| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza nastanka plesni in kondenzacije s pomočjo programa HTflux pri balkonih konvencionalne izvedbe in izvedbe z vložkom Schöck Isokorb®
Rok Varga, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi s pomočjo programa HTflux analiziramo konvencionalno izvedbo balkona in izvedbo balkona s pomočjo vložka Schöck Isokorb®. Prav tako je v nalogi opisan problem nastanka plesni, posledice na konstrukciji ter rešitev za preprečitev nastanka plesni. Narejena je primerjava potrebnih minimalnih površinskih temperatur za nastanek kondenzacije in nastanek plesni na območju toplotnega mostu med konvencionalnim in tako imenovanim Schöck Isokorb balkonom.
Ključne besede: Gradbeništvo, gradbena fizika, kondenzacija, plesen, toplotni most, Schöck Isokorb®
Objavljeno: 27.09.2017; Ogledov: 742; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

2.
Primerjava izmerjenih in izračunanih vrednosti časa potišanja
Jure Tacer, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Ta projektna naloga se osredotoča na primerjavo izmerjenih in izračunanih vrednosti časa potišanja. Najprej smo izmerili vrednosti časa potišanja za polno in prazno predavalnico. Nato smo izmerili površine elementov v prostoru, jih pomnožili z izbranimi absorbancami in izračunali ekvivalentno absorpcijsko površino. Čase potišanja smo izračunali s Sabinovo enačbo in jih primerjali z izmerjenimi. Čase potišanja smo na koncu primerjali še z izračunanimi vrednostmi za predavalnico z ljudmi in določili primernost časa potišanja za dano predavalnico.
Ključne besede: Odmevni čas, čas potišanja, absorbanca, Sabinova enačba, ekvivalentna absorpcijska površina.
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 783; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

3.
Metoda za določitev degradacije vročevodnih cevi na osnovi meritev neravnin profila
Miran Rožman, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana problematika korozijskih pojavov na vročevodnih sistemih, z njo povezanih dejavnikov in priporočil za obvladovanje tovrstnih tveganj ter posledično stroškov. Na podlagi izvedenih raziskav in analiz vzorcev korozijsko degradiranih cevi vročevodnega sistema se je razvila inženirska metoda za ocenjevanje korozijske degradacije vročevodnih cevi. Metoda temelji na inovativnem pristopu digitalizacije površine korozijsko degradiranih vročevodnih cevi z oblakom točk in kompleksni numerični analizi prereznih ravnin. V delu se je določila relevantna gostota prereznih ravnin na merjencu, ki je še zagotavljala dovolj natančno oceno stanja površine in tako dotrajanosti (stopnje degradacije) jeklene cevi. Predstavljene so tudi metode oz. procedure ocenjevanja vplivov korozijske degradacije na varnost in zanesljivost obratovanja distribucijskih sistemov.
Ključne besede: Energetika, korozija, metoda, vročevodni sistem, distribucija, digitalizacija površine, ocena korozijske degradacije, numerična analiza
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 799; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

4.
PROJEKTIRANJE IN IZVEDBA PROTIHRUPNE OGRAJE NA PRIMERU IZVENNIVOJSKEGA KRIŽANJA V GROBELNEM
Niko Čelofiga, 2016, diplomsko delo

Opis: Protihrupne ograje so objekti, ki v svoji primarni vlogi varujejo pred hrupom, pri njihovem načrtovanju pa so pomembni številni vidiki, kot so: možnost prilagajanja izvedbe, izbira materialov akustične lastnosti, pa tudi primerna umestitev glede na okolico. V diplomskem delu obravnavamo izvor hrupa in njegov vpliv na okolje. Obravnavamo različne vrste protihrupnih zaščit s poudarkom na protihrupnih ograjah. Predstavljamo postopek projektiranja in postavitve protihrupnih ograj na primeru Izvennivojskega križanja v Grobelnem in procesa proizvodnje absorpcijskih lesocementnih protihrupnih panelov.
Ključne besede: hrup, zaščita pred hrupom, protihrupne ograje
Objavljeno: 07.06.2016; Ogledov: 874; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (42,52 MB)

5.
ENERGETSKA SANACIJA OBJEKTA POKLICNE GASILSKE ENOTE KRŠKO
Marko Abram, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava sanacijo toplotnega ovoja stavbe Poklicne gasilske enote Krško. Najprej smo izvedli analizo objekta, ki ima energetsko potraten toplotni ovoj. Na osnovi rezultatov so izbrani ustrezni ukrepi za sanacijo (nova fasada, menjava oken, izolacija podstrešja,…), ki zmanjšujejo porabo energije in zadostijo zahtevam Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah in tehnični smernici TSG1-1-004:2010 - Učinkovita raba energije. Končni rezultat diplomskega dela je prikaz razlike energetskih kazalcev objekta pred in po sanaciji ter analiza učinkovitosti posameznih ukrepov.
Ključne besede: energetska sanacija, prenos toplote, toplotni ovoj stavbe, energetska učinkovitost, energetska izkaznica;
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 1063; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

6.
FIZIKALNA ANALIZA IN DIMENZIONIRANJE PROGE VLAKA SMRTI
Anže Meh, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove, ki so potrebne za projektiranje vlakov smrti. V uvodnem delu je predstavljena kratka zgodovina vlakov smrti, njihova razvrstitev in grob opis njihovega sestava in delovanja. Drugi del prikazuje podrobnosti njihovega delovanja in matematično ter fizikalno analizo najpogosteje uporabljenih elementov. V tretjem delu pa je na primeru odseka proge vlaka smrti na grobo prikazano njegovo dimenzioniranje.
Ključne besede: vlak smrti, kinematika, dinamika, zračni upor, kotalno trenje, sestavljen jeklen prerez, SAP 2000
Objavljeno: 01.04.2016; Ogledov: 952; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (8,01 MB)

7.
ANALIZA NATANČNOSTI POENOSTAVLJENIH METOD ZA TOPLOTNE MOSTOVE
Peter Šteflič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava več načinov izračuna prispevka toplotnih mostov na skupne toplotne izgube skozi ovoj stavbe. Predstavljene so teoretične osnove prenosa toplote skozi konstrukcijo v območju toplotnih mostov. Iz ustreznih mednarodnih standardov so povzeti postopki za detajlni izračun in poenostavljene metode izračuna dolžinskih toplotnih prepustnosti. Za najbolj tipične toplotne mostove je z računalniškim programom izveden detajlni numerični izračun za različne debeline slojev. Odvisnost je opisana z empiričnimi izrazi. Primerjava s privzetimi vrednostmi iz standarda je pokazala, da te vrednosti niso vedno primerne za uporabo.
Ključne besede: gradbena fizika, toplotna prevodnost, toplotni mostovi, dolžinska toplotna prepustnost, poenostavljene metode, detajlni izračuni
Objavljeno: 18.09.2014; Ogledov: 1088; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (4,30 MB)

8.
POSTOPEK PROJEKTIRANJA PROTIHRUPNE OGRAJE
Aleš Avguštin, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga prikazuje multidisciplinarni pristop pri projektiranju protihrupnih ograj pri železniškem prometu. Na začetku so opisane fizikalne zakonitosti zvoka oziroma hrupa. Na osnovi teh zakonitosti, fiziki določijo lastnosti protihrupnih ograj, kot so dimenzije in absorpcija, ki so v nadaljevanju vhodni podatek gradbenikom. V projektni nalogi prikazujemo obe fazi projektiranja za izbran primer protihrupne ograje v bližini Markišavcev, vključno s tehničnimi rešitvami in grafičnimi prikazi.
Ključne besede: zvok, hrup, obremenjenost okolja s hrupom, zakonodaja, protihrupna ograja, železnica, promet
Objavljeno: 05.09.2013; Ogledov: 1856; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (4,54 MB)

9.
GRADBENO-FIZIKALNA IN EKONOMSKA PRIMERJAVA KLASIČNE IN NARAVNE GRADNJE
Simon Vincek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili različna načina gradnje iste stavbe. Naredili smo gradbeno – fizikalno in ekonomsko primerjavo med klasično gradnjo z opeko in naravno gradnjo iz bal slame s poudarkom na analizi zunanjega ovoja objekta. Opisali smo oba načina gradnje ter proučili prednosti in slabosti. Na koncu smo primerjali dobljene rezultate in naredili povzetek.
Ključne besede: gradbena fizika, naravna gradnja, ekonomska primerjava
Objavljeno: 29.08.2012; Ogledov: 1397; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

10.
CELOTNA TOPLOTNA PREVODNOST IN DELEŽ TOPLOTNIH MOSTOV OVOJA STAVBE IZRAČUNANA S PROGRAMSKIM PAKETOM
Marjeta Čič, 2012, diplomsko delo

Opis: V času vedno dražjih energentov in perečih emisij ogljikovega dioksida naša družba vedno večjo pozornost posveča čimbolj učinkoviti izrabi energije. Velik prispevek pri porabi energije pa predstavljajo toplotne izgube toplotno slabo izoliranih stavb. V diplomski nalogi smo se posvetili gradnji, ki je projektirana po danes zastarelih smernicah in poskusili ugotoviti pogoje za zadovoljevanje današnjih standardov toplotne izolativnosti. Računa toplotne prevodnosti v obstoječem stanju in potrebne dodatne izolativnosti smo se lotili s programskim paketom in pri tem smo ugotovili prednosti in slabosti takšnega izračuna. Posebno pozornost smo posvetili računanju prispevkov toplotnih mostov. Ugotovili smo, da se pri analizi toplotne prehodnosti tem prispevkom ne posveča zadostna pozornost, saj so razpoložljive metode relativno nenatančne in grobe.
Ključne besede: gradbena fizika, toplotna prehodnost, toplotna prestopnost, prevajanje toplote, zmanjšanje porabe energije, učinkovita raba energije, linijski toplotni mostovi, točkovni toplotni mostovi, toplotne cone, izolativnost, metoda katalogov
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 2492; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici