| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 53
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
POTROŠNIŠKO KREDITIRANJE V TURISTIČNI AGENCIJI X
Simona Karničnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Smo v času gospodarske krize, ko vsi ugibajo, ali je smiselno najemati kakršnikoli kredit ali je s tem pametno še počakati. V negotovih časih je namreč težko predvideti, kako se bodo razmere obrnile. Banke na trgu ponujajo le še kredite v evrih in nič več v švicarskih frankih. Poleg vsega tega je potrebno kredit zavarovati še nekoliko bolj kot nekoč. Banke kreditojemalca vzamejo še bolj pod drobnogled. Pribitki na obrestne mere so višji, ker tudi banke potrebujejo denar. Torej, četudi obrestne mere padajo, se stroški za najetje kredita dvigujejo. Prav zaradi tega je pred najetjem katerega koli kredita za kateri koli namen potrebno, da si vzamemo dovolj časa in obiščemo čim več ponudnikov ter zberemo čim več ponudb. Čeravno je kriza, si želimo privoščiti počitek nekje na lepšem. Postavi se vprašanje: kako poplačati aranžma? Ravno zaradi tega, sem se odločila, da povzamem to v moji diplomi in se osredotočim na ponudbo turistične agencije in jo primerjam s ponudbo v izbrani banki. Iz primera se izkaže, da je v dani situaciji kredit v turistični agenciji »X« ugodnejši.
Ključne besede: banka, kreditno tveganje, potrošniški kredit, turistična agencija, izterjava dolgov.
Objavljeno: 12.01.2010; Ogledov: 1544; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
ANALIZA FINANČNE FUNKCIJE V PODJETJU X
Irena Zajc Satler, 2009, diplomsko delo

Opis: Finančna funkcija je v današnjem času nepogrešljiva temeljna poslovna funkcija ne glede na velikost podjetja. Podjetnikom, predvsem pa izvajalcem so pri analizi in ureditvi finančne funkcije v podjetju v veliko pomoč slovenski poslovno-finančni standardi, ki imajo tudi podzakonsko veljavo. Dobro poznavanje standardov pripomore k boljšemu izkoriščanju različnih možnosti priskrbe sredstev ob najnižjih stroških financiranja, omogoča racionalno uporabo sredstev, uspešno gospodarjenje z njimi in optimalno investiranje. V majhnem podjetju, kot je v nalogi preučevano podjetje, finančna funkcija ni organizirana kot samostojna organizacijska enota. Glavno, torej odločilno funkcijo ima direktor (in lastnik) podjetja, posamezne naloge finančne funkcije pa so razdeljene med vodilni kader v podjetju. Kljub temu, da je podjetje Hermi, d. o. o. uspešno in posluje z dobičkom, bi bilo smiselno razmisliti o investiranju v informacijski sistem, ki bi podjetju omogočal vlaganje denarnih presežkov (in ne držanje teh), posvečanje več časa področju zalog ter spremljanje dogajanj na investicijskem trgu. Podjetje bi tako ob hkratnem zmanjšanju odhodkov (boljše upravljanje z zalogami in izkoriščanje novo nastalih priložnosti na trgu investicij) in povečanju prihodkov (vlaganje presežkov) še povečalo dobiček, kar bi mu omogočalo nadaljnjo rast in bi hitreje postalo najbolj prepoznaven ponudnik prenapetostne zaščite v državah nekdanje Jugoslavije, kar je cilj, ki si ga je zastavil lastnik podjetja.
Ključne besede: kodeks poslovno-finančnih načel, finančna funkcija, investiranje, financiranje, plačilna sposobnost podjetja, tveganje
Objavljeno: 26.03.2010; Ogledov: 3260; Prenosov: 481
.pdf Celotno besedilo (483,90 KB)

3.
UČINKOVITO OBVLADOVANJE FINANČNIH TVEGANJ V PODJETJU
Matej Javornik, 2010, diplomsko delo

Opis: Finančna tveganja predstavljajo za globalno delujoča podjetja velik izziv. Njihovo uspešno upravljanje zahteva od vseh deležnikov v podjetju mnogo strokovnega znanja in predvsem izkušenj, saj sta finančno in gospodarsko okolje vedno bolj nepredvidljiva. Stari vzorci se spreminjajo, saj prihajajo na trg novi igralci in zgodovina se pojavlja v novi obliki. Valute spreminjajo svojo vrednost, inflacijske težnje ponekod zamenjuje problem deflacije, cene surovin postajajo vedno bolj špekulativne in nanje ne vpliva le narava ampak tudi človekov način življenja. Mnogo podjetij zapade v finančne težave zaradi nepravilne finančne strukture in neustrezne izpostavljenosti do kupcev. Na vse te izzive poizkušamo odgovoriti v diplomskem delu, kjer se najprej posvetimo teoretičnemu raziskovanju in ga vedno predstavimo tudi s praktičnega vidika, s čimer je materija bolj jasna in transparentna. Na primeru globalnega podjetja Nestle, ki deluje v prehranski industriji poizkušamo analizirati večino finančnih tveganj, s katerimi se takšno podjetje danes sooča in hkrati ugotoviti, ali je njihovo poslovanje uspešno. Hkrati ugotavljamo, da je področje upravljanja finančnih tveganj za podjetje izredno pomembno.
Ključne besede: Finančno tveganje, valutno tveganje, obrestno tveganje, kreditno tveganje, obrestna zamenjava, obrestna kapica, terminski trg, izvedeni instrumenti, opcija, VAR model.
Objavljeno: 15.12.2010; Ogledov: 2273; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

4.
TVEGANJA BANČNIH POSLOV
Jure Rozman, 2010, diplomsko delo

Opis: Banke se pri svojem poslovanju srečujejo s številnimi tveganji. Najpomembnejše tveganje bančnega poslovanja je kreditno tveganje, ki naj bi bilo razlog za kar 50-60% problemov, ker dolžniki ne morejo odplačati obresti ali vrniti posojila. Pri svojem poslovanju pa se banke srečujejo tudi z ostalimi tveganji kot so: likvidnostno, operativno, sprememb obrestne mere, valutno in deželno tveganje. Učinkovito obvladovanje teh tveganj je enako pomembno kot obvladovanje kreditnega tveganja. Tveganja bančnega poslovanja se medsebojno prepletajo in so v soodvisnosti. Tveganjem bančnega poslovanja se ni mogoče izogniti. Z uporabo primernih politik in metodologij pa je mogoče ta tveganja minimizirati in obvladovati. Pomembne novosti je na področju obvladovanja tveganj prinesel kapitalski sporazum Basel II. Aktivno obvladovanje in upravljanje tveganj predstavlja za banko pomembno konkurenčno prednost in ustvarjanje dobičkov. V času finančne krize se močno kaže pomembnost učinkovitega obvladovanja tveganj. V tem času so se pokazale tudi določene pomanjkljivosti obstoječih kapitalskih standardov Basel II ter potreba po bolj trdnih kapitalskih in likvidnostnih standardih. V ta namen Banka za mednarodne poravnave že pripravlja nove kapitalske standarde Basel III.
Ključne besede: kreditno tveganje, likvidnostno tveganje, obrestno tveganje, operativno tveganje, valutno tveganje, deželno tveganje, obvladovanje tveganj, Basel II, CRM tehnike.
Objavljeno: 11.02.2011; Ogledov: 2723; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (401,04 KB)

5.
URADNA IN DEJANSKA OBDAVČITEV DOHODKOV PODJETIJ V SLOVENIJI IN NA HRVAŠKEM
Edi Hočevar, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se navezuje na davek od dobička pravnih oseb v Sloveniji in na Hrvaškem. Njegova problematika je vključena v odločitveni proces v modelnem podjetju, ki se odloča o izbiri lokacije za nov proizvodni obrat. V ta namen najprej opisujem vpliv davka na podjetniško odločanje. Nato analiziram davčne predpise v Sloveniji in na Hrvaškem, ter njihov učinek prikažem na teoretičnem primeru. Za zaključek izračunam še efektivno davčno stopnjo v obeh državah v preteklih obdobjih. Na osnovi vseh ugotovitev predlagam z davčnega vidika ugodnejšo državo za investicijo. Raziskave in analize v diplomskem delu so pokazale, da imata Slovenija in Hrvaška podobno vsebinsko strukturo davčne zakonodaje s področja davka od dobička podjetij. Razlike med državama so velike pri vrstah in obsegu davčnih olajšav. Kljub temu, se je razlika v EDS med državama v zadnjih letih zmanjševala. Ker je struktura davčnih olajšav med državama zelo različna, tudi ni mogoče generalno odgovoriti na vprašanje, katera država je z davčnega vidika bolj privlačna za investitorje. Generalno gledano, je struktura davčnih olajšav v Sloveniji bolj naklonjena manjšim podjetjem, na Hrvaškem pa velikim podjetjem. V primeru modelnega podjetja iz diplomskega dela, lahko kot bolj primerno državo za investicijo v nov proizvodni obrat z davčnega vidika, predlagam Hrvaško.
Ključne besede: davek, dobiček, davek od dobička, podjetniško odločanje, davčne olajšave, investiranje, efektivna davčna stopnja, Slovenija, Hrvaška
Objavljeno: 15.07.2011; Ogledov: 2375; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (510,96 KB)

6.
HIPOTEKARNI PRODUKTI IN NJIHOV VPLIV NA FINANČNO KRIZO
Tadej Denac, 2011, diplomsko delo

Opis: Z padcem cen nepremičnin se je hipotekarna kriza razširila na finančni sektor. Tako imenovana kriza neprvorazrednih posojil je negativno prizadela prebivalstvo, investitorje, posojilojemalce in ekonomske sisteme po celem svetu. Izvor krize povezujemo z ZDA, kjer so institucionalni posojilodajalci in hipotekarni posredniki z kompleksnimi hipotekarnimi posojili preplavili trg. Nadaljnja prodaja posojil na hipotekarnem trgu v obliki hipotekarnih obveznic je postopno zmanjševala kakovost posojil. Nepregleden proces listninjenja na sekundarnem trgu sproža veliko dilem. Listninjenje je učinkovit mehanizem s katerim se razprši tveganje, vendar se med udeleženci pojavljajo konflikti interesov. Proces listninjenja potrebuje temeljitejšo pravno podlago, katera bo preprečevala asimetrijo informacij in moralni hazard med udeleženci. Nepoznavanje tveganj, katerega nosijo izvedeni finančni instrumenti, je veliko investitorjev, tudi banke, privedlo do izgub. Odsotnost nadzora na tem segmentu, se je izkazalo za pogubno. Banke so preko posebnih podjetij za prenos sredstev tako v ZDA, kot tudi Evropi, investirale v nekakovoste dolžniške instrumente. To jim je omogočala zakonodaja, katera ni sledila razvoju finančne industrije. Slaba pravila glede kapitalske ustreznosti bank potrebujejo v prihodnosti poglobljeno analizo, nadzorne institucije držav sveta, pa zaradi vedno večje finančne globalizacije, enotna pravila in dobro poslovno prakso. Slednja naj bi omogočila preprečevanje in odkrivanje bodočih makroekonmskih neravnovesij.
Ključne besede: listninjenje, hipotekarna kriza, finančna kriza, nepremičninski trg, trg hipotekarnih obveznic, globalizacija finančnih trgov
Objavljeno: 03.11.2011; Ogledov: 1251; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
MODEL KLJUČNIH DEJAVNIKOV OPTIMALNE FINANČNE STRUKTURE NEFINANČNH PODJETIJ
Franjo Mlinarič, 2012, doktorska disertacija

Opis: Po več kot pol stoletja znanstvenega raziskovanja finančne strukture pretežno velikih podjetij se še vedno nahajamo pred "enigmo", ki počasi odkriva svoje skrivnosti. Strokovni spor med praktiki in teoretiki se nadaljuje, aktualna finančna kriza pa je oba tabora prisilila, da sta uvidela lastne napake in začela iskati kompromisno razlago. Teoretiki počasi opuščajo idejo o splošnem ravnovesnem modelu kapitalske strukture, praktiki pa poskušajo bolje razumeti in uporabiti spoznanja teorije. Teorija kapitalske strukture nam zagotavlja koristen koncept razumevanja značilnosti oblikovanja finančne strukture v obliki hipoteze o zaporedju financiranja (POH) ter hipoteze tehtanja koristi in stroškov (TOH). Hipotezi smo v modificirani obliki za potrebe vzorca MSP uporabili tudi v naši raziskavi. Tako smo oblikovali specifičen podvzorec, ki praviloma ne pozna agencijskega problema med lastniki in managerji. Posledično so MSP bolj dolgoročno usmerjena, saj ne čutijo pritiska trga kapitala na njihovo vrednost. Na drugi strani pa imajo MSP višje vstopne pregrade na finančnem trgu ter visoko odvisnost od bančnega financiranja (v državah EU okoli 90 %). Finančno strukturo smo opazovali kot celoto investicijskih in finančnih odločitev znotraj danega ekonomskega sistema, ker smo prepričani, da imajo testirane hipoteze samo pogojno veljavnost. Iskanje optimalne finančne strukture je pravzaprav plovba med Scilo in Karibdo. Na eni strani imamo zavajajočo deterministično logiko ekonometričnih modelov, na drugi strani pa heterogenost izkušenj praktikov in njihovo intuicijo. Tradicionalne hipoteze finančne strukture velikih podjetij so nam zagotovile izhodišče za oblikovanje pojasnjevalnih spremenljivk, ki so morale biti neposredno merljive in razumljive široki poslovni javnosti. Pri vključevanju izbranih cenilk za opazovanje vpliva pojasnjevalnih spremenljivk so pomembne tudi praktične izkušnje, ki nam zagotavljajo znanje o dosegljivih podatkih in njihovih pomanjkljivostih. Cilj naše raziskave je med drugim oblikovanje liste ključnih dejavnikov finančne strukture, ki z zbliževanjem prakse in teorije omogoča vzajemno učenje. Pričujočo raziskavo značilnosti finančne strukture smo osnovali na dveh neodvisnih vzorcih podatkov: BISNODE za slovenska podjetja ter BACH2 za podjetja nekaterih evropskih držav, ki zagotavljajo harmonizirane podatke. Dodana vrednost naše raziskave je v oblikovanju dveh ekonometričnih modelov zadolževanja podjetja, da lahko posebej opazujemo dolgoročno in kratkoročno zadolževanje. Poleg tega smo uvedli dva popolnoma nova pojasnjevalna dejavnika finančne strukture: a) stroški virov financiranja ter b) finančna nefleksibilnost. V sintezi modelnih spoznanj o zadolževanju slovenskih MSP ugotavljamo dokaj močno povezavo med investicijskimi ter finančnimi odločitvami, ki verjetno določijo značilnosti finančne strukture za celotno ekonomsko dobo investicijskega projekta. Ugotovljena visoka stopnja inercije dolgoročnega in kratkoročnega zadolževanja sugerira, da tekoča optimizacija finančne strukture skoraj ni mogoča. Pri tem je zanimivo tudi opažanje, da cena virov financiranja ne igra statistično značilne vloge v slovenskih modelih zadolževanja. Poleg tega se je v obeh modelih zadolževanja izkazalo, da so podjetja s prevladujočim tujim lastnikom manj zadolžena. Slednje pa velja tudi za podjetja z višjo stopnjo finančne nefleksibilnosti. Pomembnejših razlik med dejavnostmi nismo ugotovili. Modelna spoznanja o zadolževanju evropskih podjetij pri vplivu donosnosti poslovanja, unovčljivosti premoženja ter inercije vzpostavljenih finančnih struktur so identična modelu slovenskih podjetij. Statistično značilen vpliv smo ugotovili tudi pri novih pojasnjevalnih spremenljivkah stroškov financiranja (podjetja z visokimi stroški financiranja so manj dolgoročno zadolžena) ter finančne nefleksibilnosti (podjetja z daljšim procesom kroženja denarja so bolj dolgoročno zadolžena). Upoštevajoč rezultate ekonometričnih model
Ključne besede: kapitalska struktura, optimizacija finančne strukture, mala in srednje velika podjetja, nefinančna podjetja, agencijski konflikt, stroški virov financiranja, finančna nefleksibilnost
Objavljeno: 11.03.2013; Ogledov: 2179; Prenosov: 388
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

8.
ANALIZA KORISTI IN TVEGANJ ZUNANJEGA IZVAJANJA POSLOVNIH FUNKCIJ NA PRIMERU PODJETJA ITTA D.O.O.
Tina Rotar, 2012, diplomsko delo

Opis: Zunanje izvajanje dejavnosti je pogodbeni prenos določene dejavnosti oz. poslovne funkcije, ki jo je podjetje opravljalo samo, na zunanje izvajalce. Ti za naročnika prinašajo mnogo koristi, ki se kažejo v ceni, kvaliteti storitev, znanju in tehnologiji, preneseni odgovornosti na izvajalca ter omogočajo, da se podjetje osredotoči na ključno dejavnost podjetja. V Sloveniji podjetja k zunanjim izvajalcem najpogosteje prenesejo dejavnosti, kot so čiščenje, varovanje in informacijska tehnologija. Skupna vrednost pogodb zunanjega izvajanja dejavnosti je v Evropi leta 2011 znašala 44 milijard evrov, kar je 27 odstotkov več kot v letu 2010. Najvišji izkupiček sta dosegla sektor finančnih storitev in proizvodni sektor, saj sta skupaj predstavljala več kot polovico vseh pogodb v Evropi. Zunanje izvajanje po svetu se je najbolj zmanjšalo na Japonskem, saj sta potres in jedrska nesreča povzročila umik dobaviteljev iz tistega področja. V letu 2011 je vrednost pogodb znašala le 0,5 milijard evrov. Kot nova področja zunanjega izvajanja so se najbolj uveljavile države Bližnjega vzhoda in severne Afrike, kjer je bila vrednost poslov skoraj petkrat višja kot v letu 2010.
Ključne besede: zunanje izvajanje dejavnosti, poslovne funkcije, mednarodni trendi, koristi, tveganja, računovodenje
Objavljeno: 19.11.2012; Ogledov: 958; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (379,41 KB)

9.
ANALIZA POSLOVANJA IN OBVLADOVANJE KRIZE V PODJETJU X
Vesna Mesarec, 2012, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V prvem delu naloge, sem na teoretični podlagi domačih in tujih avtorjev, predstavila pomen in vzroke krize v podjetju, ter najpogostejše ukrepe za njeno obvladovanje. Da lahko podjetje ugotovi kako resno je stanje v podjetju, mora analizirati poslovanje, da lahko na osnovi tega sprejem tudi ukrepe za njeno obvladovanje. Pri tem sem večjo pozornost namenila finančni analizi s pomočjo finančnih kazalnikov in nekaterih modelov finančne analize, za analiziranje in napovedovanje finančnega zdravja podjetja. V praktičnem delu naloge sem predstavila Podjetje X, ki je v letu 2009 zaradi svetovne gospodarske in finančne krize zašlo v težave in poslovno leto zaključilo z negativnim poslovnim rezultatom. Rezultati finančne analize so pokazali nekatere razpoznavne znake težav v podjetju: zmanjševanje obsega prodaje, zmanjševanje tržnega deleža, nižanje kazalnikov donosnosti, nižanje kazalnika pokritja dolgov s čistim denarnim tokom, visoka vrednost kazalnika finančnega vzvoda in kazalnika zadolžitve ter nizka vrednost Z kazalnika po obeh metodah, Kraličkovi MDA metodi in Altmanovem obrazcu. Poslovodstvo se na znake možnosti krize ni dovolj hitro in korenito odzvalo. Ukrepi za obvladovanje krize so bili sprejeti šele v letu 2009, ko je kriza že načela poslovanje podjetja. Prvi rezultati obvladovanja krize so se pokazali v letu 2010, saj je podjetje ponovno poslovalo pozitivno.
Ključne besede: kriza podjetja, obvladovanje krize podjetja, analiza poslovanja, finančna analiza
Objavljeno: 25.05.2012; Ogledov: 1470; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (358,49 KB)

10.
RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV V NABAVI IN LOGISTIKI NA PRIMERU SREDNJE VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA
Mateja Klobasa, 2012, diplomsko delo

Opis: V svetu informacijske družbe, ko so potrebe kupcev vse večje, se povečuje tudi potreba po sodelovanju in izmenjavi podatkov med organizacijami. Potencial, ki ga prinaša e-poslovanje, lahko podjetje izkoristi le, če prilagodi poslovne procese novim tehnologijam. Koristi pa prinese le spremenjen način dela, ne pa tehnologija sama. Sodobna informacijska tehnologija se mora tudi nadgrajevati in moramo jo dobro izkoriščati v namen, da procesi postanejo hitrejši. Uporabljamo jo za notranje poslovanje in za poslovanje med podjetji in tako so zadovoljni zaposleni, kupci in dobavitelji. Z uporabo sodobnih tehnologij lahko podjetja tudi oblikujejo učinkovit sistem naročanja in sledijo izdelkom na njihovi distribucijski poti. Hkrati pa ne smemo pozabiti pravne ureditve e-poslovanja, saj zakona ZEPEP in ZEPT namreč omogočata poslovati elektronsko. ERP rešitev je temelj elektronskega poslovanja in najpomembnejše izmerljive koristi ERP sistema vključujejo zmanjšane zaloge, nižje stroške proizvodnega materiala, in dela ter nižje režijske stroške, kot tudi izboljšanje odnosov s strankami in povečanje prodaje v podjetju. To je dostopno s skrbno izbiro ERP ponudnika in s premišljenim in selektivnim sprejemanjem posameznih vrst tveganj, saj obvladovanje tveganj večinoma ne pomeni popolne zaščite pred tveganji. RIP posnema klasično papirno izmenjavo dokumentov in informacij. Uporaba RIP pomaga podjetjem povečati hitrost pri pošiljanju dokumentov poslovnim partnerjem, skrbi za točen prenos informacij, skrajša procese in operativne stroške. V preteklosti je bila slabost visoka cena vzpostavitve in vzdrževanja, danes pa internet to izpodbija. EDI še masovne uporabe ni doživel, vendar ga čaka svetla prihodnost, ker bo vedno bolj dostopen. S tem pa se bodo procesi v oskrbovalnih verigah skrajšali. Dandanes referent nabave za organizacijo z e-poslovanjem ne naroča le materiala, veliko časa namenijo delu z dobavitelji, mesečno ocenjujejo njihovo učinkovitost, hkrati pa poskrbijo pri prevoznikih, da je material pravočasno na razpolago za proizvodnjo in posledično kupca.
Ključne besede: e-poslovanje, ERP, dobavitelj, internet, kupec, medpodjetniško poslovanje (B2B), nabava, oskrbovalna veriga, računalniška izmenjava podatkov (RIP), tveganje
Objavljeno: 25.03.2013; Ogledov: 1286; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (739,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici