| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 182
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizirano zaznavanje napak pri delovanju pnevmatske postaje : magistrsko delo
Andrej Baligač, 2024, magistrsko delo

Opis: V obravnavanem magistrskem delu je predstavljena samodiagnostika pnevmatske delovne postaje, ki temelji na uporabi tlačnih in pretočnih senzorjev za zaznavanje puščanja komprimiranega zraka. Glede na izhodiščni delovni cikel postaje smo ocenili nadaljnje poškodbe in naprave in s tem povezano puščanje, pri čemer smo zaznavali dodatno količino porabljenega komprimiranega zraka, ali s tem povezane padce tlaka v določenem ciklu obratovanja. Realni podatki delovanja in puščanja pnevmatske postaje so bili pridobljeni s pomočjo krmilnika Beckhoff, medtem ko smo naredili vzporedno simulacijo izgub s pomočjo programa Automation Studio.
Ključne besede: pnevmatični manipulator, detekcija napak, samodiagnostika, Beckhoff, TwinCAT 3.
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 136; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (10,91 MB)

2.
Ionic hydraulic fluids and seal-material compatibility
Darko Lovrec, Roland Kalb, Vito Tič, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: Manufacturers of hydraulic fluids invest a lot of effort and resources in improving their physico-chemical properties, with the goal of getting as close as possible to the properties of an ideal hydraulic fluid. It should be non- flammable, environmentally friendly, sustainable and should have excellent physical and chemical properties. After decades of development in the field of ionic liquids and the search for an ionic liquid suitable for use in hydraulic systems, ionic hydraulic liquids are now already in industrial use, especially on devices that operate in harsh and risky operating conditions. Since ionic hydraulic fluids are a completely new type of hydraulic fluid, one of the issues is their compatibility with the materials present in the hydraulic components, including all the seals. This paper refers to the process of testing the compatibility of hydraulic seal materials with different types of ionic hydraulic fluids according to the standardized percentages and recommendations, with emphasis on changes in the swell, shrinkage and hardness of the seals. The presented results are a useful guide for selecting suitable seal materials in case of using high-tech ionic hydraulic fluids.
Ključne besede: ionic hydraulic fluids, seal material, compatibility, fluid-testing method, test results
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 217; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (970,22 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Avtomatizacija delovne postaje za etiketiranje v okviru sistema CP Lab : magistrsko delo
Luka Tandara, 2023, magistrsko delo

Opis: Eden od poudarkov koncepta Industrija 4.0 je je digitalna transformacija in avtomatizacija proizvodnih procesov. Tem usmeritvam sledi tudi vsebina magistrskega dela, kjer je v ospredju razvoj procesa avtomatizirane proizvodnje. V ta namen je bil uporabljen laboratorijski sistem CP Lab proizvajalca Festo, pri čemer je bila v ospredju podrobna analiza modula za označevanje izdelkov - etiketiranje. Znotraj programskega okolja TIA Portal smo razvili krmilni program, ki omogoča upravljanje sistema tako v ročnem kot tudi v avtomatiziranem načinu dela, prav tako smo zasnovali uporabniški vmesnik HMI za nadzor in vizualizacijo delovanja sistema. V zaključni fazi projekta je bil modul za etiketiranje uspešno implementiran v celovit sistem CP Lab.
Ključne besede: Industrija 4.0, Festo CP Lab, Označevanje izdelka, TIA Portal, HMI
Objavljeno v DKUM: 09.02.2024; Ogledov: 297; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Ključne besede: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Objavljeno v DKUM: 13.11.2023; Ogledov: 286; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

5.
International conference Fluid Power 2023 : Conference Proceedings
2023, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Opis: The International Fluid Power Conference is a two day event, intended for all those professionally-involved with hydraulic or pneumatic power devices and for all those, wishing to be informed about the ‘state of the art’, new discoveries and innovations within the field of hydraulics and pneumatics. All papers included in the conference program are reviewed and collected in the conference proceedings. The gathering of experts at this conference in Maribor has been a tradition since 1995, and is organised by the Faculty of Mechanical Engineering at the University of Maribor, in Slovenia. Fluid Power conferences are organised every second year and cover those principal technical events within the field of fluid power technologies in Slovenia, and throughout this region of Europe. This year's conference is taking place on the 20th and 21th September in Maribor
Objavljeno v DKUM: 18.10.2023; Ogledov: 213; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (20,57 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Zasnova in izdelava didaktičnega modela procene tehnike : diplomsko delo
Matic Dreu, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen pojem procesna tehnika, kje ga zasledimo in tipični primeri uporabe. Nato je prikazana zasnova in izdelava modela procesne tehnike. V delu so izbrani in definirani vsi elementi in razlogi za njihovo uporabo. Prikazana je izdelava konstrukcije modela ter rezervoarjev s programskim okoljem Solidworks. V zaključku je prikazano programiranje modela in preizkus programa oziroma prvi zagon. Pri sami izdelavi modela je bilo nekaj omejitev. Omejitve so se pojavljale pri velikost modela, saj gre za namizni model, pri materialih zalogovnikov in pri napajalni napetosti 24 V , ki izhaja iz povezljivosti z industrijskim krmilnikom. Težave so bile tudi pri izbiri senzorjev predvsem zaradi pritrjevanja le teh na rezervoarje in pri uporabi krmilnika, saj se je uporabljal Siemensov krmilnik in programsko okolje TIA portal.
Ključne besede: procesna tehnika, avtomatizacija, programiranje, načrtovanje, PLK
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 339; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (9,24 MB)

7.
Proizvodni izvršilni sistemi : diplomsko delo
Maj Mesarič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so najprej predstavljeni nivoji proizvodnega podjetja po standardu ISA-95, nato so na splošno predstavljeni proizvodni izvršilni sistemi in naloge, ki jih morajo opravljati. Opisana je povezava med proizvodnimi izvršilnimi sistemi in sistemi drugih nivojev ter tok informacij med njimi. Podana je osnovna struktura informacijskega okolja proizvodnega podjetja in nekaj tehnologij, ki omogočajo komunikacijo sistemov različnih nivojev v tem okolju. Diplomsko delo se nato osredotoči na nekaj konkretnih primerov proizvodnih izvršilnih sistemov, predstavi njihovo strukturo ter nekaj tehnologij, ki jih ti sistemi uporabljajo.
Ključne besede: proizvodnja, avtomatizacija, digitalizacija, informacijski sistemi, MES
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 252; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

8.
Avtomatizacija delovne postaje Vrtalnega modula CPS sistema CP Lab : magistrsko delo
Luka Čas, 2023, magistrsko delo

Opis: V kontekstu Industrije 4.0, ki poudarja avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnih procesov, smo se v magistrskem delu osredotočili na razvoj avtomatiziranega proizvodnega procesa. V ta namen smo uporabili laboratorijski sistem CP Lab proizvajalca Festo, posebno pozornost pa smo posvetili delovni postaji Vrtalnega modula CPS. V programskem okolju TIA Portal smo razvili krmilni program, ki je omogočal vodenje sistema in komunikacijo dveh programirljivih krmilnikov, ki nadzirata delovno postajo vrtanja. Prav tako smo razvili uporabniški vmesnik HMI namenjen nadzoru in vizualizaciji sistema. V zaključnem delu naloge smo delovno postajo Vrtanje uspešno implementirali v proces z dodatno delovno postajo CP Lab-a.
Ključne besede: Industrija 4.0, Festo CP Lab, iDrilling, TIA Portal, HMI
Objavljeno v DKUM: 27.09.2023; Ogledov: 275; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

9.
Oddaljeno upravljanje in nadzor pnevmatske delovne postaje : magistrsko delo
Alfonz Muhič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava nadgradnjo že obstoječe pnevmatske delovne postaje na oddaljen nadzor in krmiljenje. Nadgradnja je zasnovana s pomočjo Beckhoff krmilnika in programskega okolja TwinCAT 3. Opisane so komponente pnevmatske postaje, krmilnika in delovanje programa TwinCAT 3. S pomočjo orodja TwinCAT 3 HMI WEB, ki omogoča vizualizacijo, se je izdelal spletni vmesnik, s katerim upravljamo delovno postajo. Vmesnik gostuje na spletu, kar omogoča oddaljen dostop, kjerkoli po svetu. Zaradi objave na spletu je tudi ustrezno zaščiten proti spletni zlorabi. Celoten postopek izdelave spletnega vmesnika in objave le-tega na splet je opisan podrobno po korakih. Glede nadzora pa je dodana kamera, ki prikazuje sliko v živo in nekaj pnevmatskih senzorjev za nadzorovanje tlaka na komponentah in mogočih kolizij.
Ključne besede: Beckhoff, pnevmatska delovna postaja, krmiljenje, oddaljen nadzor, TwinCAT
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 311; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

10.
Zasnova in izvedba digitalnega dvojčka laboratorijskega modela stiskalnice : diplomsko delo
Ben Šnajder, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zasnovo in izdelavo digitalnega dvojčka laboratorijskega modela stiskalnice. V programskem orodju CIROS je prikazana tridimenzionalna virtualno zgradbo laboratorijskega modela stiskalnice. Le-ta je s programskim orodjem TIA Portal povezana v virtualni obliki, v kateri je izdelan program za vodenje vseh komponent modela stiskalnice. Dobljeni rezultati so analizirani, predlagane so možne izboljšave.
Ključne besede: Digitalni dvojček, CP-lab, CIROS, TIA PORTAL
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 568; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.76 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici