| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 284
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Association between loneliness, well-being, and life satisfaction before and during the COVID-19 pandemic : a cross-sectional study
Mateja Lorber, Jožica Černe Kolarič, Sergej Kmetec, Barbara Kegl, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Good psychological well-being contributes to a satisfying life, reduces loneliness, and enables a better quality of life. Due to the COVID-19 pandemic, people worldwide have faced various challenges, which manifest in mental health problems, dissatisfaction with life and increased loneliness. This study aimed to investigate the influence of loneliness on mental well-being and life satisfaction among the adult population during the COVID-19 pandemic. A cross-sectional study was conducted between October 2021 and January 2022. A total of 664 participants took part in the survey, of whom 484 (73%) were female and 180 (27%) were male. Our results show that loneliness can explain 48% of the total variability in mental well-being and 52% of the variability in life satisfaction. The results show a higher level of loneliness and use of information and communication technology and a lower level of contact with relatives and friends, life satisfaction, and well-being during COVID-19 than they considered before the time of COVID-19. Study findings can help improve loneliness and mental well-being, and, consequently, life satisfaction.
Ključne besede: loneliness, well-being, life satisfaction, cross-sectional study
Objavljeno v DKUM: 10.04.2024; Ogledov: 69; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (322,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Kakovost življenja pacientov, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini
Petra Brdnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki predstavlja vedno večji zdravstveni problem. Zato je zelo pomembno, da ima pacient dobro presnovno urejeno bolezen, saj ima posledično manj zapletov in bolj kakovostno življenje. Namen magistrskega dela je bil raziskati kakovost življenja pacientov s sladkorno boleznijo tipa 1, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini. Izvedena raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, pri kateri je bil uporabljen anketni vprašalnik za oceno kakovosti življenja pacientov pred in po uporabi senzorja za merjenje krvnega sladkorja v medceličnini. Pridobljeni podatki so bili statistično obdelani s programskim paketom SPSS, verzija 25.0. Vključenih je bilo 80 pacientov s sladkorno boleznijo tipa 1. Kar 93,8 % anketiranih pacientov meni, da so zaradi uporabe senzorja zadovoljnejši s kakovostjo življenja. 78,9 % vključenih v raziskavo je kot razlog za boljšo kakovost življenja izpostavilo lažji nadzor zaradi uporabe senzorja. Anketirani so imeli po uporabi senzorja nižje vrednosti HbA1C (t= 4,681; p < 0,001). Razprava in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da pacienti, ki uporabljajo senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini, ocenjujejo svoje življenje kot bolj kakovostno. Ob uporabi senzorja so bolj sproščeni in lažje nadzorujejo nivo krvnega sladkorja. Posledično je sladkorna bolezen bolj urejena, saj so vrednosti HbA1C nižje kot pred uporabo senzorja.
Ključne besede: sladkorna bolezen, sladkorna bolezen tipa 1, senzor za merjenje ravni glukoze v medceličnini, kakovost življenja, HbA1C
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 89; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

3.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Ključne besede: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 236; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

4.
Uporaba prehranskih dopolnil med stanovalci v domovih za starejše v pomurju
Tatjana Pernat Ščančar, 2023, magistrsko delo

Opis: Povzetek Prehrana vpliva na zdravje človeka v vseh življenjskih obdobjih. Še posebej pazljivi s prehrano moramo biti v starosti, saj se ob starostnih spremembah pojavljajo še bolezni. Starejši ljudje si radi lajšajo manjše težave z alternativnimi ukrepi, kamor sodijo tudi prehranska dopolnila, ki zaradi prepričanja, da samo pozitivno vplivajo na zdravje, pridobivajo na veljavi. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako pogosto in katera prehranska dopolnila uživajo starejši v domskem varstvu v Pomurju. Uporabljena je bila kvantitativna metoda dela, podatki so bili pridobljeni z anonimnim anketnim vprašalnikom v osebnem intervjuju. Na anketna vprašanja je odgovorilo 109 starejših oseb v domskem varstvu dveh domov v Pomurju. Z raziskavo smo ugotovili, da si kar 99,1 % starejših v domskem varstvu dopolnjuje prehrano z vitaminom D3, kar jim je bilo predpisano s strani zdravnika v času epidemije covida-19. 28,4 % stanovalcev je poleg vitamina D3 uživalo še najmanj eno prehransko dopolnilo. Dokazali smo, da med stanovalci domov za starejše v Pomurju ne obstaja povezava med izobrazbo in pogostostjo uporabe prehranskih dopolnil. Stanovalci v domskem varstvu so relativno dobro seznanjeni z možnimi neželenimi učinki, vendar ne vedo, kdaj naj z uživanjem prehranskih dopolnil prenehajo. Ugotovljeno je bilo, da se je uporaba prehranskih dopolnil v času pandemije covida-19 povečala. Pomembno je, da dodatno izobrazimo zdravstvene delavce in poučimo uporabnike o varni in primerni uporabi prehranskih dopolnil ter možnosti poročanja neželenih dogodkov za lažje osveščanje javnosti in njihovo preprečevanje.  
Ključne besede: starejše osebe, domovi za starejše, prehranska dopolnila, varna uporaba, covid-19
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 203; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

5.
Izgorelost in spoprijemanje s stresom med izvajalci zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči
Jure Nežmah, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Izgorelost predstavlja glavni vzrok za slabše dušeno in fizično zdravje, posledično lahko vpliva tudi na kakovost oskrbe pacientov. Med skupinami, ki so najbolj podvržene izgorelosti, so tudi izvajalci nujne medicinske pomoči. V njihovem delovnem okolju se srečujejo s časovnimi pritiski in travmatskimi situacijami. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti pojavnost izgorelosti in kako se s stresom spoprijemajo izvajalci zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči. Metode: Raziskava temelji na metodi kvantitativnega raziskovanja. Uporabljen je bil anketni vprašalnik, ki je sestavljen iz demografskega dela, vprašalnika MBI-HSS in vprašalnika COPE-Brief. Sodelovalo je 88 izvajalcev zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči v Savinjski statistični regiji. Rezultati: Izvajalci zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči dosegajo visoko stopnjo izgorelosti v dimenziji čustvene izčrpanosti ter zmerno stopnjo izgorelosti v dimenzijah depersonalizacije in osebne izpolnitve. Najvišja stopnja izgorelosti se pojavlja med zdravniki. Spoprijemanje s stresom, ki je usmerjeno v problem, je najpogosteje uporabljen mehanizem spopadanja s stresom. Med delovno dobo in stopnjo izgorelosti nismo ugotovili povezave. Razprava in sklep: Ugotovitve kažejo na pomembno razširjenost izgorelosti med izvajalci zunajbolnišnične nujne medicinske pomoči, pri čemer se med zdravniki pojavljajo najvišje stopnje izgorelosti. Učinkoviti mehanizmi spoprijemanja s stresom so ključnega pomena za obvladovanje in zmanjševanje stopnje izgorelosti.
Ključne besede: izgorelost, spoprijemanje s stresom, nujna medicinska pomoč
Objavljeno v DKUM: 01.12.2023; Ogledov: 241; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

6.
Občutek osamljenosti pri starejših odraslih v času pandemije covid -19
Dominika Potočnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Osamljenost ni povezana le s čustveno nestabilnostjo, ampak tudi z zmanjšano kakovostjo življenja in povečanim tveganjem za prezgodnjo smrt. Namen raziskave je bil ugotoviti pojavnost osamljenosti pri starejših v času pandemije covida-19. Metode: Kvantitativna raziskava je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika. Vprašalnik je vseboval demografske značilnosti anketirancev, trditve o osamljenosti, oceno zadovoljstva z življenjem, oceno duševnega počutja, pogostost stikov in uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije. Sodelovalo je 200 anketirancev, starejših od 65 let. Analiza podatkov je potekala v programu IBM SPSS 22. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da obstajajo statistično pomembne razlike pri starejših pred in med epidemijo pri pogostosti stikov (Z = –4,826, p < 0,001), občutku osamljenosti (Z = –4,761, p < 0,001), zadovoljstvu z življenjem (Z = –7,477, p < 0,001) in duševnim počutjem (Z = –7,494, p < 0,001). Razprava in zaključek: Glede na ugotovljeno stopnjo osamljenosti in duševno počutje bi bilo treba izdelati strokovne smernice, ki bodo usmerjene k posamezniku in s tem omejiti pojavnost osamljenosti in duševnih stisk pri starejših odraslih.
Ključne besede: patronažno varstvo, pacient, medicinska sestra, kvantitativna študija, duševno počutje
Objavljeno v DKUM: 01.12.2023; Ogledov: 220; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

7.
Artificial intelligence based prediction of diabetic foot risk in patients with diabetes : a literature review
Lucija Gosak, Adrijana Svenšek, Mateja Lorber, Gregor Štiglic, 2023, pregledni znanstveni članek

Opis: Diabetic foot is a prevalent chronic complication of diabetes and increases the risk of lower limb amputation, leading to both an economic and a major societal problem. By detecting the risk of developing diabetic foot sufficiently early, it can be prevented or at least postponed. Using artificial intelligence, delayed diagnosis can be prevented, leading to more intensive preventive treatment of patients. Based on a systematic literature review, we analyzed 14 articles that included the use of artificial intelligence to predict the risk of developing diabetic foot. The articles were highly heterogeneous in terms of data use and showed varying degrees of sensitivity, specificity, and accuracy. The most used machine learning techniques were support vector machine (SVM) (n = 6) and K-Nearest Neighbor (KNN) (n = 5). Future research is recommended on larger samples of participants using different techniques to determine the most effective one.
Ključne besede: artificial intelligence, machine learning, thermography, diabetic foot prediction, diabetes, diabetes care, diabetic foot, literature review
Objavljeno v DKUM: 27.11.2023; Ogledov: 273; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (654,91 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
The multi-strain probiotic OMNi-BiOTiC® Active reduces the duration of acute upper respiratory disease in older people : a double-blind, randomised, controlled clinical trial
Maja Strauss, Dušanka Mičetić-Turk, Mateja Lorber, Maja Šikić Pogačar, Anton Koželj, Ksenija Tušek-Bunc, Sabina Fijan, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Immunosenescence is the adverse change in the human immune function during aging, leaving older people more prone to an increased risk of infections and morbidity. Acute upper respiratory tract infections (URTIs) are very common among older people, often resulting in continued morbidity and mortality. Therefore, approaches, such as consuming probiotics, that shorten the duration or even reduce the incidence of URTIs in older people are being studied. The aim of this study was to determine the effects of a multi-strain probiotic OMNi-BiOTiC® Active, which contains 11 live probiotic strains, on the incidence, duration, and severity of URTIs in older people. In this randomized double-blinded placebo-controlled study, 95 participants, with an average age of 70.9 years in the probiotic group and 69.6 years in the placebo group, were randomly allocated to two groups: 1010 cfu per day of the multi-strain probiotic intervention OMNi-BiOTiC® Active (49) or placebo (46). The incidence of URTIs in older people after 12 weeks supplementation with OMNi-BiOTiC® showed no statistically significant difference between the two groups (p = 0.5244). However, the duration of the URTI infections was statistically significantly different between the groups (p = 0.011). The participants that consumed the probiotic had an average duration of illness of 3.1 ± 1.6 days, whilst participants that received the placebo had symptoms for an average of 6.0 ± 3.8 days (p = 0.011). Statistically significant differences in lymphocyte counts in both groups after supplementation (p = 0.035 for the probiotic group and p = 0.029 for the placebo group) and between both groups were found (p = 0.009). Statistically significant differences in eosinophil (p = 0.002) and basophil counts (p = 0.001) in the probiotic groups before and after supplementation with probiotics were also found. Supplementation with the multi-strain probiotic OMNi-BiOTiC® Active may benefit older people with URTIs. Larger randomised controlled clinical trials are warranted. Clinical Trial Registration; identifier NCT05879393.
Ključne besede: upper respiratory tract infection, URTI, duration of illness, probiotics, multi-strain, older people, immune function
Objavljeno v DKUM: 27.11.2023; Ogledov: 267; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (767,38 KB)

9.
The Importance of Monitoring the Work-Life Quality during the COVID-19 Restrictions for Sustainable Management in Nursing
Mateja Lorber, Mojca Dobnik, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of this study was to investigate the work-life quality and related workplace factors of nursing employees working in hospitals during the COVID-19 restrictions. Employees in nursing carry out nursing care at various levels of healthcare. Work-life quality refers to an individual’s feelings concerning work and outcomes and depends on different working characteristics and conditions. Quantitative research based on a cross-sectional study was used. This cross-sectional study included 486 employees in nursing from four Slovenian acute care hospitals. The results showed that most employees in nursing assessed the work-life quality on a moderate level: 76% were satisfied with their work, and 89% assessed their well-being at the workplace as positive. Considering the leaders’ support, the number of patients, adequate information, teamwork, working position, use of days off, and equipment for safe work, we can explain the 53.5% of the total variability of work-life quality. We also found that work-life quality had an essential effect on well-being at the workplace (β = 0.330, p < 0.001) and work satisfaction (β = 0.490, p < 0.001) of employees in nursing. Work-life quality refers to an employees’ feelings about their workplace, and its monitoring is important for higher employees’ well-being and health. For management and policymakers in nursing, it is important to design strategies to ensure an adequate number of competent employees and establish a supportive leadership system. Work-life quality is an important factor in the recruitment and retention of the nursing workforce. Flexible working conditions and policy changes can improve work-life quality and balance. Nursing management must understand the influencing factors of work-life quality to improve nursing employee retention strategies.
Ključne besede: hospital, work-life quality, nursing, well-being, COVID-19
Objavljeno v DKUM: 27.11.2023; Ogledov: 298; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (308,59 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Innovative nursing care : education and research
znanstvena monografija

Opis: Higher life expectancy on a global level requires complex nursing care as poor education and a lack of knowledge can lead to mistakes. There is a need for nurses who can provide high quality and advanced nursing practice. A mix of well-grounded education and innovative research is needed, where the first provides an understanding of best nursing practice care delivery and the second helps nurses determine best practices and improve nursing care. Provides a current and in-depth picture of actual nursing challenges in education, research, and clinical practice. Helpful in nursing students' education in broader nursing care fields and different approaches in holistic nursing care.
Ključne besede: nursing care, palliative care, dementia, emergencies, triage, education, COVID-19, older people, children, nursing students
Objavljeno v DKUM: 27.11.2023; Ogledov: 298; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.6 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici