| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Dimenzioniranje armiranobetonskih konstrukcij po metodi mejnih stanj
Peter Dobrila, 2024

Abstract: Publikacija predstavlja zelo obširen spekter dimenzioniranja armirano-betonskih (AB) elementov, tako linijskih, kot ploskovnih elementov. Posamična poglavja so tematsko zasnovana tako, da so najprej predstavljene osnovne teoretične osnove osnovnih mehanskih mehanizmov posameznega obremenitvenega problema konstrukcijskih elementov, v drugem delu pa nato še aplikacije na specifični primer uporabe veljavnih Evrokod standardov. V posameznih poglavjih so na koncu podani tudi posebni konkretni računski primeri, ki bralcu približajo uporabo Evrokod standardov na posameznih izbranih vzorčnih primerih. Dodatno pa bo publikacija lahko zelo koristen učni in uporabniški pripomoček tudi za projektante armirano-betonskih konstrukcij v projektivnih birojih, ter v določeni meri tudi za izvajalce gradbenih del. Publikacija je sicer tematsko razdeljena v 14 ločenih samostojnih poglavij.
Keywords: beton, konstrukcije, mehanika konstrukcij, evrokod standardi, metoda mejnih stanj
Published in DKUM: 15.03.2024; Views: 364; Downloads: 44
.pdf Full text (16,82 MB)
This document has many files! More...

2.
Jekleni nadhod za pešce in kolesarje čez titovo cesto v mariboru
Andrej Jaušovec, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na zasnovo objekta in njegovo umestitev v okolico, kjer bi zraven svoje funkcionalnosti objekt hkrati deloval kot del nove podobe mesta Maribor, kjer bi se intuitivno zlil s samo okolico ter tako doprinesel k lepšemu izgledu mesta. Osredotočili smo se na analizo in dimenzioniranje konstrukcijskih jeklenih in betonskih elementov jeklenega nadhoda v skladu s predpisi Evrokod standarda. Kot smernice pri zasnovi in zahtevanih izračunih nam je služila literatura priznanih avtorjev tovrstnih del.
Keywords: gradbeništvo, nadhod, jekleni most, pešci, kolesarji, Maribor, Europark
Published in DKUM: 04.10.2018; Views: 1243; Downloads: 220
.pdf Full text (21,97 MB)

3.
Projektiranje stolpa na Ptujskem jezeru
Klara Vurzer, 2017, master's thesis

Abstract: Uvodni del magistrskega dela opisuje razvoj gradbene dejavnosti skozi zgodovino s poudarkom na prepletanju arhitekturnega in inženirskega poklica. V nadaljevanju delo obravnava projektiranje stolpa na Ptujskem jezeru, od arhitekturne zasnove objekta do inženirskega dimenzioniranja konstrukcije. V sklopu arhitekturne zasnove so opisana realna izhodišča za umestitev objekta na lokacijo, zbrani so nekateri referenčni objekti in predstavljen je predlog stolpa, ki je osrednji predmet obravnave magistrskega dela v nadaljevanju. Inženirski del zajema predstavitev vplivov na konstrukcijo, statično analizo in dimenzioniranje najbolj obremenjenih elementov.
Keywords: projektiranje, stolp, Ptujsko jezero, veslanje, betonske konstrukcije
Published in DKUM: 28.02.2018; Views: 1311; Downloads: 256
.pdf Full text (23,26 MB)

4.
Uporaba sodobnih pristopov pri projektiranju inženirskih objektov
Matic Ledinek, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo sodobnih pristopov in tehnologij za projektiranje inženirskih objektov na primeru nadvoza. Raziskali smo več programskih orodij ter poskušali najti vse prednosti, ki nam jih omogoča sodobna programska oprema in morebitne omejitve, ki se pojavljajo ob delu.
Keywords: BIM, Revit, Dynamo, Allplan, Civil 3D, Scope, Sofistik, Scia Engineer, statična analiza, informacijsko modeliranje gradbenih objektov, virtualna realnost, 3D tisk
Published in DKUM: 04.07.2017; Views: 2068; Downloads: 441
.pdf Full text (8,70 MB)

5.
Inovativne metode pri gradnji mostov po tehnologiji postopnega narivanja
Viktor Markelj, 2016, doctoral dissertation

Abstract: Gradnja betonskih mostov po tehnologiji postopnega narivanja (TPN) je postala zelo priljubljen način gradnje. Glavne prednosti te metode gradnje so neodvisnost od ovire, hitra in varna gradnja, kvaliteta konstrukcije in nenazadnje gospodarnost gradnje. Poleg množice prednosti, pa ima ta način gradnje tudi precej veliko slabost, to so ostri geometrijski robni pogoji. Tehnologija zahteva ustrezno kombinacijo geometrije osi in nivelete. V ostalih geometrijskih pogojih je TPN le pogojno uporabna. Disertacija obravnava inovativne metode na področju vertikalnega odstopanja od teoretične linije, ki omogoča narivanje. Vsebinski del disertacije je razdeljen na tri dele. V prvem delu je opis nekaterih inovativnih konceptov in izboljšav TPN iz avtorjeve lastne prakse. Opisanih je nekaj izvedenih primerov mostov ter inovativnih prijemov pri načrtovanju in izgradnji. Iz baze podatkov 27 izvedenih objektov (projektiranih v avtorjevem podjetju), je napravljena statistična analiza karakterističnih parametrov. V prilogi A je seznam objektov z osnovnimi podatki, ki so služili za analizo. V drugem delu je parametrično obdelano narivanje v vsiljeno geometrijo, po osnovnih principih gradbene mehanike. Metoda predvideva elastičnost konstrukcije, ki jo lahko za določeno neškodljivo mero deformiramo iz oblike, v kateri je bila narejena. Kot vhodni podatki za študijo so vzete konstrukcijske relacije pridobljene iz statistične analize v prvem delu ter analizirane za realne vrednosti niveletnih sprememb za cestne, avtocestne in železniške mostove. V tretjem delu je prikazana nova patentirana metoda doseganja poljubljene nivelete pri TPN s pomočjo pomožne armiranobetonske konstrukcije. Gre za neke vrste začasni podstavek, ki s svojim spodnjim robom ustreza teoretičnim geometrijskim pogojem za narivanje, z zgornjim robom pa oblikuje poljubno željeno niveleto. Prikazani so preizkusi, ki so bili potrebni za potrditev teze o izvedljivosti take pomožne konstrukcije. Na koncu pa je prikazan še praktični primer izvedbe te nove metode na mostu Ada preko Save v Beogradu.
Keywords: gradbene konstrukcije, mostovi, viadukti, tehnologija gradnje, postopno narivanje, prednapeti beton, inovacije, patent, most Ada preko Save v Beogradu, Ponting
Published in DKUM: 30.08.2016; Views: 3279; Downloads: 311
.pdf Full text (17,53 MB)

6.
KONSTRUIRANJE MOSTU PREKO REKE DONAVE V NOVEM SADU
Mihael Marinič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo potrebne postopke in dela pri konstruiranju mostu. Konstruiranje nikakor ni samo risanje objekta, ampak zahteva dobro sodelovanje z vsemi udeleženci pri načrtovanju mostu. V poglavjih opisujemo potek konstruiranja mostu in dostopnih objektov in s tem povezana sodelovanja z vsemi sodelujočimi pri nastajanju projekta, kar na koncu privede do končnega izdelka, v našem primeru je to idejni projekt za izgradnjo mostu preko reke Donave v Novem Sadu.
Keywords: gradbene konstrukcije, konstruiranje, most čez Donavo, pristopni objekti, inženirske konstrukcije
Published in DKUM: 02.06.2016; Views: 1165; Downloads: 190
.pdf Full text (13,98 MB)

7.
Dravski mostovi
Viktor Markelj, 2011, professional article

Keywords: mostovi, gradnja mostov, Drava, Maribor, mariborski mostovi, dravski mostovi, Ptuj
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1277; Downloads: 65
URL Link to full text

8.
Most čez Savo v Beogradu
Viktor Markelj, 2010, other component parts

Keywords: mostovi, gradnja mostov, most čez Savo
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1311; Downloads: 42
URL Link to full text

9.
POSEBNOSTI PRI ANALIZI INTEGRALNIH MOSTOV
Martin Heričko, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava armiranobetonske integralne mostove, za katere se je izkazalo, da so najprimernejša rešitev za izvedbo krajših mostov. Opisana je primerjava integralnih mostov z ostalimi mostnimi konstrukcijskimi sistemi. Navedene so posebnosti s priporočljivimi ukrepi (fleksibilni opornik) pri izvedbi in analizi integralnih mostov. S programskim orodjem Sofistik je opravljena statična analiza prednapetega armiranobetonskega integralnega nadvoza in so izvedeni dokazi mejnih stanj po Evrokod standardih.
Keywords: integralni mostovi, fleksibilni opornik, prednapeti beton, armirani beton, Sofistik
Published in DKUM: 17.12.2014; Views: 1797; Downloads: 385
.pdf Full text (5,50 MB)

10.
TEHNOLOGIJA REKONSTRUKCIJE VIADUKTA LEŠNICA
Dejan Kerčmar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Premostitveni objekti so pečat okolja v katerem služijo svojemu namenu. V okolici so vedno v središču pozornosti, zato je za gradbeno stroko gradnja takega objekta velik izziv. Diplomsko delo najprej opisuje različne mostove in materiale ter tehnologije s pomočjo katerih taki objekti sploh nastanejo. V nadaljevanju je opisano obstoječe stanje viadukta Lešnica, ki je bil potreben prenove. Poudarek diplomskega dela pa je na izbrani tehnologiji rekonstrukcije viadukta s postopnim narivanjem nove prekladne konstrukcije in hkratnim odrivanjem obstoječe prekladne konstrukcije. Ta inovativen način zamenjave premostitvene konstrukcije je bil v Sloveniji uporabljen prvič.
Keywords: premostitveni objekt, most, viadukt, tehnologija, rekonstrukcija, sovprežna konstrukcija
Published in DKUM: 04.10.2012; Views: 2063; Downloads: 376
.pdf Full text (8,38 MB)

Search done in 6.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica