| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 333
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
The effect of microwaves on protein structure: molecular dynamics approach
Matic Broz, Chris Oostenbrink, Urban Bren, 2024, izvirni znanstveni članek

Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 82; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

2.
Varstvoslovje in leposlovje
Matic Zupan, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: književnost, literarni motivi, kriminaliteta, varstvoslovje, varnost, znanost
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 77; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (293,14 KB)

3.
Vpeljava digitalnih delovnih nalogov v Vulkanizerstvo Furlan d.o.o. : diplomsko delo
Matic Furlan, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o procesni problematiki v storitvenem podjetju in ugotavlja kakšni so potenciali ter možne variantne rešitve za izboljšavo. Središče naloge je vpeljava digitalnih delovnih nalogov, kateri so ključni za učinkovito delovanje celotnega procesa. S pomočjo znanstveno-raziskovalnih metod, je bila izbrana najboljša rešitev za podjetje. Na podlagi tržnih in vrednostnih analiz, pa izbran najboljši produkt, kateri je predlagan za implementacijo. Obravnavana je tudi problematika prerazporeditve delovnih mest in zaposlenih.
Ključne besede: poslovni procesi, tržna analiza, vrednostna analiza, digitalizacija, prenova poslovnih procesov, delovni nalogi, COMBINEX metoda, 635 metoda, amortizacija
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 189; Prenosov: 0

4.
Določanje razdalje do predmeta s pomočjo strojnega vida : diplomsko delo
Matic Krepek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena uporaba strojnega vida za merjenje razdalje med opazovanim objektom in kamero, s čimer se definira tri prostostne stopnje, ki opišejo položaj predmeta v prostoru oz. njegovo pozicijo. Za popolno definiranje predmeta v prostoru je poleg njegove pozicije potrebna še orientacija, ki je v obravnavanem delu poenostavljena in vnaprej znana. V tem primeru zaznava globine zadostuje za robotsko manipulacijo predmeta. Cilj diplomskega dela je izdelava sistema 3D strojnega vida s kar se da natančno zaznavo razdalje do predmeta. Predstavljena sta dva različna pristopa. Prvi pristop je z uporabo ene kamere in na podlagi eksperimenta ugotoviti funkcijo globine v odvisnosti od površine predmeta na zajeti sliki ter v oddaljenosti središča predmeta od središča zajete slike. Drugi pristop je z dvema kamerama in tako imenovanim stereo vidom, s katerim lahko s pomočjo dveh zajetih slik z dveh različnih vnaprej znanih zornih kotov pridobimo 3D informacije o predmetu. V namen zajema in obdelave slik je bil uporabljen programski paket MATLAB. Uporabljeni sta bili dve spletni kameri Logitech “C920 HD PRO”, ki sta bili vpeti v ohišje, slednje pa je bilo pritrjeno na stojalo. Razdalja med kamerama in objektom se je tekom izvajanja eksperimenta spreminjala. V diplomskem delu so predstavljeni rezultati testiranj obeh razvitih pristopov.
Ključne besede: strojni vid, stereo vid, zaznavanje globine, kamera, MATLAB
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 145; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
Fotonapetostni sistemi in njihova integracija v elektroenergetski sistem : diplomsko delo
Matic Peternel, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava fotovoltaične sisteme in njihovo vlogo pri prehodu na obnovljive energetske vire. Raziskano je delovanje fotonapetostnih celic, različnih tipov fotonapetostnih panelov ter ostalih ključnih komponent. Naloga poudarja praktične vidike fotovoltaike, postopke za načrtovanje in izgradnjo mikro sončnih elektrarn ter opisuje postopek pridobivanja ustreznih dovoljenj, ki so ključna sestavina uspešne uvedbe fotovoltaičnih sistemov v praksi. V nalogi je razvit idejni načrt za implementacijo fotovoltaičnega sistema na obstoječ stanovanjski objekt. Ta idejni načrt omogoča boljšo predstavo o tem, kako bi se fotovoltaična tehnologija lahko uporabila v konkretnem okolju pri prehodu na obnovljive energetske vire.
Ključne besede: sončna energija, sončni kolektorji, fotovoltaika
Objavljeno v DKUM: 30.01.2024; Ogledov: 243; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

6.
Spremljanje gradnje s pomočjo 4D in 5D informacijskega modela : magistrsko delo
Matic Bračič, 2024, magistrsko delo

Opis: V sodobni gradbeni industriji je uporaba informacijskega modeliranja gradenj (Building Information Modeling - BIM) postala ključnega pomena za učinkovito načrtovanje, izvedbo in upravljanje gradbenih projektov. BIM je digitalni pristop, ki omogoča ustvarjanje celovitega in interaktivnega BIM modela objekta, v katerem so vse informacije in podatki o gradbenem projektu združeni na enem mestu. S tem omogoča celovit pogled na projekt, povečuje sodelovanje med deležniki in optimizira procese v gradbeni industriji. V magistrskem delu bomo s pomočjo programske opreme Bexel Manager izdelali 4D in 5D BIM model gradbenega projekta Center Rotovž sklop knjižnica. Ustvarjeni bodo 4D (geometrijski in časovni podatki) in 5D (geometrijski in stroškovni podatki) BIM modeli, ki omogočajo boljše razumevanje in upravljanje projekta. Cilj raziskave je ovrednotiti prednosti uporabe BIM modela za vodenje gradbenih projektov. S pomočjo praktičnega primera gradbenega projekta bomo analizirali, kako BIM pristop izboljšuje natančnost, učinkovitost in ekonomičnost vodenja gradbenih projektov.
Ključne besede: gradbeništvo, BIM pristop, spremljanje gradnje, digitalizacija, Bexel Manager
Objavljeno v DKUM: 29.01.2024; Ogledov: 344; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)

7.
Namestitveni mehanizem magnetometra za nanosatelite : magistrsko delo
Matic Markovič, 2024, magistrsko delo

Opis: Nanosateliti zaradi kompaktnih dimenzij, nizke mase in stroškovne učinkovitosti postajajo vse bolj dostopni širšemu krogu organizacij in raziskovalcev. Z natančnim merjenjem zemeljskega magnetnega polja prispevajo k raziskovanju geomagnetnih pojavov in nadzoru položaja. Izziv predstavlja vpliv elektromagnetnega polja nanosatelita na odčitek magnetometra. Magistrsko delo opisuje načrtovanje in izdelavo prototipa namestitvenega mehanizma magnetometra v obliki podsistema, skladnega s standardom PC104. Podsistem je mogoče integrirati v strukturo nanosatelitov in omogoča namestitev magnetometra na razdaljo, večjo od 1 m od strukture satelita. Tako zmanjšamo vpliv elektromagnetnega polja satelita na zanemarljivo raven. V delu so predstavljeni rezultati več meritev za ovrednotenje delovanja izdelanega podsistema.
Ključne besede: namestitveni mehanizem, magnetometer, nanosatelit, standard PC104, globoidno polžasto gonilo
Objavljeno v DKUM: 25.01.2024; Ogledov: 187; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,86 MB)

8.
Analiza timskega dela slovenske moške košarkarske reprezentance v času svetovnega prvenstva 2023
Matic Dimic, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se v prvi vrsti osredinja na potek in organizacijo pripravljalnih tekem slovenske moške košarkarske reprezentance pred svetovnim prvenstvom v košarki 2023 na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. V teoretičnem delu analiziramo timsko delo in ključne elemente, ki so potrebni za uspešno in homogeno delo ter uspeh ekipe. V empiričnem delu s pomočjo statističnih kazalnikov, stvarnih dognanj ter rezultatov kvalifikacij in priprav v odnosu na pretekle uspehe oziroma neuspehe košarkarske reprezentance analitično obravnavamo slabosti in dobre strani v organizaciji, zasnovi in v izvedbi organizacije tekmovalnega dela. Medtem ko v prvem delu empiričnega dela predstavimo predvsem praktično osnovo priprav v obliki kvalifikacijskih in pripravljalnih tekem, podkrepljeno s komentarjem vsakega sklopa, se v drugem delu osredinjamo na analizo organizacije priprav, v zaključku in deloma že vmes pa slabosti in prednosti teh priprav umestimo tudi v širši družbeni kontekst. Poleg tega ugotavljamo razmere v košarkarski reprezentanci s poudarkom na igri izjemnega posameznika kot kapetana in ključnega igralca tima ter analiziramo marketinške prijeme vodilnih v zvezi pred svetovnim prvenstvom, med njim in po njem. Ugotovili smo, da treba je v slovenski košarkarski reprezentanci še marsikaj postoriti v organizacijskem in strokovnem delu, vendar so odnosi v ekipi – med igralci in v strokovnem štabu – dobri, razumevanje in povezanost sta izjemna; tako je uspeh marsikdaj plod prave energije in zanosa.
Ključne besede: timsko delo, kvalifikacije, priprave, reprezentanca, organizacija in marketing
Objavljeno v DKUM: 16.01.2024; Ogledov: 251; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

9.
Izkušnje bolnika po odpustu iz psihiatrične obravnave
Matic Lipaj, 2023, diplomsko delo

Opis: Prehod med hospitalizacijo in odpustom v domače ali socialno okolje je pogosto ranljivo obdobje, v katerem se lahko pričakujejo dodatne težave v duševnem zdravju. Obdobje po odpustu je lahko stresno in čustveno za posameznika ter ima velik pomen za nadaljevanje normalnega ritma v socialnih ter drugih okoljih in situacijah. Namen raziskave je ugotoviti, kakšne so izkušnje bolnikov po odpustu iz psihiatrične obravnave. Izvedli smo pregled, analizo in sintezo znanstvene literature. Iskanje je bilo opravljeno v podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed in Web of Science. Podatke smo analizirali in s pomočjo tematske sinteze sintetizirali.V končno analizo smo vključili pet člankov, ki so ustrezali našemu iskalnemu nizu, in podali odgovor na naše raziskovalno vprašanje. Ugotovljeno je bilo, da so izkušnje bolnikov po odpustu iz psihiatrične obravnave ključne za razvoj intervencij in dejavnosti, ki bi omogočale lažji in boljši prehod v vsakdanjik. Izkušnje bolnikov so dobre smernice za vpeljevanje sprememb na področju oskrbe duševnega zdravja. Izkušnje predstavljajo dokaj merljive determinante, ki zaznamujejo vodila za izboljšanje metod zdravljenja na področju duševnega zdravja in tudi za implementacijo novih. Vključevanje zunanjih strokovnih služb ter aktivno sodelovanje in prisotnost bolnikom bližnjih oseb izboljšajo njihovo izkušnjo po odpustu iz psihiatrične obravnave.
Ključne besede: Izkušnje, bolniki, psihiatrična obravnava, odpust.
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 303; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (990,22 KB)

10.
Naive prediction of protein backbone phi and psi dihedral angles using deep learning
Matic Broz, Marko Jukič, Urban Bren, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Protein structure prediction represents a significant challenge in the field of bioinformatics, with the prediction of protein structures using backbone dihedral angles recently achieving significant progress due to the rise of deep neural network research. However, there is a trend in protein structure prediction research to employ increasingly complex neural networks and contributions from multiple models. This study, on the other hand, explores how a single model transparently behaves using sequence data only and what can be expected from the predicted angles. To this end, the current paper presents data acquisition, deep learning model definition, and training toward the final protein backbone angle prediction. The method applies a simple fully connected neural network (FCNN) model that takes only the primary structure of the protein with a sliding window of size 21 as input to predict protein backbone φ and ψ dihedral angles. Despite its simplicity, the model shows surprising accuracy for the φ angle prediction and somewhat lower accuracy for the ψ angle prediction. Moreover, this study demonstrates that protein secondary structure prediction is also possible with simple neural networks that take in only the protein amino-acid residue sequence, but more complex models are required for higher accuracies.
Ključne besede: protein structure prediction, backbone dihedral angles, deep neural network, fully connected neural network, FCNN, protein secondary structure prediction
Objavljeno v DKUM: 01.12.2023; Ogledov: 287; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici