| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
PREOBLIKOVANJE KMETIJE GREGORČIČ V IZLETNIŠKO-TURISTIČNO KMETIJO
Jožko Gregorčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predlog preoblikovanja obstoječe kmetije Gregorčič v izletniško - turistično kmetijo, saj vse nižje odkupne cene kmetijskih pridelkov ne dajejo več zadovoljivega prihodka na kmetiji. V diplomskem delu so zajeti vsi potrebni podatki, ki jih je treba vedeti pred začetkom odprtja turistične kmetije. Teoretično so prikazani vsi pogoji, ki jih je treba izpolniti, če se želimo ukvarjati s turistično dejavnostjo na podeželju, obenem pa se naloga dotakne tudi zakonskih določil za omenjeno dejavnost. V nadaljevanju smo raziskali obstoječe stanje omenjene kmetije in preučili vse možnosti, kaj lahko kmetija ponudi gostom na kmetiji ter bližnji okolici. Na podlagi dobljenih rezultatov ankete, analize trga, kupcev in konkurence smo pripravili načrt preoblikovanja, ki podrobneje zajema tako kulinarično ponudbo, turistične proizvode kot tudi rekreativno ponudbo. Dotaknili smo se tudi potrebnih finančnih sredstev s strani Evropske unije, ki jih kmetija potrebuje za zagon tako pomembnega projekta.
Ključne besede: • Kmetijstvo • Dopolnilna dejavnost • Turizem na podeželju • Izletniško - turistična kmetija
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 2130; Prenosov: 611
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

2.
PRENOVA POSLOVANJA Z UVEDBO INTEGRALNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU COKLA N1, D.O.O.
Mojca Šrol, 2009, diplomsko delo

Opis: Naše gospodarstvo se nahaja pred vedno zahtevnejšimi pogoji poslovanja na mednarodnih trgih. Proces prenove poslovanja podjetij na poti v tržno ekonomijo je na stopnji razvoja in uveljavljanja bolj odprtih in dinamičnih kultur podjetij. Za takšno stanje je značilno uveljavljanje sodobnih organizacijskih prijemov, ki vzpostavljajo bolj sploščeno organizacijsko strukturo, sposobno hitrejšega odziva na tržne zahteve. Življenjski tok takšnega procesa je pravočasna in kvalitetna tržna informacija. V diplomski nalogi sem predstavila malo podjetje Cokla N1 d.o.o., ki ima organizacijske in poslovne probleme. Posebno pozornost sem posvetila analizi poslovanja in procesu realizacije kupčevega naročila. V drugem delu diplomske naloge sem skušala obstoječe stanje izboljšati in nadgraditi, tako da smo se odločili za zamenjavo programskega paketa samega poslovanja in tako skrajšati izvajalne čase predvsem pa omejiti stroške, ki so povezani le s tem. V zadnjem delu sem ocenila, koliko finančnih sredstev potrebujemo, za izvedbo prenove poslovanja podjetja.
Ključne besede: kupec, informacijski sistem, poslovni proces, elektronsko poslovanje, strateški dobavitelj
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 1685; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

3.
PRENOVA PROCESOV V OBČINI TRŽIČ
Polona Kavčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje organizacijo oziroma procese v občini. Opisujemo občino in njene naloge, pristojnosti in zadolžitve zaposlenih v občinski upravi, oddelke oziroma urade znotraj občine in procese, ki njeno delo sestavljajo. V nadaljevanju smo pod drobnogled vzeli občino Tržič, pri čemer smo dodobra preučili njene procese. Čeprav so procesi občine že utečeni in določeni z zakoni in drugimi akti, se pojavljajo novi tehnološki dosežki na področju izvajanja procesov, zato jih je treba v taki ustanovi občasno prenoviti, saj so za uspešno delovanje poslovnega sistema zelo pomembni. Naredili smo posnetek obstoječega stanja in s tem dobili odgovore na to, kaj bi bilo treba prenoviti in zakaj, katero programsko orodje bomo uporabili za zbiranje in obdelavo podatkov, kdo vse je vključen v izdelavo posnetka stanja. Po posnetku obstoječega stanja s programskim orodjem za modeliranje procesov ARIS smo to stanje tudi analizirali. Podrobno smo proučili procese v občini Tržič in njihovo organiziranost, nato pa smo pozornost namenili njihovi prenovi. Prenova procesov je potekala na vseh uradih v občini, in sicer v tajništvu občine, uradu za urejanje prostora, uradu za finance in uradu za gospodarstvo in družbene dejavnosti. Na osnovi teoretičnih izhodišč smo analizirali stanje v obravnavanem poslovnem sistemu in v zaključku podali predloge za izboljšave. Prenova procesov je eden izmed pogojev za ohranjanje uspešnosti organizacije. Zato se moramo zavedati, da se prenova ne sme nikoli zaključiti, saj moramo slediti tehnološkemu napredku, če želimo biti uspešni in posamezniku približati svoje poslovanje.
Ključne besede: Občina, prenova procesa, e-poslovanje, orodje za modeliranje ARIS, poslovni procesi.
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 1852; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1013,39 KB)

4.
EVIDENTIRANJE DOKUMENTOV IN UVAJANJE E-ARHIVIRANJA V CARINSKI UPRAVI REPUBLIKE SLOVENIJE
Uroš Kreča, 2010, diplomsko delo

Opis: V vsakdanjem življenju ustvarjamo precej dokumentov. Tukaj nastopi trenutek pravilnega evidentiranja in arhiviranja dokumentov. V nalogi sem poskušal prikazati, kako se z dokumenti upravlja in arhivira V Carinski upravi Republike Slovenije. Posvetil sem se pravilnem in skrbnem evidentiranju dokumentov, predvsem v segmentu odpreme in evidentiranja povratnic. Prvi del naloge je namenjen opisuaplikacije in delu z njo, saj le skrbni in natančni postopki vnosa omogočajo kasnejšo uspešno iskanje dokumentov. V drugem delu pa je opisan kritičen pogled starega načina arhiviranja, ki zahteva ogromne količine dokumentov v papirnati obliki. Arhiviranje je zadnja faza v življenjskem ciklu dokumenta in če niso predhodne fazeopravljene korektno, je lahko zadnja faza najbolj težavna,tako za arhivarja, stranko in referenta. Za primerjavo je opisano, kako bi ti postopki potekali v okolju e-arhiviranja, njegove prednosti, zahteve in pogoji za uvedbo.
Ključne besede: evidentiranje, dokument, arhiviranje, zakonodaja
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 1800; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

5.
RAZVOJ SUŠILNEGA STROJA S TOPLOTNO ČRPALKO V GORENJU D.D.
Uroš Skarlovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju hitrih, težko predvidljivih in dinamičnih sprememb v okolju, katerim se morajo z inovativnostjo in prožnostjo prilagoditi tudi podjetja. Zaradi dinamičnosti okolja so obstoječi izdelki zelo ranljivi, življenjski cikli izdelkov pa se krajšajo, zato morajo podjetja posebno pozornost namenjati prav razvoju novih izdelkov, ki so njihova gonilna sila. Vendar pa je, zaradi visokega odstotka neuspešnih izdelkov na trgu razvijanje novega izdelka za podjetje vedno tvegana poslovna odločitev in ne sme biti prepuščena naključju. Podjetja morajo poznati tudi razloge za neuspeh izdelkov. Prihodnost imajo podjetja, ki lahko v najkrajšem času ponudijo inovativne, visoko kakovostne in cenovno ugodne izdelke, ki ustrezajo željam in pričakovanjem kupcev. Njihov okus se hitro spreminja in od ponudnikov zahtevajo, da te spremembe ugotovijo in se jim prilagodijo. V diplomskem delu sem predstavil idejno zasnovo sušilnega stroja s toplotno črpalko. Preveril in analiziral sem situacijo na tržišču ter naš stroj primerjal s konkurenčnimi že razvitimi aparati. Produkt v osvajanju sem popeljati skozi fazo razvoja, razvijanja dizajna in razvoja tehnoloških procesov.
Ključne besede: - Gorenje, d. d.; - razvoj izdelka; - življenjski cikel; - sušilni stroj s toplotno črpalko; - konkurenca.
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1684; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

6.
Odprtje ribje restavracije
Matjaž Lupše, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti poslovno idejo, opraviti raziskavo in analizo gostinske ponudbe v Savinjski statistični regiji, oziroma v občini Podčetrtek,ki je prav gotovo zanimiva turistična destinacija, ter podati rešitev za izvedbo poslovne ideje. Poslovna ideja se nanaša na odprtje ribje restavracije, ki bi bila novost na tem področju. S pomočjo izvedene ankete in opravljenih intervjujev ter seveda raziskovalnega delaje bilo ugotovljeno, da ima kraj Podčetrtek zelo dobro razvito turistično ponudbo in turistično infrastrukturo. V neposredni bližini vasi Vonarje, se nahaja, poleg ribnikov ribiška koča, ki bi bila primerno mesto za otvoritev ribiške restavracije. Diplomska naloga je podala konkretne korake za ustanovitev nove pravne osebe, Ribiške restavracije Tolmun in prikazala teoretične podlage, ki jih je potrebno poznati, zaradi postopka ustanovitve ter kasnejšega delovanja pravne osebe. S pridobljenimi odgovori v okviru praktičnega dela naloge so bili pridobljeni pomembni podatki, ki predstavljajo osnovo za oblikovanje ponudbe, reklamnih sporočil in ostalih zadev, ki so vezane na delovanje in poslovanje restavracije.
Ključne besede: turizem, gostinska storitev, restavracija, specializirana ponudba, Podčetrtek
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 2039; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

7.
VPLIV ALKOHOLIZMA NA DELOVNI PROCES V BANKI X
Irena Stanonik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana raziskava vpliva alkoholizma na delovni proces v eni izmed slovenskih bank. Razdeljena je na sedem poglavij. Po uvodni začetni predstavitvi v prvem poglavju, je v drugem poglavju opisano, kaj je delovni proces, kakšna je njegova vsebina in cilji splošnega delovnega procesa. Ker se lahko zgodi, da delovni proces ne poteka po načrtu, so v tem poglavju zajeti tudi dejavniki, ki nanj vplivajo. V tretjem poglavju, ki je obsežnejše, je opisano, kaj je alkohol, kako se alkoholizem razvije, vzroki za nastanek, vrste zasvojencev in najpomembnejše za raziskavo diplomske naloge — alkoholizem v delovni organizaciji, gospodarska škoda za delovno organizacijo in predlog, kako se lotiti odpravljanja alkoholizma. Prestavljena je tudi banka in bančništvo, opisani so delovni postopki, ki potekajo na bančnem okencu, in postopki potrebni, da se opravi storitev preko sodobnih tržnih poti. Vse to je zajeto v četrtem poglavju. V petem poglavju so opisani postopki in rezultati raziskave. Na podlagi izvedene anonimne ankete so razčlenjene posamezne ugotovitve in različni pogledi na posamezne rezultate. Z raziskavo smo ugotovili, da je pojavnost alkohola na področju raziskave povprečna. Verjetno se s takšno stopnjo alkoholizma srečuje večina slovenskih in verjetno tudi tujih podjetij, in tudi ne predstavlja večje škode za banko X. Na sam delovni proces bistveno ne vpliva, vpliva pa na čustva zaposlenih.
Ključne besede: Alkohol - opojna pijača Pijanost - stanje, ki je posledica opitja z alkoholno pijačo Proces - tok v katerem se kaj dogaja, razvija in spreminja Banka - ustanova, ki opravlja denarne, kreditne in plačilne posle
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1439; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (827,24 KB)

8.
OPTIMIRANJE DELOVANJA IN ZMANJŠANJE ŠTEVILA MENJAV NA LINIJI OHIŠIJ PRALNIH STROJEV V GORENJU, D.D.
Jožef Mazej, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema reševanje problemov na področju kakovosti z metodo šest sigma v podjetju Gorenje, d. d. in izvedbo praktičnega primera delavnice po metodologiji DMAIC. Namen delovnega procesa je, da z njim zagotovimo kupcem izdelke visoke kakovosti in s tem zadovoljimo njihove potrebe. Cilj diplomske naloge je zmanjšanje izmeta surovih ohišij za 50 odstotkov torej na stopnjo izmeta 0,2 odstotka. Prav tako je cilj tudi zmanjšanje drobljenja menjav za 20 odstotkov. Vzporedno s tem pa je cilj izboljšati tudi dimenzijsko ustreznost izdelanih ohišij. Linija za izdelavo ohišij pralnega stroja je bila postavljena leta 2004 in je s tehnološke plati prinesla v proizvodnjo veliko težav predvsem glede varjenja ohišij in točnosti mer. Zaradi konkurence in različnih prodajnih trgov pa se je število tipov ohišij tudi povečalo, kar prinese v proizvodnjo tudi večje število menjav na liniji in posledično tudi precej zastojev. Dimenzijsko ustreznost izdelanih ohišij bomo izboljšali s prilagoditvijo pozicioniranja platine v vlečnem orodju in prilagoditvah na upogibnih orodjih. Zaradi boljše dimenzijske ustreznosti surovih ohišij bodo zmanjšani zastoji zaradi nepotrebnega ročnega varjenja, ki je posledica dimenzijskih neustreznosti, ker varilne šobe ne zavarijo ohišja na točnem mestu.
Ključne besede: - šest sigma; - DMAIC; - CTQ – kritična mera za kakovost;
Objavljeno: 12.07.2011; Ogledov: 1552; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

9.
ANALIZA INTRASTAT POROČANJA Z VIDIKA POROČEVALSKE ENOTE
Marjetka Novak, 2012, diplomsko delo

Opis: Z vstopom v Evropsko unijo je za Slovenijo obveljal prosti pretok blaga med državami članicami in ukinjene so bile carinske deklaracije. S tem smo izgubili pomemben vir podatkov za zunanjetrgovinsko statistiko, ki ga je bilo treba nadomestiti. Zato je bil uveden sistem Intrastat, ki je nadomestil zbiranje podatkov iz carinskih deklaracij. Intrastat podatke o blagovni menjavi med državami članicami zbira neposredno od poročevalskih enot. V diplomskem delu smo raziskovali Intrastat z vidika mikro, majhnih in srednje velikih poročevalskih enot. V prvem delu smo predstavili sistem Intrastat, njegov pomen in način zbiranja podatkov. V drugem delu pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskovali, kaj poročevalskim enotam povzroča težave, način poročanja, tok blaga, reševanje kadrovske politike, informacijske rešitve in podobno. Rezultate ankete smo analizirali s programskim orodjem SPSS.
Ključne besede: - Intrastat poročilo - blagovna menjava - Evropska unija - poročevalska enota
Objavljeno: 16.05.2012; Ogledov: 1273; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici