| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Pomen Incoterms 2010 v mednarodni prodajni pogodbi v povezavi s prevozno pogodbo
Katja Kardinar, 2013, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu predstavljam Incotermse, njihov razvoj, pomen ter strukturo posameznih paritet klavzul, pri čemer se osredotočam predvsem na obveznosti in pravice pogodbenih strank iz mednarodne prodajne pogodbe. Prav tako bom opredelila osnovne značilnosti mednarodne prodajne pogodbe ter prevozne pogodbe. Zadnje poglavje diplomskega dela je opredeljeno s primerjavo Incoterms 2010 z mednarodno prodajno pogodbo ter s prevozno pogodbo. V teoretičnem delu diplomske naloge sem izpostavila bistvene značilnosti prevozne pogodbe. V tem delu sem opredelila dve pomembni mednarodni konvenciji, ki sta na področju transporta in mednarodne prodaje ključnega pomena za razumevanje pomembnosti prevozne pogodbe v povezavi s klavzulami ter samo prodajo blaga. Govorimo o mednarodni konvenciji za cestni prevoz blaga (CMR) ter o mednarodni konvenciji za železniški prevoz blaga (CIM).
Ključne besede: Incoterms 2010, mednarodna prodajna pogodba, prevozna pogodba.
Objavljeno v DKUM: 18.12.2013; Ogledov: 2335; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (616,64 KB)

5.
Osnove pravne teorije
Jasna Murgel, Sašo Murtič, Meta Vidiček, 2008, drugo učno gradivo

Ključne besede: pravo, pravna teorija, visokošolski učbeniki
Objavljeno v DKUM: 05.06.2012; Ogledov: 1501; Prenosov: 100
URL Povezava na celotno besedilo

6.
VLOGA ZAVAROVALNIŠTVA V LOGISTIKI
Albina Urbanč, 2012, diplomsko delo

Opis: Transportno zavarovanje je ena najstarejših vrst zavarovanja. Namen diplomskega dela je predstavitev te vrste zavarovanja v cestnem prometu in prikazati obstoječe stanje. Glede na razvitost in obseg transporta in logističnih storitev predvidevamo, da je zavarovanje prevoza tovora pomembna zaščita in finančna varnost pred nevarnostmi, katerim je tovor med logističnimi operacijami in transportom izpostavljen. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili transport in njegov pomen skozi vso zgodovinsko obdobje. V osrednjem delu diplomskega dela smo predstavili kargo zavarovanje, zavarovanje prevozniške odgovornosti in zavarovanje špediterske odgovornosti. Predstavili smo pomembne elemente zavarovalne pogodbe, zavarovalne police in pogoje zavarovanja ter pravne podlage.V zadnjem delu diplomskega dela smo prikazali obstoječe stanje transportnih zavarovanj v cestnem prometu v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., obseg transportnih zavarovanj pri ostalih zavarovalnicah v Sloveniji in svetu. Podatke smo zajemali s pomočjo sektorja za statistiko in aktuariat v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., podatkov zavarovalnega združenja, podatkov Generalne Policijske Uprave Republike Slovenije, letnih poročil posameznih zavarovalnic in s pomočjo pripravljene ankete. Podrobnejših podatkov v zvezi s transportnim zavarovanjem tovora in o škodah pri prevozih tovora zaradi konkurenčnosti ni mogoče pridobiti. Zelo pomembno je, kako smo prepoznavni na trgu in kako stranki kakovostno in razumljivo predstavimo zavarovanje, da bomo kljub trenutni gospodarski krizi uspešnejši.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: Transport, Transportno zavarovanje, Kargo zavarovanje, Prevozniška odgovornost, Riziko
Objavljeno v DKUM: 06.05.2012; Ogledov: 2632; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

7.
Logistična pogodba podjetja Eurotek Trebnje, d.o.o.
Špela Šinkovec, 2012, diplomsko delo

Opis: Logistika danes predstavlja hitro rastočo gospodarsko panogo, znotraj nje pa se razvijajo specifična razmerja, ki zahtevajo tudi specifično pravno ureditev. Trenutno je pravna ureditev na področju logističnega podjema še v zelo zgodnji stopnji razvoja, pretežni del je usmerjen na logistično pogodbo. Logistična pogodba predstavlja skupek določenih pogodb (prevozna, podjemna, špedicijska, skladiščna), ki vanjo vstopajo s svojimi posameznimi lastnostmi, in pogodb, ki jo samo spremljajo (pogodba o kontroli blaga in storitev, prodajna in zavarovalna pogodba). V logistični pogodbi je predmet izpolnitve definiran kot pretok materialnih dobrin, skleneta pa jo naročnik logističnega podjema in logistični podjemnik.
Ključne besede: logistika, logistična pogodba, naročnik, logistični podjemnik
Objavljeno v DKUM: 30.04.2012; Ogledov: 3707; Prenosov: 522
.pdf Celotno besedilo (969,95 KB)

8.
Logistična umestitev aktivnega hleva v ekološko kmetijo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Lidija Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Danes je reja konj zelo razširjena in v mnogih primerih neprimerna tako za konje kot za človeka. Največji vpliv na neprimerno rejo konj ima tradicija in nepripravljenost ljudi za spremembe. Zakonodaja natančneje ne določa pogojev za rejo konj, določbe so le splošne. Odločili smo se, da najdemo rešitev, ki bo konjem omogočala optimalno življenje. Oskrbnik bo prihranil čas, med tem ko bo lastnik konja spoznal svojo žival v popolnoma drugi luči in imel možnost nadgrajevanja svojega odnosa s konjem. Zadovoljstvo pri delu z zadovoljnimi konji je neprimerno večje, saj ni neželenega vedenja, tako je rokovanje z njimi veliko lažje in varnejše. V nalogi smo se oprli na izkušnje lastnika konj, oskrbnika hleva in strokovnjakinje za ekološko kmetovanje. Na koncu smo podali optimalno rešitev, ugotovitve in predloge.
Ključne besede: konjeništvo, ekološka kmetija, aktivni hlev
Objavljeno v DKUM: 27.11.2011; Ogledov: 2181; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (731,90 KB)

9.
Zavarovanje odgovornosti podjemnika v multimodalnem transportu : diplomsko delo
Nada Bobik, 2009, diplomsko delo

Opis: Multimodalni transport je prevoz blaga vse do mesta, kjer bo podjemnik multimodalnega transporta predal blago. Tukaj se istočasno uporabljata dve sodobni transportni sredstvi iz dveh različnih transportnih panog. Pri tem prvo transportno sredstvo skupaj s tovorom postane tovor za drugo transportno sredstvo iz druge transportne panoge, in sicer na osnovi ene pogodbe multimodalnega transporta in enega dokumenta, ne glede na vrsto in število uporabljenih prevoznih sredstev. Zato ima v multimodalnem transportu pomembno vlogo podjemnik omenjenega transporta. Ta veja transporta je kompleksna, zato dober podjemnik multimodalnega transporta dobro organizira in izvršuje ta transport na vseh nivojih. Podjemnik tega transporta ima interes, da opravi pogodbene in izvenpogodbene obveznosti kot dober podjemnik, saj odgovarja od trenutka prevzema blaga do trenutka predaje blaga. Prav tako odgovarja za ravnanje svojih uslužbencev in za druge osebe, ki jih je najel za izvedbo pogodbe o multimodalnem transportu. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da svojo odgovornost podjemnik multimodalnega transporta primerno zavaruje, saj nima vpliva na različne nevarnosti, s katerimi se srečuje. Cilj tega diplomskega dela je podrobneje raziskati multimodalni transport, podjemnika multimodalnega transporta in njegovo odgovornost v multimodalnem transportu.
Ključne besede: transportno zavarovanje, multimodalni transport, podjemnik, odgovornost, zavarovanje odgovornosti
Objavljeno v DKUM: 03.09.2010; Ogledov: 2676; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (519,01 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici