| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 161
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
REORGANIZACIJA LOGISTIKE LOČENEGA ZBIRANJA ODPADNE EMBALAŽE
Nina Kolenc, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se po vsem svetu količina odpadne embalaže vedno veča. Vse več je izdelkov, ki po svoji uporabi niso podvrženi naravnemu procesu razpadanja in pa vse več je okolju nevarnih odpadkov. Ker prostora za odložitev teh odpadkov zmanjkuje, postaja strošek ravnanja z njimi vse večji. Vse družbe za ravnanje z odpadno embalažo ter vsi izvajalci javnih služb skušajo čimbolj usmerjati prebivalce k ločenemu zbiranju. Odgovorno ravnanje z odpadno embalažo je eden ključnih dejavnikov ohranjanja in varovanja okolja. V sedanjem času se količina odpadne embalaže ločeno zbira s pomočjo sistema zbiralnic oz. ekoloških otokov. Vendar s tem sistemom niso zagotovljene možnosti za popolno ločevanje embalaže od mešanih komunalnih odpadkov, tako sedanji sistem povzroča številne okoljske ter finančne težave pri fizičnih osebah, izvajalcih javnih služb ter družbah za ravnanje z odpadno embalažo. Skratka nastajajo številni nepotrebni stroški. Potrebno bi bilo uvesti nov sistem s ciljem preprečevanja nastajanja odpadkov, ločenega zbiranja na mestu nastanka, učinkovitejšim logističnim prevozom in obdelavo odpadkov pred odlaganjem ter tako preprečiti poleg obstoječih stroškov še dodatne stroške transporta in višje stroške končne dispozicije odlaganja odpadne embalaže.
Ključne besede: Komunalni odpadek, embalaža, odpadna embalaža, ločeno zbrana odpadna embalaža, ekološki otok, zbirni center Spodnji Stari Grad.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2233; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
VPLIV EMBALAŽE NA NAKUP JOGURTA
Maja Radojčin, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti, kakšno vlogo in pomen ima embalaža izdelka pri odločitvi za nakup jogurta Ljubljanskih mlekarn. Namen naloge je hkrati predstaviti pomen pravilne izbire barv in oblikovanja embalaže, opredeliti vlogo oblikovalcev, opisati potek zaznavanja izdelka in analizirati mnenja potrošnikov.
Ključne besede: embalaža, barve embalaže, zaznavanje, odjemalci
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1729; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
RACIONALIZACIJA EMBALIRANJA V PODJETJU TA - REGULATOR D.O.O.
Natalija Dvoršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Embaliranje izdelkov je v industrijskem podjetju pomembna operacija, ker izdelek ne le zavaruje ampak mu nudi tudi oporo in stabilnost ter hkrati dviguje ugled podjetja. Osrednji problem, ki smo ga analizirali v diplomskem delu, je kakovost procesa embaliranja, ki se med drugim osredotoča na naročanje in skladiščenje embalažnih materialov, saj to trenutno poteka neusklajeno. Obenem problem soustvarjata pomanjkanje modernih informacijskih tehnologij v skladišču (ustvarjanje prevelikih zalog) in planiranje delovnih procesov ter kakovost njihove izvedbe. V diplomskem delu smo predstavili obstoječe stanje na področju naročanja in skladiščenja embalažnih materialov, pakiranja in embaliranja. Pridobljene podatke smo kritično analizirali in na podlagi teoretičnih osnov podali rešitve problema: dopolnitev informacijske tehnologije, vloga človeškega faktorja, prenova skladiščenja, prenova planiranja delovnih procesov pakiranja in embaliranja, prenova paletnega sistema v povezavi z reklamacijo kupca, vzpostavitev preverjanja kakovosti pakiranja. V zaključku smo ocenili učinke predlaganih rešitev problema, pogoje za njihovo uvedbo in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: naročanje, embalaža, embaliranje, embalažni material, skladiščenje
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2007; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
IZBOR STIČNE OVOJNINE V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI S CILJEM OPTIMIZACIJE STROŠKOV
Anja Zupančič, 2011, diplomsko delo

Opis: Farmacevtska industrija je ena najpomembnejših in najzahtevnejših panog na svetu. Tako kot v vseh farmacevtskih podjetjih, mora tudi v Krki d.d. vse potekati v skladu s higienskimi standardi, pod stalnim nadzorom. V podjetju Krka d.d. potrebujemo ustrezno ovojnino za različne farmacevtske izdelke. Ovojnino izbiramo na oddelku za razvoj embalaže, s predhodnimi preizkusi v proizvodnji. Za t.i. bulk pakiranje uporabljamo alu triplex vreče, ki jih proizvaja in dobavlja švicarsko podjetje Wipf AG. Zaradi visoke cene in monopolne situacije dobavitelja želimo v Krki potrditi alternativnega dobavitelja, saj bi s tem med njima vzpostavili konkurenco in upočasnitev rasti cen. Kot možne dobavitelje smo preverjali že obstoječe podjetje Wipf AG, ki nam ponuja štiriplastno vrečo, italijansko podjetje Gruden S.p.A. ter slovensko podjetje Plastika Andrej Mesojedec s.p., ki želi biti dobavitelj vreč nemškega proizvajalca. Primerjali smo kakovost vreč, ceno in dobavni rok. Pri kakovosti vreč smo naleteli na težave, saj vreče niso bile dovolj kakovostne, da bi lahko postale alternativa sedanji vreči.
Ključne besede: Farmacevtska industrija, embalaža, alu triplex vreča, dobavitelji, stroški
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1727; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

6.
Racionalizacija povratne embalaže v logističnem Distribucijskem centru Maribor
Matjaž Radanovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Temeljni cilj vsakega podjetja je zagotovitev trdne konkurenčne sposobnosti, kar se kaže tudi pri obvladovanju stroškov. Da bi zmanjšalo stroške, želi vsako podjetje optimizirati logistične operacije. Na stroške vpliva tudi ustrezno ravnanje z embalažo. Embalaža ima odločilno vlogo pri transportu izdelka, saj ga ščiti pred zunanjimi vplivi in poškodbami. Pomembna je povratna embalaža, ki lahko zelo vpliva na zmanjšanje stroškov. V delu je prikazano, kako povratna embalaža odločilno vpliva na optimizacijo logističnih procesov. V poslovnem procesu ima še posebej velik pomen, saj so zaboji za večkratno uporabo, ki so predstavljeni, idealni za manipulacijo z občutljivejšim blagom, kot sta sadje in zelenjava. Izbrano podjetje se ukvarja z logističnimi dejavnostmi, kot so transport, skladiščenje, komisioniranje sadja in zelenjave ipd. Z uvedbo povratnih zabojnikov se je poslovni proces bistveno izboljšal.
Ključne besede: Embalaža, zaboji za večkratno uporabo, STECO
Objavljeno: 23.10.2011; Ogledov: 1868; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

7.
PRENOVA PROCESA RAVNANJA Z ODPADNO EMBALAŽO IN OSTALIMI ODPADKI V PODJETJU HELLA SATURNUS SLOVENIJA
Anja Hudoklin, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo opisali temeljne značilnosti logistike, njeno delitev ter podrobneje opisali značilnosti razbremenilne logistike. Opredelili bomo vrste odpadkov, s katerimi se bomo srečali skozi diplomsko delo ter predstavili delitev embalaže in odpadne embalaže. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše podzakonske akte, na podlagi katerih podjetje Hella Saturnus Slovenija d. o. o. izvaja svojo dejavnost. V drugem delu pa bomo opisali načine, kako s posameznimi odpadki v podjetju ravnajo, ter za obstoječi način predlagali rešitve. Sedanji način zbiranja odpadkov v podjetju povzroča nedosledno sortiranje in zaradi tega vse preveč odpadkov konča v kontejnerjih za mešane komunalne odpadke. V podjetju bi bilo potrebno zgraditi nov terminal namenjen ravnanju z odpadki, s katerim bi lahko omogočili neprekinjeno delovanje logističnih procesov, zbiranje odpadkov na enem mestu ter estetsko uredili celoten kompleks.
Ključne besede: razbremenilna logistika, odpadna embalaža, ravnanje z odpadki, ločeno zbiranje odpadkov
Objavljeno: 23.10.2011; Ogledov: 1889; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

8.
VZPOSTAVITEV SISTEMA VODENJA EMBALAŽE V PODJETJU MELAMIN D.D. KOČEVJE
Dušan Madžarević, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje Melamin, d. d., Kočevje mora vse svoje produkte – polizdelke ustrezno embalirati in tako ohranjati njihovo kakovost in, kar je najpomembneje, zavarovati okolje. Razlog je ta, da so nekateri njihovi produkti nevarni za okolje in vsa živa bitja. Ker so ti raznoliki, morajo imeti na zalogi različne količine embalaže, kar posledično pripelje tudi do količin odpadne embalaže. V diplomskem delu bomo obravnavali problematiko že prej omenjenega podjetja, ki jo ima z embalažo in odpadno embalažo oz. njenimi količinami. Predstavili bomo podjetje, zapisali nekaj teoretičnih osnov, kot so osnovni pojmi o embalaži in odpadni embalaži, njenem razvrščanju, funkcijah, se srečali z zakonodajo ter se dotaknili logističnega podsistema razbremenilne logistike. Opisali bomo tudi obstoječe stanje v podjetju, podali kritično analizo in predloge izboljšav obstoječega stanja. Na koncu bomo le-te ovrednotili z oceno oz. uspešnostjo rešitve problema, navedli pogoje za uvedbo teh rešitev ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: embalaža, odpadna embalaža, količine, ravnanje z embalažo in odpadno embalažo, razbremenilna logistika
Objavljeno: 20.10.2011; Ogledov: 1754; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (8,55 MB)

9.
PREUREDITEV MODELA RAVNANJA Z ODPADNO EMBALAŽO V PS MERCATOR, D.D.
Vaska Pejić, 2011, magistrsko delo

Opis: Ravnanje z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, je kot objekt povratne logistike v trgovski dejavnosti specifična problematika zaradi obsega količin, raznovrstnosti in razširjenosti nastajanja. Praktični problem se nanaša na PS Mercator, d. d., kjer smo si ogledali njihov model ravnanja z odpadno embalažo, ki ni komunalni odpadek, ter pridobili meritvene podatke iz trgovinskih enot. Magistrska naloga tako vključuje štiri vidike: masni tok, mrežni vidik, statični vidik ter dinamični vidik. Prvi temelji na tem, kje tovrstna embalaža nastaja, koliko nastaja in kakšna je dinamika nastajanja, drugi se nanaša na komuniciranje z okoljem preko kanalov pretoka odpadne embalaže, ki ni komunalni odpadek, izven fiksnih lokacij nastajanja, tretji vidik obravnava izvore, kraj nastajanja in notranje procese upravljanja, zadnji, tudi tokovni vidik, pa temelji na opazovanju sistema pretoka materiala od posameznega izvora do namembnega pripadajočega ponora znotraj fiksnih točk omrežja in med pari omrežnih točk, vključno z odvozi in transportom.
Ključne besede: odpadna embalaža, odpadki, razbremenilna logistika, maloprodaja
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 2115; Prenosov: 337
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

10.
REORGANIZACIJA EMBALIRANJA MLEKA V PODJETJU MLEKARNA CELEIA D.O.O.
Kristjan Toman, 2011, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo predstavili embaliranje in reorganizacijo embaliranja mleka v podjetju Mlekarna Celeia d. o. o. Glavno vprašanje, ki nas spremlja skozi celotno delo, je, kako in katero embalažo uporabiti v teh časih za embaliranje mleka, da zadostimo visokim zahtevam ekologije, hkrati pa ne izgubljamo preveč denarja na račun boljše embalaže. V prvem delu smo na splošno opisali embalažo, njene funkcije, naloge, lastnosti in njen razvoj od začetka pojavljanja embalaže, pa vse do danes, ko si brez nje ne znamo več predstavljati življenja. V drugem delu pa smo analizirali sedanji proces proizvodnje oziroma embaliranja mleka v tetrapake, ter predstavili njegove prednosti in slabosti. V zadnjem delu smo predstavili prenovo procesa obstoječega sistema, naredili primerjavo med starim in novim sistemom embaliranja mleka, ter podali predloge za rešitev problema.
Ključne besede: embalaža, tetrapak, steklenica, mleko
Objavljeno: 18.10.2011; Ogledov: 1554; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici