| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 559
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Research trends in motivation and weight loss : a bibliometric-based review
Uroš Železnik, Peter Kokol, Jasmina Starc, Danica Železnik, Jernej Završnik, Helena Blažun Vošner, 2023, review article

Abstract: Obesity is a complex disease that, like COVID-19, has reached pandemic proportions. Consequently, it has become a rapidly growing scientific field, represented by an extensive body of research publications. Therefore, the aim of this study was to present the research trends in the scientific literature on motivation and weight loss. Because traditional knowledge synthesis approaches are not appropriate for analyzing large corpora of research evidence, we utilized a novel knowledge synthesis approach called synthetic knowledge synthesis (SKS) to generate new holistic insights into obesity research focusing on motivation. SKS is a triangulation of bibliometric analysis, bibliometric mapping, and content analysis. Using it, we analyzed the corpus of publications retrieved from the Scopus database, using the search string TITLE-ABS-KEY((obesity or overweight) and “weight loss” and motiv*) in titles, keywords, and abstracts, without any additional inclusion or exclusion criteria. The search resulted in a corpus of 2301 publications. The United States of America, the United Kingdom, and Australia were the most productive countries. Four themes emerged, namely, weight loss and weight-loss maintenance through motivational interventions, lifestyle changes supported by smart ICT, maintaining sustainable weight with a healthier lifestyle, and weight management on the level of primary healthcare and bariatric surgery. Further, we established that the volume of research literature is growing, as is the scope of the research. However, we observed a regional concentration of research and its funding in developed countries and almost nonexistent research cooperation between developed and less-developed countries.
Keywords: obesity, weight loss, motivation, synthetic knowledge synthesis, bibliometrics, content analysis
Published in DKUM: 05.06.2024; Views: 60; Downloads: 4
.pdf Full text (2,16 MB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv uporabe kontinuiranih merilcev za merjenje krvnega sladkorja na kakovost življenja odraslega pacienta s sladkorno boleznijo
Karolina Rojko, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Sladkorna bolezen je vse pogostejša presnovna motnja. Zlati standard obvladovanja sladkorne bolezni je prilagojen življenjski slog in samokontrola krvnega sladkorja, najpogosteje s standardnimi merilniki, ki zahtevajo vsakokratno zbadanje prsta, alternativo temu pa predstavljajo merilci za kontinuirano merjenje glukoze. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv merilcev za kontinuirano merjenje glukoze v krvi na kakovost življenja odraslih pacientov s sladkorno boleznijo. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature, katero smo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed, ScienceDirect in Cochrane Library. Sledili so pregled, ocena moči dokazov s pomočjo hierarhije dokazov, analiza in sinteza izbrane literature, ki je temeljila na podlagi vsebinske analize. Rezultati: V raziskavo smo vključili 19 raziskav, ki glede na hierarhijo dokazov spadajo v nivo 1 (2 raziskavi), nivo 2 (5 raziskav), nivo 4 (1 raziskava) in nivo 5 (11 raziskav). Ugotovili smo, da imajo merilci za kontinuirano merjenje glukoze pozitivni vpliv na kakovost življenja pacienta s sladkorno boleznijo. Razprava in zaključek: Merilci za kontinuirano merjenje glukoze izboljšajo kakovost življenja, vendar je potrebna ustrezna edukacija pacientov o uporabi. Merilci omogočajo deljenje podatkov o vrednosti glukoze pacientovim bližnjim, kar pripomore k izboljšanju medosebnih odnosov znotraj družine in med prijatelji. Zmanjšata se strah pred hipoglikemijo ter pogostost in intenzivnost nočnih epizod hipoglikemije.
Keywords: sladkorna bolezen, kontinuirano merjenje glukoze, kakovost življenja
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 81; Downloads: 22
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
Motivacijski intervju kot pristop v ambulanti družinske medicine
Jasmina Cvikelj, 2020, master's thesis

Abstract: Uvod: Motivacijski intervju je terapevtski pristop, pri katerem z uporabo empatije in spretnimi komunikacijskimi veščinami prek pogovora spodbujamo posameznikovo lastno motivacijo k spremembi, usmerjeni k bolj zdravim vzorcem vedenja. Namen zaključnega dela je ugotoviti sprejemanje MI kot enega od pristopov v ADM. Metode: V empiričnem delu sta bili uporabljeni kvalitativna metodologija raziskovanja in metoda kvalitativne opisne raziskave. Podatki so bili zbrani z delno strukturiranimi intervjuji, vzorec pa je sestavljalo 10 diplomiranih medicinskih sester, zaposlenih v ambulanti družinske medicine. Za obdelavo podatkov je bila uporabljena metoda vsebinske analize. Rezultati: Glavna kategorija je bila poimenovana kot percepcija motivacijskega intervjuja s strani diplomiranih medicinskih sester v ambulanti družinske medicine, ki vključuje pet podkategorij: opredelitev motivacijskega intervjuja, prednosti uporabe, cilji motivacijskega intervjuja, dejavniki uspešnosti izvedbe, predlogi za spremembe. Omejitve in dejavniki, ki vplivajo na uspešnost izvedbe motivacijskega intervjuja, se v splošnem nanašajo na znanje, izkušnje in veščine diplomiranih medicinskih sester; pomanjkanje razpoložljivega časa; omejitve v komunikaciji s strani pacienta; zainteresiranost za sodelovanje s strani pacienta; socialnoekonomski status; ustreznost prostora; timsko sodelovanje ter dokumentiranje. Razprava in sklep: Diplomirane medicinske sestre večinoma opisujejo motivacijski intervju kot uporaben pristop v ambulanti družinske medicine, vendar se pri svojem delu spopadajo z mnogimi težavami. Smiselno bi bilo organizirati izobraževanja na specifično temo motivacijskega intervjuja in komunikacije ter v sklopu teh izvajati praktične delavnice, kot tudi prilagoditi razpoložljiv čas v ambulanti družinske medicine.
Keywords: motivacijski intervju, DMS, pacient, zdravstvena vzgoja
Published in DKUM: 23.05.2024; Views: 110; Downloads: 20
.pdf Full text (726,38 KB)

4.
Usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja zaposlenih v urgentnih službah na Gorenjskem
Manca Košir Primc, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se osredotoča na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih v urgentnih službah. Zaradi hitrega tempa življenja je to vedno bolj izziv za vsakega aktivnega posameznika. Zaposleni v urgentnih službah pa imajo zaradi specifike svojega dela in urnika pri tem lahko nekaj več težav. Raziskovali smo, kako se gasilci in reševalci na Gorenjskem soočajo z usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja ter s konfliktom med obema sferama. Zanimalo nas je, ali se zaposleni soočajo s časovnim in/ali obremenitvenim in/ali vedenjskim konfliktom; ali na to vplivajo tudi število otrok, delovna doba in delovno mesto. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Pregledali smo domačo in tujo literaturo, nato pa z anketnimi vprašalniki pridobili želene informacije. V raziskavi so sodelovali poklicni gasilci dveh enot in reševalci petih enot Gorenjske. Naš vzorec je zajemal 122 posameznikov, ki so bili enakomerno porazdeljeni glede na delovno mesto. Rezultati so pokazali, da pri anketirancih časovni, obremenitveni in vedenjski konflikt ni bil močno izražen. Število otrok pri anketirancih prav tako ne vpliva na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Prav tako nismo zaznali statistično pomembnih razlik glede na delovno dobo, razlike pa so se pojavile glede na delovno mesto zaposlenih, in sicer je po mnenju gasilcev na Gorenjskem usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja nekoliko boljše, kot je po mnenju reševalcev. Rezultati so bili dokaj pričakovani, vendar bi za nadaljnje raziskave priporočali nekaj izboljšav, in sicer anketiranje partnerjev zaposlenih, širitev vzorca na druge regije, poglobitev določenih trditev (št. intervencij, vpoklicev, nadurnega dela, pomoči starih staršev itd.)., ki bi podale jasnejši vpogled v pridobljene informacije.
Keywords: aktivni posameznik, konflikti, gasilci, reševalci
Published in DKUM: 22.05.2024; Views: 114; Downloads: 15
.pdf Full text (1,12 MB)

5.
Pridobivanje delavcev v proizvodnem podjetju x
Brigita Cerar, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Zaposleni predstavljajo temeljni vir podjetja in hkrati ustvarjajo tudi velik delež stroškov. Učinkovito upravljanje zaposlenih je zaradi tega ključni dejavnik uspešnosti poslovanja. Namen diplomskega dela je ugotoviti in kritično ovrednotiti politiko in proces kadrovanja v podjetju X. Za uresničevanje namena smo v podjetju z intervjuji in analizo poslovnih dokumentov raziskali obstoječe stanje ter na podlagi primerjave s teorijo in predhodnimi študijami oblikovali predloge za izboljšave. Ugotovili smo, da so potrebe podjetja po kadru izrazito dinamične, saj sledijo nihanju povpraševanja kupcev, kar pred podjetje postavlja težke izzive stalnega prilagajanja kadrovskih kapacitet. Podjetje se pri tem poslužuje zlasti zaposlovanja prek kadrovske agencije in sodelovanja z izobraževalnimi institucijami. Na podlagi primerjave s teorijo dobrih praks in predhodnimi študijami podjetju kot boljšo alternativo priporočamo interne strategije, vključno z ustvarjanjem fleksibilnejših delovnih mest in usposabljanjem kadra, ki bi glede na nihajoče potrebe omogočale razporejanje obstoječega kadra podjetja.
Keywords: Zaposlovanje, proizvodnja, pridobivanje nizkokvalificiranih profilov
Published in DKUM: 22.05.2024; Views: 98; Downloads: 6
.pdf Full text (903,59 KB)

6.
Vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji
Jasmina Motaln, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Neinvazivna mehanska ventilacija (NIV) je medicinska tehnika za podporo dihanju brez potrebe po invazivnih postopkih, kot so endotrahealna intubacija ali traheostomija. Uporablja se pri številnih pljučnih obolenjih. Dokazano je, da pozitivno vpliva na dihanje, izboljšuje saturacijo, predihanost pljuč ter pripomore k hitrejšemu okrevanju. Namen zaključnega dela je, da na osnovi pregleda literature raziščemo, kakšen je vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji.
Keywords: Neinvazivna mehanska ventilacija, oksigenacija, akutna pljučna obolenja, akutna dihalna stiska
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 251; Downloads: 108
.pdf Full text (1,18 MB)

7.
Vpliv čustvene inteligence vodij na zadovoljstvo zaposlenih v javni zdravstveni ustanovi
Tatjana Kepic, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi nas je zanimalo, kako stopnja čustvene inteligence vodij vpliva na zadovoljstvo zaposlenih v javni zdravstveni ustanovi. V teoretičnem delu smo najprej predstavili pojme, ki se nanašajo na čustva, čustveno inteligenco, vodstvo, zadovoljstvo in zadovoljstvo zaposlenih. Predstavili smo tudi metode, kako izmeriti čustveno inteligenco in njene veje. Zanimalo nas je tudi, zakaj je uporaba čustvene inteligence pomembna v javni zdravstveni ustanovi in kako vpliva stopnja čustvene inteligence vodij na zadovoljstvo zaposlenih. V empiričnem delu smo najprej opisali ustanovo, v kateri smo izvajali raziskavo − Univerzitetni klinični center Ljubljana. Z raziskavo smo ugotavljali, kako dobro so anketiranci seznanjeni s pomenom čustvene inteligence, kakšen pomen ima čustvena inteligenca na zadovoljstvo zaposlenih v javni zdravstveni ustanovi, ali je stopnja čustvene inteligence povezana s stopnjo izobrazbe posameznika in ali ima čustvena inteligenca vodij vpliv na zadovoljstvo zaposlenih v javni zdravstveni ustanovi. Ugotovili smo, da so anketiranci dobro seznanjeni s pomenom čustvene inteligence. Rezultati ankete so nam tudi dokazali, da stopnja izobrazbe posameznika nima vpliva na njegovo stopnjo čustvene inteligence ter da čustvena inteligenca vodij vpliva na zadovoljstvo zaposlenih. Zaradi slednjega bi podjetju predlagali, da svoje vodje neguje z izobraževanjem v smeri razvoja njihove stopnje čustvene inteligence.
Keywords: čustvena inteligenca, vodenje, zadovoljstvo, javnozdravstvena ustanova.
Published in DKUM: 20.03.2024; Views: 242; Downloads: 45
.pdf Full text (2,22 MB)

8.
Dimenzioniranje armiranobetonskih konstrukcij po metodi mejnih stanj
Peter Dobrila, 2024

Abstract: Publikacija predstavlja zelo obširen spekter dimenzioniranja armirano-betonskih (AB) elementov, tako linijskih, kot ploskovnih elementov. Posamična poglavja so tematsko zasnovana tako, da so najprej predstavljene osnovne teoretične osnove osnovnih mehanskih mehanizmov posameznega obremenitvenega problema konstrukcijskih elementov, v drugem delu pa nato še aplikacije na specifični primer uporabe veljavnih Evrokod standardov. V posameznih poglavjih so na koncu podani tudi posebni konkretni računski primeri, ki bralcu približajo uporabo Evrokod standardov na posameznih izbranih vzorčnih primerih. Dodatno pa bo publikacija lahko zelo koristen učni in uporabniški pripomoček tudi za projektante armirano-betonskih konstrukcij v projektivnih birojih, ter v določeni meri tudi za izvajalce gradbenih del. Publikacija je sicer tematsko razdeljena v 14 ločenih samostojnih poglavij.
Keywords: beton, konstrukcije, mehanika konstrukcij, evrokod standardi, metoda mejnih stanj
Published in DKUM: 15.03.2024; Views: 367; Downloads: 45
.pdf Full text (16,82 MB)
This document has many files! More...

9.
Kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2
Nika Bombek, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Mednarodna zveza za sladkorno bolezen poroča, da ima vsaka šesta nosečnica sladkorno bolezen, od tega jih ima kar 13,6 % sladkorno bolezen že pred nosečnostjo. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšna je kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2. Metode: Uporabili smo opisno metodo dela in metodo pregleda literature. Glede na zastavljeno raziskovalno vprašanje smo literaturo iskali v mednarodnih bazah podatkov PubMed, CINAHL, SAGE in Web of Science, z upoštevanjem določenih vključitvenih in izključitvenih meril ter limitov iskanja. Potek in prikaz iskanja znanstvene literature smo naredili po smernicah PRISMA. Izvedli smo narativno sintezo vsebine. Rezultati: V končno analizo smo vključili pet znanstvenih člankov. Ugotovljeno je bilo, da na kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2 pomembno vplivajo podpora in empatija zdravstvenega tima, socialna podpora, družinska anamneza, sociodemografske značilnosti, znanje in sprejemanje bolezni. Razprava in zaključek: Podpora socialnega okolja in zdravstvenega tima sta ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2. Zdrav življenjski slog pomembno prispeva k boljši kakovosti življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2, saj imajo nosečnice, zdravljene z insulinom, dokazano slabšo kakovost življenja.
Keywords: Nosečnost, diabetes mellitus, kakovost življenja
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 292; Downloads: 85
.pdf Full text (721,89 KB)

10.
The development of e-banking services quality measurement instrument : MPQe-BS
Domen Malc, Jasmina Dlačić, Aleksandra Pisnik, Borut Milfelner, 2023, original scientific article

Abstract: Perceived service quality is a well-researched concept in the marketing literature. Several measurement scales have been proposed, including for banking services, but most apply to the physical service environment. On the other hand, there is a lack of instruments available to measure the quality of banking services in a digital environment. Nowadays, especially pushed by the COVID-19 situation and sustainable development goals promoted by the United Nations, digitalization of services is a new normal. It is often perceived as a green banking practice and a prerequisite to contribute to the SDGs and environment per se. The purpose of this paper is to develop and validate a perceived quality scale of e-banking services. The proposed measurement model was tested on a convenience sample of 335 respondents from Slovenia and Croatia via web-based questionnaires. Content validity, construct validity, dimensionality, and discriminant validity were assessed with EFA and CFA. The results prove that the instrument is appropriate for measuring the perceived quality of e-banking services. It measures six dimensions: efficiency, availability, contact, design, security, and fulfillment. Additional group analysis shows that the scale applies to different cultural contexts. The main limitation of the research is that the instrument measures only the perceived quality of e-banking services provided through online channels. The main theoretical and managerial implications are also discussed.
Keywords: perceived quality, customer satisfaction, e-banking
Published in DKUM: 16.02.2024; Views: 299; Downloads: 12
.pdf Full text (561,33 KB)
This document has many files! More...

Search done in 2.9 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica