| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 68
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Konstruiranje naprave za površinsko hlajenje valjev : diplomsko delo
Denis Marš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Toplotna obdelava je ključni del v postopku izdelave kvalitetnega izdelka, v tem primeru valja. Med postopkom izdelek večkrat segrevamo in ohlajamo, da s tem zmanjšamo zaostale napetosti v valju in zagotovimo ustrezno trdoto. Diplomsko delo zajema konstruiranje naprave, katere naloga je ta, da med procesom toplotne obdelave po ciklu segrevanja opravlja proces prislinega hlajenja. Proces prisilnega hlajenja, ki bo potekal na napravi je sledeč. Segret valj, ki se bo horizontalno položil na napravo se mora med delovanjem vrteti, posledično enakomerno ohlajati po celotni površini, škaja, ki nastane med ohlajevanjem se mora avtomatsko odstraniti, zagotoviti se mora ustrezna zaščita pred hlajenjem na delih valja kjer je to zahtevano in hkrati se mora zagotoviti tudi, da se valj med celotnim procesom ne bo pomikal v smeri svoje horizontalne osi.
Keywords: toplotna obdelava, prisilno hlajenje, zaostale napetosti, ustrezna trdota, enakomerno hlajenje, segrevanje.
Published in DKUM: 13.07.2022; Views: 210; Downloads: 0

2.
Konstruiranje mize za obdelavo zvarov v notranjosti profila
Filip Petek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen postopek konstruiranja priprave oz. mize, ki se bo uporabljala za obdelavo osnovnega podstavka žerjava v podjetju Palfinger proizvodnja d.o.o. V uvodu na kratko predstavim podjetje v katerem je bila izvedena naloga. V nadaljevanju naloge predstavim konstruiranje izdelka, ki se začne z zahtevami in željami, ki so mi jih zastavili v podjetju. Ko sem iz več skic in zamisli izbral najprimernejšo, sem začel s preračuni in modeliranjem priprave. Ko sem zaključil s konstruiranjem sem še moral za pripravo načrtovati primerno električno vezje, ki je poskrbelo za vklop in izklop ter varnost upravljalca.
Keywords: Miza, brušenje, konstruiranje, CAD, varnost strojev
Published in DKUM: 10.02.2022; Views: 350; Downloads: 72
.pdf Full text (2,07 MB)

3.
Izdelava tri osnega CNC rezkalnega stroja : diplomsko delo
Kristjan Šmit, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Računalniško numerično krmiljen stroj je naprava, ki jo lahko prosto programiramo in omogoča izdelavo najzahtevnejših trodimenzionalnih struktur z odvzemanjem materiala. Sestavljena je iz krmilnega in mehanskega dela. Krmilni del vključuje krmilni računalnik, ki vodi proces. CNC stroji so prilagodljivi in primerni za srednje veliko serijsko proizvodnjo. V diplomski nalogi so opisani izgradnja triosnega rezkalnega stroja z računalniško vodenim krmilnim sistemom, opis pomembnejših delov stroja in opis primera izdelave izdelka.
Keywords: CNC, rezkalni stroj, koračni motorji, krmilni sistem.
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 690; Downloads: 103
.pdf Full text (4,03 MB)

4.
Avtomatizacija sezonske sušilnice suhomesnatih izdelkov : diplomsko delo
Gašper Laznik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Sušenje in zorenje mesnin je zahteven tehnološki postopek, ki je tesno povezan z izkušnjami in praktičnimi znanji ljudi, ki se ukvarjajo s tem procesom. V nalogi je bilo realizirano tehnološko opremljanje sušilnega in zorilnega prostora, ki omogoča regulacijo najpomembnejših parametrov procesa zorenja in sušenja mesnin. S tem smo povečali ekonomičnost in nadzor ter posledično zmanjšali rizičnost izvedbe procesa.
Keywords: Regulacija, nadzor, sušenje, zorenje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 417; Downloads: 42
.pdf Full text (3,96 MB)

5.
10. letna konferenca mehatronike 2021 : zbornik povzetkov študentskih projektov
2021

Abstract: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) in Fakulteta za strojništvo (FS) Univerze v Mariboru (UM) sta edini v Sloveniji, ki izvajata kakovostne samostojne študijske programe Mehatronike na dodiplomski univerzitetni in visokošolski strokovni 1. stopnji ter na podiplomski magistrski 2. stopnji študija. Diplomirani inženir Mehatronike je v domači industriji, še bolj pa v naši soseščini, izredno in vedno bolj iskan profil, strokovnjaki na tem področju pa sodelujejo v proizvodnji in razvoju najsodobnejših mehatronskih izdelkov. Študijski programi Mehatronike na Univerzi v Mariboru se odlikujejo s projektno orientiranim načinom izobraževanja, kjer študenti delajo v skupinah na različnih praktičnih mehatronskih problemih. Rezultate svojega projektnega dela predstavijo študenti javno konec zimskega semestra in konec študijskega leta na Letni konferenci Mehatronike. Tako so letos na konferenci predstavili (organizirani v dveh delih 18. 2. 2021 in 23. 6. 2021) 44 projektov, od tega 17 projektov študenti visokošolskega strokovnega programa, 16 projektov študenti univerzitetnega dodiplomskega študijskega programa in 11 projektov študenti podiplomskega magistrskega študijskega programa. Povzetke teh projektov smo zbrali v pričujoči zbornik, kjer so predstavljene osnovne informacije, več podrobnosti pa so ekipe študentov predstavile na javni konferenci. Vsi projekti so zanimivi, zato vas v imenu organizatorjev FERI in FS vabimo, da se udeležite tudi naslednje Letne konference Mehatronike!
Keywords: mehatronika, robotika, avtomatika, industrija, študentski projekti
Published in DKUM: 16.08.2021; Views: 538; Downloads: 152
.pdf Full text (37,43 MB)
This document has many files! More...

6.
Vzpostavitev sistema za nadzor in upravljanje z energijo : diplomsko delo
Fran Slemenšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Sistem za nadzor in upravljanje z energijo je namenjen zmanjševanju porabe toplotne in električne energije. S tem se energetska učinkovitost poveča, stroški porabe pa se zmanjšajo. Temelji na osnovi temperaturne regulacije vsakega prostora v poslovnem objektu. Vsak prostor ima svoj radiator za ogrevanje in/ali konvektor, s katerim je možno hladiti oziroma ogrevati prostor. Konvektorji imajo svoj krmilnik (termostat), s katerim lahko nastavljamo željeno temperaturo, hitrost ventilatorja in prikaz dejanske temperature. Naprave med seboj povežemo v mrežo, tako da komunicirajo z žično ali brezžično povezavo.
Keywords: nadzor, energije, učinkovitost, EIS, sistem
Published in DKUM: 01.07.2021; Views: 463; Downloads: 47
.pdf Full text (2,30 MB)

7.
RAZVOJ RGB MODULA ZA LUČI CESTNE RAZSVETLJAVE : diplomsko delo
Jan Kosovel, 2011, undergraduate thesis

Keywords: razsvetljava, cestna razsvetljava, LED luči, RGB modul, svetlobno onesnaževanje, diplomske naloge
Published in DKUM: 22.02.2021; Views: 717; Downloads: 135
.pdf Full text (1,77 MB)

8.
9. letna konferenca mehatronike 2020 : Zbornik povzetkov študentskih projektov
2020

Abstract: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) in Fakulteta za strojništvo (FS) Univerze v Mariboru (UM) edini v Sloveniji izvajata kakovostne samostojne študijske programe Mehatronike na dodiplomski univerzitetni in visokošolski strokovni 1. stopnji ter na podiplomski magistrski 2. stopnji študija. Diplomirani inženir Mehatronike je v domači industriji, še bolj pa v naši soseščini, izredno in vedno bolj iskan profil, strokovnjaki na tem področju pa sodelujejo v proizvodnji in razvoju najsodobnejših mehatronskih izdelkov. Študijski programi Mehatronike na Univerzi v Mariboru se odlikujejo s projektno orientiranim načinom izobraževanja, kjer študenti delajo v skupinah na različnih praktičnih mehatronskih problemih. Rezultate svojega projektnega dela predstavijo študenti javno konec zimskega semestra in konec študijskega leta na Letni konferenci Mehatronike. Tako so letos predstavili na konferenci (organizirani v dveh delih 20. 2. 2020 in 24. 6. 2020) skupaj 52 projektov, od tega 17 projektov študenti visokošolsko strokovnega programa, 23 projektov študenti univerzitetnega dodiplomskega študijskega programa in 12 projektov študenti podiplomskega magistrskega študijskega programa. Povzetke teh projektov smo zbrali v pričujoči zbornik, kjer so razvidne osnovne informacije, več podrobnosti pa so ekipe študentov predstavile na javni konferenci. Vsi projekti so zanimivi in zato vas v imenu organizatorjev FERI in FS vabimo, da se udeležite tudi naslednje Letne konference Mehatronike!
Keywords: mehatronika, robotika, avtomatika, industrija, študentski projekti
Published in DKUM: 30.11.2020; Views: 716; Downloads: 27
URL Link to file

9.
Načrtovanje in izdelava programskega algoritma za čistilno zlagalni stroj Eltras : diplomsko delo
Primož Pen, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Mehatronske sisteme danes najdemo v vseh vrstah industrije, ustanovah in domovih. V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava programskega algoritma za čistilno zlagalni stroj Eltras v podjetju ETI Proplast, d. o. o. Vodenje stroja je izvedeno s PLK Siemens S7-1214, ki povezuje mehanske in električne komponente v delovno harmonijo. V okviru naloge so predstavljeni uporabljeni aktuatorji, električne in senzorske komponente ter programsko okolje TIA-Portal V15, kot tudi krmilnik in vizualni prikaz na stroju. V praktičnem delu naloge je predstavljen in prikazan potek uporabljenega programskega algoritma. Osrednji rezultat diplomskega dela je zasnovan delujoč programski algoritem in sodelovanje v fazi zagona stroja.
Keywords: PLK, senzor, čistilno zlagalna naprava TIA-Portal, SIEMENS
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 541; Downloads: 98
.pdf Full text (5,00 MB)

10.
Daljinsko zajemanje podatkov senzorja in pošiljanje preko povezave Wi-Fi : diplomsko delo
Urban Puhek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano, kako nastaviti in povezati senzor Si1153 za zajemanje podatkov in kako konfigurirati mikrokrmilnik ATSAMW25 za sprejemanje podatkov senzorja in pošiljanje le-teh preko povezave Wi-Fi. Diplomsko delo zajema tudi kodiranje ustreznega uporabniškega vmesnika za prikazovanje rezultatov, ki je napisan v C# programskem jeziku.
Keywords: ATSAMW25, Si1153, I2C
Published in DKUM: 21.11.2019; Views: 453; Downloads: 53
.pdf Full text (878,42 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica