| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
The method of recognition of forms when trying to select street direction
Štefan Novak, Darja Topolšek, 2009, original scientific article

Abstract: The methods concerned together with their characteristics of technical advantage exploitation affects the realization times and costs of the transport. The proper selection of a street would greatly affect those costs of transport that can be reduced as well as the speeds of the realization which could be accelerated. This article shows one of the methods of recognition of the forms with a test on a street type selection example. The aim of this article is showing the possibilities of the form recognition usage in the traffic and transport system. This sort of selection and classification is needed when the necessity to quickly decide about the direction of movement, particularly in special circumstances, arise.
Keywords: road, traffic safety, street selection, recognition of form
Published: 05.06.2012; Views: 1097; Downloads: 23
URL Link to full text

2.
Ergonomske analize delovnega mesta voznika tovornega vozila : diplomsko delo
Vesna Pervan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na poklicne voznike tovornih vozil, ki so vsak dan izpostavljeni napornim vožnjam, utrujenosti in prometnim nesrečam. Vplivi iz okolja, kot sta hrup in vibracije, negativno vplivajo na voznika, saj se s tem povečuje njegova obremenjenost ter hkrati zmanjšuje izkoristek njegovega dela. Dejavniki, s katerimi se še srečujejo vozniki, so fiziološke narave. Pri ergonomskem oblikovanju delovnega mesta smo namenili pozornost voznikovim držam, gibanju, koriščenju delovnega počitka, kar je bistvenega pomena za varnost v prometu in udobje voznikov med delom. Poklicni vozniki premalo pozornosti posvečajo svojemu zdravju. Pri dolgih vožnjah na daljše razdalje se mora voznik dobro naspati, preden se odpravi na tovrstno pot, upoštevati predpisane odmore, paziti na svoje zdravje in, če je le mogoče, v svoj urnik dela vključiti tudi vadbo.
Keywords: ergonomija, voznik, vozilo, cesta, okolje, varnost v cestnem prometu
Published: 30.11.2010; Views: 3991; Downloads: 700
.pdf Full text (1,17 MB)

3.
Sodobna gasilska vozila v funkciji logističnih procesov varnosti pri intervencijah in izrednih razmerah : diplomsko delo
Matjaž Kovač, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Vojaško letališče Cerklje ob Krki je bilo ustanovljeno leta 1938 kot vojaško letališče kraljeve vojske. Po koncu druge svetovne vojne pa ga je uporabljalo vojaško letalstvo JLA. Letališče je v devetdesetih prejšnjega stoletja postalo osrednja vojaška letalska baza Slovenske vojske. Danes je tu nastanjena večina enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske (SV). Dotrajanost letaliških objektov, vzletno-pristajalne steze in druge letališke infrastrukture je povod celovitega projekta prenove ter posodobitve letališča. Večina prenove bo povezana z izboljšanjem zmogljivosti letališča, med njimi bo tudi izboljšanje gasilsko reševalne službe letališča. Naloga se ukvarja z optimalno izbiro gasilskih vozil skladno z zahtevanimi, ki so bila postavljena pri odločitvi za modernizacijo letališča. V prvem delu opisuje pravne podlage, tako civilne kot vojaške in zahteve, ki jim sledijo. Na osnovi razpoložljivosti gasilskih letaliških vozil na tržišču smo poskusili poiskati optimalno rešitev z vidika števila vozil, kombinacije tipov vozil in stroškov nabave.
Keywords: gasilska vozila, logistika, letališče Cerklje ob Krki, varnost na letališču
Published: 03.09.2010; Views: 3015; Downloads: 272
.pdf Full text (2,64 MB)

4.
Logistični procesi varnega poslovanja pismonoš pri prenosu pisnih in denarnih pošiljk : diplomsko delo
Darja Brula, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo prikazali organizacijo Pošto Slovenije d. o. o. ter njeno delovanje. Na kratko smo opisali njeno zgodovino. Prikazali smo organizacijsko shemo podjetja ter opredelili dva logistična centra. Prikazali smo pismonoševo delo, opisali pismonošo kot osebo ter opredelili njegovo funkcijo. Prav tako smo navedli nekaj razlogov, zakaj se mladi za tovrsten poklic težko odločijo. Nato smo opisali dve vrsti pošiljk (navadne in knjižene pošiljke), nekaj besed namenili prenosu paketov, opisali prenos denarja, ugotavljali število reklamacij v letu 2008, opisali smo tudi zmožnosti dela pismonoš ter opredelili, kako varno je njihovo delo. Predstavili smo negativne in pozitivne strani opravljanja dela pismonoše. Spregovorili smo o ekonomiki poslovanja podjetja ter predlagali nekatere rešitve. V zaključku smo ponudili nekaj predlogov za nadaljnje raziskovanje.
Keywords: poštna služba, logistika, pismonoše, denar, denarne pošiljke
Published: 03.09.2010; Views: 1774; Downloads: 171
.pdf Full text (1,67 MB)

5.
Objektivni faktorji varnosti v cestnem prometu : diplomsko delo
Lucija Sodin, 2008, undergraduate thesis

Abstract: Zavedamo se, da se je ob vstopu Republike Slovenje v Evropsko unijo povečala motorizacija in s tem problematika prometne varnosti na naših cestah. Prav zaradi tega smo se odločili, da bomo v diplomski nalogi predstavili faktorje, ki botrujejo varnosti v cestnem prometu. Kot smo že v prejšnjem odstavku omenili, bomo predstavili faktorje varnosti, vendar smo se izključno omejili na objektivne faktorje varnosti v cestnem prometu. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh bistvenih delov, in sicer zajema predstavitev temeljnih objektivnih faktorjev varnosti v cestnem prometu ter analizo obstoječega stanja varnosti v cestnem prometu v Republiki Slovenji in Evropski uniji.
Keywords: varnost v cestnem prometu, vozilo, hitrost, prometne nesreče
Published: 15.06.2010; Views: 3102; Downloads: 408
.pdf Full text (1,38 MB)

6.
Alarmiranje in reševanje iz predorov v primeru prometnih nesreč : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Vladimir Cafuta, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo opisali in predstavili alarmiranje in reševanje iz predorov v primeru prometnih nesreč. Opisali smo gasilce in njihovo opremo, ki omogoča reševanje ponesrečencev iz predorov v težkih pogojih. Predor je zaprt objekt, zato so lahko posledice nesreč v njem katastrofalne. Kljub statistiki, ki nam govori, da nesreč v cestnih predorih ni veliko, da je njihovo število glede na druge dele ceste sorazmerno majhno, so lahko posledice teh nesreč zato veliko večje in resnejše. To je razlog, da se varnosti v cestnih predorih v zadnjem času posveča vedno več pozornosti. S tem je povezana oprema reševalnih enot in njihovo usposabljanje s poudarkom na praksi, namenjeno posebej za reševanje iz predorov, poteku alarmiranja reševalnih enot, kjer je pomemben predvsem njihov odzivni čas, izboljšava in obnova opreme in varnostnih naprav v predorih.
Keywords: požar, prometne nesreče, predori, požarna intervencija
Published: 13.06.2010; Views: 2441; Downloads: 310
.pdf Full text (2,15 MB)

7.
8.
9.
10.
Vzroki prometnih nesreč - črne točke : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Mateja Gričnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vsi mi se vsak dan srečujemo s prometom in sodelujemo v njem, saj brez njega danes ni možno živeti. Ampak vprašajmo se, kaj naredimo za prometno varnost in kaj za preprečitev prometne nesreče. V Sloveniji letno umre v prometnih nesrečah več kot 200 ljudi. Že tako smo majhna država in potem nam še ceste vzamejo življenja naših najbližjih. Največkrat so žrtve prometnih nezgod mladi, predvsem stari od 18 do 25 let. V diplomski nalogi obravnavamo prometne nesreče, vzroke zanje, posledice ter analizo prometnih nesreč v zadnjih letih v Sloveniji. Opravili smo tudi raziskavo, s katero smo ugotovili, da je večina anketiranih že bila udeležena v prometni nesreči ter da anketiranci menijo, da sta glavni krivec prometnih nesreč alkohol ter neprilagojena hitrost oz. neupoštevanje prometnih predpisov. Za preventivo v cestnem prometu morajo skrbeti vsak udeleženec v prometu, ustrezne inštitucije in organizacije, ministrstva, parlament in vlada. Policijski nadzor lahko le delno odpravi tako veliko število prometnih nesreč, vsak posameznik, ki seda v avto, pa se mora zavedati, da je lahko on povzročitelj, v kolikor je pod vplivom alkohola ali pa ne upošteva cestno prometnih predpisov.
Keywords: promet, varnost v prometu, prometne nesreče, alkohol
Published: 28.08.2009; Views: 5898; Downloads: 1047
.pdf Full text (1,11 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica