| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 363
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Glasbeno ustvarjanje v vrtcu : diplomsko delo
Katja Petek, 2022, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu naloge smo podrobneje opisali pomen, cilje in naloge predšolske glasbene vzgoje, glasbeni razvoj otrok in glasbene dejavnosti. Posebno pozornost smo posvetili glasbenemu ustvarjanju oziroma ustvarjanju v glasbi in ustvarjanju ob glasbi. Pri ustvarjanju v glasbi smo se osredotočili na vokalno in instrumentalno ustvarjanje ter ju podrobneje opisali. Nazadnje smo omenili tudi Kurikulum za vrtce, v katerem ima tudi glasba svoj prostor, in sicer na področju umetnosti. V empiričnem delu smo s skupino otrok izvedli glasbene dejavnosti, ki smo jih pripravili v sklopu šestih didaktičnih enot. Namen empiričnega dela je bilo ugotoviti kvantiteto in kvaliteto glasbenega ustvarjanja otrok, starih od štiri do šest let, ter interes otrok do glasbenega ustvarjanja. Na koncu smo opravili analizo spremljanja aktivnosti otrok pri glasbenih dejavnostih. Z raziskavo smo ugotovili, da otroci izražajo interes za glasbene dejavnosti. Največ interesa izražajo za neusmerjene dejavnosti (glasbeni kotički) in dejavnosti instrumentalnega ustvarjanja. Nekaj odstopanj se pojavi pri doseganju ciljev vokalnega in instrumentalnega ustvarjanja.
Ključne besede: glasbena ustvarjalnost, vokalna ustvarjalnost, instrumentalna ustvarjalnost, predšolski otroci, vrtec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 4; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (505,58 KB)

2.
Priprava tehnologije izdelave ročaja kuhinjske pečice
Aljaž Petek Regoršek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni postopki izdelave ročaja kuhinjske pečice na CNC-stroju. Opisano je podjetje Aluminium Kety Emmi d.o.o., predstavljene so osnove odrezovalnih postopkov, opisani so stroj in orodje, njegova priprava in merjenje, priprava menjave, vpenjanje obdelovancev, tehnologija izdelave, kontrola izdelave in tehnološka dokumentacija. V diplomskem delu je predvsem poudarek na postopku priprave tehnologije na CNC-stroju. Obravnavani so torej priprava orodja, umerjanje orodja, opis CNC-stroja, priprava menjave, opis orodja in vse faze obdelave.
Ključne besede: tehnološki postopki
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 10; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

3.
Vpliv ß-ciklodekstrina na kinetiko in mehanizem reakcije umiljenja etilacetata : doktorska disertacija
Anja Petek, 2022, doktorska disertacija

Opis: Ciklodekstrini (CD) so v zadnjih letih pritegnili pozornost raziskovalcev zaradi svoje potencialne uporabe kot »molekularni reaktorji«, ki omogočajo izvedbo organskih reakcij v vodnih raztopinah (zelene tehnologije). So ciklični oligosaharidi, ki nastanejo pri encimski razgradnji škroba. Imajo obliko prisekanega stožca s hidrofobno notranjostjo in primarnimi ter sekundarnimi OH skupinami nameščenimi na zunanjih straneh odprtine. Zunanja površina CD je hidrofilna, zaradi česar so relativno dobro topni v vodi. Hidrofobna notranjost pa omogoča vključitev hidrofobnih molekul v notranjost CD, nastane vključitveni kompleks gostitelj-gost. Gostujoče molekule so v kompleks vezane samo na osnovi van der Waalsovih sil, brez tvorbe kovalentnih vezi, pri čemer se spremenijo fizikalne lastnosti in kemijska reaktivnost. Poznavanje mehanizma nastanka CD kompleksa in njegovega vpliva na potek reakcije je tako ključnega pomena. V doktorski disertaciji smo na modelnem sistemu alkiltrimetilamonijevih bromidov raziskali vpliv van der Waalsovih sil in hidrofobnega efekta. Proces micelizacije smo proučevali z merjenjem specifične prevodnosti in iz na lasten način izpeljanega pseudo-faznega modela določili termodinamske parametre: standardno prosto Gibbsovo energijo (∆G0mic), entalpijo (∆H0mic) in entropijo (∆S0mic) micelizacije ter jih analizirali kot funkcijo povečanja dolžine alkilne verige in temperature. Rezultati kažejo, da je micelizacija termodinamsko ugoden proces (∆G0mic
Ključne besede: β-ciklodekstrin, vključitveni kompleks, etilacetat, mehanizem umiljenja, alkiltrimetilamonijevi bromidi, prevodnost
Objavljeno v DKUM: 29.07.2022; Ogledov: 148; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

4.
Izzivi in priložnosti za razvoj pivskega turizma v Ljubljani po pandemiji COVID-19 : magistrsko delo
Neli Selan, 2022, magistrsko delo

Opis: Pivovarstvo je močna gospodarska panoga, saj je v porastu zanimanje za izdelavo piva. V Sloveniji se je število mikropivovarjev povečalo in z njim priložnosti za razvoj pivskega turizma, ki obsega kulinarična doživetja, kot so obisk pivovarn, okušanje lokalne pijače (piva) in hrane ter množico drugih aktivnosti, povezanih s pivom. V teoretičnem delu smo predstavili kulinarični turizem in njegovo podzvrst pivski turizem. Preučili smo stanje pivovarstva in pivskega turizma v Evropski uniji ter Sloveniji. Podrobneje smo analizirali stanje pivskega turizma pred, med in po pandemiji COVID-19, ki je pustil velike posledice v obratovanju mikropivovarn in posledično pivskem turizmu. Navedli smo primere dobre prakse razvoja pivskega turizma v Ljubljani po pandemiji COVID-19, Natoč mi še enga in Union Experience. V empiričnem delu naloge smo raziskovali izzive in priložnosti za razvoj pivskega turizma v Ljubljani po pandemiji COVID-19. Ugotovili smo, da ima Slovenija/Ljubljana velik potencial za razvijanje pivskega turizma, saj ima bogato kulturno dediščino, ki je priložnost za razvoj pivskih tur in za trženje pivskega turizma. Po pandemiji COVID-19 je v Sloveniji želja deležnikov pivskega turizma zagnati projekt Beer Pass in organizirati festival na temo piva, katerega rdeča nit bi bilo pivo. Na podlagi pregleda literature in opravljenih intervjujev smo podali predloge mikropivovarjem in STO za trajnostni razvoj pivskega turizma v Ljubljani, v smeri obogatitve pivskih tur z doživljanjem pivske zgodbe in povečanega informiranja, promocije mikropivovarjev in njihovih pivsko-turističnih produktov.
Ključne besede: kulinarični turizem, pivski turizem, pivovarstvo, pandemija COVID-19.
Objavljeno v DKUM: 08.07.2022; Ogledov: 159; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

5.
Vklučevanje šolskega vrta v kontekst izvedbe pouka spoznavanja okolja na področju Spodnjega Podravja
Aleksandra Petek, 2022, magistrsko delo

Opis: Rdeča nit magistrske naloge je šolski vrt, ki nudi možnost izkustvenega pouka v neposredni bližini šole. Z vključevanjem šolskega vrta v učni proces lahko dosežemo, da otroci s samostojnim raziskovanje pridobivajo in oblikujejo nova znanja. Namen naloge je bil raziskati pojav šolskih vrtov v Spodnjem Podravju in kako se ti vključujejo v učni proces predmeta spoznavanje okolja. Zanimalo nas je, kako pogosto učitelji realizirajo učne cilje tega predmeta v šolskem vrtu, katere tematske sklope učitelji razrednega pouka najpogosteje povezujejo z obiskom šolskega vrta v kontekstu spoznavanja okolja, in katere so najpogostejše učne oblike, metode, deli učnega procesa ter učni pripomočki, ki jih pri obisku šolskega vrta uporabljajo. Na koncu smo navedli še prednosti in slabosti poučevanja na šolskem vrtu. V anketi je sodelovalo 61 učiteljev razrednega pouka iz 9 osnovnih šol na območju Spodnjega Podravja. Rezultati analize so pokazali, da ima 85 odstotkov vključenih osnovnih šol iz Spodnjega Podravja šolski vrt, a se učitelji ne odločijo prav pogosto za povezavo šolskega vrta s spoznavanjem okolja, saj vrt najpogosteje obiščejo le enkrat na šolsko polletje. Tematski sklopi, ki se učiteljem razrednega pouka v Spodnjem Podravju zdijo najprimernejši za obravnavo na šolskem vrtu, so živa bitja, snovi in pojavi. Izstopa skupinsko delo, ki se največkrat izvaja v povezavi z laboratorijsko-eksperimentalnimi učnimi metodami dela. Najpogosteje se učitelji odločijo za obisk šolskega vrta v sklopu obravnave novih učnih snovi, ko največkrat uporabijo naravni material, ki ga ponuja okolica. Anketirani učitelji menijo, da je velika prednost poučevanja na šolskem vrtu uporaba vseh čutil, največjo težavo pa jim predstavlja zahtevna organizacija.
Ključne besede: Spoznavanje okolja, izkustven pouk, šolski vrt, učenje izven učilnice, kompostiranje.
Objavljeno v DKUM: 21.02.2022; Ogledov: 269; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (6,45 MB)

6.
Konstruiranje mize za obdelavo zvarov v notranjosti profila
Filip Petek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek konstruiranja priprave oz. mize, ki se bo uporabljala za obdelavo osnovnega podstavka žerjava v podjetju Palfinger proizvodnja d.o.o. V uvodu na kratko predstavim podjetje v katerem je bila izvedena naloga. V nadaljevanju naloge predstavim konstruiranje izdelka, ki se začne z zahtevami in željami, ki so mi jih zastavili v podjetju. Ko sem iz več skic in zamisli izbral najprimernejšo, sem začel s preračuni in modeliranjem priprave. Ko sem zaključil s konstruiranjem sem še moral za pripravo načrtovati primerno električno vezje, ki je poskrbelo za vklop in izklop ter varnost upravljalca.
Ključne besede: Miza, brušenje, konstruiranje, CAD, varnost strojev
Objavljeno v DKUM: 10.02.2022; Ogledov: 285; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

7.
Celotna in neodvisna mavrična dominacija : na študijskem programu 2. stopnje Matematika
Anja Petek, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo novi različici mavrične dominacije, celotno in neodvisno mavrično dominacijo. Podobno kot pri mavrični dominaciji sta tudi ti dve inačici povezani s posplošenimi prizmami $G\square K_k$. Slednje predstavljajo kartezični produkt poljubnega grafa $G$ in polnega grafa $K_k$. V delu podamo nekaj mej in lastnosti $k$-mavričnega celotnega dominantnega števila $\gamma_{\rtk}(G)$, ter $k$-mavričnega neodvisnega dominantnega števila $\gamma_{\rik}(G)$. Za nekatere znane družine grafov predstavimo tudi natančne vrednosti. Na koncu dela sledi Nordhaus-Gaddumov tip rezultata neodvisne mavrične dominacije za $k=2$, $5\leq \gamma_{\ridva}(G)+\gamma_{\ridva}(\overline{G})\leq n+3$, kjer $\overline{G}$ predstavlja komplement grafa $G$.
Ključne besede: dominacija, kartezični produkt, mavrična dominacija, celotna mavrična dominacija, neodvisna mavrična dominacija, Nordhaus-Gaddum
Objavljeno v DKUM: 05.01.2022; Ogledov: 265; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (618,19 KB)

8.
Metoda inverzne kinematike s pomočjo genetskega algoritma : magistrsko delo
Matjaž Petek, 2021, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo predstavlja dva nova algoritma za reševanje inverzne kinematike mehanizma robotske roke, ki delujeta na podlagi genetskega algoritma. Algoritma sta razvita in delujoča za splošno robotsko roko, ki je grajena iz sklepov in ročic. Glavna motivacija dela je sicer usmerjena v optimizacijo algoritmov za uporabo pri humanoidnih robotskih mehanizmih. Le-ti bi lahko z uporabo algoritmov posnemali človeško nebesedno komunikacijo, tj. kretnje rok, premikanje telesa itd. Algoritem za izračun inverznega kinematičnega modela na podlagi genetskega algoritma s poznavanjem Denevit-Hartenbergovih matrik (IKM-GA-DH) omogoča zanesljivo reševanje inverzne kinematike tudi za redundantne robotske roke, vendar pa za to potrebuje direktni kinematični model za vsak opazovani sklep. Algoritem za izračun inverznega kinematičnega modela na podlagi genetskega algoritma s poznavanjem direktnega kinematičnega modela (IKM-GA-DKM) pa za reševanje inverzne kinematike potrebuje le direktni kinematični model vrha opazovanega mehanizma, vendar pa rezultati pokažejo, da zato ni sposoben reševati redundantnih mehanizmov, ki imajo več redundantnih prostostnih stopenj, enako natančno kot jih lahko algoritem IKM-GA-DH.
Ključne besede: Inverzna kinematika, Redundantna robotska roka, Genetski algoritem
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 249; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
The language of appraisal in selected TED talks : magistrsko delo
Sarah Vidmar, 2021, magistrsko delo

Opis: This master’s thesis examines five selected TED Talks by using Martin and White’s Appraisal Theory (2005). TED Talks are a specific form of speech which has spread worldwide with live TED events and even videos online since the first organised TED event in 1984. The theoretical background of this master’s thesis covers mainly Martin and White’s Appraisal Theory (2005), although it does include the views of other researchers, including Mary Macken-Horarik and Anne Isaac, as well as Geoff Thompson, on appraisal analysis as well. Furthermore, it encompasses a short overview of discourse analysis and systemic functional linguistics, as this is the theoretical framework from which Appraisal Theory has evolved. The empirical part includes the analysis of appraisal in the five selected TED Talks, chosen based on the assigned tag on the official TED web page. The selected TED Talks are: “Why I'm Done Trying to Be ‘Man Enough’” by Justin Baldoni; “Dare to Refuse the Origin Myths That Claim Who You Are” by Chetan Bhatt; “How Changing Your Story Can Change Your Life” by Lori Gottlieb; “My Year of Saying Yes to Everything” by Shonda Rhimes; and “Your Brain Hallucinates Your Conscious Reality” by Anil Seth. The appraisal model explores the speaker/writer’s evaluation of certain occurrences, concepts and people in a form of his/her emotional responses, judgement and appreciation. Furthermore, it studies the speaker/writer’s positioning to alternative viewpoints and alignment with the text’s point of view. The aim of this thesis is to observe the use of appraisals in a contemporary form of a public speech, i.e. TED Talks. The further objective of this thesis is also to detect typical patterns in appraisal use within the genre of public speaking, specifically, within TED Talks which are known to have a set form and common features that distinguish them from other forms of speeches or academic lectures. Thus, this thesis aims to research ways in which the speakers of the selected TED Talks express themselves with the use of appraisals. Since all but one of the chosen five TED Talks are tagged as ‘Personal Growth’ on the official TED web page, the purpose of the research is also to see whether there are any differences in appraisal use, more specifically in the use of affect between the TED Talks tagged as ‘Personal Growth’ and the one which is not tagged as such and may therefore be more objective in its nature. Besides exploring attitudinal resources, the thesis also observes the occurrence of graduation resources and their prevalence, as well as the ways the speakers engage with their audience and their prevalence. The appraisal analysis of the selected TED Talks has proved the use of all attitudinal resources in the delivery of these talks. Furthermore, the analysis has shown that the chosen topics of TED Talks have an influence on the speakers’ use of attitudes. Affect has a prominent role in most talks, however, the more the speaker tries to stay unbiased and objective, the more she or he avoids affect in relation to her-/himself and turns to appreciation. In addition, the speakers of the selected TED Talks tend to use graduation heavily in their narrative, force being the predominant graduation resource in all selected talks. Even though the analysis of engagement resources in the selected TED Talks showed the presence of dialogically expansive expressions to be more common in four out of five examined TED Talks, dialogically contractive expressions also occur frequently in the speakers’ narratives, revealing the speakers’ attempt to balance welcoming of alternative viewpoints and at the same time maintain self-assurance in their knowledge and beliefs by restricting other voices.
Ključne besede: Appraisal, TED Talks, Evaluation, Appraisal Analysis, Discourse Analysis
Objavljeno v DKUM: 20.12.2021; Ogledov: 433; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
Primarno in sekundarno testiranje srednjenapetostnih dovodnih, izvodnih in transformatorskih celic
Klemen Petek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava testiranje izvodne celice v srednje napetostnem stikališču podjetja Acroni Jesenice na primarni in sekundarni strani. Namen naloge je bil prikaz celotnega testiranja funkcionalnosti celice pred vključitvijo v elektroenergetski sistem s pomočjo generatorjev električne energije Omicron in Pritez, saj lahko ob nepravilnem delovanju pride do okvar elementov v sistemu, v hujšem primeru tudi do požara. Za preprečitev le teh, smo vgradili zaščitni rele FPC680, ki ob vsakem nenormalnem pojavu izklopi odklopnik in s tem prekine tokokrog. Po izvedenem testiranju in odpravljenih napakah pri ožičenju, smo lahko izvodno celico D3 N-GEN Hranilnica varno vključili v elektroenergetski sistem in omejili možnost okvare ob nepravilnem delovanju sistema.
Ključne besede: Razdelilna transformatorska postaja, zaščitni rele FPC680, odklopnik, ločilnik, primarno in sekundarno testiranje zaščit
Objavljeno v DKUM: 17.12.2021; Ogledov: 388; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici