključne besede: Koroška, Mežiška, Mislinjska in Zgornja Dravska dolina, podnebje, trend, padavine, podnebne spremembe.
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 1080; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Problem zla
Aleš Praprotnik, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo obravnavali področje, ki ima zelo bogato zgodovino argumentiranja – problem zla. Glavni problem predstavlja združljivost obstoja zla z obstojem Boga. Zagovorniki teizma pravijo, da je obstoj Boga neodvisen od obstoja zla, medtem ko so nasprotniki, ateisti, prepričani, da eksistenca zla izpodbija obstoj Boga oziroma vsaj eno od njegovih lastnosti – vsemogočnost, vsevednost in moralno popolnost. Proučevali smo logični in evidenčni problem zla in skušali pokazati pomanjkljivosti in prednosti vsakega pristopa. Najslavnejši zagovornik logičnega problema zla je John Leslie Mackie, njegova poanta je nezdružljivost Božjih lastnosti (vsemogočnost, vsevednost in moralna popolnost) z obstojem zla. Najmočnejši ugovor logičnemu problema zla predstavi Alvin Plantinga z obrambo s svobodno voljo, kjer ima človek možnost svobodne odločitve med izbiro dobrega ali slabega dejanja. William L. Rowe je razvil evidenčni problem zla, kjer obstoj zla zmanjšuje moč Boga oziroma celo njegov obstoj. Prav tako smo obravnavali teodiceje, ki veljajo za eno od najstarejših poskusov opravičevanja Božjega dovoljenja zla. S proučevanjem različnih stališč vodilnih avtorjev smo skušali pokazati in dokazati, da je obstoj Boga neodvisen od obstoja zla oziroma da obstoj zla ne zmanjšuje moči Boga.
Ključne besede: Bog, zlo, logični problem zla, evidenčni problem zla, teodiceja, svobodna volja
Objavljeno: 23.08.2018; Ogledov: 645; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

8.
Spreminjanje rabe tal na pohorskih planjah med letoma 2000 in 2014
Tanja Golob, Domen Kodrič, Jelko Meolic, Aleš Praprotnik, Aleksandra Premužič, Anja Simreich, Rosvita Viltužnik, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek obravnava naravne značilnosti območja Pohorskih planj ter spreminjanje kulturne pokrajine iz vidika rabe tal. Naravne razmere so analizirane in prikazane z ozirom na zemljiške kategorije. Prikazane so tudi spremembe zemljiških kategorij v obdobju med letoma 2000 in 2014. Ugotovljeno je spreminjanje kulturne pokrajine – širjenje gozda ter ekstenzifikacija kmetijskih površin.
Ključne besede: Slovenija, Pohorje, kulturna pokrajina, raba tal, spremembe, Pohorske planje, fizična geografija, geografski informacijski sistemi
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 632; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Organisational effectiveness and customer satisfaction
Milan Ambrož, Martina Praprotnik, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents a test of the relationship between organizational culture as a crucial indicator of organizational effectiveness and customer satisfaction using service-unit data from two health resorts. Ensuring survival of the service organisation in the long run requires adaptations which are oriented towards achieving maximum customer satisfaction. This study intended to unveil the effect organisational factors have on customer service orientation from the customer and employee point of view within a two health resort service setting. The finding suggests that when trying to predict the comparative degree which organisational effectiveness factors have in satisfying customers' needs, performance, adaptability and mission can be of the highest importance. Some effects like performance were uniform for employees and customers, while others varied depending on the organisation and the customer or employee group. Furthermore, findings suggest that service performance and organisation mission of the service organisation predict customer satisfaction based on established and proven health services. In this context there is no room for innovation, despite the fact that employees and customers do not share similar views about the impact of organisational effectiveness. Developing an effective service organisation can provide a competitive advantage to the organisation. Critical for the success of the service organisation is that organisational agents have a clear view of the existing organisation effectiveness and a clear view of the customer expectations in this area.
Ključne besede: organisational effectiveness, customer satisfaction, customer complexity, service orientation, survival, adaptability
Objavljeno: 04.12.2017; Ogledov: 798; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (982,16 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
HIPOTEKA IN LOČITVENA PRAVICA V STEČAJNEM POSTOPKU
Tanja Praprotnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Hipoteka in ločitvena pravica v stečajnem postopku. Namen diplomskega dela je predstaviti uveljavljanje ter varstvo ločitvene pravice v stečajnem postopku in predstavitev problemov, s katerimi se soočajo upravitelji v postopkih insolventnosti. Prikazala bom stvarnopravne podlage za nastanek ločitvene pravice, s poudarkom na njenem uveljavljanju in varstvu v stečajnem postopku, kjer se bom kritično opredelila do veljavne zakonodaje in uveljavljene sodne prakse. Podlage za nastanek ločitvene pravice v stečajnem postopku so vse vrste zastavne pravice, zemljiški dolg, ki je bil sicer odpravljen, vendar je še vedno aktualen, pravica fiduciarja na podlagi prenosa v zavarovanje ter pravica fiduciarja pri odstopu terjatve v zavarovanje. Sodna praska je na tem področju enotna in za pridobitev ločitvene pravice v stečajnem postopku velja numerus clausus. Na primerih bom predstavila morebitne razloge za odstop od vzpostavljene sodne prakse. Predstavila bom postopek prijave terjatve od izdelave vloge upnika (ni vejic) do končnega seznama preizkušenih terjatev. Podrobneje bom prikazala vsebino prijave terjatve in ločitvene pravice ter probleme iz prakse. Načeloma velja pravilo, da morajo upniki svoje terjatve in ločitvene pravice v stečajnem postopku prijaviti. V nasprotnem primeru terjatve in ločitvene pravice prenehajo. Izjema je določena v 298.a členu ZFPPIPP, kjer se za prijavljene štejejo tiste terjatve in ločitvene pravice, ki so vpisane v zemljiški knjigi pri nepremičnini v lasti stečajnega dolžnika. Te terjatve in ločitvene pravice mora upravitelj v osnovni seznam vključiti sam. 298.a člen ZFPPIPP bom podrobneje predstavila in se do njega kritično opredelila. Posebej bom predstavila možnosti upravitelja za izpodbijanje prijavljene ločitvene pravice upnika in upnikove možnosti za njeno varstvo. Na koncu bom kratko predstavila poplačilo upnikov iz premoženja pridobljena s prodajo stvari v lasti stečajnega dolžnika, na katerih imajo upniki ločitveno pravico.
Ključne besede: ločitvena pravica, stečajni postopek, insolventnost, prijava terjatve, osnovni seznam preizkušenih terjatev.
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 3370; Prenosov: 512
.pdf Celotno besedilo (312,08 KB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici