| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRESOJA PRIMERNOSTI OBLIKOVANJA STROŠKOVNE CENE BOVDEN POTEGA
Simona Čuček, 2012, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Spremljanje stroškov je za vsako podjetje bistvenega pomena. Vsako podjetje poskuša na svoj način priti do novih rešitev za zniževanje stroškov ter s tem doseči maksimalen dobiček. V strmenju po čim nižjih stroških so v avtomobilski industriji razvili metodo Target Costing oz. metodo ciljnih stroškov. Metoda se je razvila na Japonskem, v avtomobilskem koncernu Toyota. Ta metoda je uporabna tudi v drugih panogah. Zraven metode ciljnih stroškov poznamo še več novejših metod, npr. Kaizen stroški, ABC metoda, Analiza vrednosti, ki so uporabne kot samostojne metode ali pa kot sestavni del procesa zniževanja stroškov ob drugi glavni metodi, npr. metodi ciljnih stroškov. Poznamo pa še tradicionalne metode, torej spremljanje stroškov po stroškovnih mestih oz. po stroškovnih nosilcih, ki pa zaradi poznega vključevanja spremljanja stroškov ne dajejo zadostnih informacij. Glede na hiter razvoj v svetu, vedno večjo avtomatizacijo, kratko življenjsko dobo izdelkov in globalizacijo, je konkurenca na vseh področjih vedno močnejša, tako so podjetja prisiljena zmanjšati stroške, da lahko s svojimi izdelki konkurirajo na trgu. Osnovni cilj metod spremljanja ciljnih stroškov je spremljanje stroškov izdelka od razvoja do proizvodnje. Ta metoda spremljanja stroškov zahteva veliko časa, napora zaposlenih in tudi denarja. Praktičen primer smo predstavili na bovden potegu izdelka podjetja TBP d. d. Predstavili smo kalkulacijo stroškov določenega izdelka. Da bi dosegli ciljne stroške, pa smo poiskali alternative za znižanje le-teh.
Ključne besede: Ključne besede: bovden potegi, avtomobilska industrija, tradicionalne metode kalkuliranja stroškov, ciljni stroški, kaizen stroški.
Objavljeno: 22.03.2013; Ogledov: 1204; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (10,64 MB)

2.
PRIMERJALNA ŠTUDIJA RAZLIČNIH TEHNOLOGIJ ČIŠČENJA ODPADNIH VODA ZA ČISTILNO NAPRAVO DOLENJSKE TOPLICE
Mitja Hrvatin, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaradi premajhne kapacitete obstoječe ČN Dolenjske Toplice je potrebna njena povečava iz 2000PE na 4000PE. Pri povečavi je potrebno ČN posodobiti, in jo opremiti z avtomatsko regulacijo in kontrolo delovanja. Diplomska naloga v prvem delu opisuje trenutno stanje in obstoječo tehnologijo. Drugi del naloge zajema tehnološko in ekonomsko primerjavo treh različnih tehnologij obdelave odpadne vode z tehnološko in ekonomsko primerjalno analizo s katero sem izbiral najprimernejšo tehnologijo za čiščenje odpadnih voda v občini Dolenjske Toplice. Ena od tehnologij (SIMPLEX) je obdelana do te mere, da je lahko osnova za izdelavo projektne dokumentacije čistilne naprave. S primerjalna študijo sem na podlagi ekonomskih učinkov in zahtev po učinkovitosti čiščenja ugotovil, da je čistilno napravo najprimerneje povečati za 2000PE, saj je to z ekonomskega vidika najugodnejša varianta, pri tem pa je zagotavljeno tudi izpolnjevanje vseh zakonsko predpisanih parametrov o čiščenju odpadnih voda.
Ključne besede: Dolenjske Toplice, komunalna čistilna naprava, odpadna voda, tehnologija čiščenja, Simplex, Bio tip, membranska tehnologija, učinek čiščenja
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 3015; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici