| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kronika Društva univerzitetnih profesorjev Maribor 1962-2022
2022

Abstract: Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor (DUPM) je 60. obletnico obstoja počastilo z izdajo kronike. Predstavlja nadaljevanje dela dolgoletnega predsednika Društva prof. dr. Franca Pauka od začetkov do leta 2005, ko je izšla v knjigi. V njej je povzeto dokumentarno gradivo iz zapisnikov sej. Obliki in načinu predstavitve sta urednici Kronike 1962-2022 sledili, a sta celotno vsebino obogatili še z izbranimi fotografijami in članki. Tako je nastal avtentičen dokument o obstoju Društva, njegovem poslanstvu in aktivnostih članov. DUPM je delovalo pod okriljem Združenja visokošolskih zavodov Maribor do ustanovitve Univerze v Mariboru leta 1975, ko je prešlo pod njen patronat. V tem obdobju je zamenjalo tri domovanja, večkrat je spremenilo tudi svoje ime. Aktivnosti članov društva, prireditve in dogodki so promovirali Univerzo v Mariboru in obratno. Vedno je bilo izpostavljeno etično ravnanje članov DUPM. Pregledu delovanja društva po letih je dodanih 5 prilog (Kodeks univerzitetnih profesorjev Slovenije, seznam vseh predsednikov in tajnikov Društva, njegovih častnih in zaslužnih članov, na volilnih občnih zborih izvoljene predstavnike izvršilnih odborov Društva vseh članic UM in seznam predavanj, ki jih je za širšo javnost organiziralo Društvo.
Keywords: Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor, Univerza v Mariboru, društvena dejavnost, kronika, jubilej
Published in DKUM: 25.11.2022; Views: 601; Downloads: 62
.pdf Full text (139,43 MB)
This document has many files! More...

2.
Slovenski podjetniški observatorij 2002, 2. del
Miroslav Rebernik, Jožica Knez-Riedl, Dijana Močnik, Karin Širec, Matej Rus, Tadej Krošlin, Polona Tominc, 2002, final research report

Abstract: Slovenski podjetniški observatorij se neposredno navezuje na Observatory of European SMEs, ki je bil vzpostavljen leta 1993 v okviru Directorate-General XXIII, ker so članice EU-19 spoznale potrebo po usklajenem in enotnem pristopu k raziskovanju malih in srednje velikih podjetij. Poročilo se dela vsako leto in sicer v okrilju European Network for SME Research, ki ga tvorijo neodvisni raziskovalni inštituti s področja podjetništva v članicah. Temeljni cilj evropskega observatorija je izslediti in zbrati podatke in informacije, ki so »skrite« v posameznih državah ter jih dati na voljo ostalim članicam. Slovenski podjetniški observatorij sledi enaki metodologiji. Ob standardnem pregledu stanja slovenskega podjetništva v preteklem letu smo pod drobnogled postavili problematiko davčnih spodbud, administrativnih obremenitev malih in srednje velikih podjetij na področju zaposlovanja ter njihovo družbeno odgovornost. Za te teme smo izvedli terensko raziskavo, v kateri smo analizirali odgovore 1.153 podjetij, ki smo jih pridobili s pomočjo 8.176 odposlanih anket.
Keywords: podjetniška demografija, davčne spodbude, administrativne obremenitve, zaposlovanje, družbena odgovornost
Published in DKUM: 18.01.2017; Views: 1635; Downloads: 113
.pdf Full text (4,45 MB)
This document has many files! More...

3.
Kakovost knjižničnih storitev : prepustimo sodbo uporabnikom
Boris Snoj, Zdenka Petermanec, 1999, review article

Abstract: Prispevek želi vzpodbuditi knjižničarje, da pričnejo razmišljati o svoji novi vlogi, ki so jim jo neprostovoljno dodelili: čas novih informacijskih tehnologij, zlasti omrežij, globalizacija ponudbe, konkurenti, prdvsem pa uporabniki s svojimi zahtevami in pričakovanji. Opredelili bomo delovanje knjižnic na posebnih trgih in njihove cilje. Da bi se zavedali pomena kakovosti knjižničnih storitev, so potrebna temeljna marketinška znanja. V okviru celovitega managementa kakovosti ima pomembno vlogo njeno vrednotenje, ki ga lahko izvedemo na različne načine, z različnimi indikatorji uspešnosti, metodami in programi. Kakovost je težko izmerljiva samo kvantitativno, saj je zmes objektivnega in subjektivnega. Nahajamo se v času, v katerem prevladujejo uporabniki s svojimi zahtevami. Zato morajo knjižnice odstopiti odsvoje klasične, zgolj knjižno-revijske naravnanosti in se kakovostno usmeriti k uporabniku.
Keywords: knjižnice, bibliotekarstvo, knjižničarstvo, univerze, visoko šolstvo, storitve, poslovanje, vrednotenje, uporabniki, marketing, trženje, kvaliteta, zagotavljanje kvalitete
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1428; Downloads: 73
URL Link to full text

4.
Avtorske pravice za knjižnično gradivo posebne vrste
Zdenka Petermanec, 1999, professional article

Abstract: V prispevku avtorica raziskuje rezultate ankete v fakultetnih knjižnicah na obeh slovenskih univerzah o ravnanju z gradivom, ki je rezultat izobraževalnega procesa: z diplomskimi, specialističnimi, magistrskimi in doktorskimi nalogami. Iskala je ravnovesje med slovensko avtorskopravno zakonodajo in priporočili mednarodnega bibliotekarskega združenja, med priznavanjem avtorstva in pravico biti informiran, predvsem pa jo je zanimala poštena uporaba virov, tudi na internetu.
Keywords: avtorsko pravo, visoko šolstvo, avtorske pravice, informacijska tehnologija, knjižničarstvo, fotokopiranje, Slovenija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1333; Downloads: 65
URL Link to full text

5.
Model informacijskega opismenjevanja v slovenskem visokošolskem sistemu : doktorska disertacija
Zdenka Petermanec, 2008, doctoral dissertation

Abstract: Teoretično izhodišče naloge predstavljajo koncept informacijske pismenosti kot najbolj razvite oblike pismenosti doslej, smernice, modeli in programi informacijskega opismenjevanja iz informacijsko razvitega sveta, ki elemente informacijske pismenosti funkcionalno združujejo in vrednotijo. Predstavljena so moderna spoznanja kognitivne znanosti v povezavi z najpomembnejšemi segmenti informacijske pismenosti: znanje za reševanje problemov, spretnosti iskanja informacijskih virov, kritičnost pri njihovi izbiri in sposobnost učinkovite uporabe informacij. Vse to v procesu informacijskega opismenjevanja nenehno nadgrajujemo. Pri informacijskem opismenjevanju je izpostavljena vloga študenta, visokošolske knjižnice, bibliotekarja in učitelja. V okviru raziskave je bil oblikovan program informacijskega opismenjevanja in eksperimentalno preizkušen v pedagoški praksi. Na osnovi dobljenih rezultatov je bil oblikovan model informacijskega opismenjevanja, ki bi ga veljalo vključiti kot izbirni ali obvezni predmet v bolonjsko prenovo študijskih programov, ki je v slovenskem visokem šolstvu v teku.
Keywords: informacije, modeli, izobraževanje, učni proces
Published in DKUM: 08.06.2015; Views: 3203; Downloads: 351
.pdf Full text (2,35 MB)

6.
V spomin našemu upokojenemu ravnatelju
Zdenka Petermanec, 2011, other component parts

Published in DKUM: 05.06.2012; Views: 1610; Downloads: 47
URL Link to full text

7.
E-revije : perspektiva uporabe v univerzitetni/fakultetni/visokošolski knjižnici Univerze v Mariboru
Zdenka Petermanec, 2001, published professional conference contribution

Keywords: knjižnice, knjižničarstvo, informacije
Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 1792; Downloads: 34
URL Link to full text

8.
9.
Modern information literacy innovates library by systems thinking
Zdenka Petermanec, Matjaž Mulej, 2008, original scientific article

Abstract: Information literacy enables library users to well use modern sources of information in order to both create and apply knowledge. This competency can be more or less holistic with the level of holism having crucial consequences.To describe this particular need for holism systems thinking and information literacy are discussed, especially in relation to their creative and innovative use. We propose a Dialectical Systems Theory which can support this endeavor.
Published in DKUM: 28.05.2012; Views: 1365; Downloads: 47
URL Link to full text

Search done in 6.45 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica