| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Variable-length differential evolution for numerical and discrete association rule mining
Uroš Mlakar, Iztok Fister, Iztok Fister, 2023, original scientific article

Abstract: This paper proposes a variable-length Differential Evolution for Association Rule Mining. The proposed algorithm includes a novel representation of individuals, which can encode both numerical and discrete attributes in their original or absolute complement of the original intervals. The fitness function used is comprised of a weighted sum of Support and Confidence Association Rule Mining metrics. The proposed algorithm was tested on fourteen publicly available, and commonly used datasets from the UC Irvine Machine Learning Repository. It is also compared to the nature inspired algorithms taken from the NiaARM framework, providing superior results. The implementation of the proposed algorithm follows the principles of Green Artificial Intelligence, where a smaller computational load is required for obtaining promising results, and thus lowering the carbon footprint.
Keywords: association rule mining, differential evolution, data mining, variable-lenght solution representation, green AI
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 134; Downloads: 0

2.
Vtičnik za komentiranje vsebin spletnih strani v brskalniku Chrome : diplomsko delo
Matija Plevnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo postopek razvoja vtičnika za brskalnik Chrome, ki omogoča objavljanje komentarjev na posameznih spletnih straneh. Najprej predstavimo uporabljene tehnologije, kot so TypeScript, React, Entity Framework in PostgreSQL. Temu sledi opis razvoja podatkovne baze s pomočjo PostgreSQL in programa DbSchema. Zatem se lotimo opisa razvoja spletnega vmesnika in delovanja končnih točk. Sledi opis razvoja vtičnika in posameznih komponent iz katerih je sestavljen. Na koncu predstavimo vtičnik in njegovo delovanje.
Keywords: React, TypeScript, PostgreSQL, vtičnik, Chrome razširitev, komentar
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 475; Downloads: 33
.pdf Full text (4,98 MB)

3.
Primerjava učinkovitosti in varnosti simetričnih kodirnikov v programskem okolju C++ : diplomsko delo
Tadej Mušič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Kodiranje podatkov ni samo moderna stvar. S težavo varnega prenosa podatkov se je že ubadal rimski general Cezar, ki je z preprosto zamenjavo črk izumil enega izmed prvih kodirnih algoritmov. Danes so algoritmi kompleksnejši, saj morajo kodirati večje število podatkov, zato se je uveljavilo celotno področje razvijanja in optimiziranja kodirnikov. V tem diplomskem delu smo raziskali varnost in učinkovitost osmih simetričnih kodirnikov. Izdelali smo program, ki meri hitrost in zmogljivost na štirih bločnih (AES, RC6, ARIA, IDEA) in štirih pretočnih (Salsa(8/12/20), ChaCha(8/12/20), Rabbit(withIV/noIV), HC128/256) simetričnih kodirnikih. Analiza teorije in rezultatov meritev, je potrdila višjo hitrost pretočnih kodirnikov ter da imajo bločni in pretočni kodirniki primerljivo stopnjo varnosti, kadar delujejo v njihovi najoptimalnejši konfiguraciji.
Keywords: simetrični kodirniki, bločni kodirniki, pretočni kodirniki, kodiranje
Published in DKUM: 07.06.2023; Views: 278; Downloads: 25
.pdf Full text (1,47 MB)
This document has many files! More...

4.
Sistem za pametni nadzor luči : diplomsko delo
Jan Hauptman, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bila izdelava pametnega sistema za nadzorovanje različnih tipov luči. Sistem je sestavljen iz treh različnih zunanjih enot, pri čemer vsaka služi svoji svojemu tipu luči, centralnega strežnika in spletne aplikacije, ki predstavlja uporabniški vmesnik. Najprej predstavimo že obstoječe sisteme za pametne domove in sisteme za pametni nadzor luči. V nadaljevanju opišemo komponente in postopke potrebne za izdelavo. Opišemo tako implementacijo kot tudi integracijo celotnega sistema. Sistem je sestavljen iz spletne aplikacije, preko katere uporabnik pošlje zahtevo na strežnik, strežnika ki teče na računalniku Raspberry Pi in obdela prejete informacije, ter jih pošlje na ustrezno zunanjo enoto, na kateri se nato ukaz izvede.
Keywords: pametni dom, LED luči, internet stvari, Raspberry Pi, spletna aplikacija, strežnik
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 411; Downloads: 67
.pdf Full text (2,48 MB)

5.
Implementacija in prilagoditev aseptičnega nitrodozirnika na polnilnem stroju : diplomsko delo
Tobias Zadravec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo aseptični nitrodozirnik. Najprej je predstavljen koncept nitrodozirnika, nato so opisani nitrodozirnik, njegove komponente, celoten sistem nitrodoziranja in komponente za avtomatizacijsko krmilniško opremo proizvajalca Bernecker&Rainer, Industrijska Avtomatizacija. Napisane in naštete so industrijske komunikacije, prikazana je povezanost vseh komponent v projektu. V praktičnem delu diplomske naloge smo implementirali in prilagodili poteke delovanja nitrodozirnika. Vzporedno s programom je bila izdelana vizualizacija. Opisani so koraki zagona nitrodozirnika na terenu. Predstavljeno je zaznavanje napak pri delovanju, podane pa so tudi možnosti odprave teh.
Keywords: nitrodozirnik, sterilizacija, čiščenje, tekoči dušik, B&R-krmilna oprema
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 401; Downloads: 24
.pdf Full text (2,83 MB)

6.
Razvoj sistema za digitalno podpisovanje dokumentov : diplomsko delo
Marcel Iskrač, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo postopek razvoja TRONsign sistema, ki omogoča podpisovanje izdanih dokumentov s pomočjo ERP sistema. Najprej predstavimo tehnologije in orodja, med katere spada platforma Android, platforma Firebase, ogrodje Angular in orodje Postman. Nato sledi opis razvoja spletnega vmesnika in podatkovne baze s pomočjo PostgreSQL. Sledi opis razvoja mobilne aplikacije in uporaba potisnih sporočil za njeno delovanje ter opis razvoja spletne aplikacije z ogrodjem Angular. Sledi integracija rešitve v TRONInterCenter ERP sistem. Na koncu primerjamo obstoječe rešitve z našo.
Keywords: Android, Android Studio, Java, Angular, PostgreSQL, potisna sporočila, digitalno podpisovanje
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 414; Downloads: 98
.pdf Full text (2,02 MB)

7.
Zajem in kompresija podatkov na krovu nanosatelita TRISAT-R : diplomsko delo
Urban Prah, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava omejitve in rešitve za učinkovito komuniciranje zemlje z nanosatelitom v visoki orbiti. Ogleda si postopek implementacije rešitve za stiskanje brez izgub in zajemanja fotografij z mikro kamero AMS NanEyeC. Za stiskanje uporablja knjižnico heatshrink, ki v ozadju uporablja algoritem LZSS. Demonstrira tudi zajem in stisnjen prenos fotografije iz delujočega satelita. V sklepu kritično obravnava lastno implementacijo in razmišlja o potencialnih izboljšavah na prihodnjih satelitih.
Keywords: TRISAT-R, nanosatelit, kompresija, heatshrink, kamera, NanEyeC, FreeRTOS, vgrajeni sistemi
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 430; Downloads: 39
.pdf Full text (3,10 MB)
This document has many files! More...

8.
Pametna avtomatizacija vstopa v dom na osnovi interneta stvari z uporabo Raspberry Pi : diplomsko delo
Ana Jelen, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključni nalogi s pomočjo platforme Raspberry Pi razvijemo in implementiramo lasten avtomatiziran sistem za vstop v dom. Osnovne dogodke zaznamo s pomočjo kamere in algoritma zaznave gibanja. Primerjamo in testiramo dve metodi zaznave gibanja na osnovi modela Gaussovih mešanic in Bayesove verjetnosti. Vstop v dom poteka na osnovi dvostopenjske avtentikacije, kjer se preverjata biometrična in brezkontaktna identifikacija. Biometrično identifikacijo izpolnimo že pri 80 % gotovosti prepoznave obraza, brezkontaktno pa s pomočjo zaznane naprave, ki pripada določenemu profilu. Z uporabo tehnologije interneta stvari avtomatiziran sistem samodejno upravlja z lučmi v prostoru glede na sončni vzhod in zahod, predvaja glasbo in regulira temperaturo zraka glede na letni čas. Celotni sistem testiramo 30 dni, kjer je bila odzivnost sistema manjša kot 5 sekund in uspešnost odločanja sistema večja kot 90 %. Uporabo sistema dodatno podpremo z enostavno namizno aplikacijo, ki uporabniku omogoča ogled video prenosa v živo, konfiguracijo osebnih profilov, ročno upravljanje vhodnih vrat in pregled zgodovine dogodkov.
Keywords: internet stvari, avtomatizacija, zaznava gibanja, prepoznava obraza, Raspberry Pi
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 884; Downloads: 51
.pdf Full text (1,78 MB)

9.
Postopek stiskanja podatkov brez izgub za vgrajene sisteme : diplomsko delo
Vid Topolovec Klemenčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali programsko opremo, ki bi z uporabo kompresijskega postopka brez izgub zmanjšala velikost datotek in minimizirala čas pošiljanja oz. naredila sistem v vesolju bolj odziven. Naredili smo splošni pregled algoritmov za kompresijo in za glavni algoritem izbrali CCSDS 121.0-B-2 ter ga primerjali s sorodnima algoritmoma LZW in Heatshrink. Testiranje smo izvedli nad sivinskimi slikami in binarnem zapisu, ki smo ga zajeli iz GPS-a. Najbolj primeren algoritem za stiskanje sivinskih slik je CCSDS 121.0-B-2, zaradi kompresijskega razmerja in časa kompresije. Najbolj primeren algoritem za stiskanje krajših binarnih zapisov pa Heatshrink, zaradi kompresijskega razmerja in izredno kratkega časa dekompresije.
Keywords: kompresija, dekompresija, vgrajeni sistem, Skylabs, PicoSky™ evaluacijska plošča, CCSDS 121.0-B-2, Heatshrink, LZW, slike, splošni binarni zapisi
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 575; Downloads: 68
.pdf Full text (1,18 MB)

10.
Mobilna aplikacija za analizo kolesarskih treningov : diplomsko delo
David Krajnc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni cilj te diplomske naloge je razvoj aplikacije za analizo kolesarskih aktivnosti ter kolesarjevega počutja skozi dan z algoritmom Apriori in asociacijskimi pravili. Podatke smo pridobivali iz kolesarskega števca ter pametne ure in jih shranjevali v podatkovno bazo iz katere smo kasneje pridobivali podatke za analizo. Algoritem smo testirali na dveh kolesarjih v časovnem obdobju enega tedna. S prejetimi asociacijskimi pravili smo lahko primerjali analize voženj obeh kolesarjev.
Keywords: Apriori, Kolesarstvo, Strukturirani treningi, Analiza voženj
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 664; Downloads: 56
.pdf Full text (2,14 MB)

Search done in 15.64 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica