| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 139
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza učinkov prehoda informacijskega sistema COBISS na Linux
Jan Nagovnak Gradišnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Leta 1991 je Institut informacijskih znanosti (IZUM) promoviral Kooperativni online bibliografski sistem in servisi (COBISS) kot nadgradnjo sistema vzajemne katalogizacije. Isti akronim se je začel uporabljati za pripadajočo programsko opremo. COBISS predstavlja model povezovanja knjižnic v nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno katalogizacijo. Informacijski sistemi bazirajo na velikih bazah podatkov in močnih računalniških strežnikih. Enako je s informacijskim sistemom COBISS. V Inštitutu informacijskih znanosti so se konec leta 2018 odločili, da zaradi licenčne politike, produkcijske strežnike Windows preselijo na operacijski sistem Linux. Ker je kakršen koli prehod informacijskih sistemov velik izziv v podjetjih, so se tega lotili previdno. Definirati je bilo potrebno vse knjižnice v Sloveniji in skupine podatkov ki se bodo prenašali iz zaprto kodne rešitve Windows na odprto kodno rešitev Linux. Postopek tranzicije oz. prehoda strežnikov se je dogajal ob vikendih, saj so takrat knjižnice zaprte in je takšen postopek lažje izvesti. Prehod COBISS-a na Linux samega delovanja informacijskega sistema ni spremenil. Vse bazične funkcije in poslovni procesi ostajajo enaki. Spremeni se le lokacija, kjer se te funkcije in procesi izvajajo. Končni uporabniki in knjižničarji, ki v največji meri uporabljajo COBISS tako niso zaznali kakršnih koli posebnosti v delovanju. Informatika in elektronsko poslovanje postajata vedno pomembnejši v sedanji družbi. Podjetje IZUM se tega zaveda in ne zaostaja v razvoju modernih knjižničnih sistemov. Slovenija je po zaslugi IZUM-a ena redkih držav, ki ima vse vrste knjižnic povezane v enoten knjižnični informacijski sistem, in edina država na svetu ki ima nacionalni informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti neposredno povezan z nacionalnim knjižničnim sistemom.
Ključne besede: Informacijski sistem COBISS, Windows, Linux, IZUM, podatkovne baze, odprtokodna rešitev
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 140; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

2.
Primerjava vrst kriptovalutnih borz iz vidika majhnega osebnega vlagatelja
Boris Ramšak, 2022, magistrsko delo

Opis: V našem delu primarno primerjamo okolja centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut. Spoznali smo pojem kriptovalut in njihovo vlogo v globalnem finančem svetu. Za lažjo predstavo smo menjavo kriptovalut primerjali z menjavo delnic na sekundarnih trgih. Opredelili smo, da je kriptovaluta neoprijemljiva virtualna valuta. Nakup kriptovalute pa lahko smatramo kot investicijo v tehnologijo. Poleg majhnega osebnega vlagatelja smo spoznali in opredelili pojma centralizirane in decentralizirane menjave kriptovalut.V magistrskem delu raziskujemo in primerjamo trge decentraliziranih in centraliziranih kripto menjav. Poleg tega smo s pomočjo ankete ugotavljali dejavnike, ki odvračajo posameznike od trženja kriptovalut. Ugotavljamo, da tip investitorja in lastnosti trga menjave močno vplivata na participacijo posameznika v izbran trg menjave.
Ključne besede: blockchain, kriptovalute, decentralizirana menjava, borze
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 146; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

3.
Učinki oglaševanja na družabnih omrežjih v športnih klubih: analiza primera
Žiga Korpar, 2022, diplomsko delo

Opis: Dandanes več kot polovica svetovnega prebivalstva uporablja družabna omrežja, ta številka se bo z leti le še povečevala. To nam pove, kako pomembna so družabna omrežja v našem življenju. Za oglaševalce to pomeni veliko priložnost, predvsem zaradi podrobnega ciljanja svojih ciljnih skupin, to pa izloči nepotrebno potrošnjo za skupine ljudi, ki jih izdelek ali storitev ne zanima. Družabna omrežja prav tako ponujajo možnost enostavnega pregleda v statistiko oglasov, katera je težko dosegljiva pri tradicionalnih metodah oglaševanja. V prvem delu diplomskega dela smo najprej opredelili oglaševanje, pojasnili kako deluje in zakaj je pomembno. Predstavili smo tradicionalno kot tudi digitalno oglaševanje in njune slabosti oziroma prednosti ter različne vrste oglaševanja. Poglavje smo zaključili s primerjavo tradicionalnega in digitalnega oglaševanja. Nato smo se lotili družabnih omrežij, kjer smo pojasnili kaj so, njihovo zgodovino in različne tipe. Pojasnili smo kako delujejo družabna omrežja ter prikazali skupne dele vsem omrežjem. Analizirali smo njihove prednosti in slabosti ter z grafom prikazali priljubljena družabna omrežja, nekaj od njih smo jih tudi opisali. Na koncu poglavja smo se lotili analize raziskave o uporabnosti družabnih omrežij v Sloveniji. V drugem delu smo najprej predstavili športni klub, katerega oglase smo na koncu diplomskega dela analizirali. Postavili smo se v vlogo oglaševalca in objavili oglase na Facebooku in Instagramu. Ugotovili smo, da se v času objavljenega oglasa zelo poveča obisk spletnih strani družabnih omrežij, prav tako se poveča število prejetih sporočil strank, z interesom pričetka treniranja.
Ključne besede: družabna omrežja, oglaševanje, športni klub, Facebook, Instagram.
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 79; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

4.
CRISP-DM procesni model za podatkovno rudarjenje
Tadej Roškarič, 2022, diplomsko delo

Opis: Z vedno večjim napredkom tehnologije je na voljo vse več kapacitet za shranjevanje in analizo podatkov, pri čemer podatkovne baze postajajo vse kompleksnejše in iz tega razloga potrebujemo standardizirane postopke za analitično procesiranje. Medpanožni standardni postopek za podatkovno rudarjenje CRISP-DM (angl. Cross-Industry Standard Process for Data Mining) je primer tovrstnega standarda, ki je od njegovega nastanka leta 1996 še vedno med glavnimi procesnimi modeli na področju podatkovnega rudarjenja v vseh gospodarskih sektorjih. V tem diplomskem delu opredelimo njegove posamezne faze in korake ter jih podrobno opišemo. Ker podatkovno rudarjenje zaradi njegove poslovne vrednosti pridobiva vedno večji pomen, se na tem področju pojavlja vse več alternativ, zato CRISP-DM primerjamo z modeloma SEMMA (angl. Sample, Explore, Modify, Model, Assess) in ASUM-DM (angl. Analytics Solutions Unified Method for Data Mining) z zaključkom, da slednja nista dovolj fleksibilna za status splošnega standarda. Pregledali smo ustrezno literaturo in opravili študijo primera, v kateri smo optimizirali marketinško kampanjo za bančne storitve na podlagi podatkov portugalske finančne institucije. Po analizi literature in končanem praktičnem primeru smo pretehtali vpliv posameznih faz na kakovost rezultatov in ugotovili, da je v akademskem svetu najmanj pokrita prav faza uvedbe, ki pa je v praksi nepogrešljivega pomena. Prav tako smo izpostavili nekatere ključne pomanjkljivosti, ki znotraj originalnega CRISP-DM procesnega modela niso rešene. V ta namen smo predlagali dodatne korake, kot so postopek zbiranja podatkov, razširitev procesa uvedbe modela in nova faza podatkovne etike. Na podlagi teh predlogov ugotavljamo, da potreba po razširitvi prvotnega CRISP-DM modela obstaja.
Ključne besede: CRISP-DM, podatkovno rudarjenje, Python, procesni model, strojno učenje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2022; Ogledov: 116; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Pridobitno ustarjanje igričarskih pretočnih vsebin v živo
Alja Gracej, 2022, magistrsko delo

Opis: Streamanje različnih vsebin v živo je razmeroma nova dejavnost, ki v svetu še ni tako prepoznana – sploh med starejšimi generacijami. Z razumevanjem profitnosti te dejavnosti pa imajo težave tudi mlajše generacije, saj je princip njenega delovanja nov. Gre namreč za dejavnost, kjer občinstvo prostovoljno plačuje streamerju, ki to dejavnost izvaja na spletni platformi, da npr. igra video igre, jih zabava in z njimi komunicira. Za marsikoga se to sliši preveč preprosto in nerealno. Streamanje je lahko zgolj zabava, lahko pa je tudi resen posel. To je odvisno od tega, kakšne cilje ima streamer pri opravljanju te dejavnosti, kako ga podpre občinstvo, na to pa lahko vplivajo še drugi dejavniki. Ko ta dejavnost postane dobičkonosna jo je potrebno primerno obravnavati, da postopamo v skladu z veljavno davčno zakonodajo določenega območja. Problem pri streamanju je, da je potrebno upoštevati več različnih zakonov iz zelo različnih območij hkrati. Povrhu pa gre za novejšo dejavnost, kar zahteva še toliko bolj poglobljeno obravnavo. Magistrsko delo preko poglobljenih intervjujev streamerjev predstavlja streamanje v živo kot pridobitno dejavnost. Za področje Slovenije pa obravnava tudi načine, s katerimi se lahko to dejavnost prijavi pri davčnem uradu. Poleg tega tudi samo streamanje zahteva izvedbo po določenih smernicah in pravilih, ki jih določa platforma za streamanje. K temu jih v nekaterih primerih obvezuje določena zakonodaja, v nekaterih primerih pa se zaradi različnih vzgibov zanje odločajo sami. Streamer mora tako zelo dobro raziskati vse predpise in pravila, da jih lahko razume in upošteva. Tu sta problematični predvsem področji varstva osebnih podatkov in pravic intelektualne lastnine, saj so s pojavom interneta prišla tveganja in slabosti, ki jih do takrat niso poznali. Magistrsko delo širše obravnava ukrepe in aktivnosti za varstvo pravic osebnih podatkov in pravic intelektualne lastnine na platformah za streamanje v živo.
Ključne besede: Davčna zakonodaja, osebni dohodek, streamanje v živo, varstvo osebnih podatkov, varstvo pravic intelektualne lastnine
Objavljeno v DKUM: 09.06.2022; Ogledov: 407; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

6.
Primerjava orodij za izdelavo spletnih in mobilnih trgovin
Kristjan Vogrinc, 2022, magistrsko delo

Opis: Majhna podjetja se srečujejo s problemi kadra in pomanjkanja tehničnega znanja na področju spletnih in mobilnih trgovin. Pogosto tudi nimajo na voljo ustreznega kapitala in sredstev za razvoj spletne in mobilne trgovine po naročilu. S pomočjo teh orodij lahko izdelajo preproste, a kvalitetne in funkcionalne spletne in mobilne trgovine, ki jim brez posebnega tehničnega znanja omogočajo popoln nadzor nad njihovo spletno prodajo. Ključni dejavnik, ki je skupen vsem primerjanim orodjem, je možnost mobilnega poslovanja, ki ga lahko spletna platforma doseže na več načinov. Na podlagi pregleda literature smo oblikovali enakovredne kriterije na podlagi zahtev, ki jih imajo majhna podjetja do orodij za izdelavo spletnih in mobilnih trgovin. Ti kriteriji pokrivajo tudi glavne problematike majhnih podjetij, ki se po vrednosti kapitala ne morejo soočiti s stroški, ki so denimo zanemarljiva velikim podjetjem in multinacionalkam. Primerjana orodja so na voljo bodisi brezplačno ali proti plačilu, katero je praviloma nižje od običajnih stroškov razvoja programske opreme po naročilu. Vsako izmed obravnavanih orodij smo opisno analizirali in ocenili po lastni presoji, kot tudi na podlagi mnenj strokovnjakov in uporabniških izkušenj, ki smo jih zasledili v različnih virih. Ocene smo nato primerjali in izbrali najboljše orodje za izdelavo spletnih in mobilnih trgovin za majhna podjetja. Naš cilj je, da se s pomočjo tega dela lahko majhno podjetje odloči, katero izmed primerjanih orodij jim najbolj ustreza na podlagi enakovrednih presojevalnih kriterijev in rezultatov naše primerjave.
Ključne besede: CMS, spletne trgovine, mobilne trgovine, SEO, SEM
Objavljeno v DKUM: 02.06.2022; Ogledov: 190; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

7.
Vpliv pametnih naprav pri fizični aktivnosti rekreativnih športnikov
Vito Meznarič, 2022, diplomsko delo

Opis: Vsi se zavedamo, kakšnega pomena je gibanje za naše zdravje. Večina pa na žalost ne ve, kje in kako začeti, kaj pozitivno in kaj negativno vpliva na naše zdravje. V teoretičnem delu smo raziskali različne pametne naprave in življenje rekreativnih športnikov. V teoretičnem delu smo predstavili pojem fizične aktivnosti in opisali možne kronično nenalezljive bolezni, do katerih lahko pride, če smo neaktivni. Kasneje smo analizirali delovanje različnih pametnih naprav in njihovih funkcij (tako pozitivnih kot negativnih). Ob tem smo se osredotočali na naprave, ki so v današnjem času med najbolj priljubljenimi med mladimi rekreativnimi športniki. Redna in zmerno intenzivna telesna dejavnost ima mnoge ugodne vplive na zdravje. Vsaj pol ure zmerne telesne aktivnosti na dan preprečuje nastanek mnogih nenalezljivih bolezni, med drugim tudi osteoporozo, diabetes in srčno-žilna obolenja. V praktičnem delu smo na podlagi pridobljenih rezultatov dveh rekreativnih športnikov, ki sta uporabljala različni pametni napravi, analizirali zbrane podatke in izbrali primernejšo napravo za bodoče uporabnike.
Ključne besede: Pametne naprave, Apple ure, Polar ure, rekreativni športniki, fizična aktivnost.
Objavljeno v DKUM: 10.03.2022; Ogledov: 451; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

8.
Učinki družabnih omrežij za samoaktualizacijo: analiza aplikacije Actimatch
Maja Klemen, 2021, magistrsko delo

Opis: Živimo v času hitrih in intenzivnih sprememb, ki močno narekujejo naše dojemanje in odzivnost v sodobnem okolju. Današnjo družbo definirajo predvsem vedno nove informacije in naraščajoča komunikacijsko-informacijska tehnologija, ki povzroča vedno večjo nujo po vsesplošni pripadnosti toku dogajanja. Družabna omrežja predstavljajo komunikacijske pripomočke ali orodja, s pomočjo katerih lahko posameznik oblikuje in izraža svoja stališča, se poveže s podobno mislečimi pripadniki družbe in usmerja oziroma vpliva na ostale. Vendar v danem okolju zaradi velike nasičenosti informacij zaznavamo predvsem dezinformacijsko vlogo vsebine, ki lahko usmerja posameznikov potencialni razvoj v napačno smer. V svojem delu želimo, preko zaznanih potreb v sodobnem okolju, opredeliti posameznikov razvoj lastne identitete in ustvarjalnosti, ki narekujeta inovativnost sodobnega družbenega okolja. Skozi podrobno analizo sodobne, digitalno usmerjene družbe smo se usmerili predvsem na delovanje start-up organizacije Actimatch, ki so jo razvili slovenski študentje, ki želijo sodobni družbi poenostaviti iskanje in izbiro optimalnih poznanstev preko platforme za spoznavanje ljudi.
Ključne besede: samoaktualizacija, identiteta, družba znanj, hibridna resničnost, ustvarjalnost.
Objavljeno v DKUM: 01.03.2022; Ogledov: 340; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

9.
Vpliv covida-19 na kibernetsko varnost v poslovnem okolju
Peter Zupanc, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo najprej opredelili kibernetsko varnost in pregledali trenutno stanje na tem trgu. Nato se bomo dotaknili strategije kibernetske varnosti Slovenije, znotraj katere bosta opisana vizija in načrt Slovenije za kibernetsko varnost v sklopu Evropske unije. Predstavili bomo tudi teme, kot so: pomembnost kibernetske varnosti, kibernetsko vojskovanje, kibernetska kriminaliteta, hekerji, orodja hekerjev, kibernetske grožnje in zaščita pred njimi. Nadalje se bomo osredotočili na covid-19 in vpliv pandemije na kibernetsko varnost in svetovno gospodarstvo ter podrobneje predstavili štiri največje vplivne dejavnike covida-19 na kibernetsko varnost. V drugem delu magistrskega dela bomo predstavili rezultate in analizo raziskave. V zaključku pa bomo predstavili ključne ugotovitve raziskovalnega dela in tudi zaključne misli o prihodnosti kibernetske varnosti.
Ključne besede: Kibernetska varnost, COVID-19, kibernetske grožnje, vpliv, poslovno okolje, raziskava
Objavljeno v DKUM: 23.12.2021; Ogledov: 522; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,79 MB)

10.
Uporabnost in privlačnost spletnega mesta: Primerjava zavarovalnic v Sloveniji
Maruša Korber, 2021, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se je večina poslovanja prestavila na splet. Podjetja, ki nimajo svojega spletnega mesta se zdi kot da ne obstajajo. Ampak le to, da imajo spletno mesto ni dovolj. V diplomskem delu sem se osredotočila na uporabnost in privlačnost spletnega mesta. Raziskala sem kateri elementi uporabnosti in privlačnosti so tisti, ki obiskovalca spletnega mesta prepričajo, da ne zapusti spletnega mesta v nekaj sekundah po prihodu. Uporabnost lahko razumemo v smislu funkcionalnosti in koristnosti spletnega mesta, privlačnost pa je tisto, kar obiskovalce pritegne. Čeprav gre za izrazito subjektivno komponento, pa vseeno obstajajo pravila grafične podobe spletnega mesta in s tem vplivom na uporabniško izkušnjo. Pomembno funkcijo pa ima danes tudi mobilna prilagoditev spletnih mest ter aplikacije. Za lažjo analizo sem oblikovala kriterije ocenjevanja spletnih mest, na temelju katerih sem analizirala spletna mesta slovenskih zavarovalnic – Generali, Sava in Vzajemna. Po analiziranju spletnih mest sem ugotovila, da po kriterijih uporabnosti in privlačnosti vodilno vlogo zavzema Zavarovalnica Vzajemna, medtem ko po kriteriju mobilne prilagoditve vstopi v ospredje spletno mesto Zavarovalnice Generali. Zavarovalnica Sava pa bi po vseh treh kriterijih lahko nadgradila svoje spletno mesto in tako postala za uporabnike privlačnejša.
Ključne besede: spletno mesto, uporabnost, privlačnost, mobilna prilagoditev, zavarovalnica
Objavljeno v DKUM: 09.12.2021; Ogledov: 485; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici