| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izbor metod pri proučevanju fenomena čezmejnih združitev in prevzemov
Anita Maček, Rasto Ovin, 2012, original scientific article

Abstract: Avtorja ponazarjata možen izbor metodoloških korakov pri raziskavi fenomena, za katerega ne obstajajo uradni statistični podatki, primarnih podatkov pa od udeležencev v transakcijah ni moč dobiti. Gre za merjenje ekonomskih učinkov čezmejnih združitev in prevzemov. Članek prikazuje izvirno rešitev, s katero sta avtorja zaobšla ta problem. Enostavnost metode zbiranja podatkov, ki je v primerjavi s primerljivimi raziskavami sicer inovativna, je bilo treba za robustnost rezultatov kompenzirati z uporabo večih statističnih testov. Glede na to, kako so dobljeni rezultati prestali statistične preizkuse, je moč sklepati, da je bila ocena stiliziranih dejstev na osnovi uporabljene temeljne metode (ankete) dovolj zanesljiva.
Keywords: podjetje, prevzemi podjetij, združitve podjetij, neposredne tuje investicije, ankete, statistična analiza
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 313; Downloads: 0

2.
Elderly population and labour market stabilization in Europe : the case of Slovenia
Rasto Ovin, Marko Divjak, Živa Veingerl Čič, Anita Maček, 2021, original scientific article

Keywords: elderly population, economic activity, labour market, HRM gap in Slovenia
Published in DKUM: 01.09.2023; Views: 318; Downloads: 15
.pdf Full text (423,90 KB)
This document has many files! More...

3.
Smart cities marketing and its conceptual grounds
Anita Maček, Rasto Ovin, Urška Starc Peceny, 2019, review article

Keywords: smart cities, marketing, economics, conceptual grounds
Published in DKUM: 29.08.2023; Views: 329; Downloads: 34
.pdf Full text (731,77 KB)
This document has many files! More...

4.
How to reduce discrimination in the workplace : the case of Austria and Taiwan (R.O.C.)
Vito Bobek, Anita Maček, Sarah Anna Bradler, Tatjana Horvat, 2018, original scientific article

Abstract: To intervene against discriminatory in the workplace is tremendously important because discriminatory practices have an enormous economic impact, along with a severe impact on psychological health, which can result in illnesses such as depression and burnout. Such intervention requires a multidimensional approach, including the whole organization and a systematic procedure. The aim of this paper is to offer suggestions on how to reduce discrimination in the workplace in Austria and Taiwan. To reach this aim, a qualitative study was conducted. It showed that education, active positioning of companies, leadership and diligent selection of employees, discussion and analysis, psychological support, governmental policies, and aspects of language and talking gender-wise are the most important steps to decrease or eliminate discrimination in the workplace.
Keywords: discrimination, business practices, leadership, workplace
Published in DKUM: 10.10.2018; Views: 1681; Downloads: 206
.pdf Full text (738,53 KB)
This document has many files! More...

5.
Cultural foundations of female entrepreneurship in Mexico : challenges and opportunities
Martha Cantú Cavada, Vito Bobek, Hazbo Skoko, Anita Maček, 2018, original scientific article

Abstract: This paper analyses possible challenges and opportunities that Mexican female entrepreneurs face during the establishment of new enterprises. Based on in-depth interviews with female entrepreneurs and entrepreneurship experts, authors researched opportunities in the form of governmental and non-governmental institutional support, growing entrepreneurship, social awareness and women empowerment. However, lack of credibility, fear of vulnerability to criticism and social pressure are some challenges associated with gender egalitarianism. In such, the authors proved that Mexican culture impacts women in some ways more than the others. Institutional collectivism was the cultural dimension with higher positive impact on women, followed by gender egalitarianism with a neutral to positive impact and the power distance with a neutral influence on women.
Keywords: female entrepreneurship, culture, Mexico, challenges, opportunities
Published in DKUM: 03.05.2018; Views: 1580; Downloads: 210
.pdf Full text (764,53 KB)
This document has many files! More...

6.
Želja po nadziranju mednarodnih tokov kapitala se veča - ale se vrača Keynes?
Rasto Ovin, Anita Maček, 2006, published scientific conference contribution

Abstract: Keynesianska država se je izkazala za neučinkovito ter je v poznih sedemdesetih letih potonila pod težo rastočih deficitov in inflacije. Milostni strel je predstavljala internacionalizacija kapitalskih računov. Ta ni bila toliko izbor nacionalnih ekonomskih politik, kolikor jo je povzročil tehnološki napredek z znanimi posledicami za poslovno prakso. Rast produktivnosti je zahtevala večje trge, čemur je sledil razvoj nadnacionalnih gospodarskih družb. S stališča razvoja mednarodnih tokov kapitala v tem prispevku avtorja analizirata sodobne pojave merkantilistične realne politike in njihove možne posledice.
Keywords: kapital, mednarodni tokovi kapitala, keynesianizem, ekonomska politika, globalizacija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 995; Downloads: 32
URL Link to full text

7.
Stilizirana dejstva o učinkih čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarsko rast in razvoj v evropskih državah
Anita Maček, Rasto Ovin, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: Navkljub velikemu številu študij na temo vpliva tujih neposrednih investicij in znotraj njih čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarsko rast in razvoj, enotnega mnenja o njem ni mogoče podati. Rezultati študij so namreč zelo različni in dajejo celo nasprotujoče si ugotovitve. Vpliv tovrstnih tokov kapitala na omenjeni kategoriji je zato treba raziskati na drugačen način: s povezavo načel makroekonomskih in mikroekonomskih raziskav, kjer je izpostavljena t. i. totalna analiza. Prispevek prikazuje totalno analizo o učinkih, ki jih je moč povezati z ocenami vpliva teh procesov na gospodarsko rast v evropskih razvitih in tranzicijskih državah.
Keywords: kapital, prevzemi podjetij, združitve podjetij, gospodarska rast, gospodarski razvoj
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1243; Downloads: 52
URL Link to full text

8.
Čezmejne združitve in prevzemi kot dejavnik tranzicije v EU : doktorska disertacija
Anita Maček, 2009, doctoral dissertation

Abstract: Naraščanje obsega mednarodnih tokov kapitala in znotraj njih čezmejnih združitev in prevzemov je prineslo nove priložnosti za podjetja, ki so udeležena v tovrstnih mednarodnih transakcijah. Po drugi strani pa z vnašanjem strukturnih sprememb v gospodarstvu čezmejne združitve in prevzemi povzročajo tudi določen pritisk na ekonomsko politiko države prejemnice tujih investicij. Slednji se je v zadnjih letih dodatno povečal predvsem zaradi poseganja tovrstnih procesov v strateške panoge držav prejemnic, poleg tega pa so se v vlogi tujih investitorjev pojavili tudi t.i. skladi državnega premoženja, ki lahko v primeru večjih nakupov ogrozijo ekonomske cilje posamezne države – prejemnice tuje investicije. Študije, ki bi raziskovale zgolj posledice procesov čezmejnih združitev in prevzemov na gospodarstvo države prejemnice, predvsem zaradi težav s pridobivanjem podatkov v literaturi niso tako pogoste kot študije, ki zajemajo celotne neposredne tuje investicije. Dodatno pa so osredotočene predvsem na analizo posameznih makroekonomskih in finančnih posledic tovrstnih procesov ali pa se nanašajo na skupino podjetij ali panog. Medtem ko so prve preširoke, da bi lahko prepoznale razlike med posameznimi skupinami držav, so slednje preozke, da bi lahko pojasnjevale in ugotavljale stilizirana dejstva. Za raziskovalce in realno ekonomsko politiko so ta gotovo zanimiva, saj omogočajo vpogled v realna dogajanja na omenjenem področju. ...
Keywords: tranzicija, združevanje, mednarodno podjetje, gospodarstvo, ekonomska politika, Evropska unija, neposredne tuje investicije, institucionalizem, liberalizacija, konvergenca, EU, ekonomika prehoda, mednarodni tokovi kapitala, keynesianizem, podjetje, investicije, razvoj, globalizacija, ekonomske teorije, prevzemi podjetij, združitve podjetij, makroekonomija, matematična ekonomija, matrike, empirične raziskave
Published in DKUM: 30.05.2012; Views: 2689; Downloads: 202
.pdf Full text (1,21 MB)

9.
Search done in 0.48 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica