| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sistem za merjenje in spremljanje proizvodnega procesa in izkoristkov naprave kogeneracije (SPTE)
Nik Plešivčnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je vedno več pobud za rabo obnovljivih virov in virov z velikim izkoristkom. Pri tem imajo veliko vlogo naprave za proizvodnjo primarne električne energije, kjer prav tako izkoristimo sekundarno toplotno energijo naprave in jo uporabimo za pripravo tople vode. V diplomskem delu je opisana izdelava avtomatiziranega sistema meritev za naprave kogeneracije SPTE. Najprej so opisane okoliščine meritvenega območja in podjetje, ki izdeluje naprave kogeneracije. V nadaljevanju so podani vse naloge in postopki izvajanja meritev ustreznosti končnih naprav SPTE. Prvi sklop vključuje opis izbrane merilne opreme, projektiranje električnega vezja in povzetek omogočenih komunikacijskih protokolov. Drugi sklop naloge predstavlja metode izdelave programa, kjer so vključeni diagrami in opisi posameznih plasti različnih funkcij. Sledita analiza in obdelava podatkov v pripravi za poročila meritev. Podana so navodila za uporabo merilnega sistema in sklep naloge, kjer so opisane zadnje misli in možne izboljšave sistema merjenja kogeneracije.
Keywords: kogeneracija, merilni sistem, soproizvodnja SPTE, avtomatizacija meritev, izkoristek SPTE, analiza in obdelava podatkov
Published: 04.11.2021; Views: 258; Downloads: 0

2.
Doba med dvema telitvama na Koroškem
Darinka Plešivčnik, 2012, undergraduate thesis

Keywords: doba med dvema telitvama, poporodni premor, pasme, plodnost
Published: 10.07.2015; Views: 517; Downloads: 31
URL Link to full text

3.
DOBA MED DVEMA TELITVAMA NA KOROŠKEM
Darinka Plešivčnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V raziskavi smo proučevali dolžino poporodnega premora in dobe med telitvama na območju Koroške regije. Podatke smo pridobili s Kmetijskega inštituta Slovenije za šest koroških občin, kjer smo izbrali deset največjih proizvajalcev mleka z raznoliko pasemsko sestavo. Podatke smo obdelali za obdobje desetih let (1998–2008). V obdelavo je bilo vključenih 8.264 krav s povprečno 2,86 zaporednih telitev. Največ je črno-bele pasme (5.972), sledita ji lisasta (727) in rjava (859) pasma. V statistični model smo vključili vpliv občine, pasme ter interakcijo med občino in pasmo. Ugotovili smo, da sta poporodni premor (od 96 do 135 dni) in doba med dvema telitvama (od 380 do 416 dni) v nekaterih koroških občinah nekoliko daljša od priporočil v literaturi. Krave imajo v povprečju 6.373 kg mleka v standardni laktaciji glede na občino in 6.096 kg mleka glede na pasmo. Največ mleka v standardni laktaciji imajo krave črno-bele pasme (6.935 kg). Povprečni poporodni premor vseh pasem (120 dni) v obravnavanih koroških občinah (121 dni) je za deset dni krajši od slovenskega povprečja. Glede na občine (404 dni) in pasme (406 dni) je tudi doba med dvema telitvama na Koroškem krajša od slovenskega povprečja (415 dni). Da bi obdržali poporodni premor in dobo med telitvama na Koroškem vsaj v takšnem stanju, ali ju celo skrajšali, bodo rejci morali v večji meri skrbeti za prehrano, odkrivanje pojatev in pravočasno osemenjevanje krav.
Keywords: doba med dvema telitvama / poporodni premor / pasme / plodnost
Published: 22.10.2012; Views: 1463; Downloads: 149
.pdf Full text (1,31 MB)

4.
VPLIV MEDIJEV NA PORAST KRIMINALITETE
Petra Plešivčnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem podrobneje predstavila vpliv medijev na kriminaliteto in skušala ugotoviti ali imajo mediji kakšen vpliv na porast le-te. V prvem poglavju sem se osredotočila na zastavitev nekaterih hipotez skozi diplomsko nalogo, nato pa nadaljevala z razvojem medijev, razčlenitvijo množičnih medijev in predstavila nekaj njihovih učinkov. V tretjem poglavju sem povzela korelacijo med nasiljem in posameznikom, ter bolj konkretno nadaljevala s predstavitvijo same kriminalitete v medijih, poročanju o različnih kaznivih dejanjih, učinkih prikazovanja nasilja in odzivih na prikazano nasilje. Sledi poglavje o kriminaliteti, njeni »normalnosti«, nekaterih zmotah glede nje in nekaj statističnih podatkov. Nato sem predstavila področje zakonodaje v zvezi z mediji na območju Republike Slovenije, prav tako pa se dotaknila tudi te tematike v tujini. Diplomsko nalogo sem zaključila s poglavjem, v katerem sem predstavila rezultate, pridobljene s pomočjo ankete, v kateri me je zanimalo vse od tega kakšne zvrsti filmov so pri anketirancih najbolj priljubljene, pa do tega ali so že mogoče tudi sami kdaj storili kakšno nasilno dejanje, s tem ko so želeli posnemati svojega filmskega junaka.
Keywords: Mediji, kriminaliteta, videoigre, nasilje, agresivnost, televizija, tisk, radio, internet, glasbeni spoti, dokumentarne drame, nasilni prizori, etika medijev
Published: 14.09.2011; Views: 2584; Downloads: 295
.pdf Full text (537,61 KB)

5.
Uporaba nevronskih mrež pri napovedovanju mehanskih lastnosti jekla
Janja Plešivčnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili povezavo med dvema različnima področjema, in sicer umetnimi nevronskimi mrežami in jeklarsko industrijo. Povezavo je predstavljalo izbrano programsko orodje, NeuroIntelligence, zasnovano za delo z nevronskimi mrežami. S programom smo želeli dokazati uporabnost le-tega pri napovedovanju natezne trdnosti jekla na osnovi zbranih podatkov že izdelanih jekel. Poleg tega smo lahko praktično prikazali vpliv sestave jekla na njegovo natezno trdnost. Potrebne podatke za obdelavo, bilo jih je blizu štiri tisoč, smo pridobili v podjetju Metal Ravne d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo jekla.
Keywords: proizvodnja jekla, sestava jekla, natezna trdnost, nevronske mreže, algoritem vzvratnega razširjanja
Published: 28.10.2009; Views: 2078; Downloads: 276
.pdf Full text (935,91 KB)

6.
7.
8.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica