| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pregled najnovejših študij o strahu pred kriminaliteto : diplomsko delo univerzitetnega študija
Vesna Mihalič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Strah pred kriminaliteto, ali bolje rečeno človekovo dojemanje varnosti, ni preprost pojav, saj dejansko predstavlja večji problem v vsakdanjem življenju ljudi kot kriminaliteta sama. Cilj številnih dosedanjih projektov in študij ni zmanjšati zgolj kriminaliteto, ampak tudi strah pred kriminaliteto. To je večplasten problem, za katerega ne obstaja jasna definicija, pri posamezniku pa povzroča občutke strahu, tesnobe, ranljivosti, skrbi, negotovosti ter različno dojemanje varnosti in tveganja pred kriminaliteto. V diplomski nalogi smo želeli predstaviti vrste in uporabo najrazličnejših metod ter načinov merjenja strahu pred kriminaliteto. Pri tem smo si pomagali z najnovejšimi študijami opravljenimi v Sloveniji ter v tujini. Želeli smo ugotoviti, s katerimi metodami pridemo do boljših in kakovostnejših rezultatov ter kako se ti razlikujejo od podobnih raziskav opravljenih v preteklosti. Zanimalo nas je, ali ankentiranci resnično občutijo strah pred kriminaliteto kot tak, ali gre le za različno dojemanje varnosti. S primerjavo rezultatov, pridobljenih v podobnih anketah pred nekaj leti, smo prišli tudi do ugotovitev, ki so nam pomagale odgovoriti na vprašanje, ali so rezultati posledica različnega postavljanja vprašanj v anketah. S pregledom orodij in metod, ki se uporabljajo v raziskavah za merjenje strahu pred kriminaliteto, smo ugotovili, da so lahko ta orodja in metode zaradi slabega načrtovanja in izvajanja veliko manj učinovite, kakor bi lahko v resnici bile. Težava nastane tudi pri tem, da orodja ne obravnavajo več pomembnih vprašanj, ki bi bile ocenjevalcem in oblikovalcem v pomoč pri oblikovanju političnih vprašanj v zvezi s strahom pred kriminaliteto. Ta vprašanja naj bi vsebovala razširjenost, pogostost in resnost dogodkov, ki zbujajo strah pred kriminaliteto. Tako bomo posvetili del dizertacije tudi alternativnim vprašanjem ter strukturi vprašanj, ki merijo razširjenost, pogostost in resnost prestrašenih epizod.
Keywords: kriminaliteta, strah pred kriminaliteto, študije, diplomske naloge
Published: 29.09.2014; Views: 951; Downloads: 180
.pdf Full text (485,46 KB)

2.
Zaznavanje varnosti v občini Hrpelje-Kozina
Vesna Mihalič, 2017, master's thesis

Abstract: Zaznavanje varnosti na lokalni ravni je najbolj povezano z zaznavanjem varnosti pri posamezniku, saj varnost predstavlja ključni dejavnik, ki vpliva na kvaliteto posameznikovega življenja. Namen sodelovanja med lokalno skupnostjo in policijo je vzpostavitev višje kvalitete življenja lokalnega prebivalstva in skupno reševanje lokalne problematike (Gorenak in Gorenak, 2011). Pri policijskemu delu v skupnosti je poudarjeno sodelovanje med državljani in policijo, skupno identificiranje varnostnih problemov in njihovo reševanje. V teoretičnem delu magistrske naloge je uporabljena deskriptivna metoda s študijo domačih in tujih strokovnih ter znanstvenih virov s področja zagotavljanja varnosti na lokalni ravni, primerjalna analiza ter strateško-usmerjevalni in operativni dokumenti, s katerimi je preventivno delo implementirano v delo policije. V empiričnem delu magistrske naloge se ugotavlja, kako razmere v lokalni skupnosti vplivajo na kakovost vsakdanjega življenja prebivalcev ter pripravljenost občanov občine Hrpelje-Kozina za sodelovanje s policijo, pretekla sodelovanja, uspešnost preventivnega dela, njihovo dojemanje policistov in motečih pojavov ter njihov občutek varnosti. Glavne analize temeljijo na analizi anketnih vprašalnikov opravljenih z občani občine Hrpelje- Kozina.
Keywords: lokalne skupnosti, varnost, zagotavljanje varnosti, preprečevanje kriminalitete, policija, policijsko delo v skupnosti, magistrska dela
Published: 30.08.2017; Views: 435; Downloads: 93
.pdf Full text (1,24 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica