| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 38
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv projekta 5S na spremembo embalažnih enot v podjetju Adria Mobil
Jure Žagar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta nas zanimala povezava in vpliv projekta 5S na embalažne enote v podjetju Adria Mobil. Teoretično smo opisali metodo 5S in embalažo, ki jo uporabljajo v podjetju. Nato smo s pomočjo podatkov podizvajalca analizirali stanje proizvodnje pred uvedbo metode 5S. V nadaljevanju smo pridobljene teoretične informacije združili in ocenili, kako projekt 5S vpliva na embalažne enote. Opazovali smo sektor proizvodnje in ugotovili, da nekateri dobavitelji blago za nadaljnje delo v proizvodnji dostavljajo v neprimerni embalaži. Posledice neprimernega embaliranja so večja potreba po zaposlenih in višji stroški podjetja ali pa počasnejše delo delavcev na montažni liniji. Na primeru dobavitelja Cableks smo izračunali povračilo investicije novih embalažnih enot. Analizirali smo, koliko časa potrebujejo delavci za odstranjevanje potrebne in nepotrebne embalaže. Prišli smo do spoznanja, da vpeljava metode 5S v veliki meri vpliva na spremembo embalažnih enot v proizvodnji podjetja Adria Mobil.
Ključne besede: Adria Mobil, metoda 5S, embalažne enote
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1500; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

2.
Problematika razgradljivosti embalaže na primeru podjetja Mapis d.o.o.
Miha Polajžer, 2012, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge smo obravnavali pojem embalaže, namen uporabe embalaže, odpadno embalažo in ravnanje z njo, funkcije embalaže ter vrste in oblike embalaže, kjer smo dali največji poudarek embalaži iz polimernih in biopolimernih materialov. Na kratko smo opisali zakonodajo in standardizacijo in pisali o vplivih embalaže na nakupno odločitev. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo obravnavali podjetje Mapis, d.o.o., ki v svoji proizvodnji uporablja plastične materiale. Predlagali smo možnosti za zamenjavo materialov z biološko razgradljivimi, možne rešitve in predstavili vplive novega stanja na okolje.
Ključne besede: Embalaža, odpadna embalaža, polimer, biopolimer, plastika.
Objavljeno: 03.11.2012; Ogledov: 70981; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

3.
Problematika uporabe različnih vrst embalaže v tovornem letalskem prometu v podjetju Aerodrom Ljubljana d.d.
Žiga Janežič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen tega diplomskega dela je izpostaviti in predstaviti problem, s katerim se srečuje podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. V prvem delu bomo za lažje razumevanje podali nekaj teoretičnih osnov o sami embalaži in pakiranju. Na kratko bomo predstavili tudi inteligentno embaliranje in podali bistvo razbremenilne logistike. V drugem delu bomo najprej predstavili podjetje Aerodrom Ljubljana d.d.. Nato se bomo posvetili samemu problemu, ki ga predstavlja nepravilno pakiranje tovornih pošiljk. Podali bomotrenutno stanje v skladišču podjetja. Potem bomo opisali in predstavili različne vrste embalaže, ki se uporabljajo pri transportiranju blaga oziroma v katero je najpogosteje zapakirano. Sledila bo še kritična analiza stanja. Na koncu pa bomo predlagali možne rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali trenutno stanje oziroma vsaj nekoliko zmanjšali in omejili problem, ki povzroča podjetju težave.
Ključne besede: embalaža, pakiranje, razbremenilna logistika, inteligentno embaliranje
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1123; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Okoljevarstveni vidik uporabe nakupovalnih vrečk in raziskava vedenja potrošnikov
Martina Budja, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem času ni prav nič nenavadnega, če nam prodajalka vso blago, ki ga kupimo v trgovini spravi v vrečko ali nam le-to ponudi. Tudi za najmanjši nakup jo dobimo ali vzamemo. Vso to početje nam je že samoumevno. Se kdaj vprašamo, zakaj potrebujemo toliko vrečk, če pa na koncu vse pristanejo v košu ali celo v naravi. Zavedati se moramo, da si je človeštvo s svojim življenjskim slogom nakopalo vrsto težav, pred katerimi si zdaj zatiska oči. Hiter razvoj v tehnologiji in drugih področjih je naredil svoje – vnesel je enostavnejši vsakdanjik, a krepko vplival na naravno okolje. Vedeti moramo, da je izdelava nakupovalnih plastičnih vrečk ali drugih vrečk povezana z izkoriščanjem naravnih virov. Plastične vrečke zahtevajo velike količine nafte, medtem ko za papirnate vrečke uporabljamo les. Zaradi samoumevnosti uporabe plastičnih vrečk, jih sploh več ne opazimo, tako močno so zavzela naša življenja. Imajo pa zato zelo velik vpliv na življenje živih organizmov in preostalega naravnega okolja. Za plastične vrečke bi lahko rekli, da so danes najbolj prisoten znak potrošništva na svetu. Lahko jih najdemo tako rekoč vsepovsod, čeprav so jih v nekaterih državah že prepovedali. So lahke, »poceni« ter vodoodporne, kar jim daje še posebno praktičnost in uporabnost. Tako so postale nepogrešljiv del našega vsakdana po vsem svetu.
Ključne besede: Plastična nakupovalna vrečka, polietilen PE-HD, PE-LD, biorazgradljive plastične vrečke, predlog zakona o vrečkah, LCA.
Objavljeno: 13.10.2012; Ogledov: 1258; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

5.
Reorganizacija paketne dostave na pošti Zagorje ob Savi
Robert Lazar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi Reorganizacija paketne dostave na Pošti Zagorje ob Savi smo reševali problematiko nižanja logističnih stroškov. Posvetili smo se predvsem transportnim stroškom. V teoretičnem delu smo definirali osnovne pojme, ki se nanašajo na podjetje Pošta Slovenije ter na logistiko. Nato smo naredili natančen opis delovnega procesa dostavljanja paketov v paketnem oddelku pošte Zagorje ob Savi. Natančno smo analizirali ter preračunali dostavno pot paketnega dostavljalca na navaden delovni dan kot tudi na sobotni dan. Iz teh dveh dostavnih poti smo izračunali letne stroške paketne dostave. Kasneje smo s preračunavanjem po algoritmu najbližjega soseda poiskali pot, ki je bila krajša od prejšnje. Ponovno smo izračunali letne stroške glede na novo dostavno pot. Letni stroški so se tako zmanjšali. Povsem na koncu pa smo rezultate med seboj primerjali in analizirali ter naredili izračun letnih prihrankov, ki nastanejo ob uvedbi algoritma najbližjega soseda.
Ključne besede: algoritem najbližjega soseda, dostavna pot, stroški.
Objavljeno: 13.10.2012; Ogledov: 1113; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

6.
Reorganizacija sistema zbiranja odpadne embalaže za področje Savinjske regije
Karin Frece, 2013, diplomsko delo

Opis: Tako kot se vsak dan veča količina proizvedenih produktov različnih vrst, tako z njimi narašča količina odpadne embalaže, katera je dandanes eden največjih problemov sodobnega časa. Prav tako se veliko premalo odpadne embalaže vrne nazaj in reciklira. Ker pa se ljudje iz dneva v dan bolj zavedamo nevarnosti odpadkov in onesnaževanja, smo se začeli resno ukvarjati s to problematiko. Z vstopom v Evropsko unijo in zaradi potrebe prilagajanja evropskim zakonom so se ukrepi povezani z odpadno embalažo še bolj zaostrili. Namen diplomskega dela je predstaviti odpadno embalažo in določena podjetja Savinjske regije, ki se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo le te. Prav tako je opisan sistem zbiranja odpadne embalaže na področju Savinjske regije, ter dualni sistem zbiranja, katerega imajo v Nemčiji. Cilj diplomske naloge je primerjava sistema zbiranja odpadne embalaže v Sloveniji s sistemom, kakršnega ima Nemčija. Prav tako je cilj poiskati boljše rešitve v sistemu zbiranja odpadne embalaže in s tem razbremeniti okolje v Savinjski regiji, ter v Sloveniji.
Ključne besede: Odpadna embalaža, sistem zbiranja, zbirni center RCERO, Simbio d. o. o., dualni sistem.
Objavljeno: 15.11.2013; Ogledov: 919; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

7.
Reorganizacija ravnanja z odpadki v podjetju "X" d. o. o.
Špela Kavc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan primer ravnanja z odpadki v podjetju »X«, d. o. o. Podjetje proizvaja umetne bruse in tehnične tkanine. Za proizvodnjo izdelkov so potrebne najrazličnejše surovine, med katerimi so tudi take, ki so okolju škodljive. Zato je pomembno, da vsi zaposleni vedo, kako ravnati z določeno vrsto odpadka, kako ga pravilno ločiti in shraniti. Pri tem je osnova zakonodaja, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi interno dokumentacijo in vse predpise, ki jih zahteva sistem za ravnanje z okoljem in ISO 14001 standard. Pomembno je, da so odpadki do odvoza primerno sortirani in skladiščeni. V diplomskem delu bodo predstavljene rešitve, kako ločevati odpadke, s poudarkom na praktičnem primeru ravnanja z odpadki v podjetju »X«, d. o. o.
Ključne besede: odpadki, zakonodaja, ISO 14001, ravnanje z odpadki
Objavljeno: 10.07.2013; Ogledov: 1254; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

8.
Reorganizacija logistike in embalaže v podjetju Forstek d.o.o.
Nejc Zakošek, 2013, diplomsko delo

Opis: Danes so podjetja prisiljena k nenehnim spremembam. Vsak dan morajo spremljati konkurenco in trg ter se prilagajati kupcem, saj so njihove potrebe vse bolj zahtevne. Učinkovitost in uspešnost podjetja sta odvisna od številnih procesov, ki potekajo v podjetju. Eden izmed njih je delovni proces, ki mora potekati nemoteno za ustrezno poslovanje podjetja. V tej diplomski nalogi smo v prvem delu predstavili osnovne pojme, ki so pomembni za razumevanje diplome. V nadaljevanju je sledil opis obstoječega stanja v podjetju Forstek, d. o. o. Podrobno sta bili predstavljeni embalaža in odpadna embalaža. Opisali smo tudi logistiko v podjetju. Sledila je kritična analiza, v kateri so pomanjkljivosti v podjetju prikazane z vzročno-posledičnim diagramom. Kot rešitev smo predlagali uvedbo direktne nabave, s katero bi podjetje prihranilo čas, in 14 korakov za izboljšanje delovnega procesa.
Ključne besede: Reorganizacija, logistika, embalaža, odpadna embalaža, delovni proces.
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 997; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (10,85 MB)

9.
Racionalizacija embalaže in notranje logistike v podjetju Grieshaber Logistik
Damjan Trupej, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo osredotočili na notranjo logistiko in uporabo embalaže v podjetju, ter predstavili možne rešitve racionalizacije embalaže in notranje logistike. Najprej bomo predstavili teoretične osnove notranje logistike, njene prvine in naloge. Prav tako se bomo posvetili tudi embaliranju, kakšne tehnike in tehnologije le-tega poznamo, katere vrste embalažnih materialov poznamo in njihove lastnosti, da bomo v nadaljevanju lažje opravili posnetek stanja in ga kritično analizirali. Podali bomo predloge za izboljšanje elementov notranje logistike, kot so notranji transport, skladiščenje, pakiranje ipd., izboljšave na področju uporabljene embalaže in načinov embaliranja ter pogoje za njihovo vpeljavo. Na koncu bomo podali oceno učinkov, napisali pogoje za uvedbo ter možnosti za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: notranja logistika, embaliranje, embalažni materiali.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1199; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

10.
Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru
Aleš Greifoner, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru smo obravnavali problematiko v zvezi s procesom sprejema paketov v poštnem logističnem centru. Natančneje smo preučili številne pomanjkljivosti in fragmentiranost pri sprejemu ter obdelavi paketnih pošiljk. V teoretičnem delu diplomskega dela smo definirali in ovrednotili pojme ter teoretične koncepte s področja logistike v poštnem prometu in samo delovanje poštnih logističnih centrov, s čimer smo si pomagali pri nadaljnji raziskavi in pri opravljeni študiji primera – proces sprejemanja paketov v logističnem centru. Po študiji primera in upoštevanju različnih raziskav na danem področju smo rezultate primerjali z že znano situacijo in nato podali možne predloge ter rešitve, ki bi pripomogle k izboljšanju trenutne problematike. Končni rezultati naše raziskave so nas torej popeljali do zaključka, da je na področju sprejema paketov veliko pomanjkljivosti v samem načinu dela, a vendar je tudi dovolj manevrskega prostora za izboljšave.
Ključne besede: reorganizacija, paketne pošiljke, poštni logistični center, pošta.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1065; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici