| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 81
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Spiritualna oskrba ob koncu življenja pri pacientih z rakom
Sara Pomberg, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Seznanitev z diagnozo neozdravljive oblike raka v pacientu vzbudi nešteto negativnih občutkov, ki se hitro razvijejo v trpljenje. S pomočjo spiritualne oskrbe lahko pacientu pomagamo razrešiti te občutke in mu omogočimo lažjo sprijaznitev s smrtjo. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako izvajanje spiritualnih intervencij vpliva na kakovost življenja pacienta z rakom ob izteku življenja. Metode: V zaključnem delu smo uporabili metodo pregleda literature. Znanstvene članke smo iskali po podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, SAGE in Web of Science. Postopek izbire uporabljene literature smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. Opravili smo analizo in sintezo izbranih člankov ter rezultate prikazali s pomočjo deskriptivne metode. Rezultati: Od 538 zadetkov smo v končno analizo vključili sedem raziskav. Na podlagi vsebinske analize vključenih raziskav smo oblikovali tri podkategorije, in sicer: občutki umirajočega, ocenjevanje spiritualnih potreb in spiritualne intervencije. Ugotovili smo, da imajo ocenjevanje spiritualnih potreb, uporaba spiritualne oskrbe in izvajanje spiritualnih tehnik pozitiven učinek na boljšo kakovost življenja. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da bi bilo treba spiritualno oskrbo pri umirajočih pacientih z rakom učinkoviteje integrirati v zdravstveno nego, saj pacienti v spiritualnosti najdejo smisel in pomen življenja, premislijo o svojih življenjskih vrednotah ter se sprijaznijo s smrtjo, da lahko dostojno in mirno umrejo.
Keywords: spiritualna oskrba, spiritualnost, pacienti z rakom, konec življenja, umiranje
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 147; Downloads: 39
.pdf Full text (1,35 MB)

2.
Izkušnje medicinskih sester s spiritualno oskrbo v pediatrični paliativni oskrbi
Anja Veber, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Pediatrična paliativna obravnava zajema aktivno in celostno telesno, čustveno, duhovno ter socialno oskrbo otroka in vključuje tudi podporo družini. Za medicinske sestre predstavlja veliko obremenitev. Namen magistrskega dela je ugotoviti, kakšne izkušnje imajo medicinske sestre s spiritualnostjo v pediatrični paliativni oskrbi in kako se soočajo z umiranjem otroka. Metode: Izveden je bil pregled znanstvene literature. Iskanje je potekalo v bazah podatkov: CINAHL, PubMed, Web of Science in SAGE. Iskanje literature je prikazano z diagramom PRISMA. Za analizo in sintezo podatkov smo uporabili metodo tematske analize. Rezultati: Skupno smo našli 215 člankov, v končno analizo smo vključili deset člankov. Glavno temo, izkušnje medicinskih sester s spiritualnostjo ob hudo bolnem in umirajočem otroku, smo oblikovali na osnovi podtem: 1) soočanje z lastnimi čustvi ter 2) profesionalni odnos medicinske sestre do otrok in družine. Diskusija in zaključek: Izvajanje paliativne oskrbe otroka z vključenim spiritualnim vidikom je za medicinske sestre zelo stresno in čustveno obremenjujoče. Najpogosteje se srečujejo z žalostjo, zaskrbljenostjo, depresivnostjo, s težavami v komunikaciji z otrokom in njegovimi starši. Številni dejavniki, katerim so izpostavljene, vplivajo na doživljanje njihove lastne stiske. Potrebujejo dodatno usposabljanje in dobro mentorstvo, da se bodo lahko lažje soočale z osebnimi izzivi ter nadgradile pomanjkljivo znanje.
Keywords: otrok, umiranje, duhovnost
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 95; Downloads: 19
.pdf Full text (1,20 MB)

3.
Čuječnost pri materah otrok s cerebralno paralizo
Klementina Zorec, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Cerebralna paraliza je kompleksno zdravstveno stanje, ki vpliva na gibanje in motorične funkcije. Matere otrok s cerebralno paralizo se srečujejo s stiskami, vključno s psihološkim stresom, družbeno stigmo in občutkom krivde za otrokovo stanje. Namen diplomskega dela je raziskati, kako lahko tehnike čuječnosti koristijo materam otrok s cerebralno paralizo. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature. Vključili smo angleške članke, objavljene zadnjih 10 let v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed in SAGEJournals ter v zbirki podatkov Research Gate. Proces poteka in izbire člankov smo izvedli s smernicami PRISMA in pri tem uporabili opisno metodo dela ter izvedli vsebinsko analizo zbranih podatkov. Rezultati: Identificirali smo 114 zadetkov, v analizo pa so bili vključeni štirje članki. Rezultati kažejo, da so matere otrok s cerebralno paralizo pod stresom in se soočajo s tesnobo, slabšim splošnim zdravjem in občutki krivde. Koristi čuječnosti, ki smo jih identificirali, so manj stresa, obvladovanje čustev, optimizem, boljše fizično počutje in v splošnem višja kakovost življenja. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da se z intervencijami in tehnikami, ki slonijo na programu omejevanja učinkov stresa na osnovi čuječnosti, programu čuječega starševstva in meditaciji čuječnosti, uspešno izboljša čuječnost teh mater, ki posledično poročajo o boljšem zdravju, manj stresa, mirnosti in samozavesti. Skrb za otroka staršem povzroča skrbi in stres, če pa ima ta otrok še zdravstvene težave, se pritisk na zdravje staršev, predvsem mater, še dodatno poveča. Tehnike čuječnosti izboljšajo psiho-socialno in fizično zdravje mater.
Keywords: čuječnost, matere, cerebralna paraliza
Published in DKUM: 09.05.2024; Views: 236; Downloads: 94
.pdf Full text (1,12 MB)

4.
Spiritualna oskrba staršev mrtvorojenih otrok
Danijela Zeme Pečnik, 2024, master's thesis

Abstract: Novica o nosečnosti je za bodoča starša pogosto veselo oznanilo. Večina bodočih staršev upaja, da bosta nosečnost in porod potekala brez zapletov in težav. Nekateri starši pa se morajo soočiti z drugačnim izzidom nosečnosti. Spiritualne potrebe ob tihem rojstvu nemalokrat ostajajo nezadovoljene in spregledane. Starši se soočajo s stiskami in spiritualnimi potrebami, ki ostanejo nezadovoljene. Zdravstveno osebje ima premalo znanja o ravnanju s starši, ki doživijo izgubo otroka. Izkazala se je potreba po izobraževanju s področja spiritualne oskrbe v zdravstveni negi.
Keywords: mrtvorojenost, duhovna oskrba, zdravstvena nega
Published in DKUM: 07.05.2024; Views: 117; Downloads: 31
.pdf Full text (1,03 MB)

5.
E-learning in nursing and midwifery during the COVID-19 pandemic
Nataša Mlinar Reljić, Maja Drešček Dolinar, Gregor Štiglic, Sergej Kmetec, Zvonka Fekonja, Barbara Donik, 2023, review article

Abstract: As the COVID-19 pandemic continues to spread, e-learning has increased. This is a challenge for nursing and midwifery students, as clinical training is an essential part of their education. The aim of this review was to identify the advantages and limitations of e-learning for nursing and midwifery students during the COVID-19 pandemic. A systematic review of the literature was conducted following the PRISMA guidelines. The international databases PubMed, CINAHL/MEDLINE, Web of Science, and ScienceDirect were searched. Articles were critically appraised. Thematic analysis was used to synthesise the data. The search resulted in 91 hits. Thirteen studies were included in the final analysis. Three main themes were identified: (1) the benefits of e-learning; (2) the challenges/limitations of e-learning; and (3) recommendations for e-learning. E-learning in nursing and midwifery is an effective alternative learning process during the COVID-19 pandemic. Students perceive several benefits and challenges related to internet access, technical equipment, financial aspects, and work and family commitments.
Keywords: e-learning, nursing care, midwifery, pandemic
Published in DKUM: 03.04.2024; Views: 142; Downloads: 11
.pdf Full text (2,71 MB)
This document has many files! More...

6.
Pomen spiritualnosti ob koncu življenja pacienta
Sara Sedlarević, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spiritualnost in z njo povezana spiritualna oskrba dobiva na področju zdravstva vedno večji pomen. Razumevanje spiritualnosti je pomembno za medicinske sestre, saj jim daje moč in potrebno znanje, da so s pacienti sočutne in jim lahko nudijo kompetentno spiritualno oskrbo. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti, kakšen pomen ima spiritualnost ob koncu življenja pacienta. Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja pomena spiritualnosti ob koncu življenja pacienta. Iskanje znanstvene literature je potekalo v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, Cochrane Library in Sage. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Rezultati: Identificirali smo 902 raziskav in na koncu vključili v končni pregled sedem raziskav. Rezultati so prikazali, da se zdravstveno osebje in pacienti zavedajo pomembnosti spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Vendar pa zdravstvene delavce še vedno ovirajo neznanje, premalo pogovora s pacienti za ocenjevanje individualnih spiritualnih potreb in pomanjkanje časa za učinkovito oskrbo ob koncu življenja. Razprava in zaključek: V zadnji fazi življenja spiritualna prepričanja in prakse pogosto dobijo velik pomen, saj osebi v tem zahtevnem in negotovem obdobju zagotavljajo upanje, tolažbo in iskanje smisla. Podpora medicinskih sester mora biti temelj spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Potrebne so smernice za izvajalce spiritualne oskrbe ob koncu življenja.
Keywords: spiritualnost, konec življenja, zdravstvena nega
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 270; Downloads: 102
.pdf Full text (1,01 MB)

7.
Vpliv organizacijskega vedenja na medicinske sestre v zdravstveni negi
Nikolina Ilievska, 2023, master's thesis

Abstract: Organizacijsko vedenje ima ključno vlogo pri oblikovanju delovnega okolja v zdravstvenih ustanovah, zlasti za medicinske sestre. Ta pregled literature se poglablja v zapleten odnos med organizacijskim vedenjem in medicinskimi sestrami ter razkriva teme in spoznanja, na katerih temelji to dinamično medsebojno delovanje. Izvedli smo pregled z analizo in sintezo znanstvene literature. Uporabljena je deskriptivna metoda in metoda kompilacije znanstvene ter strokovne literature. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah: Science Direct, PubMed, SAGE, CINAHL in COBISS. Uporabljena je bila tematska analiza. Od 318 zadetkov je bilo v končno analizo vključenih sedem člankov. V naši raziskavi smo s pomočjo tematske analize identificirali glavno temo »Vpliv organizacijskega vedenja na medicinske sestre v zdravstveni negi« in dve podtemi »Osredotočenost na organizacijsko vedenje« ter »Pokazatelji dobrega počutja v organizaciji«. Prepoznavanje in obravnavanje vpliva organizacijskega vedenja na medicinske sestre ni le moralni imperativ, temveč tudi strateška potreba zdravstvenih organizacij. Ta raziskava služi kot poziv k ukrepanju in poziva zdravstvene organizacije, da sprejmejo proaktivne ukrepe za vzpostavitev bolj podpornega in v paciente usmerjenega zdravstvenega sistema.
Keywords: Organizacijsko vedenje, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 412; Downloads: 114
.pdf Full text (1,16 MB)

8.
Innovative nursing care : education and research
scientific monograph

Abstract: Higher life expectancy on a global level requires complex nursing care as poor education and a lack of knowledge can lead to mistakes. There is a need for nurses who can provide high quality and advanced nursing practice. A mix of well-grounded education and innovative research is needed, where the first provides an understanding of best nursing practice care delivery and the second helps nurses determine best practices and improve nursing care. Provides a current and in-depth picture of actual nursing challenges in education, research, and clinical practice. Helpful in nursing students' education in broader nursing care fields and different approaches in holistic nursing care.
Keywords: nursing care, palliative care, dementia, emergencies, triage, education, COVID-19, older people, children, nursing students
Published in DKUM: 27.11.2023; Views: 386; Downloads: 11
.pdf Full text (1,66 MB)
This document has many files! More...

9.
Hipnoza in opuščanje kajenja
Jasna Leben, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Tobak je druga najpogosteje uporabljena psihoaktivna substanca na svetu. Na leto umre več kot pet milijonov ljudi zaradi bolezni, povezanih s tobakom. opuščanje kajenja je v katerikoli starosti koristno za zdravje. Vedno več kadilcev se zanima za alternativne tehnike opuščanja, med katere spada tudi hipnoterapija. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako učinkovita je hipnoza pri opuščanju kajenja. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene in strokovne literature. Vključili smo angleške članke iz podatkovnih baz: PubMed, CINAHL in Web of Science. Proces poteka in izbora literature smo prikazali s pomočjo PRISMA diagrama in za analizo vključenih raziskav uporabili deskriptivno metodo dela. Rezultati: Iz skupno najdenih 211 člankov iz podatkovnih baz smo v končno analizo vključili šest člankov. Rezultati kažejo, da je hipnoza učinkovita alternativna metoda za opuščanje kajenja. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da hipnoza predstavlja učinkovito tehniko za opuščanje kajenja. Še vedno pa je relativno nepoznana in posledično primanjkuje kliničnih raziskav. Potrebna je višja ozaveščenost zdravstvenih delavcev in boljše razumevanje hipnoze za učinkovito rabo pri opuščanju kajenja.
Keywords: kadilec, hipnoza, opuščanje kajenja
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 394; Downloads: 106
.pdf Full text (912,63 KB)

10.
Vloga spiritualne oskrbe pri pacientih s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v okviru paliativne oskrbe
Jan Breznik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spiritualna oskrba je pomemben del zdravstvene oskrbe zlasti, ko se soočamo s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v paliativni oskrbi. Spiritualne potrebe pacientov v paliativni oskrbi so povezane z iskanjem smisla in namena življenja ter smisla doživljanja bolezni, povezanosti z drugimi ljudmi, bogom in naravo, pogovora o smrti, najboljšega izkoristka lastnega časa in neodvisni. S pregledom literature želimo prispevati k opolnomočenju medicinskih sester in jih spodbuditi k zagotavljanju varne, kompetentne in na osebo osredotočene spiritualne oskrbe pacientov v paliativni obravnavi. Metode: Uporabili smo sistematični pristop, ki je vključeval metodo pregleda, analize ter sinteze znanstvene literature. Članke smo iskali v angleškem jeziku s pomočjo podatkovnih baz PubMed, CHINAL, SAGE in Web of Science. Proces iskanja literature smo prikazali v diagramu PRISMA, sintezo izbranih virov smo prikazali s pomočjo tematske analize. Rezultati: V podatkovnih bazah smo našli 1.236 zadetkov. V končno analizo smo vključili 10 zadetkov. Rezultati tematske analize so prikazani v temah: spiritualne potrebe, intervencije spiritualne oskrbe, omejitve spiritualne oskrbe ter vprašanja pacientov. Razprava in zaključek: Spiritualna oskrba je zelo pomemben vidik v paliativni oskrbi pacienta s kronično nenalezljivo boleznijo. Vključevanje spiritualnosti in spiritualne oskrbe v celostno obravnavo je za pacienta ključnega pomena, saj lahko pomembno vpliva na kakovost življenja.
Keywords: paliativna oskrba, spiritualna oskrba, vloga, pregled
Published in DKUM: 23.08.2023; Views: 544; Downloads: 180
.pdf Full text (784,41 KB)

Search done in 13.55 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica