| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prostorski ultrazvok glave in vratu
Janez Rebol, Stanko Pšeničnik, 2003, published scientific conference contribution

Abstract: Izhodišča. Poročila o rabi 3D (prostorskega) ultrazvoka v področju otorinolaringologije so skromna. Večino podatkov, potrebnih za diagnozo bolezni v ORL področju lahko dobimo z običajno ultrazvočno preiskavo. Ena od pomembnejših aplikacij je ocena bezgavk na vratu pri bolniku z malignomi. Metode. V prispevku predstavljamo naše izkušnje s prostorskim ultrazvokom, ki smo ga uporabili pri oceni metastaz na vratu in ugotavljali njihovo prostornino in odnos do večjih žil. Ugotavljali smo tudi prostornino tumorjev ustne votline in jo primerjali s kategorijo T klasifikacije malignih tumorjev TNM. Rezultati in zaključki. Ugotovili smo korelacijo med prostornino tumorjev ustne votline in kategorijo T, ki je statistično značilna (p<0,05). Povprečna velikost tumorja je bila 9,6 cm3. Prostorski prikaz primarnih tumorjev v ORL področju se omejuje na slinavke in ustno votlino, ker ostala področja ultrazvočno niso dostopna. Izračunana prostornina tumorja je lahko pomembna pri načrtovanju zdravljenja in ocenjevanju njenega učinka. Na vratu je večravninski prikaz pomemben, ker z njim lažje ocenimo odnos do velikih žil in njihovo morebitno infiltarcijo. Pomembna je tudi možnost digitalnega shranjevanja podatkov in njihove reprodukcije.
Published: 21.12.2015; Views: 699; Downloads: 22
URL Link to full text

2.
Tridimenzionalna ultrazvočna preiskava SPIN plodovega srca
Igor Japelj, Ksenija Ogrizek-Pelkič, Marijan Lužnik, Stanko Pšeničnik, 2006, review article

Abstract: Izhodišča Opisujemo tridemnzionalno ultrazvočno preiskavo plodovega srca s pomočjo t. i. tehnike SPIN; ta ima v primerjavi z dvodimenzionalno nekatere prednosti. Zaključki Tridimenzionalna preiskava SPIN omogoča, da v posneti prostornini poiščemo in prikažemo vse značilne anatomske podrobnosti plodovega srca.
Published: 21.12.2015; Views: 485; Downloads: 10
URL Link to full text

3.
Tridimenzionalna ultrazvočna preiskava možganov pri novorojenčku in dojenčku
Igor Japelj, Silva Burja, Ksenija Ogrizek-Pelkič, Alojz Gregorič, Stanko Pšeničnik, 2003, review article

Abstract: Izhodišča. Opisujemo tridimenzionalno ultrazvočno preiskavo možganov pri novorojenčku in dojenčku; ta ima v primerjavi z dvodimenzionalno preiskavo nekatere prednosti. Zaključki. Tridimenzionalna ultrazvočna preiskava možganov v primerjavi z dvodimenzionalno skrajša čas preiskovanja. Omogoča istočasno prikaz kateregakoli dela možganov iz posnete tridimenzionalne prostornine v treh različnih ortogonalnih ravninah in s tem povečuje natančnost in zanesljivost diagnoze.
Published: 21.12.2015; Views: 515; Downloads: 8
URL Link to full text

4.
Uporabnost tridimenzionalne v primerjavi z dvodimenzionalno ultrazvočno preiskavo v porodništvu
Igor Japelj, Ksenija Ogrizek-Pelkič, Stanko Pšeničnik, 2003, published scientific conference contribution

Abstract: Izhodišča. Navajamo in primerjamo prednosti tridimenzionalne proti dvodimenzionalni ultrazvočni preiskavi v prenatalni diagnostiki. Zaključki. Tridimenzionalna ultrazvočna preiskava predvsem v živi obliki omogoča, da že zgodaj v nosečnosti ob anatomiji ploda ocenjujemo še njegove motorične lastnosti. Bolj pogosta raba te preiskave v bližnji prihodnosti bo pokazala vse njene prednosti.
Published: 21.12.2015; Views: 411; Downloads: 14
URL Link to full text

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica