| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 142
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza rešitev za modeliranje potovanj stranke : diplomsko delo
Igor Naumovski, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja potovanje strank preučujejo, da bi bolje razumela izkušnjo svojih strank in s ciljem, da bi to izkušnjo naredili čim boljšo ter prijetno na vsaki stični točki s podjetjem ali z njihovim produktom oziroma storitvijo. V diplomskem delu smo primerjali tri orodja za modeliranje potovanj stranke, s katerimi smo modelirali isto potovanje. Med delovnim procesom smo beležili opažanja o delovanju in značilnostih teh platform. S tem smo pridobili boljše razumevanje njihovih prednosti, slabosti ter njihove ustreznosti glede na naše kriterije, ki smo si jih zastavili. Ugotovili smo, da ni enostavno enoznačno izpostaviti, katero orodje je boljše ali slabše od drugih. Smo pa razčlenili, katera orodja se, v skladu s postavljenimi merili, bolje obnesejo kot druga.
Keywords: uporabniška izkušnja, CJM, primerjava, Miro, Custellence, Smaply
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 310; Downloads: 26
.pdf Full text (2,66 MB)

2.
Analiza avtomatizacije poslovnih procesov z microsoft power platform
Žan Korpar, 2023, master's thesis

Abstract: Microsoft Power Platform je platforma, ki omogoča digitalizacijo in avtomatizacijo poslovnih procesov. Digitalizacija med drugimi poveča učinkovitost podjetja in izboljša interakcijo s strankami, avtomatizacija pa zmanjša možnost človeških napak in stroške. Ključne komponente platforme so Power BI, Power Automate in Dynamics 365. V sklopu magistrskega dela smo analizirali vzpostavljen sistem v izbranem podjetju. S pomočjo KPI-jev smo primerjali poslovanje pred in po uvedbi le-tega. Uvedba Power Platform je v podjetju izboljšala nadzor nad uporabniki, povečala število aktivnosti in avtomatsko obnovljenih pogodb, ter izboljšala odzivni čas podpore strankam. Power Platform lahko torej izboljša učinkovitost podjetja in s tem konkurenčnost na trgu.
Keywords: Microsoft Power Platform, poslovni procesi, avtomatizacija, BPMN, življenjski cikel procesov
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 182; Downloads: 21
.pdf Full text (3,98 MB)

3.
Preverjanje ustreznosti besedil za lahko branje s pomočjo aplikacije : diplomsko delo
Anton Haramija Ivčetić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Razumevanje besedil je ključnega pomena za pridobivanje novih informacij, zato je pomembno, da besedilo prilagodimo trenutnemu nivoju znanja bralca. Za lažje razumevanje uporabimo metode in procese lahkega branje za poenostavitev informacij. Preverjanje razumljivosti je mogoče glede na različne lestvice ocen težavnostne stopnje in glede na obstoječe rešitve (Besana, WebFX, Readable, Word Counter in Wordcounter.net) s področja analize besedil. Izbrane metode (razumevanje besedila po Fleschu, indeks Coleman–Liau, SMOG merilo razumljivosti in avtomatiziran indeks berljivosti (ARI).) so bile po vzgledu obstoječih rešitev implementirane v android aplikaciji, ki omogoča takojšnje preverjanje težavnosti besedil besedila z ročnim vnosom ali z bolj naprednima načinoma vnosa besedila, to je z analizo slike kamere ali z analizo izbrane slike iz galerije. Za preverjanje delovanja so bili analizirani odlomki iz besedila Williama Shakespeara Romeo in Julija iz angleške in slovenske integralne verzije in njunih priredb v lahko branje. Rezultati analize vseh štirih besedil so pokazali na bistvene razlike v dolžini povedi, številu povedi, dolžini besed in številu besed, kar potrjuje, da razvita rešitev zazna razlike med besedili in pridobljeni rezultati so znotraj pričakovanih intervalov izbranih metod.
Keywords: aplikacija, mobilne rešitve, preverjanje besedila, metode preverjanja, lahko branje
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 266; Downloads: 32
.pdf Full text (2,71 MB)
This document has many files! More...

4.
Orodja za analitiko družbenih medijev : diplomsko delo
Sara Tratnjek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni družbeni mediji ter orodja, ki se uporabljajo za analitiko samih družbenih medijev. Spremljanje analitike je ključnega pomena, saj s tem dobimo vpogled v več ključnih dejavnikov, ki pomagajo zagotoviti poslovni uspeh. Preko pridobljenih podatkov lahko lažje razumemo določene ciljne skupine in njeno delovanje na družbenih medijih, hkrati pa s prilaganjem vsebine in drugih dejavnikov zagotovimo večji uspeh pri doseganju zadanih ciljev. Z analizo, ki smo jo izvedli, je bilo ugotovljeno katere podatke lahko z določenimi orodji merimo in na kakšen način lahko do teh podatkov dostopamo.
Keywords: družbeni mediji, orodja, analitika
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 160; Downloads: 11
.pdf Full text (1,98 MB)

5.
Izzivi zasebnosti mladoletnih oseb na družbenih omrežjih : diplomsko delo
Dunja Panič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preučevali izzive zasebnosti, s katerimi se najstniki pogosto srečujejo na družbenih omrežjih ter kako se z njimi soočajo. Raziskava, ki smo jo izvedli z metodo ankete, je vključevala primerjavo navad glede zasebnosti na družbenih omrežjih med mlajšimi in starejšimi uporabniki ter ugotovitve, kateri vidiki zasebnosti na družbenih omrežjih najbolj skrbijo uporabnike in kakšno je njihovo znanje o tej problematiki. Dobljene izpolnjene vprašalnike (242) smo analizirali ter jih opisno in grafično predstavili, na podlagi teh rezultatov in ugotovitev iz sorodnih del smo preverjali postavljene hipoteze. Ugotovitve kažejo predvsem na razliko v navadah mladoletnih oseb, ki preživijo več časa na družbenih omrežjih in teh, ki na družbenih omrežjih preživijo manj časa.
Keywords: zasebnost, družbena omrežja, mladoletne osebe
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 217; Downloads: 30
.pdf Full text (2,25 MB)

6.
Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023
2023

Abstract: Monografija z naslovom »Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja zasnove družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s konkurenčnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine družbenih medijev v letu 2023. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura interaktivnih medijskih vsebin« sistematično in mentorirano preučevali izbrane družbene medije.
Keywords: analiza družbenih medijev, družbeni mediji, pokrajina družbenih medijev, zasnova družbenih medijev, mediji
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 381; Downloads: 43
.pdf Full text (10,55 MB)
This document has many files! More...

7.
Izzivi digitalne preobrazbe
2022, proceedings

Abstract: Slovenija, Evropska unija in domala ves svet s hitrimi koraki stopajo po poti digitalne transformacije v digitalno prihodnost, kar sproža številne razprave na vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja. Strokovna monografija Izzivi digitalne preobrazbe obravnava problematiko, s katero se soočajo slovenska podjetja pri uvajanju in uporabi digitalizacije v svojem poslovnem ali proizvodnem procesu. Avtorji posameznih poglavij so študenti Univerze v Mariboru, ki so v izbranih slovenskih podjetjih in negospodarski organizaciji raziskovali, s kakšnimi izzivi se le-ta soočajo v procesu digitalne preobrazbe. Njihove rešitve bodo v pomoč drugim podjetjem, raziskovalcem, študentom in vsem, ki se srečujejo s podobnimi problemi. Poglavja so v večji meri zasnovana na študiji primera in interdisciplinarno, saj študenti prihajajo s šestih različnih fakultet, kar daje monografiji dodatno vrednost.
Keywords: digitalizacija, digitalna preobrazba, podjetje, osebni podatek, pravica posameznika
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 670; Downloads: 104
.pdf Full text (18,02 MB)
This document has many files! More...

8.
Razumljivost vizualne komunikacije na področju emotikonov : diplomsko delo
Maša Mekiš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja z raziskovanjem razumljivosti in uporabo grafičnih emotikonov oziroma emoji-jev. Natančneje opredeljuje tudi, kateri osebnostni tipi so bolj naklonjeni določenim emoji-jem. Delo se osredotoča na prepoznavanje pomena posameznih emoji-jev in njihove pogostosti uporabe. Osebnostni tipi so razdeljeni po Jungovem modelu. Obrazložena je tudi povezava s sorodnimi deli, ki vpliv osebnosti na uporabo emoji-jev opredeljujejo po modelu Velikih pet. Naša raziskava je pokazala, kateri emoji-ji se pogosteje uporabljajo in kakšen pomen jim je pripisan oziroma katera čustva izražajo. Skozi rezultate je bilo ugotovljeno, kateri osebnostni tip po Jungu (MBTI) pogosteje uporablja posamezen emoji.
Keywords: emoji, interpretacija, osebnostni tipi
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 505; Downloads: 44
.pdf Full text (2,10 MB)

9.
Pregled sodobnih konceptov na področju družbenih medijev : diplomsko delo
Albin Dužič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pregled sodobnih konceptov na področju družbenih medijev. S pregledom virov in literature smo izbrali 8 sodobnih konceptov, ki so se pojavljali v preteklih treh letih in jih predstavil v 10 priljubljenih družbenih omrežjih. Z metodo analize smo ugotovili, na kakšen način so vključeni v posamezne medije. Rezultate smo predstavili v tabeli.
Keywords: sodobni koncepti, družbeni mediji, družbena omrežja, osnovni koncepti, napredni koncepti
Published in DKUM: 26.04.2021; Views: 1033; Downloads: 139
.pdf Full text (4,04 MB)

10.
Mobilna aplikacija za izboljšanje veščin komuniciranja po konceptu rešitve Duolinga : diplomsko delo
Tamara Lorber, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Veščine komuniciranja so danes ključne za uspešno medsebojno komuniciranje. Zato jih moramo konstantno nadgrajevati. Skozi to zaključno delo smo poskušali razložiti, kaj so veščine komuniciranja, zakaj so pomembne in kako jih izboljšati. V ta namen smo tudi načrtovali in implementirali lastno rešitev, ki bi ljudem olajšala proces učenja iz zadanega področja. Po razvoju lastne rešitve, smo na koncu razmislili in pojasnili, kako bi lahko aplikacijo izboljšali.
Keywords: učenje jezikov, veščine komuniciranja, komuniciranje v organizaciji, mobilna aplikacija
Published in DKUM: 26.04.2021; Views: 816; Downloads: 114
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica