| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1361
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Obravnava manjših kiparskih figurativnih del in lastne kiparske refleksije
Mihael Novak, 2024, magistrsko delo

Opis: Prve manjše kiparske upodobitve človeške figure, ki jih imenujemo tudi figurine, so bile najdene že v prazgodovinskih časih. V različnih svetovnih kulturah so se figurine razlikovale glede na posamezno tradicijo. Z uporabo opisovalne metode so v nalogi opredeljeni pojmi kiparstvo, mala plastika, figura in figurina, hkrati pa je raziskovana in analizirana predstavnost male kiparske figure kot motiva skozi zgodovino likovne umetnosti. Na podlagi knjige »500 Figures in Clay« so podrobno predstavljene značilnosti sodobne figurativne male plastike iz gline. V povezavi z glino so predstavljene tehnike in načini modeliranja, ponazorjene pa so tudi prednosti in pomanjkljivosti procesov modeliranja, najdenih v knjižnih in spletnih virih. V zadnjem delu naloge so v obliki kratkih refleksij predstavljena figurativna dela dveh sodobnih avtorjev. Refleksije del so zapisane v skladu z raziskano vsebino iz naloge, nato pa je pozornost usmerjena tudi k predstavitvi lastnih izdelkov iz gline, ki so vključeni ob koncu naloge.
Ključne besede: kiparstvo, mala plastika, figura, figurina, glina, modeliranje, tehnike modeliranja, načini modeliranja, sodobna umetnost
Objavljeno v DKUM: 14.06.2024; Ogledov: 87; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

2.
Razvoj tekstur s tehniko preslikave UV: praktična uporaba v računalniških igrah
Dino Garić, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta bila predstavljena proces razvoja tekstur s tehniko preslikave UV in praktična uporaba tekstur v računalniških igrah. Analizirane so bile tudi različne tehnike razvoja tekstur, njihovi procesi in načini uporabe. V diplomskem delu sta obravnavani še dve težavi, ki se pojavljata pri končnih teksturah. Raziskano je bilo, kako zelo sta ti težavi vplivali na uporabnika in kakšni so načini za njuno odpravo. V ta namen je bil izveden eksperiment, pri katerem je bila uporabljena 3D scena modelov s teksturo, ki vsebuje dve ključni tehnologiji: anizotropno filtriranje in mehčanje robov. V zaključku so bile povzete naše ugotovitve.
Ključne besede: tekstura, UV-preslikava, računalniške igre, anizotropno filtriranje, mehčanje
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 103; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (6,01 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Skladnost strojne in programske opreme z video igrami
Tim Zupanc, 2024, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu so predstavljene video igre in njihove sistemske zahteve. Izpostavljena sta pojma programske in strojne opreme, ter vse uporabljene tehnologije pri izdelavi diplomskega dela. Opisani so tudi vsi koraki, ki so pripeljali do izdelave končne aplikacije, ki omogoča uporabnikom, da preverijo, ali lahko izbrano igro poganjajo. Pojasnjeni so pojmi, kot so uporabniški vmesnik, strežniški del in podatkovna baza, vsi ti trije so gradniki pri večini informacijskih sistemov, iz katerih je zgrajena tudi aplikacija razvita v tem diplomskem delu. Ključna funkcionalnost aplikacije je določanje, ali naprava lahko poganja želeno igro, ki jo uporabnik izbere s seznama iger. Podatki v aplikaciji so predstavljeni preko živih grafov, tabel in PDF-dokumentov.
Ključne besede: WPF, API, video igre, specifikacije, programska oprema, strojna oprema, namizna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 117; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

4.
5.
Konzonantne značilnosti koroškega, štajerskega in panonskega narečnega prostora (na primeru gradiva Zinke Zorko)
Natalija Ulčnik, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku so prikazane razvojne značilnosti konzonantov, ki jih je v svojih razpravah za koroški, štajerski in panonski narečni prostor navedla dialektologinja Zinka Zorko. V primerjavi z vokali, ki so doživeli več razvojnih sprememb, je konzonantom praviloma odmerjenega manj prostora, kljub temu pa je v raziskavah Zinke Zorko zajeto bogato jezikoslovno gradivo, ki lahko služi za prikaz in ponazoritev tipičnih konzonantnih značilnosti izbranih narečnih skupin, obenem pa lahko to gradivo predstavlja tudi koristno izhodišče za primerjavo konzonantnih sestavov in iskanje mednarečnih vplivov.
Ključne besede: dialektologija, fonologija, razvoj konzonantov, narečne premene, koroška narečna skupina, štajerska narečna skupina, panonska narečna skupina
Objavljeno v DKUM: 31.05.2024; Ogledov: 117; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (672,83 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Primerjava korporativnega upravljanja družbe za upravljanje in Slovenskega državnega holdinga d. d. (SDH, d. d.) : magistrsko delo
Ana Novak, 2024, magistrsko delo

Opis: Osrednja tema magistrske naloge je primerjava upravljanja Slovenskega državnega holdinga, d. d., z upravljanjem družbe za upravljanje, katerih opravljanje dejavnosti je usmerjeno v upravljanje tujega premoženja. Družba za upravljanje je pravna oseba, katere primarna dejavnost je upravljanje z investicijskimi skladi. V Republiki Sloveniji je trenutno registriranih pet družb za upravljanje. Te, poleg upravljanja investicijskih skladov, izvajajo tudi druge finančne storitve. Za potrebe ureditve njihovih statusnopravnih značilnosti in upravljanja se uporablja Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (ZISDU-3), ki predvideva dvotirni sistem upravljanja, oblikovanj z upravo in nadzornim svetom. Slovenski državnih holding, d. d., pa velja za krovnega upravljalca državnih kapitalskih naložb, ki jih vlaga v več gospodarskih družb. Prek teh vpliva in se vključuje v različne panoge, kot so energetika, turizem in promet. Poleg upravljanja kapitalskih naložb Republike Slovenije Slovenski državni holding, d. d., opravlja tudi druge dejavnosti in storitve, s katerimi vpliva na slovensko gospodarstvo. Delovanje in organizacijo Slovenskega državnega holdinga, d. d., podrobneje ureja Zakon o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1), ki predpisuje tudi dvotirni sistem upravljanja, sestavljen iz uprave in nadzornega sveta. Magistrska naloga se deli na tri dele. V prvem delu se predstavi in uvrsti investicijske sklade in družbe za upravljanje v finančni sistem. Za lažjo predstavitev in uvrstitev se obravnavano primerja tudi s pomočjo pravnih aktov, kot so direktive in ZGD-1. Drugi del se osredotoča na predstavitev korporativnega upravljanja družb za upravljanje in Slovenskega državnega holdinga, d. d. Pri tem se korporativno upravljanje obeh družb podrobno obravnava in primerja s splošno ureditvijo upravljanja, določeno z določbami zakona ZGD-1. Tretji del pa se osredotoča na primerjavo elementov korporativnega upravljanja obravnavanih družb. Korporativno upravljanje je zelo široko področje, zato se v drugem in tretjem delu magistrske naloge osredotoča predvsem na pravno ureditev sistemov upravljanja in upravljalnih organov, kot sta uprava in nadzorni svet. Pri tem se, poleg primerjave zakonskih aktov, k obravnavi uvršča tudi druge pravne akte, kot so kodeksi, politike in pravilniki. V zadnjem delu magistrske naloge se ugotavlja, da je primerjava obravnavanih družb smiselna. Ugotovitve se nanašajo predvsem na pomen in vpliv določb zakona ZGD-1. Ta zakon predstavlja podlago tako za specialne zakone, namenjene organizaciji in poslovanju obravnavanih družb, kot tudi za ureditev drugih področij korporativnega upravljanja. Izpostavlja pa se tudi določene razlike, ki se odražajo v opredelitvi in organizacij področij, prilagojenih naravi obravnavanih družb (npr.: organizacija posvetovalnih organov in pooblaščenih oseb).
Ključne besede: korporativno upravljanje, družba za upravljanje, Slovenski državni holding, d. d., dvotirni sistem upravljanja, uprava, nadzorni svet, upravljalni organi, organi vodenja in nadzora.
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 100; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

7.
Problemi v komunikaciji med Romi in policisti
Igor Stošič, Bojana Virjent, Branko Novak, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: subkultura, Romi, policisti, komuniciranje, sodelovanje, spoštovanje
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 52; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (905,58 KB)

8.
Action-Based Digital Characterization of a Game Player
Damijan Novak, Domen Verber, Jani Dugonik, Iztok Fister, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: association rule mining, digital characterization, game agent, game player, real-time strategy games
Objavljeno v DKUM: 23.05.2024; Ogledov: 71; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (9,40 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
High strain rate hardening of metallic cellular metamaterials
Nejc Novak, Matej Vesenjak, Zoran Ren, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: Strain rate hardening caused by the changed deformation mode is a fascinating phenomenon in cellular metamaterials where the material’s stiffness and energy absorption capabilities increase as the strain rate increases. This unique behaviour is attributed to a combination of micro-inertia effects, base material’s strain rate hardening and inertia effects. At high strain rates, the metamaterial’s inertia influences its deformation response, which changes to shock mode. This work briefly presents the geometry and fabrication of different metallic metamaterials. Then, it evaluates their mechanical response at different strain rates, ranging from quasi-static to intermediate dynamic and shock, determined by experimental and computational investigation. The three deformation modes can be separated into two critical loading velocities, unique for each metamaterial, which are also presented and compared in this work for various metamaterials. The investigations show that the deformation mode change in metallic metamaterials depends on their porosity. The critical velocities separating the deformation modes decrease with increasing porosity, i.e., decreased density of the metamaterial results in reduced critical loading velocities. The shock deformation mode in cellular metamaterials is thus attainable at much lower loading velocities than in homogeneous (nonporous) materials.
Ključne besede: metamaterials, cellular structures, high strain rate, experimental testing, computational modelling, compression loading, mechanical properties
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Mechanical behaviour of photopolymer cell-size graded triply periodic minimal surface structures at different deformation rates
Yunus Emre Yilmaz, Nejc Novak, Oraib Al-Ketan, Hacer Irem Erten, Ulas Yaman, Anja Mauko, Matej Borovinšek, Miran Ulbin, Matej Vesenjak, Zoran Ren, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: This study investigates how varying cell size affects the mechanical behaviour of photopolymer Triply Periodic Minimal Surfaces (TPMS) under different deformation rates. Diamond, Gyroid, and Primitive TPMS structures with spatially graded cell sizes were tested. Quasi-static experiments measured boundary forces, representing material behaviour, inertia, and deformation mechanisms. Separate studies explored the base material’s behaviour and its response to strain rate, revealing a strength increase with rising strain rate. Ten compression tests identified a critical strain rate of 0.7 s−1 for “Grey Pro” material, indicating a shift in failure susceptibility. X-ray tomography, camera recording, and image correlation techniques observed cell connectivity and non-uniform deformation in TPMS structures. Regions exceeding the critical rate fractured earlier. In Primitive structures, stiffness differences caused collapse after densification of smaller cells at lower rates. The study found increasing collapse initiation stress, plateau stress, densification strain, and specific energy absorption with higher deformation rates below the critical rate for all TPMS structures. However, cell-size graded Primitive structures showed a significant reduction in plateau and specific energy absorption at a 500 mm/min rate.
Ključne besede: cellular materials, triply periodical minimal surface, photopolymer, mechanical properties, strain rate, experimental compressive testing, computer simulations
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 135; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (9,33 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 3.7 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici