| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Uporaba dlančnikov pri vročitvi knjiženih poštnih pošiljk
Maja Ozim, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo prestavlja ožji segment storitve Pošte Slovenije, in sicer knjižene poštne pošiljke z vidika preglednosti s pomočjo novih tehnoloških rešitev, ki jih omogoča pristop strankam z dlančniki. Delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, kjer so navedena izhodišča na področju splošnega delovanja logističnih procesov. Osredotočenost je na značilnostih logističnih procesov in vrstah le-teh, ki so podrobneje opredeljene in razdeljene. Aplikativni del dela zajema predstavitev Pošte Slovenije in njeno organiziranost. Delo je osredotočeno na trenutno organizacijo knjiženih poštnih pošiljk in razvoj znotraj Pošte Slovenije. Ciljna raziskava je usmerjena v uporabo dlančnikov v procesu pošiljk, ki zajema predstavitev delovanja in zgradbe dlančnikov, prednosti in slabosti le-teh, predvsem pa izhodišče za izboljšanje procesov dela v bodoče s pomočjo dlančnikov ter kaj lahko z uporabo naprednih tehnoloških rešitev Pošta Slovenije pridobi za svoj doprinos podjetju in kaj lahko nudi svojim uporabnikom in kupcem.
Keywords: knjižene poštne pošiljke, dlančniki, PLC Maribor, poštne pošiljke
Published in DKUM: 11.12.2015; Views: 1011; Downloads: 110
.pdf Full text (1,28 MB)

2.
Izbira primerne lokacije za Paketno pretovorno pošto v Celju
Tadej Stražar, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Izbira primerne lokacije za paketno pretovorno pošto v Celju V diplomskem delu bomo predstavili Pošto Slovenije, razvoj poštne dejavnosti skozi zgodovino in opisali njene organizacijske izboljšave, napredke, ki so pripomogli in še vedno pozitivno vplivajo na racionalno poslovanje družbe. Predstavili bomo organiziranost Poštnega omrežja, delovanje Pošte in najpomembnejša prometna vozlišča. Opisali bomo njen vozni park in najpomembnejše prometne tokove. V drugem delu si bomo zastavili vprašanje o ustreznosti lokacije za Paketno pretovorno pošto v Celju, predstavili pomanjkljivosti in izbrali novo, bolj primerno lokacijo. Predstavili bomo stroške, katere bi imela Pošta Slovenije z uresničitvijo našega predloga in jih argumentirali. Predstavili bomo, na kakšen način bi lahko razbremenili poštna logistična centra v državi, ki sta že sedaj preobremenjena, ko je paketna logistika šele v porastu.
Keywords: paket, pošiljka, paketna pretovorna pošta, razdalja, dostava.
Published in DKUM: 09.11.2015; Views: 863; Downloads: 111
.pdf Full text (2,29 MB)

3.
Racionalizacija transporta in embalaže pakiranega mesa
Rok Robič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi zelo hitrega in kontinuiranega razvoja tehnologije transporta ter tehnologije pakiranja mesa so podjetja prisiljena k nenehnim spremembam. Potrebe kupcev so iz dneva v dan večje in zahtevnejše, zato morajo podjetja vsak dan spremljati trg in konkurenco ter se prilagajati. Da pa bi bilo podjetje učinkovito in uspešno, je v veliki meri odvisno od številnih procesov, ki potekajo v njem. Eden izmed zelo pomembnih procesov je delovni proces, ki mora v podjetju potekati nemoteno, da bo ustrezno poslovalo. V prvem delu diplomske naloge bomo predstavili osnovne pojme, ki so potrebni za lažje razumevanje diplome. V nadaljevanju bo sledil opis obstoječega stanja podjetja Celjske Mesnine d. d., podrobno pa bo predstavljena tudi embalaža. Na koncu pa bodo opisane še rešitve za odpravo pomanjkljivosti v podjetju.
Keywords: transport, logistika, embalaža, pakiranje
Published in DKUM: 06.10.2015; Views: 844; Downloads: 76
.pdf Full text (699,36 KB)

4.
Optimizacija stroškov odvoza odpadkov v javnem podjetju Komunala Brežice d. o. o.
Jerneja Pavlovič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V vsakem podjetju nastajajo stroški, ki jih je možno zmanjšati in optimizirati. Mi smo v diplomskem delu z naslovom Optimizacija stroškov odvoza odpadkov v Javnem podjetju Komunala Brežice d. o. o. preučevali in optimizirali transportne poti. Bolj podrobno, preučevali smo odvoz bioloških odpadkov v mestu Brežice, Brezini, Trnju, Črncu, Zakotu in Trebežu. Zastavili smo si tri hipoteze, ki smo jih s pomočjo praktičnega dela tudi potrdili: • stroške odvoza lahko z optimizacijo zmanjšamo za cca od 5 do 8 %; • vozni park bi se dalo nadgraditi oziroma izboljšati in s tem zmanjšati stroške; • ločevanje odpadkov na izvoru s strani uporabnikov bi pomenilo nižje stroške odlaganja odpadkov. S pomočjo programa oziroma aplikacije NetCLT, ki se uporablja za sledenje vseh komunalnih vozil, smo uspeli zmanjšati transportne poti za 25 %, s čimer smo dokazali prvo tezo. Druga teza je bila, da bi se vozni park dalo nadgraditi v primeru starejših vozil, saj so tri vozila od sedmih starejša od desetih let. Prav tako smo dokazali tudi tretjo tezo, da bi ločevanje odpadkov na izvoru s strani uporabnikov pomenilo nižje stroške odlaganja odpadkov in posledično ter sčasoma tudi nižje cene storitev.
Keywords: optimizacija, odpadek, strošek, sledenje vozil
Published in DKUM: 29.09.2015; Views: 1434; Downloads: 118
.pdf Full text (1,11 MB)

5.
Reorganizacija sistema ravnanja z odpadno embalažo - podjetje Kostak d.d.
Liljana Kodrič, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavana problematika ravnanja z odpadno embalažo na območju občin Krško. Predvsem je obravnavan sistem ravnanja z odpadno embalažo, obdelavo odpadne embalaže in seveda kako obdelati odpadno embalažo, da bi bilo le-te čim manj.
Keywords: embalaža, odpadki, odpadna embalaža, reorganizacija, sistem za ravnanje z odpadki, recikliranje.
Published in DKUM: 07.09.2015; Views: 1608; Downloads: 112
.pdf Full text (426,21 KB)

6.
7.
Planiranje kontejnerskega odvoza odpadkov v podjetju Saubermacher Slovenija d.o.o.-PE Lenart
Klemen Potrč, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Planiranje kontejnerskega odvoza odpadkov v podjetju Saubermacher Slovenija d.o.o. – PE Lenart Diplomsko delo je zasnovano z namenom, strniti znanje pridobljeno v času študija in prikazati rezultate raziskovanja. V diplomskem delu je predstavljen problem planiranja kontejnerskega odvoza odpadkov v izbranem podjetju. Diplomsko delo se po uvodnem delu, v katerem nam razloži delovne metode in predstavi organizacijo, usmeri v predstavitev delovnega okolja, ki je razdeljeno na tri dele. Po predstavitvi vsakega izmed njih sledi posnetek obstoječega stanja, kjer je trenutna situacija tudi dodobra predstavljena. Nato je predstavljen postopek kratkoročnega planiranja in delovni dan obeh vključenih vozil, po katerem pa sledi temeljita kritična analiza. Skozi analizo ugotovimo vzroke za trenutno stanje, ki pa so tudi grafično predstavljeni. Diplomsko delo se nadaljuje s stroškovnim izračunom problema in s predlogi izboljšav ter rešitvijo za proučevan problem, ki so podani po vzročnih področjih izvzetih iz grafičnega prikaza oz. ribje kosti. Sledi le še zaključek, v katerem je po našem mnenju predstavljena tematika, strnjena v skupek informacij.
Keywords: Ključne besede: hidravlični nakladalnik, smetarsko vozilo, disponentska služba
Published in DKUM: 11.05.2015; Views: 1237; Downloads: 198
.pdf Full text (5,68 MB)

8.
Racionalizacija ravnanja z odpadki in odpadno embalažo v občini Krško
Tanja Topol, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Odgovorno ravnanje z odpadki in odpadno embalažo je ključen dejavnik pri ohranjanju okolja, česar bi se ljudje morali bolj zavedati. V občini Krško podjetje Kostak, d. d., izvaja ločeno zbiranje odpadkov že več kot 10 let, vendar se še vedno prevelika količina odpadkov, predvsem bioloških, nepravilno loči in na ekoloških otokih zavrže v napačne zabojnike. Vse večje so količine odpadne embalaže, ki predstavlja veliko obremenitev za okolje, če je ponovno ne uporabimo ali pravilno zavržemo s ciljem njenega recikliranja in ohranjanja naravnih virov. Z večjim obveščanjem in spodbudo prebivalcev k ločevanju odpadkov bi tako lahko napredovali k doseganju cilja, da bi se v prihodnosti vsi odpadki ločevali pravilno in bi količina mešanih komunalnih odpadkov ostala minimalna. S predlaganimi rešitvami, ki so predstavljene v diplomskem delu, bi tako pridobili prednosti za občane, podjetje Kostak, d. d., in okolje.
Keywords: odpadek, odpadna embalaža, ekološki otok, okolje
Published in DKUM: 11.05.2015; Views: 1580; Downloads: 102
.pdf Full text (1,40 MB)

9.
Reorganizacija procesa ravnanja z odpadki in odpadno embalažo v podjetju Šumi bonboni d.o.o.
Anja Turnšek, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V tem diplomskem delu smo predstavili način ločevanja odpadkov in odpadne embalaže ter reorganizacijo tega logističnega procesa v podjetju. Glavno vprašanje, ki nas spremlja skozi celotno delo je kako in na kakšen način zbirati odpadke in odpadno embalažo, da s tem dosežemo najvišjo stopnjo ločenega zbiranja odpadkov ter s tem posledično vplivamo na skrb za okolje. V prvem delu smo na splošno opisali logistiko in njene podsisteme ter detajlno razbremenilno logistiko, ki se nanaša na ločevanje odpadkov. Na zakonodajnem področju bomo predstavili najpomembnejše zakonske uredbe, po katerih se mora podjetje Šumi ravnati, da zadosti vsem okoljevarstvenim zahtevam. V drugem delu smo analizirali sedanji proces ravnanja z odpadki in odpadno embalažo, predstavili vrste odpadkov, s katerimi se srečujejo v podjetju ter podali kritično analizo obstoječega ločenega zbiranja odpadkov. Sledila je predstavitev prenove procesa obstoječega sistema, in sicer predlog o uvedbi ekoloških otokov in izgradnja terminala za odpadke. V zaključku smo podali ocene učinkov, pogoje za uvedbo ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: Razbremenilna logistika, odpadki in odpadna embalaža, ravnanje z odpadki, ločevanje odpadkov.
Published in DKUM: 11.05.2015; Views: 1171; Downloads: 142
.pdf Full text (1,06 MB)

10.
Prenova embaliranja repro materiala na vhodu v podjetje Eti Elektroelement d.d. Izlake
Nejc Herman, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu se bomo osredotočili na embaliranje materiala, ki prihaja v materialno skladišče podjetja Eti Elektroelement, d. d., Izlake (v nadaljevanju Eti, d. d.). Skušali bomo predstaviti izboljšave in možnosti racionalizacije na tem področju. Za lažje razumevanje bomo v teoretičnem delu najprej predstavili podjetje Eti, d. d., in napisali nekaj teoretičnih osnov o embaliranju. Opisali bomo, kaj je to embalaža in kakšne vrste embalaže poznamo, predstavili pa bomo tudi funkcije embalaže in embalažne materiale. V nadaljevanju naloge bomo na konkretnem primeru materialnega skladišča omenjenega podjetja opisali težave, s katerimi se srečujejo zaposleni v skladišču, ter sam postopek manipulacij z repro materialom. Na podlagi tega bomo podali izboljšave in rešitve, ki smo jih pri določenem segmentu artiklov že uvedli.
Keywords: embaliranje, racionalizacija, repro material
Published in DKUM: 25.02.2015; Views: 1095; Downloads: 126
.pdf Full text (1,71 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica