| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
High-cycle fatigue behaviour of the aluminium alloy 5083-H111
Branko Nečemer, Franc Zupanič, Tomaž Vuherer, Srečko Glodež, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: aluminium alloys, rolling direction, high-cycle fatigue, fracture analysis
Objavljeno v DKUM: 04.04.2024; Ogledov: 128; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (8,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Konstruiranje pnevmatske vpenjalne priprave za CNC obdelavo preizkušancev : diplomsko delo
Tomaž Gojkošek, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje potek snovanja, konstruiranja, modeliranja in izdelave vpenjalne pnevmatske priprave za CNC obdelavo. Konstruiranje vpenjalne pnevmatske priprave smo se lotili z namenom rešitve dolgoletnega problema z vpenjanjem obdelovancev za izdelavo nateznih preizkušancev izdelanih iz aluminijevih zlitin. V sklopu načrtovanja pnevmatske vpenjalne priprave smo stremeli k temu, da v okviru predvidenih stroškov, izdelamo pripravo, ki bo enostavna za uporabo in bo zadostila vsem potrebam končnega uporabnika.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, konstruiranje, CNC obdelava, natezna epruveta
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 176; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

3.
Fatigue behaviour of brazed joints for heat exchangers
Blaž Hanželič, Jernej Kralj, Tonica Bončina, Branko Nečemer, Janez Kramberger, Roman Satošek, Srečko Glodež, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: The plate heat exchanger (PHE) is a component that provides heat to be transferred from hot water to domestic cold water without mixing them with high efficiency. Over the lifetime of the PHE, cyclic pressures act on the brazing points and the plates, and this may lead to fatigue failure. The fatigue behaviour of the PHE, designed using copper-brazed 316L stainless steel, was investigated in this study. First, the fatigue tests under the load ratio R = 0.1 were performed on the Vibrophore 100 testing machine to obtain the S-N curve of the analysed brazed joint. Based on the obtained experimental results, an appropriate material model of the analysed brazed joint has been created, which was validated with numerical calculation in the framework of a program code Ansys. A validated material model was then used for the subsequent numerical analysis of PHE. In order to carry out a numerical calculation using the finite element method (FEM), a three-dimensional model of the heat exchanger was created based on the previous scanning of PHE-geometry. Thereafter, the geometry was parameterised, which allowed us to perform parametric simulations (monitoring different responses depending on the input geometry). Numerical simulations were carried out in the framework of the Ansys 2023-R1 software, whereby the obtained results were analysed, and the responses were appropriately characterised according to previously determined load cases.
Ključne besede: brazed joint, fatigue, experimental testing, computational analyses, heat exchanger
Objavljeno v DKUM: 31.01.2024; Ogledov: 222; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal : diplomsko delo
Florijan Krnc, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal, ki je nameščena na že obstoječo prikolico. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana dvižna roka skupaj s hidravličnim valjem in pripadajočim vpetjem. V fazi detajliranja priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Ključne besede: konstruiranje, dvižna roka, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 291; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

5.
Analiza utrujanja kiralnih avksetičnih struktur iz aluminijeve zlitine aa 5083-h111 : magistrsko delo
Patrik Lampret, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena analiza utrujanja kiralnih avksetičnih struktur iz aluminijeve zlitine AA 5083-H111. Na začetku so obravnavane teoretične osnove celičnih struktur, kjer so predstavljene lastnosti celičnih materialov in izhodišča geometrijskih veličin, s katerimi so bile strukture narejene. Sledijo teoretične osnove utrujanja materialov, kjer so opisane in predstavljene metode dimenzioniranja na življenjsko dobo skupaj z mehanizmi utrujanja. V nadaljevanju so obravnavane numerične simulacije, ki so obsegale konvergenčno analizo, določevanje ustreznega števila osnovnih celic ter ugotavljanje poteka utrujanja posameznih kiralnih avksetičnih struktur. Za namene konvergenčne analize je bil definiran numerični model, ki je obsegal predpis materialnega modela, vpetja, obremenitev ter mreže končnih elementov. Na podlagi deformacij, ki so bile posledica obremenitev v obliki pomikov, je bila narejena konvergenčna analiza, s katero je bila določena globalna velikost končnih elementov. Za določanje ustreznega števila osnovnih celic je bil analiziran odziv kiralnih avksetičnih struktur pri različnih razporeditvah osnovnih celic. Raziskan je bil vpliv Poissonovega količnika na potek obremenjevanja, kjer je bilo ugotovljeno, pri katerih strukturah se pojavi avksetični učinek in kako intenziven je. Na koncu je bila s pomočjo deformacijske metode ugotovljena življenjska doba kiralnih avksetičnih struktur. Določanje življenjske dobe je bilo grafično ovrednoteno s pomočjo amplitudnih deformacij, amplitudnih sil in povprečne deformacijske energije na cikel. Numerični rezultati so bili opisani in predstavljeni v skladu z vnaprej določenimi načini, od koder je bilo ugotovljeno, katera kiralna struktura pri predpisani obremenitvi zdrži največ obremenitvenih ciklov in katera struktura pokaže najbolj ugodno kombinacijo mehanskih in fizikalnih lastnosti.
Ključne besede: malociklično utrujanje, numerične simulacije, kiralne avksetične strukture, aluminijeve zlitine
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 393; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (4,28 MB)

6.
Konstruiranje univerzalne priprave za varjenje ogrodja stroja : diplomsko delo
Alen Lovenjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. za produkt okoljskega programa. Delo obravnava razvoj varilne priprave za varjenje ogrodja stroja. Razlog za izdelavo nove priprave je tehnična pomanjkljivost ter obsežnost dosedanje. Priprava mora tako omogočati prilagajanje različnim tipom ogrodja stroja. V delu je predstavljen dosedanji problem ter idejna rešitev problema. V nadaljevanju je analiziran postopek konstruiranja po zadanih zahtevah in izdelave tehniške dokumentacije. V zaključku je predstavljen analitični preračun elementa priprave in povzetek končne izvedbe.
Ključne besede: Konstruiranje, varilna priprava, modeliranje, varjenje.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 325; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

7.
Konstruiranje stroja za rezanje odpadnega aluminija : diplomsko delo
Alen Lovrenčič, 2023, diplomsko delo

Opis: Z namenom lažjega transporta in kasnejše reciklaže aluminijastih profilov na želene dimenzije je bila v zaključnem delu skonstruirana sekalna naprava z nazivno silo 1 MN. Konstrukcija je narejena po že obstoječi sekalni napravi s pritisno silo 1,84 MN. Pritisno silo zagotavlja hidravlični valj proizvajalca Rexroth, ki smo ga izbrali na zahtevo naročnika. Ob glavnem hidravličnem valju je bilo prav tako potrebno izbrati ustrezna manjša hidravlična valja, s katerima zagotavljamo kontinuirano gibanje profilov skozi sekalno napravo. Ustrezno dimenzioniranje novega stroja smo dosegli s poenostavljeno trdnostno analizo nosilne konstrukcije. Nosilna konstrukcija sestavlja vse navpične in prečne komponente na katere ima hidravlični valj vpliv pri svojem delovanju. Deli konstrukcije so med seboj vijačeni, zato so bili v simulaciji vključeni vijaki z ustreznim prednapetjem. Na podlagi meje tečenja in ustreznega varnostnega faktorja smo trdnostno kontrolirali togost konstrukcije, kjer največja izračunana napetost v kritičnih točkah ni presegla dopustne napetosti.
Ključne besede: konstruiranje, rezalni stroj, odpadni aluminij, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 316; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (6,77 MB)

8.
Konstruiranje traktorskega nakladalnika : diplomsko delo
Aljaž Kerin, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje konstruiranje traktorskega nakladalnika na tri-točkovno vpetje. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena poenostavljena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana nakladalna roka, ki je najbolj obremenjeni del traktorskega priključka. V fazi detajliranja traktorskega priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Ključne besede: konstruiranje, tri-točkovno vpetje, traktorski nakladalnik, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 502; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

9.
Trdnostna analiza toplotnega izmenjevalca : magistrsko delo
Blaž Hanželič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen postopek trdnostne analize ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca. Da lahko izvedemo numerični preračun po metodi končnih elementov (MKE), je potrebno pridobiti 3D model toplotnega izmenjevalca. Model ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca je bil pridobljen s pomočjo skeniranja oz. 3D računalniške tomografije. Na podlagi pridobljene geometrije s skeniranjem je bilo potrebno le-to ustrezno popraviti, da smo jo lahko nato uporabili za numerični preračun (numerični 3D model). Geometrija je bila parameterizirana, kar nam je omogočilo izvedbo parametričnih simulacij (spremljanje različnih odzivov glede na vhodno geometrijo). V numeričnem preračunu smo se ukvarjali z obremenitvenimi primeri prelotanih in neprelotanih mest v toplotnem izmenjevalcu ter posledično z različnimi napetostno deformacijskimi stanji in njihovim vplivom na pričakovano življenjsko dobo toplotnega izmenjevalca. Numerični preračuni (MKE) so bili izvedeni v programskem paketu Ansys Workbench, pri čemer smo pridobljene rezultate analizirali ter ustrezno karakterizirali odzive glede na predhodno določene obremenitvene primere.
Ključne besede: toplotni izmenjevalec, modeliranje, trdnostna analiza, numerična simulacija, MKE
Objavljeno v DKUM: 24.08.2023; Ogledov: 514; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

10.
Mehanska karakterizacija lotnih spojev toplotnega izmenjevalca : magistrsko delo
Jernej Kralj, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem delu smo določili vrednosti materialnih parametrov lotnih spojev toplotnega izmenjevalca, ki so namenjeni definiranju materialnih lastnosti pri numeričnih simulacijah z metodo končnih elementov. Na podlagi rezultatov statičnih nateznih testov smo določili vrednost modula elastičnosti, meje tečenja in natezne trdnosti preizkušancev lotnih spojev, prav tako pa smo podali tudi nekaj parametrov, ki opišejo plastični del krivulje σ – ε. Poleg statičnih smo izvajali tudi dinamične teste pri vedno enakem obremenitvenem razmerju in s pomočjo le – teh določili vrednosti koeficienta in eksponenta trdnosti pri utrujanju, ki sta veljavna v območju, ko delovne napetosti ne presegajo vrednosti meje tečenja. Vse pridobljene rezultate smo naknadno tudi potrdili z uporabo numeričnih analiz po metodi končnih elementov v programu Ansys, kjer smo pokazali, da se rezultati ujemajo.
Ključne besede: toplotni izmenjevalec, lotni spoj, utrujanje, eksperimentalne raziskave, numerične analize.
Objavljeno v DKUM: 24.08.2023; Ogledov: 507; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

Iskanje izvedeno v 12.45 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici