| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 233
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje kompozitnega kalupa za šasijo dirkalnika formule študent
Leonardo Golouh, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava konstruiranje kompozitnega kalupa za šasijo za dirkalnik formule študent. Začetek diplomske naloge obravnava izdelavo šasij in njihovo primerjavo. Na osnovi tega sledi zahtevnik. Opisan je postopek modeliranja šasije, postopek konstruiranja kompozitnega kalupa s pomožnimi deli, postopek konstruiranja kalupov pozitivov, izbire kompozitov, izbire materiala kalupov in ovrednotenje rezultatov.
Ključne besede: formula študent, kalup, monokok, kompoziti
Objavljeno: 05.10.2021; Ogledov: 76; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
Dvižna naprava
Žan Rupar, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen naprave je dvigniti breme iz pritličja v prvo etažo. Dvižna platforma je zložljiva in v velikosti standardne palete. Za pogon naprave je uporabljen elektromotor z reduktorjem, ki je bil na voljo. Koncipiranje se je začelo z izdelavo zahtevnika in funkcijske strukture. Rešitve funkcij so razvrščene s kriterijem. Najboljše rešitve različnih funkcij so kombinirane med sabo v morfološki matriki. Te kombinacije oz. variantne rešitve so skicirane in opisane, v nadaljevanju pa tehnično in ekonomsko ovrednotene. Na koncu koncipiranja je izbrana najboljša variantna rešitev. Preračunana sta nosilna stebra oz. nosilna konstrukcija, pogonski sklop, ležaji in vodila. Dvižna naparava je zmodelirana in narisani so vsi potrebni načrti za izdelavo. Izvedena je tudi simulacija obremenitve dvižne platforme.
Ključne besede: dvižna naprava, dvigovanje bremena, dvižna platforma
Objavljeno: 05.10.2021; Ogledov: 48; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Razvoj stroja za ponovno navijanje traku
Urška Steiner, 2021, diplomsko delo

Opis: Obravnavana problematika diplomskega dela je ekscentrično navitje traku polizdelka na valjček. Cilj dela je razvoj nove vmesne enote, oziroma stroja, ki bo trak centrirano navil na nov valjček. Razvoj je opisan po korakih konstruiranja nove variante oziroma projektiranja. S pomočjo metode 3D modeliranja v programskem okolju Siemens NX, je rezultat dela konfekcijski stroj za ponovno previjanje traku.
Ključne besede: razvoj, projektiranje, konfekcijski stroj, 3D model
Objavljeno: 23.09.2021; Ogledov: 63; Prenosov: 0

4.
Razvoj traktorskega priključka za premeščanje krme
Kristina Zidar, 2021, diplomsko delo

Opis: Eno težjih opravil na kmetijah je ročno premeščanje živalske krme. Ta postopek je monoton, fizično naporen, izvesti ga je treba pa večkrat dnevno. Cilj diplomske naloge je razviti traktorski priključek, ki bi kmetu pomagal premestiti krmo na enostaven in hiter način. Narejen je zahtevnik, tržna analiza, izdelan koncept in izvedena zasnova. Postavljena je hipoteza, da je možno je razviti cenovno ugoden traktorski priključek, ki bo hitro, varno in učinkovito premeščal krmo. Pri tem mora ustrezati tudi vsem kriterijem, so v zahtevniku označene kot brezpogojne. Ta hipoteza je delno potrjena. Hipotezi, da traktorski priključek delavcu olajša delo in da ga je možno izdelati v delavnici z možnostjo varjenja, vrtanja, rezanja in struženja kovin, sta potrjeni. Proizvodnja tega priključka v manjšem obsegu ni smiselna. Cena na proizvedeno enoto (z vključenimi marketinškimi stroški) je nekonkurenčna.
Ključne besede: razvoj izdelka, zahtevnik, snovanje, traktorski priključek, tržna analiza, CATIA
Objavljeno: 21.09.2021; Ogledov: 68; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

5.
Koncipiranje in zasnova majhne vetrnice za proizvodnjo električne energije
Janez Dobaj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega koncipiranje in preračun en meter dolge lopatice za majhno vetrno turbino. Oblika profila lopatice je pridobljena iz primerjav profilov za male vetrne turbine, ki so jih napravili strokovnjaki. Oblika lopatice je izdelana in optimizirana s pomočjo programa QBlade. Optimizacija je pri kratkih lopaticah zelo pomembna, saj ima velik vpliv na delovanje turbine. V programu smo izvedli simulacijo in pridobili karakteristike lopatice in sile, ki delujejo nanjo. S pomočjo sil smo v analitičnem preračunu, pokazali koliko moči prispeva posamezni segment. Koncept vetrne turbine je bil narejen za specifično uporabo vetrnice na jadrnici. Za izdelavo lopatice smo predvideli kompozit s steklenimi vlakni.
Ključne besede: Vetrna turbina, veter, energija, preračun sil, oblika lopatice, simulacija
Objavljeno: 07.09.2021; Ogledov: 68; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
Koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto
Jani Humar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljeno koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto. V prvem delu je izdelan zahtevnik, na podlagi katerega se je izdelala funkcijska analiza. Nato so predstavljene konceptne rešitve delnih funkcij. Na podlagi rešitev delnih funkcij sta se izdelala variantna koncepta A in B. V drugem delu je predstavljeno snovanje izbranega koncepta. V sklopu snovanja je bila izdelana numerična analiza nosilne konstrukcije osrednjega segmenta ter določitev moči pogona in sile prednapetja vzmeti.
Ključne besede: rotirajoča razstavna ploščad za avto, snovanje, koncipiranje
Objavljeno: 08.07.2021; Ogledov: 164; Prenosov: 0

7.
Razvoj in izdelava avtomatskega izkoščičevalnika češenj
Klemen Krašna, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobneje opisan razvoj in izdelava izkoščičevalnika češenj. Naprava je namenjena vsem srednje velikim pridelovalcem češenj. Naloga zajema fazo koncipiranja naprave, konstrukcijski del v CAD modelirniku, fizično izdelavo manj zahtevnih komponent na klasičnih obdelovalnih strojih, opis stroškov nakupa materiala in stroške del zunanjih izvajalcev. V delu je na kratko opisano tudi upoštevanje standardov prehranske industrije (HACCP in ISO 22000).
Ključne besede: avtomatski, izkoščičevalnik, češnje, koncipiranje in stroški izdelave
Objavljeno: 01.07.2021; Ogledov: 103; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

8.
Koncipiranje in snovanje konstrukcijske mize za plamensko rezanje
Rok Ulčnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan projekt sanacije delovne mize za plamensko rezanje. Problem je nastal, ker je miza stara in temperaturno deformirana, hkrati pa se imel nekaj pogojev, ki sem se jih moral držati in paziti, da investicija ne bi bila predraga. Okvirno so podani tudi stroški te investicije. V nadaljevanju bo potrebno narediti zaščito za žlindro, da bo odpadek zbran na enem mestu. V nalogi bom opisal opremo, stroje in postopke, ki bodo potrebni za izdelavo nove mize, problematiko in na kaj vse sem moral biti pozoren pri konstruiranju. Opisano je tudi vzdrževanje delovne mize, in sicer z namenom, da bi svojo funkcijo opravljala daljše obdobje in da bi se čim lažje zamenjala rebra, na katerih je osnovni material. Rešiti bom moral tudi problematiko, kako ohraniti življenjsko dobo podlage. Cilj diplomske naloge je narediti konstrukcijo delovne mize, ki mora biti enostavna in poceni, narediti je potrebno model in dokumentacijo ter simulacije.
Ključne besede: plamensko rezanje, delovna miza, zamenjava, vzdrževanje
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 154; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (7,06 MB)

9.
Konstrukterska primerjava Primatove blagajne z blagajnami drugih proizvajalcev
Marko Ovsenjak, 2020, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil primerjati Primatovo blagajno z blagajnama konkurenčnih proizvajalcev in podati končno oceno konkurenčnosti, kjer ocena temelji zgolj na primerjavi konstrukterskih lastnosti. Za analizo sem se zatekel k spletnim katalogom, kjer so opisane konstrukterske karakteristike posameznih blagajn. Rezultati zajemajo zgolj osnovne konstrukterske karakteristike, saj bi javno razkritje podrobnih načrtov blagajn ogrozilo njihovo protivlomno varnost. Blagajne sem med seboj primerjal po šestih protivlomnih varnostnih razredih, v katere spadajo. Primat izdeluje blagajne v vseh šestih obravnavanih varnostnih razredih, ostala proizvajalca v petih. Protivlomni varnosti sta največ pozornosti namenila Primat in Wertheim, ognje odpornosti pa Wertheim in Müller Safe.
Ključne besede: Primat, Starprim, Blagajna, Primerjava, Konkurenčnost
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 154; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

10.
Razvoj orodja za oblikovanje ALU-PVCD blistrov s sedmimi kapsulami
Patrik Gnus, 2020, diplomsko delo

Opis: Problem projekta je bil pojav mikropor in lomljenje kavitete. Reševali smo ga s pomočjo izkustvene in eksperimentalne metode. Izkustvena metoda se je izkazala zelo dobro, saj imamo v podjetju veliko izkušenj na podlagi oblikovanja orodij za globoki vlek ALU-PVCD folije. Naredili smo štiri različne oblike pestičev. Eksperimentalni rezultati oblik A, B in D so bili slabi, kajti še vedno je bil prisoten pojav mikropor in lomljenje kavitete. Oblika C je pa zagotovila vse zahteve in se izkazala za najboljšo.
Ključne besede: blister, globoki vlek, kaviteta, aluminijasta PVCD folija, pestič
Objavljeno: 21.12.2020; Ogledov: 178; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici