| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Energetska elektronika : laboratorijske vaje
Franc Mihalič, Alenka Hren, 2022, other educational material

Abstract: Pričujoče gradivo vsebuje navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Energetska elektronika za študente prvega letnika magistrskega študijskega programa Elektrotehnika, smer Avtomatika in robotika ter smer Močnostna elektrotehnika in študente prvega letnika magistrskega študijskega programa Mehatronika. V navodilih je predstavljeno pet laboratorijskih vaj, ki obravnavajo usmerniška vezja s korekcijo faktorja moči, trifazna šestkoračna razsmerniška vezja, sinusno pulznoširinsko modulacijo v enofaznih razsmernikih z dvoin tri-nivojskim izhodom s poudarkom na harmonski analizi vhodnih oz. izhodnih signalov vezij. Vse vaje vsebujejo gradnjo simulacijskega modela vezij in potrditev simulacijskih rezultatov z meritvami na eksperimentalnem modelu.
Keywords: energetska elektronika, usmerniška vezja, faktor moči, razsmerniki, pulznoširinska modulacija, harmonska analiza, učbeniki, laboratorijske vaje
Published in DKUM: 21.01.2022; Views: 584; Downloads: 24
.pdf Full text (1,56 MB)

2.
Mikrokrmilniško vodenje DC/DC-pretvornika navzdol : diplomsko delo
Timotej Lebar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava načrtovanje, dinamično modeliranje, izdelavo in regulacijo izhodne napetosti pretvornika navzdol. V prvem delu diplomskega dela so predstavljene osnove delovanja pretvornika navzdol, v nadaljevanju je opisano načrtovanje dušilke in kondenzatorja, nato pa je podana analiza stacionarnega in dinamičnega delovanja pretvornika navzdol. Ti analizi sta pomembni za izvajanje simulacije delovanja pretvornika navzdol, ki je skupaj s simulacijskimi rezultati predstavljena v četrtem poglavju. Sledi načrtovanje PI regulatorja izhodne napetosti pretvornika v zveznem prostoru. Ustreznost izbranega regulatorja je potrjena s simulacijskimi odzivi reguliranega pretvornika. Za potrebne mikrokrmilniške izvedbe regulacije je izvedena diskretizacija PI regulatorja po Tustinovi metodi. V šestem poglavju sledi opis mikrokrmilniške izvedbe regulacije pretvornika navzdol, ki pa zaradi zunanjih okoliščin ni bila eksperimentalno verificirana.
Keywords: pretvornik navzdol, PI regulacija, simulacija pretvornika, matematični model pretvornika navzdol
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 574; Downloads: 99
.pdf Full text (1,65 MB)

3.
Analysis and implementation of different modulation strategies for one-phase inverter based on TMS320F28335 microcontroller : magistrsko delo
Tomislav Sinković, 2019, master's thesis

Abstract: This master’s thesis is about researching different modulation strategies used on one-phase inverters. Given results and quality of the particular modulation strategy will be measured on output terminals of the whole system or load, which will be, for this purpose, a classical pure resistive load. Signal response will be measured with oscilloscope and the obtained signal will be saved in CSV form for further computer analysis using MATLAB/Simulink. Stored results will be passed through Fast Fourier Transformation method, which can estimate the magnitude of higher harmonics component in the output signal and thus quality of the signal. Whole algorithm and low-level signal generation is performed with TMS320F28335 microcontroller which supports MATLAB/Simulink to be compiled in C language. Real »Power board« is done with the milling machine with prior designing in Altium Designer PCB software package.
Keywords: one-phase inverter, different modulation strategies, TMS320F28335, power board, simulations
Published in DKUM: 22.11.2019; Views: 654; Downloads: 98
.pdf Full text (3,96 MB)

4.
IZGUBE TRANZISTORJEV PRETVORNIKA ZA VODENJE BLDC MOTORJA
Blaž Kobovc, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo določili izgube tranzistorjev trifaznega pretvornika za vodenje BLDC s simulacijami v simulacijskem okolju LTSpice in zgradili matematični model za njihov analitični izračun. Sestavili smo trifazni pretvornik, vezje za mrtev čas, tvorili smo PŠM in dodali bootstrap vezje za proženje zgornjih tranzistorjev. Preverili smo prevodne in stikalne izgube za 80W motor z 48V napajanjem in še za enak motor z 12V napajanjem. Zanimalo nas je, kako se odražajo izgube s spreminjanjem frekvence in mrtvega časa in kateri način ima manjše izgube. Na koncu smo preverili sestavo izgub v obeh načinih in primerjali odstopanja matematičnega modela in simulacije.
Keywords: prevodne izgube, stikalne izgube, MOSFET, BLDC, DC-AC pretvornik, LTSpice, simulacije
Published in DKUM: 05.02.2019; Views: 812; Downloads: 109
.pdf Full text (2,06 MB)

5.
Simulacija in praktična izvedba polprevodniškega stikala za testiranje pretvornikov močnostne elektronike
Danijel Pongrac, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Polprevodniško stikalo je primerno za vklop in izklop enosmernih tokokrogov in lahko nadomesti klasičen mehanski rele ali klasičen mehanski kontakt. V okviru diplomske naloge bomo zasnovali testno vezje, preverili delovanje v simulacijskem programu LTSpice, kjer bi preštudirali vklop in izklop ohmsko-induktivnega bremena moči do 5 kW. Za te potrebe bomo zgradili eksperimentalni funkcionalni laboratorijski prototip, ki bo primeren za eksperimentalno verifikacijo. Polprevodniško stikalo bo zgrajeno z MOSFET-i in ustreznimi prožilnimi vezji, ki bodo omogočali vklope tranzistorjev. Celotni sklop bo omogočal testiranje stopničnih obremenitev DC-DC pretvornikov.
Keywords: polprevodniško stikalo, MOSFET, močnostna elektronika
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 958; Downloads: 127
.pdf Full text (4,24 MB)

6.
Načrtovanje sončne elektrarne inštalirane moči do 17 kW
Andrej Mlasko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je prikazati pravilno načrtovanje sončne elektrarne, ob upoštevanju ključnih dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost delovanja. Prikazana je uporaba različnih orodij za načrtovanje sončnih elektrarn ter obravnava in primerjava njihovih rezultatov z dejanskimi podatki delovanja zgrajene sončne elektrarne na stanovanjski hiši v Mariboru. Predstavljen je celoten postopek od načrtovanja in priprav do izbire gradnikov ter izgradnje. Opravljene so bile meritve pomembnejših veličin ter predstavljeni podatki o delovanju zadnjih nekaj let. Vse meritve in analize smo opravili na lokaciji sončne elektrarne podjetja Sončna uprava d.o.o., Streliška cesta 81, Maribor.
Keywords: sončne elektrarne, načrtovanje, analiza delovanja
Published in DKUM: 27.09.2016; Views: 1703; Downloads: 227
.pdf Full text (18,06 MB)

7.
PREUČITEV IN OBLIKOVANJE PREDLOGA TEHNOLOGIJE SPAJANJA IN IZOLACIJE TEMPERATURNIH SOND
Iztok Reherman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so raziskane ter optimalno izbrane tehnologije izdelave platinastih temperaturnih sond. Opisani so različni tipi platinastih senzorjev, materiali vodnikov in izolacijskih cevk ter tehnike spajanja, ki jih uporabljamo za izdelavo temperaturnih sond različnih temperaturnih odvisnosti. Proti koncu naloge so materiali in tehnike izbrani ter opredeljeni za izdelavo senzorjev manjših in večjih temperatur (vse do 800 °C).
Keywords: temperaturne sonde, spajanje, izolacija.
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 812; Downloads: 81
.pdf Full text (1,52 MB)

8.
FOTOVOLTAIČNI POLNILNIK AKUMULATORJEV
Gašper Božič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil izdelati solarni polnilnik svinčenih akumulatorjev s sledenjem točke največje moči (Maximum Power Point Tracking – MPPT). Polnilnik je zasnovan modularno, kar zagotavlja nižjo ceno ter hitrejši razvoj posamičnih komponent. Posvetili smo se delovanju integriranega vezja LT3763 in prikazu trenutnih parametrov polnilnika. Za prikaz trenutnih parametrov polnilnika je uporabljen mikrokrmilnik ATmega328 s prikazovalnikom s tekočimi kristali (LCD), vezje LT3763 pa služi regulaciji polnjenja. Za projektiranje je bila uporabljena odprtokodna ali brezplačna programska oprema. Delovanje polnilnika je bilo preverjeno s pomočjo simulacije s programskim paketom LTspice. Tiskana vezja so narisana kar se da enostavno za sestavljanje, vendar ne na račun poslabšanja termičnih in električnih lastnosti. Po končani izdelavi tiskanih vezij je sledil preizkus polnilnika.
Keywords: polnilnik, DC-DC pretvornik, mikrokrmilnik, fotonapetostni modul, MPPT
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1468; Downloads: 86
.pdf Full text (3,47 MB)

9.
RAZVOJ TESTIRANJA ELEKTRONSKE NAPRAVE CAC
Aleš Breznik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje potek razvoja testirne naprave in pomembne ključne člene tega razvoja. Testirna naprava je namenjena preučevanju brezžične komunikacije NFC, ki je ključna v elektronskem vezju CAC. Snovana je na mikrokrmilniku Arduino Mega, ki s pomočjo NFC modula brezžično komunicira z napravo in meri čas prenosa podatkov. Priključen koračni motor omogoča premik same naprave ali modula prek zobniškega prenosa, kar omogoča točno določitev razdalj prenosa. Testirana naprava se postopoma premika za majhne premike, med katerimi se nanj pošilja podatek, ki se nato tudi prebere, vse dokler je naprava v dosegu, nakar se smer obrne in testiranje nadaljuje.
Keywords: razvoj, testirna naprava, NFC, avtomatizacija, Arduino, testiranje, načrtovanje, algoritem, snovanje, brezžična komunikacija
Published in DKUM: 17.11.2014; Views: 1440; Downloads: 135
.pdf Full text (1,66 MB)

10.
ANALIZA IN NAČRTOVANJE SONČNE ELEKTRARNE
Andrej Gjura, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Znan je rek, da imamo okolje, naravo v posodo od svojih zanamcev. Zato ves razvoj stremi k razvijanju novih, obnovljivih virov energije, k razvijanju pridobivanja le-te iz okolja. Ti viri so relativno dosegljivi, potrebno je le znanje, drznost in zadostna podpora za to pristojnih institucij, da peljemo razvoj v željeno smer in odkrivamo nove dimenzije pridobivanja energije, kar bi posledično zmanjšalo izpust toplogrednih plinov, ohranilo in varovalo naravo ter zmanjšalo vsakodnevne življenjske stroške na račun stroškov ogrevanja in hlajenja. Namen diplomske naloge je izdelati solarni sistem, ki bo služil za pridobivanje enosmerne napetosti, ki se s trifaznim razsmernikom pretvori v izmenično napetost in pošlje v omrežje in pokazati, da je iz okolja mogoče pridobiti električno energijo za lastne potrebe in industrijske namene. Sistem bo deloval na principu fotocelic, ki bodo pridobile električno energijo iz okolja s foto napetostnimi moduli. S takim načinom pridobivanja električne energije bomo pripomogli k ohranjanju in obnavljanju narave, ki smo jo z nepravilnim izkoriščanjem sovražnih energetskih fosilnih virov že skoraj uničili.
Keywords: Ključne besede: fotonapetostne celice, fotonapetostni modul, fotovoltaični sistem, maximalna delovna točka sledenje, trifazni inverter, oblikovanje in analiza elektrarne
Published in DKUM: 03.07.2012; Views: 2327; Downloads: 271
.pdf Full text (1,90 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica