| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 204
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba paketa DBMS_LDAP za vzdrževanje LDAP imenika
Miha Berdik, 2022, diplomsko delo

Opis: Raziskava temelji na projektu, katerega namen je bil upravljanje identitet na imeniškem strežniku (OpenLDAP) s pomočjo spletne aplikacije, izdelane v orodju Oracle application Express (APEX). V tem primeru baza podatkov Oracle služi kot primarni vir za vzdrževanje imenika uporabnikov. Na kratko so prikazane značilnosti imeniških strežnikov, ki uporabljajo protokol LDAP, ter primer odprtokodne rešitve OpenLDAP. Opisane so nekatere lastnosti baze podatkov Oracle, sistemskega paketa DBMS_LDAP ter malokodnega orodja za razvoj spletnih aplikacij APEX. V eksperimentalnem delu so prikazani priprava razvojnega okolja z dvema virtualnima strojema (APEX in OpenLDAP), paket PIIS_SYNC, ki uporablja funkcije DBMS_LDAP, ter spletna aplikacija za upravljanje zapisov v strežniku LDAP. V nalogi so bile nekatere funkcije paketa DBMS_LDAP preizkušene v testnem okolju, vendar bi ob primerni zaščiti omrežnega prometa paket lahko prenesli tudi v produkcijsko okolje.
Ključne besede: upravljanje identitet, strežnik LDAP, Oracle application Express, DBMS_LDAP
Objavljeno v DKUM: 30.06.2022; Ogledov: 202; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
41st International Conference on Organizational Science Development: : Society’s Challenges for Organizational Opportunities: Conference Proceedings
2022, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Opis: The four decades of the International Scientific Conference on the Development of Organizational Sciences are a period that brought together the academic and professional public, students, esteemed guests. The time and space are fundamental components of human life. The time of the epidemic introduces uncertainty among the people. That is why the individual of today together with the whole society, can set the building blocks for the social interweaving of society, as we are used to. We are an organization of people. Relationships between employees in organizations are the starting point for guidelines for the development of organizational sciences. This year’s conference is entitled “Values, Competencies and Changes in Organizations”. We’ll focus on the individual and the organization, which with common values co-create the integration and progress of the society. An individual who’ll cope with changes in the organizational view and the wider society with the proper competence frame. Precisely because of the many changes that have befallen us as a society, the international conference calls for the exchange of views, opinions and, above all, scientific views on the development of organizations in the future.
Ključne besede: organization, challenges, opportunities, society
Objavljeno v DKUM: 31.03.2022; Ogledov: 504; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (15,24 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Konfiguriranje domene za omrežje z več lokacijami
Simon Trelc, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen potek konfiguriranja in vzpostavitve domene za omrežje z več lokacijami. V obravnavani organizaciji obstoječa domena ni ustrezala zahtevam in je imela veliko pomanjkljivosti. Cilj diplomskega dela je bila posodobitev zastarele, nefunkcionalne in varnostno tvegane strojne, programske in komunikacijske opreme. V teoretičnem delu so predstavljene najpomembnejše tehnologije in programska orodja za izvedbo projekta, v eksperimentalnem pa je prikazano konfiguriranje skupne domene na več lokacijah podjetja. Prenovljena domena omogoča enostavno, varno in hitro povezovanje naprav, storitev ter aplikacij ne glede na mesto opravljanja dela. Odstranjene so ranljivosti starega omrežja, izboljšan je postopek izdelave varnostnih kopij, saj podjetje kritične informacijske vire replicira v realnem času. Vse izboljšave so pomembne tudi zaradi nemotenega dela v času pandemije s COVID-19.
Ključne besede: domena, omrežje, strežnik, Aktivni imenik
Objavljeno v DKUM: 07.12.2021; Ogledov: 262; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
Izgradnja spletnega učnega okolja o globalnih standardih gs1
Betka Fink, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja potek izgradnje učnega okolja o globalnih standardih GS1. Predstavljene so možnosti inovativnih pristopov v poučevanju z različnimi vrstami učenja kot so: navzkrižno učenje, učenje z argumentacijo, naključno učenje, kontekstno učenje, učenje z zgodbami in izkustveno učenje; različnimi tehnikami kot so: analitično razmišljanje, prikrito ocenjevanje, viharjenje misli, timsko delo in orodji kot so avdio, video, uganke, igre, virtualna resničnost, igrifikacija, mobilne aplikacije in e-učilnica. Podana je predstavitev sistema za podporo učenja Moodle in vtičnikov za inovativne načine priprave vsebin. Končni izdelek je prototip spletne učilnice za namene poučevanja kandidatov za prvo stopnjo certificiranja GS1 "Razume standarde GS1". V prototipu so uporabljene privzete funkcije Moodla kot so forumi, slovar, strani, povezave do video vsebin in vtičniki H5P, Igra, Level Up! ter BigBlueButton.
Ključne besede: Standardi GS1, Moodle, spletna učilnica, inovativne metode učenja
Objavljeno v DKUM: 24.11.2021; Ogledov: 551; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

5.
Analiza programske kode z orodjem sonarqube
Gašper Bregar, 2021, diplomsko delo

Opis: Raziskava obravnava testiranje programske opreme v procesu razvoja programske opreme s poudarkom na statičnem testiranju varnosti aplikacije. Predstavljene so najpogostejše ranljivosti spletnih aplikacij, ki so opisane v dokumentu OWASP Top 10. Prikazana je namestitev orodja za statično analizo programske kode SonarQube. S tem orodjem je analizirana zahtevna spletna aplikacija, portal, ki je namenjen dokumentiranju in izvajanju poslovnih procesov. Poročilo orodja smo natančno proučili in pripravili predloge za odpravo varnostnih ranljivosti ter napak.
Ključne besede: testiranje programske kode, statična analiza, SonarQube, varnostne ranljivosti
Objavljeno v DKUM: 11.11.2021; Ogledov: 625; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
Analiza podatkov pridobljenih z aplikacijo kambi
Vuk Stojković, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava podatke, ki so bili pridobljeni s spletno aplikacijo KAMbi.Ta je namenjena dijakom zaključnih letnikov srednjih šol kot pomoč pri izbiri inženirskega študija. Aplikacija uporabnika vodi preko 78 vprašanj o želeni naravi dela in samooceni lastnih kompetenc. Obdelano je bilo 1750 anket. Predstavljena so programska orodja za izvedbo ankete in obdelavo: a) aplikacija KAMbi, ki je napisana z orodjem za malo-kodno programiranje Oracle Application Express in b) jezik R z nekaj najpomembnejših knjižnic, ki so bile uporabljene pri analizi podatkov. Razvit je skript v jeziku R, katerega glavne komponente so: a) branje vhodnih podatkov iz izvoženih tabel baze ali pa direktno branje iz baze podatkov, b) priprava delovnih spremenljivk kot so matrika odgovorov in matrika časov, c) funkcije za izračun dosežka anketiranca po področjih in primerjavo podobnosti odgovorov, d) opisna statistika s histogrami odgovorov ter področij, e) korelacijska analiza ter f) analiza gruč in čiščenje podatkov. Iz opisne statistike je razvidno, da odgovori pogosteje izražajo pozitivne lastnosti anketiranca. Časi reševanja posameznih odgovorov so od 1 do 30 sekund. Pri čiščenju podatkov smo predpostavili, da anketiranec s poprečnimi kognitivnimi sposobnostmi ne more pošteno odgovoriti na vsa vprašanja v manj kot 380 sekundah. Korelacije med odgovori in področji so statistično šibke in nesignifikantne. Analiza gruč je odgovore klasificirala v dve skupini tako v primeru vseh anket kot v primeru očiščenih podatkov.
Ključne besede: analiza podatkov, KAMbi, R, programiranje, znanost o podatkih
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 544; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

7.
Digitalizacija razporejanja proizvodnih delovnih nalogov
Mateja Lomovšek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava digitalizacijo razporejanja proizvodnih nalogov v konkretnem proizvodnem podjetju. Zaznani so bili problemi, povezani s časovnimi zamiki, z netočnimi podatki in s težjim nadzorom proizvodnega procesa. Izdelan je model obstoječega procesa razporejanja proizvodnih delovnih nalogov. Analizirane so slabosti in modeliran je spremenjen proces, ki je v veliki meri digitaliziran. Prikazan je model podatkov v bazi Oracle. Zgrajeni novi uporabniški vmesniki uporabnikom omogočajo celovit vpogled v proces razporejanja in proizvodnje. Preliminarne ocene delovanja novih tehnologij, prenovljenega digitaliziranega procesa in novih pridobljenih kompetenc zaposlenih dokazujejo, da je bila digitalizacija uspešno izvedena.
Ključne besede: planiranje, razporejanje, digitalizacija
Objavljeno v DKUM: 23.09.2021; Ogledov: 441; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

8.
Uporaba Suite CRM v digitalnem marketingu
Jana Hirci Fortin, 2021, diplomsko delo

Opis: Suite CRM je odprtokodna rešitev za upravljanje odnosov s strankami, za mala in srednja velika podjetja. Predstavljena je relavantna literatura o digitalnem marketingu, opisane so značilnosti programske rešitve in prikazana dva primera uporabe. Izdelali smo ponudbo in uporabili možnost pošiljanja v pdf formatu z elektronsko pošto. Če kupec ponudbo sprejme, iz nje generiramo račun. Pošiljanje e-novic izvedemo v več korakih, določimo vrsto in naziv kampanje, kreiramo obstoječe sezname naročnikov, kreiramo sporočilo in določimo čas pošiljanja novic.Podana je SWOT analiza, katera je pokazala, da je največja slabost zahtevno poznavanje angleškega jezika. Največje tveganje je odtekanje informacij, največja prednost pa je digitalna transformacija procesov v marketingu.
Ključne besede: Suite CRM, digitalni marketing, e-račun, e-novica, CRM, upravljanje odnosov s strankami.
Objavljeno v DKUM: 11.08.2021; Ogledov: 449; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

9.
Priprava in izvedba penetracijskega testiranja v virtualnem okolju
Aljaž Mrakič, 2021, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu smo se osredotočili na področje varnostnega pregledovanja oz. penetracijskega testiranja kot pomembnega področja t. i. ofenzivne kibernetske varnosti. Predstavili smo teoretične osnove penetracijskega testiranja, od različnih metodologij, metod in tehnik testiranj, najpogosteje uporabljenih orodij in operacijskih sistemov, spletnih strežnikov in aplikacij, do domačih in nekaterih tujih pravnih podlag ter evropskih direktiv s tega področja. V empiričnem delu naloge smo izvedli penetracijski test tudi praktično. Test smo izvajali v izbranem virtualnem okolju, pri čemer smo sledili fazam izbrane metodologije PTES ter uporabili določena orodja, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu. Po opravljenem testiranju smo ugotovitve strnili v poročilo in podali predloge za odpravo odkritih ranljivosti z namenom izboljšanja varnosti v izbranem testnem okolju.
Ključne besede: kibernetska varnost, hekanje, penetracijsko testiranje, PTES
Objavljeno v DKUM: 08.06.2021; Ogledov: 489; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

10.
Specifikacija zahtevanih lastnosti za modul »rtls«
Timon Šuc, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj specifikacij zahtevanih lastnosti za modul RTLS (ang. real-time locating system), ki omogoča sledenje osnovnim sredstvom v realnem času. Podjetje je pri kupcih zaznalo potrebo po programski rešitvi za spremljanje lokacije določenih osnovnih sredstev. V raziskavi je kratko predstavljeno podjetje Špica International, d. o. o, katerega ključne dejavnosti so razvoj rešitev na področju identifikacijskih tehnologij in upravljanja časa ter oskrbovalnih verig. Primerjava tehnologij, ki omogočajo sledenje osnovnim sredstvom v realnem času, je pokazala, da je Bluetooth najprimernejši za večino primerov. V diplomskem delu je izdelana funkcionalna specifikacija zahtevanih lastnosti. S programom Draw.io so narisani modeli procesov, modeli podatkov pa so predstavljeni s pomočjo programskega paketa Oracle Data modeler. Zasnovane so tudi spremembe uporabniških vmesnikov obstoječe rešitve Frontman Find.
Ključne besede: RTLS, popis osnovnih sredstev, specifikacija zahtevanih lastnosti, modeliranje
Objavljeno v DKUM: 07.06.2021; Ogledov: 429; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (983,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici