| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 78
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Značilnost okolja kuberflow
Domen Krasnič, 2021, diplomsko delo

Opis: V današnjih modernih časih je vedno več podatkov, ki nam omogočajo lažje odločitve. Iz različnih podatkov pridobimo različne informacije in vzorce, pomembne za našo prihodnost. Zaradi vse večjih količin podatkov so se razvile številne rešitve za obravnavo le-teh. Ena izmed rešitev, ki se je razvila, je strojno učenje, ki ima sposobnost reševanja kompleksnih problemov z različnih področij. V diplomskem delu je predstavljeno Kubeflow okolje in tematika, tesno povezana z njim.
Ključne besede: Kubeflow okolje, strojno učenje, Kubernetes
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 21; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

2.
Primerjava KVM in Virtualbox virtualizacije
Anej Gabrovec Herega, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil izdelava in primerjava delovanja navideznih okolij znotraj računalniškega sistema Linux. Uporabili smo programsko opremo VirtualBox ter KVM, znotraj katerih je bilo kreirano posamezno virtualno okolje, ki ga poganja operacijski sistem Linux distribucije CentOS. Primerjali smo hitrosti delovanja navideznih sistemov ter porabo virov ob izvajanju določenih programov.
Ključne besede: navidezno okolje, VirtualBox, KVM, CentOS, primerjava virtualnih okolij
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 32; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

3.
Vpeljava novega sistema za upravljanje proizvodnih procesov v podjetju Odelo Slovenija d. o. o.
Nik Šuštaršič, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analiza procesa vpeljave novega sistema. V nalogi je prikazan celoten proces implementacije novega informacijskega sistema v proizvodnem procesu. Primerjalo se je predhodni sistem pridobivanja podatkov, način pridobivanja, shranjevanje podatkov in njihovo sledenje. Analizirana in prikazana je celotna infrastruktura delovanja že obstoječega informacijskega sistema. Prikazani so vsi IKT-procesi v podjetju in predstavljeni odprtokodni programi, ki jih v podjetju uporablja predvsem oddelek IT za lažje ugotavljanje in odpravljanje napak. Definirani so postavitev, inštalacija in uporaba strežnikov, ki jih podjetje uporablja, njihov namen, njihova redundantnost itd. V večjih podjetjih, kot je Odelo Slovenija, sta najpomembnejši infrastruktura in varnost mreže oz. mrežnih naprav. Iz tega razloga je v delu analizirana tudi mreža in prikazana konfiguracija, ki je bila potrebna za realizacijo projekta. V diplomskem delu je prikazana je tudi uporaba sistema OMES (angl. Odelo Manufacturing Execution System), ki je bil razvit v podjetju Odelo Farba. Na koncu pa je podana analiza predhodnega in novega sistema ter ugotovljene prednosti in slabosti obeh sistemov.
Ključne besede: informacijski sistemi, proizvodnja, novi sistem, nadzorovanje IT-sistema, mrežna infrastruktura, mrežna oprema, termalni tiskalnik, MES
Objavljeno: 24.08.2021; Ogledov: 341; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

4.
Pomen vizualne percepcije na spletni promet spletnega dnevnika
Larisa Fekonja, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na percepcijo obstoječega spletnega dnevnika v namen zvišanja spletnega prometa. Glede na načela in dobre prakse percepcijskega oblikovanja spletnih strani smo omenjeni spletni dnevnik vizualno izboljšali. Glede na izbrane metrike uspešnosti smo nato z orodjem Google Analytics izmerili spletni promet pred in po izboljšavi. Pokazali smo, da imajo percepcijske izboljšave vpliv na sam promet spletnega mesta. V postopku merjenja smo namreč dosegli 45,19 % izboljšanje pri ogledih strani ter 59,24 % izboljšanje pri številu uporabnikov.
Ključne besede: spletni dnevnik, percepcija, percepcijsko oblikovanje, spletni promet, Google Analytics
Objavljeno: 30.01.2019; Ogledov: 678; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (5,33 MB)

5.
Primerjava in analiza orodij za poslovno inteligenco
Matevž Logar, 2018, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je analiza in primerjava treh orodij, ki se uporabljajo za izdelavo poročil v poslovni inteligenci. Opisan je pojem poslovna inteligenca, njegov pomen in raziskava ključnih elementov, vključno z zgodovino in kategorijami. Opisano je posamezno orodje, njegove funkcije ter prednosti in slabosti vsakega. Z uporabo odločitvenega modela in programa DEXi je narejena primerjava, kot tudi prikazani rezultati odločanja. Sledi izdelava poslovnih poročil v vsakem izmed orodij, kjer je ustvarjena podatkovna baza MySQL, ki je služila za črpanje podatkov pri izdelavi.
Ključne besede: poslovna inteligenca, BIRT, Dream Report, Power BI, poročilo
Objavljeno: 08.10.2018; Ogledov: 567; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

6.
Analiza in primerjava orodij za razvoj spletnih portalov
Žiga Kramar, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila analiza in primerjava orodij za razvoj spletnih portalov. Najprej smo splošno opisali portale in njihovo uporabo ter nato analizirali štiri različna odprtokodna orodja. Ker je na trgu veliko različnih orodij, smo analizirali prve tri, ki so najbolj uporabljeni in pa eno orodje, ki je manj znano in manj uporabljeno v praksi. Na koncu smo naredili primerjavo med analiziranimi orodji in zapisali sklep.
Ključne besede: portal, wordpress, joomla, drupal, liferay
Objavljeno: 08.10.2018; Ogledov: 447; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

7.
Prenova informacijskega sistema v podjetju Starkom d.o.o.
Kamelija Chavdarova, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan proces vodenja projekta »Prenova informacijskega sistema« v podjetju Starkom, d. o. o., skozi programski paket Microsoft Project 2016. Podana je kratka teoretična podlaga o projektnem vodenju in življenjskem ciklu projekta, sledi opis zahtev projekta. V jedru diplomskega dela je podrobno opisano orodje Microsoft Project 2016 in kako je uporabljan za projektno vodenje. Podan je tudi opis prenovljene infrastrukture informacijske tehnologije, delo pa je zaključeno s pregledom uspešnosti projekta in z izvedbo analize SWOT. Po menjavi sistema se je olajšalo sodelovanje podjetja Starkom, d. o. o., z njegovim partnerskim podjetjem Daimler AG. Seveda pa takšne kompleksne infrastrukture še vedno zahtevajo redno vzdrževanje tako strojne kot sistemske programske opreme.
Ključne besede: IT-infrastruktura, prenova, načrtovanje, projektno vodenje, MS Project
Objavljeno: 04.09.2018; Ogledov: 756; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

8.
Testiranje zmogljivosti orodja blender v okoljih Arch Linux in Windows 10
Mihael Smrekar, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje delovanje odprtokodnega programa Blender na operacijskem sistemu Windows 10 in odprtokodnem operacijskem sistemu Arch Linux. Opisuje, kakšni so načini za povečanje zmogljivosti delovanja programa na različnih sistemih ter računalnikih z različno strojno opremo. Za poizvedbo o zmogljivosti programa na različnih sistemih z različno strojno specifikacijo so v diplomskem delu opisane uporabljene nastavitve oziroma načini za prikaz česa je program sposoben. Na kratko je opisano tudi, kakšen je bil pristop k udejanjenju omenjenih nastavitev, pridobljeni rezultati in kaj nam ti pomenijo.
Ključne besede: Linux, Windows 10, Blender, zmogljivost
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 571; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

9.
Razvoj sodobne spletne strani s pomočjo sistema za upravljanje spletnih vsebin October CMS
Blaž Denko, 2017, diplomsko delo

Opis: Spletni razvijalci se pri izdelavi spletnih strani pogosto odločajo za uporabo sistemov za upravljanje vsebin, saj nam ti s pomočjo že vgrajenih funkcij pohitrijo in olajšajo izdelavo spletnih strani. V diplomskem delu smo najprej predstavili lastnosti sistemov za upravljanje vsebin, prednosti in slabosti njihove uporabe, ter skupine, v katere jih razvrščamo na podlagi njihovih lastnosti. Nato smo opisali platformo October CMS in ogrodje Laravel, v katerem je platforma zgrajena. Uporabo in delovanje platforme October CMS smo prikazali na praktičnem primeru razvoja spletne strani, v okviru katerega smo uporabili tudi druge sodobne spletne tehnologije.
Ključne besede: CMS, October CMS, sodobna spletna stran, Twig
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 1147; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

10.
Vzpostavitev in upravljanje sistema Zabbix 3.2
Gregor Čuk, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se osredotočil na vzpostavitev ter upravljanje odprtokodnega sistema Zabbix 3.2, katerega namen je nadzor omrežja in omrežnih naprav. V prvem delu diplomskega dela sem nekaj besed namenil predstavitvi in razlagi, kaj sploh sistem Zabbix je, kaj omogoča, katera so njegova področja uporabe ter kakšen je njegov namen. V osrednjem delu diplomskega dela sem prikazal, kako se sistem Zabbix 3.2 namesti v okolje, kako se v sistem doda mrežna naprava in kako se pridobijo podatki od same naprave. Ko sem zbral želene podatke naprave, sem se odločil, katere elemente bi rad nadziral, ter prikazal izdelavo sprožilcev ter obveščanje administratorja na elektronski naslov, v primeru da vrednost elementa doseže nastavljene kritične vrednosti v sprožilcu. Za konec sem prikazal še grafično predstavitev zbranih podatkov ter namestitev vtičnika Grafana-zabbix, preko katerega sem lahko na lepši način vizualno prikazal željene zbrane podatke posamezne naprave. Vse zgoraj naštete korake sem podrobneje opisal in grafično predstavil s slikami v osrednjem delu diplomskega dela.
Ključne besede: Zabbix 3.2, nadzor omrežja, nadzor naprav, SNMP, Grafana-zabbix
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 1205; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici