| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zaposlovanje tujih državljanov v Jugovzhodni Sloveniji
Nina Poglajen, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času smo v Sloveniji priča izjemnemu pomanjkanju predvsem ustrezne delovne sile. Podjetja se vse bolj usmerjajo v iskanje kadra v tujini, kar prinaša izzive na številnih področjih, predvsem v zaposlovanju. V diplomskem delu smo obravnavali problematiko pomanjkanja delovne sile in zaposlovanja tujih delavcev. S pomočjo ankete med podjetji iz predelovalnih dejavnosti smo v raziskovalnem delu naloge skušali raziskati regijo Jugovzhodna Slovenija, podati uvid v poklice, ki jih delodajalci te regije najbolj potrebujejo, preveriti, ali delodajalci zaposlujejo tudi tuje državljane, katere zaposlujejo v največji meri ter s kakšnimi težavami se soočajo pri iskanju delovne sile ter vodenju postopkov izdaje enotnih dovoljenj za prebivanje in delo. V teoretičnem delu naloge smo poskušali podati celosten vpogled v zaposlovanje tujih državljanov v Sloveniji. Ugotovili smo, da bodo demografski trendi in gospodarska rast v prihodnje vedno izraziteje vplivali na trg dela ter s tem na pomanjkanje predvsem delovne sile, ki ima ustrezna znanja in kompetence in po katerih delodajalci največ povprašujejo. Podjetja tuje delavce v veliki meri zaposlujejo zaradi zapolnitve potreb po deficitarnih poklicih. Pomemben vir ponudbe delovne sile bo v prihodnosti pozitiven neto selitveni prirast, iz katerega bo Slovenija črpala potrebne kadre. Obenem smo ugotovili, da se v procesu iskanja kadra in vodenja postopkov izdaje enotnih dovoljenj za prebivanje in delo pojavlja vrsto težav. Velik potencial na domačem trgu dela v prihodnje vidimo v privabljanju mladih slovenskih kadrov, ki jih je treba z različnimi ukrepi spodbuditi k izobraževanju za najbolj deficitarne poklice. Na strani omilitev težav v postopkih izdaje enotnih dovoljenj za prebivanje in delo pa je potreben proaktivnejši pristop vseh, ki sodelujejo v postopku.
Keywords: zaposlovanje tujcev, zakonodaja, migracije, predelovalne dejavnosti, izzivi
Published in DKUM: 08.04.2024; Views: 169; Downloads: 24
.pdf Full text (1,73 MB)

2.
Statična in dinamična analiza jeklenega visečega mostu v Renkah : magistrsko delo
Nik Poglajen, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava statično in dinamično analizo mostu Renke, ki je bil zgrajen leta 1991 z namenom omogočanja prehoda ljudi iz naselja do železniške postaje na nasprotni strani reke Save. Danes so na mostu vidne poškodbe, vključno s preperelimi deskami, odpadanjem barve in rjavečimi jeklenimi elementi, ki so posledica pomanjkanja rednega vzdrževanja. Analiza mostu je narejena s pomočjo programa SCIA Engineer, z uporabo linearne in nelinearne teorije. Pri analizi so upoštevani standardi iz družine Evrokod 1, 2, 3, 7 in 8. Preverjeni so tako jeklena konstrukcija mostu kot tudi betonski temelji. Most je opisan kot viseči most, pri čemer se glavna jeklenica naslanja na dva pilona, ki sta postavljena na obeh straneh mostu in sta zasnovana v obliki črke A. Glavna jeklenica je sidrana v zaledje s težnostnim zidom in geotehničnimi sidri. Širina mostu znaša 1,62 m, glavni razpon meri 72 m, stranska razpona pa 15 m in 10 m. Na glavno jeklenico so simetrično pritrjene vešalke, ki zagotavljajo oporo glavnemu L-nosilcu in horizontalnemu povezju s hrastovimi deskami. Glavni cilj magistrske naloge je primerjava rezultatov analize mostu Renke med standardom JUS in sodobnim evropskim standardom Evrokod. Analiza kaže, da Evrokod v nekaterih primerih prinaša bistveno drugačne rezultate od standarda JUS, deloma tudi zaradi uporabe različnih materialnih parametrov. Ta primerjava omogoča boljše razumevanje vpliva standardov na varnost in zmogljivost mostu ter poudarja pomen uporabe aktualnih standardov pri načrtovanju in vzdrževanju infrastrukture.
Keywords: viseči most, jeklo, primerjava standardov JUS in EC, statična analiza, dinamična analiza
Published in DKUM: 16.02.2024; Views: 416; Downloads: 67
.pdf Full text (11,46 MB)

3.
Vgrajen sistem za varovanje osebnih predmetov
Nejc Poglajen, 2018, diploma project paper

Abstract: V zaključnem delu sta opisana delovanje in razvoj varnostnega vezja za osebne predmete. V delu smo se dotaknili problematike varovanja osebnih predmetov in razvili elektronsko napravo za varovanje le teh. Opisane so nekatere funkcije mikrokrmilnika, SPI in UART komunikacija, ter bluetooth modul HC-05 in inercijski MEMS modul LSM6DS0. Napravo smo razvili z namenom varovanja osebnih predmetov in preprečitev kraj. Pri tem smo upoštevali kriterije za čim preprostejšo, zanesljivo in robustno napravo.
Keywords: varovanje, pospeškometer, bluetooth, mikrokrmilnik
Published in DKUM: 06.02.2019; Views: 989; Downloads: 88
.pdf Full text (1,15 MB)

4.
MODEL ZA VREDNOTENJE OPERACIJSKEGA SISTEMA MOBILNE NAPRAVE
Jure Poglajen, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Nakup pametnega mobilnega telefona je danes vse prej kot mačji kašelj. Na trgu mobilnih telefonov in prenosnih tabličnih računalnikov se dandanes tehnologija razvija z neverjetno hitrostjo. Še pred letom dni moderen in cenovno nedostopen telefon, se danes zdi kot nekakšen povprečen in tehnološko skoraj zastarel kos prenosne elektronike. Razvoj telekomunikacijske tehnologije in želja po dostopnosti do spletnih podatkov, sta pripeljali kupca pametnega mobilnega telefona do dileme. Obvladovati splet, telefonijo, multimedijo in ostale lastnosti, ki krasijo pomen in funkcionalnost pametnih telefonov je danes z roko v roki pogojena z izbiro primernega operacijskega sistema mobilne naprave. In ravno izbira pravega mobilnega operacijskega sistema je lahko za mnoge, pa naj bodo še tako tehnično podkovani strokovnjaki, sila neprijetna. Da bi splošnemu kupcu tovrstne naprave pomagal pri nakupu, bom pripravil prav poseben odločitveni model. S programoma DEXi in Vredana bom testiral tri najkonkurenčnejše mobilne operacijske sisteme. Tako bom po opravljenih analizah lahko prišel do rezultatov, ki bodo splošnemu kupcu omogočale lažjo opredelitev pri nakupu pametnih prenosnih telefonov kot tudi tabličnih računalnikov.
Keywords: DEXi, Vredana, Operacijski sistem mobilne naprave, Android, iOS, Windows Phone
Published in DKUM: 25.07.2013; Views: 1540; Downloads: 172
.pdf Full text (1,76 MB)

5.
PRIMERJAVA STEČAJA PRAVNE OSEBE IN OSEBNEGA STEČAJA PODJETNIKA
Tina Poglajen, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka pravna oseba in tudi podjetnik prične svojo dejavnost z namenom uspešnega poslovanja. Navkljub dobrim namenom stvari ne izpadejo vedno tako, kot si jih zastavimo. Tako se znajdemo v situaciji, ko naših dolgov več ne moremo poplačati. V takšnih primerih je možna rešitev predlog za stečaj. Ta je lahko bodisi osebni bodisi stečaj pravne osebe. V diplomskem delu smo tako predstavili oblike stečaja, njihove posledice ter prisotne organe. V tretjem poglavju pa smo predstavili še dva primera iz prakse – osebni stečaj podjetnika ter stečaj pravne osebe. V nadaljevanju diplomskega dela smo si zastavili še 4 trditve. Te smo preko podatkov, dobljenih na spletnih straneh AJPES-a, ter določil v ZGD in ZFPPIPP tudi preverili. Dve izmed njih smo na koncu potrdili, medtem ko smo drugi dve ovrgli.
Keywords: insolventnost, stečaj, stečajna masa, odpust obveznosti, upnik, dolžnik
Published in DKUM: 17.08.2012; Views: 2655; Downloads: 574
.pdf Full text (5,81 MB)

6.
ZASTOPANOST LIKOVNIH NALOG S PODROČJA KIPARSTVA IN PROSTORSKEGA OBLIKOVANJA NA RAZREDNI STOPNJI
Goran Poglajen, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj otrokovega likovnega izražanja, pomen načrtovanja likovne vzgoje, učiteljeva priprava na pouk likovne vzgoje, problemsko naravnan pouk likovne vzgoje in cilji problemskega pouka na področju kiparstva in prostorskega oblikovanja. V prvem delu diplomske naloge je izpostavljen razvoj otroka in njegovega likovnega izražanja, podrobno so predstavljene stopnje otrokovega likovnega razvoja, načrtovanje pouka in cilji likovne vzgoje na področju kiparstva in prostorskega oblikovanja na razredni stopnji. V nadaljevanju je podrobno opisano področje kiparstva in prostorskega oblikovanja, najpogosteje uporabljeni materiali, postopki obdelave ter likovna področja, problemi in naloge s področja kiparstva in prostorskega oblikovanja. V drugem delu je predstavljena raziskava zastopanosti likovnih nalog in učnih ur s področja kiparstva in prostorskega oblikovanja, ki je bila izvedena v osnovnih šolah. V raziskavo je bilo vključenih deset osnovnih šol in vsi oddelki od tretjega do petega razreda. Poudarek je na likovnih nalogah, ki so bile realizirane in zapisane v dnevnike, zanimala so nas predvsem statistična odstopanja realiziranih nalog in učnih ur od predpisane realizacije iz učnega načrta za likovno vzgojo.
Keywords: Likovna vzgoja, načrtovanje pouka likovne vzgoje, priprava na problemski pouk likovne vzgoje, letni učni načrt, kiparstvo, prostorsko oblikovanje.
Published in DKUM: 31.05.2010; Views: 3348; Downloads: 661
.pdf Full text (7,47 MB)

7.
8.
9.
10.
Osnutek katastra plazov občine Litija : diplomsko delo visokošolskega študija
Jože Poglajen, 1998, undergraduate thesis

Keywords: kataster plazov, geologija, sanacija plazišča
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2463; Downloads: 0

Search done in 1.43 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica